Ne feledjétek, hétvégén AME Guppi-sziget a Terraplaza-n! Addig is néhány érdekes információ a guppiról!

 

 

Tudtad-e, hogy az Akvárium Magazin (illetve annak jogelődje a Galapagos Akvarisztikai Havilap) legelső, 1992 júliusi számának címlapján egy guppi van?
Később még kétszer szerepel guppi a Magazin címlapján: a 95/1-2-es számban egy tartásról tenyésztésről szóló 5 részes cikksorozat apropóján, a 72. számban (2008 dec.) pedig a guppi Európába érkezésének 100. évfordulója kapcsán.

 

 

 

Tudtad-e, hogy az első nagy nemzetközi guppi-kiállítás és verseny 1954-ben volt Hannoverben?
A győztes Paul Hähnel lett New Yorkból, fátyolfarkú guppijaival. Ezek voltak az első nagyfarkú guppik. Akkora sikerük volt, hogy ezután Hähnelt csak guppi-királyként emlegették!

Tudtad-e, hogy rendeznek guppi európa-bajnokságokat?
Bizony, méghozzá páros (ahol egy hímmel és egy nősténnyel kell nevezni) és trió (ahol 3 teljesen egyforma hímmel kell nevezni) kategóriában. 2013-ban például a trió „szakág” európa-bajnoksága 6 fordulós (az utolsó épp a TerraPlaza-val egy időben zajlik Franciaországban), míg a párok 3 fordulóban (Belgiumban, Lengyelországban és az Egyesült Királyságban) mérettették meg magukat.

Tudtad-e, hogy Magyarországon is volt már guppi-verseny?
1977-ben már volt Guppi-verseny a budapesti TIT-ben. 1989 májusában került megrendezésre az első magyar szervezésű nemzetközi guppi-bajnokság Tatabányán. Több száz nevezéssel, látványos kivitelezéssel.  Az (ismereteink szerinti) eddigi utolsó pedig Győrben volt, ahol az AME helyi szervezete írt ki országos versenyt. Győrben készültek a képek:


Magyar tenyésztők is részt vettek külföldi versenyeken. A képen az 1988-as berlini nemzetközi guppi-kiállítás összesítő lapján látszik, hogy három magyar tenyésztő is nevezett!

 

Tudtad-e, hogy vannak olyan tulajdonságok, amiket kizárólag a nőstény guppi örökít?

Ezért érdemes csak megbízható helyről beszerezni tenyészállatainkat. Például ha beszerzünk egy pár hegyesfarkú guppit –bármilyen gyönyörű legyen is a hímünk- csak akkor derül ki az igazság, ha az első néhány generációt felneveljük, mert csak a lány örökíti ezt a farokformát (pedig az övé kerek!).

Ha valaki mindegyik kérdésre „igen, tudtam”-mal felelt, akkor nagy guppibarát és ezért érdemes kijönnie a TerraPlaza-ra és meglátogatnia az AME Guppi-szigetet.

Akinek még tudtunk újdonságot mondani, annak pedig azért, hátha a kiállításon is belebotlik néhány guppival kapcsolatos érdekességbe!

Vasárnap találkozunk a TerraPlaza-n!

Bejelentkezés a hozzászóláshoz


halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #1 10 éve 7 hónapja
Simán Mac..elfeledtem,bocsi!
Olyannyira jó párosítás egyébként a guppi/cory,hogy én majdnem el is rontottam!:D Említettem hogy teljesen üres medencékben fogadtam a guppijaitokat..no én nagy gázzal be is adtam nekik elsőre annyi kaját hogy huhh!:D Ugyanis én mindig úgy számolok hogy ennyi meg annyi "egyéb hal" van az akváriumban meg a coryk,tehát ennek megfelelően etettem..Azta!De hát ott nem is voltak coryk-így amint végeztek az estebéddel én egy vékony csövecskével az aljzatra süllyedt "szlovák kaját" le is engedtem egy alsóbb medencébe a corykhoz.Jelentem elfogyott!:)
A másik három medencénél már észben tartottam hogy ott csak guppi variánsok vannak...
Szoktam ancikákat is adni minden medencébe-remek üvegfelület tisztítók,és a nekik szánt eleségből is esznek azért mások is.Tehát ha lesznek guppijaim nem gáz-a többiek változatlanul éldegélnek majd a szokott felállásban,csupán a telepítés sűrűségére kell odafigyelnem.
Valahogy véletlenül egyetlen grass leány átkerült picinyke corykhoz....akkora ütemben fejlődött,hogy csoda!Tehát a kajával nem lesz baj..de a kisördög máris bennem van hogy valami spec. halőrös mixet remekeljek nekik is-bár ha a corys étlapon is ezt produkálta a hölgy..szóval nem is tudom;)Ötletek is jöhetnek majd...
Még külön öröm azonban az,hogy a guppijaim segítségével folyamatosan "karban tarthatom" a kétféle microworm kultúrát,mert meglátásom szerint igencsak szeretik!Várom már hogy milyen csodák lesznek a börzén...de azt hiszem nagyon már nem kapálózhatok.
T.:Gábor
Mátéfi profilkép
Mátéfi válaszolt #2 10 éve 7 hónapja
Nálam minap az egyik black venezuela kapott a homlokára egy guppy atyai puszit azzal, hogy "Jajj de cuki vagy", az meg egész elszégyellte magát és kis időre behúzódott a kókusz héj alá.
szotyika profilkép
szotyika válaszolt #3 10 éve 7 hónapja
Gábor a Guppyk és az egerek jól megférnek egymással :) nálam imádják egymást :laugh:
csubi1980 válaszolt #4 10 éve 7 hónapja
Én is ott leszek a Terra Plázán, és külön örülök a guppiknak, egyik kedvenc halam, most is csücsül négy gyönyörűség az aksiban :)
Mátéfi profilkép
Mátéfi válaszolt #5 10 éve 7 hónapja
A guppisok üdvözlik a harcsabarátokat! A kettő nem zárja ki egymást! Sőt! Kéz a kézben járhatnak.
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #6 10 éve 7 hónapja
..és tudtad hogy ezek a "srácok" akik itt a guppi fronton mostanában igencsak bekeményítettek engem tökéletesen elvarázsoltak tenniakarásukkal?Tudtad hogy lelkesedem a céljaikért-sőt amennyire csak tudom segíteni is akarom őket?:)
Tudd meg hogy bár nagy harcsabarátnak gondolom magam,ezek a fantasztikusan kecses törékeny kis lények megigéztek...tudd meg hogy megtisztelőnek érzem azt ha a legkisebb dologban is,de betekintést adnak zárt világukba.Igen-zárt világ,hiszen azt a fajta elhivatottságot amit ők prezentálnak a guppitenyésztésben/tartásban,én csak csodálni tudom.
Így hát magam is élvezettel várom azt a percet amikor végre megtekinthetem a hazai/egyesületbéli guppik krémjét,mikor alig pár milliméteres üveg választ majd el ezektől a csodás és sok-sok munkát igénylő halaktól!Ezek már nem "csak guppik"...szóval előre magyar guppisok!
T.:Gábor
Mátéfi profilkép
Mátéfi válaszolt #7 10 éve 7 hónapja

Naptár

June 2024
M T W T F S S
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Bejelentkezés