Szeptember első hétvégéjén a Fővárosi Állat- és Növénykertben megrendezésre került az AME Akvarista Napok. Erről olvashattok egy rövid beszámolót az alábbiakban.

 

 

 

A szombati rosszidő és egyéb közlekedéshátráltató események ellenére a két napon összesen több mint 8000 látogatója volt a kertnek. Az állatkerti látogatók, akik arra jártak, többnyire nem hagyták ki a Kissziklát sem, és ezzel apró betekintést nyertek arról, milyen is a mi kis hobbink. Ezzel azt hiszem a rendezvény az elsődleges célját elérte. Jelesül azt, hogy kicsit megismertesse az akvarisztikát az állatszerető közönséggel, különösen tekintettel a gyerekekre.

 

Nanoberendező verseny

A szervezők kemény munkájának köszönhetően a szombat reggeli nyitásra összeállt minden. Látszólag nem maradt ez sokáig így, mert az állatkerti Kisszikla nagyterme pillanatok alatt „kifordult magából”. Na nem kell semmi rosszra gondolni, nem történt semmi baj, csak a nano verseny résztvevői kezdték meg munkájukat. Szakértők szerint nem volt könnyű dolguk a versenyzőknek, a 20x20 cm-s alapterületű akvárium nem kis kihívás volt a számukra. Még „nano laikusként” is öröm volt nézni a tüsténkedésüket. Volt, aki hanyag eleganciával, néhány perc alatt elkészült, volt, aki precízen a növényeket szálanként ültetőcsipesszel (elnézést, ha nem ez a megfelelő szakszó) dugványozta a talajba, és volt aki még az akvárium környezetét is belevette a kompozícióba és egy egészen művészi installációt készített.

Ha jól tudom, ez volt nálunk az első ilyen verseny. A magam részéről csak gratulálni tudok mind a húszegynéhány résztvevőnek, hogy volt bátorságuk kiállni a feladatra a nagyközönség elé. Bár talán nem is ez a lényeg, de születtek egészen szemet gyönyörködtető alkotások is. A háromtagú zsűri (Huszár György (Fővárosi Állat- és Növénykert), Molnár Bálint (AME), Pasaréti Gyula (AME, elnök)) hosszas tanakodás után végül a következő eredményt hirdette:

1. Koós Attila (Karancsalja)

2. Németh András (Budapest)

3. Megadja Tamás (Budapest)

Gratulálunk!

 

Előadások

Mint a cseten és a fórumon is tapasztalhattátok, elég nehezen állt össze a tervezett előadások programja. Szombatra azért ezzel is készek lettünk, de azt hittem, hogy a késői meghirdetés miatt alig lesz érdeklődő.
Tévedtem.
Magam a második, Corydorasokról szóló előadásban voltam érdekelt (én voltam az előadó), és meglepődve láttam, hogy az előadóterem egyszer csak megtelt, majdnem minden szék foglalt, a korai időpont, a rossz idő és minden más ellenére.
És ez még semmi. 
A további előadások közül jó néhányon még állóhely sem maradt a teremben. 
Nagy örömömre szolgált ez a nagy érdeklődés, mert azt mutatta, hogy sokakat, akik eljöttek, mélyebb szakmai kíváncsiság hajt az akvarisztika iránt, és nem voltak restek végighallgatni egy, kettő vagy több előadást.

 

Akvakertészek

Azt hiszem, jól jellemzi a Greenaqua asztala körül történteket Nigro blogjának néhány mondata:
„Kihoztunk fákat, köveket, katalógusokat, növénytápokat, szinte mindent. Rettentő jó volt látni, hogy szünet nélkül voltak előttünk érdeklődők. Ugyanakkor nagyon furcsa, hogy mennyi ember van, aki még soha nem hallott növényes akváriumról. Öröm volt találkozni ismerős arcokkal és ismerős Nickekkel.”

Ahogy én láttam a srácok nagy-nagy lelkesedéssel válaszoltak két napon át a kérdésekre. Ahogy ők látták, azt itt olvashatod.

 

Múlt és „jövő”

„Húúú, 40 éves légpumpa és még mindig működik…” hallottam ezt, és hasonló meglepődő mondatokat az Akvárium Múzeum asztala mellett. Rácsodálkozhattunk arra, hogy jó néhány évvel, évtizeddel ezelőtt milyen volt az akvarisztika. A standon működő korhűen berendezett vasvázas akvárium pedig többünkben régi-régi emlékképeket csalt a felszínre!

A terem másik végében személyesen R2D2-val („Artuditu”) találkozhattunk. Hihetetlen mikre képes a modern ember. Az asztal és kép akvárium mellett mindig újabb és újabb extrém ötletekkel rukkol elő. Több szakértőtől azt hallottam, hogy a halaknak végül is mindegy, hogy a búvóhelyük műanyagból vagy valódi fából van, mindegy, hogy a nővények műk vagy igaziak, csak ne legyen a berendezés mérgező vagy zavaró a halak számára. Ezen túl az akvárium berendezése az emberi szépérzékre van bízva. Azért azt hiszem, hogy az R2-es robot-akvárium villogó bendőjében nem érezné jól magát egy hal sem! Maximum egy másik bolygóról jött űrhal.

 

A gyerekek

Mint tudjuk, az akvarisztika jövője rajtuk múlik. Ezért aztán dupla öröm volt látni a sok, matricáért szaladgáló, bettákra rácsodálkozó, festett arcú, origamizó gyereket. Remélem közben sikerült beléjük oltani egy kis akvarisztika iránti szeretet. Ha igen már megérte. Köszönet a matricás ötletért Kókának. Köszönet a Pasaréti családnak, Tomnak, Ildinek és mindenkinek hogy a szokásos odaadásukkal fogadták a lurkókat.

 

 

 

 

 

 

AM Asztal

Nem igazán a mi tisztünk értékelni, hogy milyenek voltunk, de mi jól éreztük magunkat. Sokat beszélgettünk, adtunk tanácsot, ha tudtunk, főszerkesztőnk hozta fáradhatatlan formáját, és soha ilyen nagy asztalunk nem volt még. Nagy sikere volt az Akvarista TOTO-nak, lelkesen töltötték az akvaristák, mi meg örömmel adtuk oda az ajándékokat a győzteseknek!

Jut eszembe: kíváncsi valaki a TOTO helyes megfejtésére?...

Nembaj, azért elmondom:

1. A világ talán leghíresebb akvakertésze. Ki ő?
1. Heiko Bleher 2. Takashi Amano X. Chris Lukhaup

2. Mik a korallok?
1. növények 2. virágállatok X. féregtelepek

3. Hányadik évfolyamánál tart az Akvárium Magazin?
1. tizenkettedik 2. második X. nyolcadik

4. Hogyan szaporodnak a dél-amerikai édesvízi ráják?
1. szabadon ikrázók 2. habfészek építők X. elevenszülők

5. Vedlenek-e a rákok?
1. Igen, kinőtt páncéljukat időnként levedlik
2. Nem, páncéljuk velük együtt nő
X. Csak stressz hatására szabadulnak meg páncéljuktól

6. Melyikük Némó?
1. Amphiprion ocellaris 2. Amphiprion frenatus X. Amphiprion clarkii

7. Tavaly ünnepeltük a guppi Európába érkezésének jubileumát. Mikor érkezett az első guppi import Európába?
1. 1958-ban 2. 1908-ban X. 1858-ban

8. Melyik csiga kitalált állat?
1. csigaevő csiga 2. elevenszülő csiga X. kockacsiga

 

 

 

 

 

 

 

 

9. Hogy hívják magyarul a „crowntail” bettát?
1. fátyolos 2. osztott farkú X. koronás

10. Hány éves az Akvaristák Magyarországi Egyesülete?
1. öt 2. négy X. nyolc

11. 2004-ben, megépülése óta negyedszer nyitott meg újra az állatkert Akváriuma. Mikor nyitott ki először?
1. 1896-ban 2. 1955-ben X. 1912-ben

12. A Sulawesi-ről érkező importszállítmányok, ma a legnépszerűbbek az akvaristák körében. De hol is van Sulawesi?
1. Kis sziget Afrika nyugati partjai mellett
2. Sulawesi vagy más néven Celebesz, az Indonéz Köztársaság egyik szigete
X. A Kis-Antillák egyik szigete

13. Mi a jellemzője a „holland” típusú akváriumoknak?
1. gömb alakúak
2. csak növények vannak benne, halak alig, vagy egyáltalán nem
X. jellemző színe a narancssárga

 

Eddig a szubjektív beszámoló. Nem akarom önmagam ismételni, de megteszem: ami nekem a legjobban tetszett – mint mindig-, hogy találkoztam sok ismerős és ismeretlen akvaristával vagy leendő akvaristával. Beszélgettünk, eszmét cseréltünk, barátságokat kötöttünk. Nekem erről szólt a rendezvény, erről is szól az akvarisztika (Bocs! Tudom: lehet, hogy szentimentális vagyok!)

 

Utószó

És ha egy üzlet beindul: úgy látszik, tartalmas akvarista őszünk lesz.

Máris nyakunkon az AME börze (szeptember 13., Bp., KUSZA)
Már most mondom: számítsatok rá, hogy tömeg lesz, meg zsufi! De ennek ellenére szerintem érdemes kijönni.

Az akvakertészek sem ülnek a babérjaikon, meghirdették az 1. Magyar Akvakertész Versenyt, amiről itt olvashatsz bővebben.

 

peters

 

Létrehoztunk egy könyvtárat az AME Akvarista Napokon készült fotóknak. Ha készítettél egy vagy több jó fotót, kérünk, hogy töltsd fel ide ide.

 

Az AME Akvarista Napok rendezvényről olvashattok, és bővebb képriportot találhattok majd az Akvárium Magazin októberi számában.

 

 

 

 

Bejelentkezés a hozzászóláshoz

Naptár

June 2024
M T W T F S S
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Bejelentkezés