Az Akvaristák Magyarországi Egyesülete 2013. január 4-én tartotta évi rendes közgyűlését.


 

 

A Közgyűlés, miután döntött a jegyzőkönyv-vezető és a két hitelesítő személyéről, megkezdte a meghirdetett napirendi pontok tárgyalását.

 

Először meghallgatta az elnök beszámolóját a 2012-es évről:

„Februárban az Akvaristák Magyarországi Egyesülete részt vett a hatodik TerraPlaza Budapest rendezvényen, a szokásos helyszínen, az ELTE TTK déli tömbjének aulájában. A rendezvényt az AME tagok -érvényes (2012-es) tagkártyával- ingyen látogathatták! A helyszín adta lehetőségeket kihasználva a 160 fős klímatizált, kivetítővel és hangosítással is ellátott előadóteremben, a következő előadásokat élvezhették a látogatók akvarisztika témában az Egyesület szervezésében: A jövő szűrése, a hatékony szűrés „gyökerei” címmel hallhattuk Rónaszéki Péter (AME) előadását, majd az akváriumi és terráriumi növényeket mutatta be Molnár Bálint (AME). Hazánkban még újdonságnak számít a Wabi Kusa stílus, amelyet Tündik András ismertetett. A genetikai alapokról beszélt Ágoston Erika, majd a gyógyító hal, halpedikűr témát mutatta meg Szilágyi László (AME) a gyakorlatban. A látogatók száma elérte a 3500-at, sokan külföldről érkeztek (Románia, Ausztria, Németország, Szerbia, Szlovákia, Csehország, Szlovénia, Törökország, Bulgária és Hollandia). Bátran mondhatom, hogy nagy sikere volt az AME standnak!

Márciusban ismét az Akvárium Install kapta meg azt a megtisztelő és egyben számtalan kihívással is megtűzdelt feladatot, hogy installálja a FeHoVa kiállításra hazánkba érkező óriás kamion-akváriumot.  Ebben tevékenyen részt vettünk többen az Egyesületből, egy kis ingyen reklámot csinálva az Egyesületnek. A Kamion-akvárium médiatámogatója az Akvárium Magazin volt!

Áprilisban meglátogattuk –19 fős bérelt busszal- Hajdú Imre díszhal-tenyésztőt Szankon. Sokak számára nyújtott felejthetetlen emléket ez a hatalmas, 200 ezer liter feletti vízmennyiség és a rengeteg díszhal látványa. Szívélyes fogadtatásban volt részünk, és megnézhettünk minden akvarisztikai fogást, amelyeket egy ekkora tenyészetben alkalmaznak.

Június elején került sor a TerraPlaza Gigantea című rendezvényre a Millenáris B csarnokában. Hatalmas területet kaptak a kiállítók, de az előadások is kiemelt színpadon folytak. Többek között hallhattunk a cápákról, az Interzoo-ról, a kaméleonokról, az axolotl-ról és nyílméregbékákról. Talán az egyik legemlékezetesebb előadás volt Természetes vizeink címmel – Csépányi Gábor (AME) összeállítása a Környezetvédelmi Világnap alkalmából. Kitelepülésünk ismét sikert aratott!

Októberben részt vettünk az őszi (7.) Terraplaza-n is. Sejteni lehetett, hogy ismét sok kiállító és látogató lesz. Természetesen erre a rendezvényre is az AME tagok ingyen mehettek be. Mintegy 4000 látogató volt kíváncsi a terráriumi és akváriumi állatokra és felszerelésekre, valamint az ismerős barátokra és az előadásokra. Az Egyesület jóvoltából a következő előadásokra került sor:

Az Apistogrammák tartásáról halottunk előadást Dóczi Csabától (AME), majd Liziczai Márk (AME) Dél-Amerika harcsáit mutatta be. Remete Mary (AME) az élő eleségállatokról állította össze előadását, de ismét hallhattuk Rónaszéki Pétert (AME) is, az akváriumok fűtéséről. Az Akvaristák Magyarországi Egyesülete és az Akvárium Magazin megkapta ugyanazt a helyet, mint tavasszal, ahol be tudtuk mutatni az újságokat, könyveket és posztereket, élő eleségállatokat, valamint egy laptop-hoz csatlakoztatott mikroszkópot és további tagokat és „szimpatizánsokat” toboroztunk az Egyesületnek.

Az Akvaristák Magyarországi Egyesülete az idén novemberben is kilátogatott Bécsbe az EXOTICA - Haustiermesse Wien börzére. Közel húsz fő vett részt a buszos utazáson és csodálta meg a számtalan kiállított akváriumot.

Az idén a főszerep a nano-akváriumoké volt, akvárium-berendező versenyt is hirdettek. Az előző rendezvényekhez képest több akvárium került bemutatásra.

Díszhalakból is szép felhozatallal találkoztunk, több ritka algázó, és géb volt kapható.

Magyar kertészek biztosították a nagyszerű minőségű, megvásárolható vízinövényeket.

Az Akvaristák Magyarországi Egyesülete folytatta az előző évben meghirdetett "Egy csepp természet az oviban" című pályázatot a fővárosi óvodák részére. A pályázat keretében eddig 13 óvodába telepítettünk egy-egy akváriumot, amely tartalmaz:

* egy 54 literes akváriumot (igény szerint kisebbet vagy nagyobbat),
* műszaki berendezéseket (talaj, szűrés, fűtés, dekorációk, világítás),
* növényeket és díszhalakat (vagy ékszerteknőst, vagy gőtét),
* az akvárium teljes telepítését.
* egy sorozat –az eddig megjelent- Akvárium Magazinból.

Az akvárium telepítésekor egy - az óvodások életkorának megfelelő,  kb. egyórás - foglalkozást is kínáltunk, amelyben interaktívan a gyerekek együttműködésével történt meg az akvárium beállítása.

Kérdéssel fordultunk a NAV-hoz a szakma adózása témakörben. A kapott állásfoglalás azt mutatja, hogy a rendeletek ellentmondásosak. Így további kérdések feltevése szükséges.

Az Akvárium Magazin, mint az Egyesület hivatalos lapja, természetesen beszámolt a fontosabb hazai és nemzetközi eseményekről. Információval szolgált az Egyesületről, programokról.

A beszámoló kitért az Egyesület 2012-es költségvetésére is:
A tagdíj-bevételekből 369 ezer Ft, míg a kapott SZJA 1%-ból 136 ezer Ft folyt be az Egyesület pénztárába. Az előző évről megmaradt kb. 1,1 millió Ft-tal együtt majdnem 1.6 millió Ft volt a bevételi oldalon. A bevételeket a kiadási oldalon a terembérlet (250 ezer Ft), a kirándulások költségei (426 ezer Ft), könyv-vásárlás, valamint újság előfizetések (kb 75 ezer Ft), az óvodai pályázat (350 ezer Ft), póló-vásárlás és hímzés (85 ezer Ft) és a banki költségek (15 ezer Ft) csökkentették összesen 1.2 millió Ft-tal. Így 2013-as évet kb. 400 ezer Ft-tal indíthatjuk .”

 

A beszámolót és az elfogadásáról szóló szavazást követően a Felügyelő Bizottság megállapította, hogy 2012-ben az Egyesület az Alapszabályban foglaltaknak megfelelően működött, valamint a rá vonatkozó jogszabályi követelményeknek megfelelt.

 

Ezt követte a 2013-es tagdíj mértékének vitája. Elhangzottak érvek a magasabb és az alacsonyabb összeg mellett is, de végül, a szavazásnál 6000.- Ft-ban állapodtunk meg. A pártoló tagság díja is minimum 6.000.- Ft lett.

 

A 2013-ra átvitt 400 ezer Ft induló tőkét 300 ezer Ft tagdíj és várhatóan 100 ezer Ft SZJA 1% fogja bővíteni. A kiadások is szerényebbek lesznek, hiszen 185 ezer Ft-ot tervezünk konferenciákra, kiállításokra, 200 ezer Ft-ot utazási támogatásra, buszbérlésre, valamint 15 ezer Ft-ot dologi kiadásokra fordítani. Ebben az esetben a 400 ezer Ft megmarad tartaléknak.

 

Az egyebek napirendi pont alatt a következő 2013-as témákat érintettük:

- köszönetet mondtunk a támogatóknak, 
- konferenciák 2013-ban
- kapcsolatfelvétel hazai és külföldi egyesületekkel (Szlovákia)
- kapcsolatfelvétel a Nemzetközi Guppy Szövetséggel
- közös program az Elveszett Állatok Egyesülettel gyereknapra
- kirándulás a Robinson szigetekre
- jobban reklámozni a TerrePlaza előadásait
- vízadatbázis-táblázat propagálása
- tenyésztői táblázat felélesztése, kidolgozása
- a szakma adózási kérdéseire korrekt válaszok beszerzése

Ebben a napirendi pontban nem volt szükség szavazásra, így nem került sor határozathozatalra.

 

Pasaréti Gyula
AME elnök

 

Bejelentkezés a hozzászóláshoz


Mátéfi profilkép
Mátéfi válaszolt #1 11 éve 4 hónapja
Szerintem félre értettél.
mmccannon profilkép
mmccannon válaszolt #2 11 éve 4 hónapja
Gyulám, más a törvény, és más az egyesület, ami baráti/hobbitársi alapon szerveződött.
Ha valaki tényleg szívén viseli, hogy bővüljön az AME/AM anyagbázisa (cikk, fotó), akkor annyit kell csak mondani "Te Pasa, nesze itt van, és ha jónak találod tedd a magazinba/honlapra."


Nem kell a bolhából elefántot csinálni. Ha teszem fel, mégis szeretném feltölteni valahová a képet, akkor - a tisztesség is úgy kívánja -, akkor szólok, és ráteszem a Copyright-ot.


Most mi a fontosabb: a törvény, vagy a hobbink? Ha már törvényt hoztál szóba, akkor inkább azért kellene rágnunk a körmünket, hogy a létező, ám teljesen diszfunkcionális állatvédelmi törvényt alkalmazzák úgy, hogy védje is az állatokat, ne pedig úgy, hogy "ezzel is befogtuk Brüsszel száját".

U. i.: Nézd meg az avataromat. Szilágyi Laci készítette, és fel is tüntettem. Akkor?
Mátéfi profilkép
Mátéfi válaszolt #3 11 éve 4 hónapja

mmccannon beküldte: ............Ezúton kérem azokat, akik tagjai az Egyesületnek, hogy nagyobb elánnal vessék magukat a munkába. Hogyan, ki-ki saját képessége szerint adhat a közösbe: cikkek, fotók (amiknek szerzői jogáról természetesen lemond az AME javára!), ...............


Mary, engedj meg részemről is egy kis helyreigazítást:

A Szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény rendelkezései szerint

9. § (1) A szerzőt a mű létrejöttétől kezdve megilleti a szerzői jogok - a személyhez fűződő és a vagyoni jogok - összessége.

(2) A szerző személyhez fűződő jogait nem ruházhatja át, azok másként sem szállhatnak át és a szerző nem mondhat le róluk.

(3) A vagyoni jogok - a (4)-(6) bekezdésekben foglaltak kivételével - nem ruházhatók át, másként sem szállhatnak át és azokról lemondani sem lehet.

(4) A vagyoni jogok örökölhetők, róluk halál esetére rendelkezni lehet.

(5) A vagyoni jogokat öröklés útján megszerző személyek azokról egymás javára rendelkezhetnek.

(6) A vagyoni jogok a törvényben meghatározott esetekben és feltételekkel átruházhatók, illetve átszállnak. A jogszerző - a jogok átruházására irányuló szerződés eltérő kikötése hiányában - a vagyoni jogokkal a továbbiakban rendelkezhet.net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99900076.TV


Nickek a pólóra? Nekem sem jön be...Ha valakinek fontos, használhat névkitűzőt.
Azt viszont jónak tartanám, ha az AME logó szembetűnőbb lenne, esetleg a hát részen egy nagyobb felírat reklámozná az egyesületet. A reklámfelületet ki lehet úgy is használni, hogy nem megy át giccsbe.
mmccannon profilkép
mmccannon válaszolt #4 11 éve 4 hónapja
No, akkor egy kis helyreigazítást engedjetek meg részemről:

1. Nem tartottam jó gondolatnak - itt Mátéfi Gyuszival egy húron pendülünk - a tagdíj csökkentését. Viszont az AME nem rólam, a véleményemről szól, így fejet hajtok, és zokszó nélkül elfogadom a döntést.

2. Sem a pólónak, se a kártyának nincs lelke!!! Azok használati tárgyak, mondhatni funkcionális "célszerszámok".
A tagság az AME lelke feltéve, hogy tesznek is valamit az Egyesületért! Elvárásokat támasztani könnyű, cselekedni idő, energia. Ilyenkor jönnek a kifogások.

Ezúton kérem azokat, akik tagjai az Egyesületnek, hogy nagyobb elánnal vessék magukat a munkába. Hogyan, ki-ki saját képessége szerint adhat a közösbe: cikkek, fotók (amiknek szerzői jogáról természetesen lemond az AME javára!), előadások, szervezésben való aktív segítségnyújtás, de akár börzéken való ki- és összepakolás.

Nem kelllenek nickek a pólóra, épp az ellenkezője. Együtt tartsuk mozgásban a szekeret, és ne várjon mindenki Pasára. Lehet, hogy Ő az elnök, de csak egy a sok közül. Szóval kedves Sokak, legyetek proaktívabbak, tettrekészek, és munkára fel!
mark24 válaszolt #5 11 éve 4 hónapja
Hogy csak a pólós felvetésedre reagáljak:
Milyen igazad van!
Vajon miért is a kedvenc és legféltetteb pólóm lapul a szekrényemben, amire mindig örömmel nézek? Ennek a ruhának, akárcsak az egyesületnek és annak a kis tagsági kártyának: LELKE van!
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #6 11 éve 4 hónapja
Egyesülethez tartozni jó....
El nem tudjátok képzelni mennyire jó érzés volt a nyáron is a TPG-n felvenni az "egyenmezt"..onnantól érezte az ember hogy bármerre megy a rendezvényen,mindenki tudja hogy ő egy AME tag.De nem is ez volt a lényeg..hanem hogy társaimon is ugyanilyen póló volt.Ki csak lazán a nadrág fölé kilógatva viselte-pl Mac-ki pedig mint valódi öltönyt hordta...jó volt rátok nézni,és érezni hogy én a "vidéki suttyó" is egy olyan egyesületben lehetek tag ahol messzemenően figyelnek rám,ahol várnak a rendezvényekre....ahol a barátaim vannak mellettem.
Pénz?Az a legkevesebb...itt sokkal többről van szó-én ezt érzem mindig amikor a szekrényemben ránézek a gondosan összehajtogatott,és az alkalomra váró pólómra..az XXL-es pólómra!:)
Ha lehet én legközelebb olyat szeretnék-természetesen külön díjazás fejében-amelyen a logó alatt a nickem is olvasható,de ugyanott-a szívem fölött.
Aki azt gondolja hogy itt csak egy pólóról van szó az téved....
Ahogy olvastam a jelentést megdöbbentem:ennyire komoly dologról van szó itt,ebben az egyesületben?Ennyire halálosan figyelik a fórum történéseit,ennyire szeretnének segíteni sokunknak-egyúttal az egyesület érdekeit is szem előtt tartva?
És ennyire bíztatok bennem?Ennyire...sőt sokkal jobban.Érzem..köszönöm szépen!
T.:Gábor
saluosi profilkép
saluosi válaszolt #7 11 éve 4 hónapja
Úgy gondolom,hogy itt az ideje.hogy belépjek!
Mátéfi profilkép
Mátéfi válaszolt #8 11 éve 4 hónapja
Bajnak nem baj, csupán meglepett ez a magyar viszonylatban szokatlan dolog. Ugyanakkor aggódom is amiatt, hogy az Egyesület anyagilag ne kerüljön emiatt lehetetlen helyzetbe, bár egy erőteljesebb "tagosodás" némileg segíthet ezen. A megszavazott éves tagsági díj a minimum összeget jelenti, de aki teheti adjon többet!

Kedves Akvaristák!

Tudom, hogy sokan vagytok és sokan olvassátok a fórumot. Van aki nem vesz benne részt csupán olvasgatja a bejegyzéseket. Legyetek aktívabbak!

Ha eddig esetleg a tagsági díj összege tartott vissza az Akvaristák Magyarországi Egyesületébe való belépéstől, most újból átgondolhatod. Minden a mellett szól, hogy tag legyél. Mindössze havi egy-két üdítő ital árából teljes jogú tag lehetsz egy olyan egyesületben, ahol minden magas szintű szakmai segítség, könyvtár, közös kirándulások, minőségi díszhal beszerzés stb. rendelkezésedre fog állni. Olyan eseményeknek lehetsz részese, melyekről kár lenne egy akvaristának lemaradni.
Pasa profilkép
Pasa válaszolt #9 11 éve 4 hónapja
Igen, baj?
Mátéfi profilkép
Mátéfi válaszolt #10 11 éve 4 hónapja
Köszönöm én is az ismertetést, azonban valamit nem értek: az éves teljes tagsági díj megfeleződött?
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #11 11 éve 4 hónapja
Köszönjük a beszámolót!
T.:Gábor

Naptár

June 2024
M T W T F S S
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Bejelentkezés