Ízelítő a 92. szám tartalmából:

Szalagos fogasponty

Az Aphyosemion bivittatum Afrikának egy igen színpompás ikrázó fogaspontya. Méretét tekintve nem tartozik a nagy növésű halak közé. A hímek 6 cm-nél, a nőstények 5 cm-nél nem nőnek nagyobbra. Ivaruk megkülönböztetése igen könnyű, mivel a hímek úszói erősen megnyúlnak és szép színesek, míg a nőstények úszói lekerekítettek és jóval egyszerűbb színezetűek.

 

A kis lazacsügér csodálatos világa
Képzeljünk el egy tengertisztaságú harmad magyarországnyi területű tavat, melyben a parti vizek meredek sziklái mentén hatalmas halrajok cikáznak. A rajban a szürke nőstény egyedek között csodaszép sárga és kék színekben pompázó hímek kavarognak, udvarolva a nőstényeknek, és kis territóriumukat megvédve össze-összecsapva a szomszédos hímekkel. Ez a lazac sügérek világa, a Tanganyika-tóban.

 

Valóra vált álom ... kalandok Brazíliában
A történet valójában egy nagyon régi, hideg télen kezdődött. A múlt század hetvenes éveinek végén járunk. Tél volt, de nem szép fehér, havas, mert az még vidám is tudna lenni. Hanem az az elkeserítő, reménytelen és látszólag örökké tartó. Szürke árnyalatos, újságpapír felbontású kép tárult elém az ablakból. Emlékszem, jól betakarózva ültem a szobámban, bámultam a hőmérőt a hideg falon, de az sajnálkozva csak kb. 15–16 °C-ot mutatott.

 

HAC 2012 – Akvakertész verseny 2012
A tavalyi év végén hirdettek eredményt, a hazai akvaristák legnagyobb tömegét megmozgató HAC-versenyben. A minden eddigi évet meghaladó számú nevező (82) három kategóriában indulhatott. A cikk a kategóriák nyerteseivel készít riportot.

 

Harcsaritkaságok Dél-Amerikából 4.
A dél-amerikai harcsaritkaságokról szóló cikksorozatunkban bemutattuk a bendzsó-, a morgó- és az antennásharcsát. Ebben a részben egy kifejezetten éjszakai harcsákat magába foglaló nemről lesz szó! Ők a dzsungelharcsák, vagyis a Tatiák.

 

Alvin és a garnélák - A garnélatartás módszerei
Legutóbbi szingapúri utam során lehetőségem nyílt személyesen is találkozni egyik igen jó internetes ismerősömmel, Alvin Channal. Egy nagyon kellemes, baráti és „szakmai” beszélgetéssel töltött délután során megmutatta kedvenc akvarista boltját és természetesen saját garnélatenyészetét is. Hosszas eszmecserét folytattunk tapasztalatainkról és módszereinkről, melyek – mint ki derült – sokban különböznek: ő a „high tech” híve, én pedig az egyszerű (és olcsó) megoldásokat szeretem. Ez a cikk a délután élményeit és tanulságait összegzi, a kétféle „módszer” összehasonlításával. Bízom benne, hogy kezdő és haladó garnélatartók egyaránt hasznos információkat szerezhetnek belőle.

 

Egy növényritkaság Borneóról
Buchephalandra motleyana egy, az utóbbi időben piacra került növények közül, amely nagy sikert aratott az akvaristák körében. A Buchephalandra fajok Borneóról származnak, ahol szabadon nőnek kövekre vagy korhadt ágakra gyökerezve az erdei patakok mentén.

 

Hideg vízről meleg szívvel
… és akvarista szemmel, írhattam volna a címsorba. Egy éve annak, hogy olvashattátok merengésemet kicsinyke folyóvizünk partján tett „látogatásunkról”. Közös kirándulást emlegetek, hiszen számomra is olyan volt, mintha mellettem ültetek volna sokat látott autómban. Az akkori félig-meddig dörgedelmes szavakat, intelmeket kiírva magamból megköszönöm, hogy ebben a témában a TerraPlaza Giganteán is ejthettem pár szót… akik az előadást meghallgatták meggyőződhettek róla, hogy igen mélyen érintett vagyok. Érintett, mert életem során mindig is a vízparton, vagy éppen a vizekben gázolva éreztem magam legjobban.

 

Gyöngyfűzött halak
A legutóbbi TerraPlazán találkozhattunk - többek között - egy érdekes kiállítóval. Hermánn Dániel is az az ember, aki azzal foglalkozik, amit szeret, és ez meg is látszik munkáin. A nagykanizsai születésű, most 22 éves fiatalember tavaly végzett a Novus Művészeti Iskolában animációs filmkészítő szakon Budapesten. Fantasztikus kézügyességgel és alapossággal készíti gyöngyfűzött állatfiguráit.

 

Almacsiga
Vízicsiga-gyűjtési szenvedélyem messzi tájra sodort szép hazámtól. Egy távoli kontinensen, Afrikában vagyunk, Délnyugat-Nigériában. Benue, a Niger folyó fő mellékfolyója, mintegy 1400 kilométer hosszú. Ez a folyó a régió fontos szállítási útvonala és a nyári hónapokban majdnem teljes hosszában hajózható. Most hajnalodik, de mi már a vízen vagyunk. Hogy elkerüljük a kereskedelmi forgalmat, kellően korán keltünk. Ez így tökéletes, hisz ennek a napnak minden pillanata kincs kell, hogy legyen!

 

 

 

Bejelentkezés a hozzászóláshoz

Naptár

June 2024
M T W T F S S
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Bejelentkezés