Ez a szám egy nagy utazás Brazíliától Japánig, a folyótorkolattól a tengerig, Roßmäßlertől napjainkig. Nem érdemes kihagyni.

 

 

A csodálatos mandarinhal
A mandarin halak vagy dragonetek (Callionymidae) elsősorban tengerben élő halcsalád, amely szinte az egész világon előfordul. Jelenleg csak két édesvízi faja ismert. A tengervízben élők közül többről is tudunk, mégpedig 130 fajt tartanak számon, amelyeket 18 nembe sorolnak. Ebből a nagy változatosságból általában két fajt találhatunk meg a piacon, amelyek hihetetlenül csodálatos színvariációkat mutatnak (Synchiropus picturatus és a Synchiropus splendidus).

 

Brakkvízi akvárium 2. rész
Az Akvárium Magazin 2010. november-decemberi számában saját jávai lövőhalas (Toxotes jacuatrix) akváriumomon keresztül mutattam be a brakkvízi akváriumok beállításának fő lépéseit. Jelen cikkben a brakkvízi akváriumban tartható további fajokat ismertetem, tanácsot szeretnék adni a társításhoz, és a végén bemutatom, hogy az elmúlt 3 évben milyen tapasztalatokra tettem szert. Egy látványos brakkvízi akvárium a halak szépségével, és a kialakítással méltó dísze lehet tárgyalónak, vagy nappalinak.

 

Versenyben a garnélák
Az elmúlt években Európában is egyre nagyobb és nagyobb népszerűségnek örvendenek az édesvízi garnélák, amit mi sem bizonyít jobban, hogy egyre több olyan rendezvény kerül megrendezésre, amelynek a fő témája a garnélák, a garnélázás. A garnélázás „őshazája” Japán, de Távol-Kelet számos más országában is már régóta tartanak egyfajta szépségversenyt, ahol a tenyésztők megmérettetik a legszebb garnéláikat.

 

A zebra akara
Ez a törpesügér Brazília esőerdőin átfolyó patakokból származik a Rio Negro mellékfolyóiból, ahol igen savas kémhatása van a víznek (pH 3,8–4,5) és a víz színe is a fekete tea színéhez hasonlítható. Színezete igen érdekes. Testét fekete sávok díszítik, fejét pedig fekete maszk fedi, amit csillogó zöldes-kékes vonalak követnek.

 

Én így csinálom – halasház két felvonásban
Gondolom már sok fiatal (és még fiatalabb) akvarista társam álmodozott arról – különösen miután feleségük/férjük/édesanyjuk közölte, hogy ha még egy akváriumot visznek a lakásba, akkor ... (ide mindenki beillesztheti a megfelelő fenyegetést) – hogy legyen egy olyan helyük, ahol annyi akváriumuk lehetne, amennyit csak szeretnének (vagy legalábbis egy kicsivel több, mint amennyi jelenleg van). Sokaknak ez elérhetetlen álomnak tűnik – elsősorban anyagi okok miatt –, de mint az az alábbi cikkből kiderül, nem feltétlenül kell milliókat költeni egy halasház (ez esetben inkább halas sufni) berendezésére.

 

Egy csepp Japán
Az elmúlt években egyre nagyobb népszerűségnek örvend az aquascaping, vagy magyarul akvakertészet. Tengernyi növény és az akváriumi növények megfelelő tartásához szükséges termékek széles palettája segíti kalandozásainkat a víz alatti kertészkedésben. A hazai hobbiélet pezsgő és sokszínű, az évente megrendezendő akvakertész verseny pedig remek alkalom arra, hogy összefoglaló képet kapjunk, hol tartunk világviszonylatban.

 

Páncélosharcsa-fogás Brazíliában
Nemrégiben ismét alkalmam adódott rá, hogy munkám során egy hetet Brazíliában, S?o Paulo városában és annak környékén töltsek. Az értekezletekkel zsúfolt tartózkodásom végén a visszafelé induló repülőjáratot szándékosan későbbre foglaltam, hogy a hazautazás előtt egy napot újra halak lelőhelyeinek meglátogatásának szentelhessek. A kiránduláshoz a hétközbeni utazásaimat is biztosító sofőröm, Bernardo szolgálatait vettem igénybe. Úti célom a S?o Paulótól délre, mintegy 200 kilométernyi távolságra elhelyezkedő Iguape városka környéke volt, amerre egy korábbi gyűjtőút alkalmával már jártam. A zöldellő növényzettel dúsan benőtt óceánparti területen többféle ikrázó fogaspontyot is ismerünk, de a helyi ismerőseim elbeszélése alapján páncélosharcsa is található a környéken.

 

Foltos szkiffia
A foltos szkiffia a fogaspontyfélék (Cyprinodontiformes) rendjébe tartozik, azon belül pedig a Goodeidae (magashegyi fogaspontyok) családjába, a Goodeinae alcsaládba soroljuk. Tudományos elnevezése Skiffia multipunctata (Pellegrin, 1901), elsőként azonban a Xenendum multipunctatum latin nevet kapta. A faj egy szemrevaló fogaspontyféle, mely a mexikói Rio Lerma medencéből származik. Mexikó egy úgynevezett „Biodiverzitás-Hotspot-ország”, azaz egy olyan ország, ahol rendkívül magas a biológiai sokféleség.

 

A leopárdpontyocska
Chapalichthys pardalis, amelyet Álvarez del Villar írt le először 1963-ban. Az első befogott példánya (holotípus) egy 37,4 mm hosszúságú felnőtt nőstény volt, amelyet 1961. 09. 23-án fogtak be.
A Chapalichthys szó jelentése „hal a Chapala-tóból”, míg a pardalis latin eredetű, jelentése „leopárd foltos”. A leopárdpontyocska, Chapalichthys pardalis, természetes élőhelye a mexikói – délnyugati – Michoacan tartomány Tocumbo körzetében található, 40 km-re délre a Chapalatótól (ahonnan a holotípust regisztrálták); a part menti vizekben, tavakban, folyókban honos.

 

Pillangó törpesügér – Electric Blue
Öt évvel ezelőtt találkoztam először az ún. „kék rami”-val, a 2010-es nürnbergi Interzoo-n mutatták be, mint újdonságot. Azóta itthon is elterjedt, népszerű, tenyészthető hal lett. Az eredeti formáról részletes cikket közöltünk az Akvárium Magazin 75. számában Akváriumaink legszebb pillangói címmel. Miben különbözik az új, kék változat az eredetitől?

 

Corydoras davidsandsi
Három-négy évvel ezelőtt egy veszprémi akvarista barátom ötszáz literes társas akváriumában láttam meg néhány C. davidsandsit több más ritka Corydoras és egyéb hal társaságában. 2013 tavaszán aztán néhány C. sterbaiért cserébe hozzám került egy hét fős csapat. Közel tízéves halaknak saccoltuk őket, de ismerve a páncélosharcsák hosszú élettartamát, bíztam benne, hogy idővel szaporodásra sikerül bírnom őket. Nagyon szép, erőteljes és jól táplált példányok voltak, és a néhány hetes tubifex-kúra augusztusban meghozta a gyümölcsét: halaim leikráztak.

 

Akvarista arcképcsarnok – Haszmann Dénes
Ismét kevesebben lettünk egy igazi akvaristával. Az 1970-es években ismerkedtem meg Dini bácsival, aki már az ötvenes évektől jellegzetes alakja volt a hazai akvarista életnek. Feltűnt a TIT Akvarista szakköre által szervezett kiállításokon, de a vidéki rendezvényeken is. Számtalan díszállat-kereskedést látott el saját telepítésű vízinövényeivel. Dr. Pénzes Bethen így nyilatkozott róla: „Értékes vízinövényeket sikeresen csak Dénes telepített a magyar termálvizekbe. Ezek ott vannak, szaporodnak, nem lehet elvenni tőle a tényeket.”

 

Törpe kalászhalak 2.
Szeretnék bemutatni egy olyan törpe kalászhalat, amelyről igen keveset tudunk. Európában ritkán kerül kereskedelmi forgalomba, legfeljebb a törpe kalászhalakra specializálódott gyűjtőknél lehet beszerezni, akiket elsősorban az ausztrál és az új-guineai kalászhalak érdekelnek. Ennek a törpe kalászhalnak egy (1!) példánya váratlanul bukkant fel a kereskedelmi forgalomban 1995-ben, amelyet Pseudomugil reticulatus színváltozatként azonosítottak. Mivel senki sem tudta, hogy honnan származnak az új színváltozatok, ezért 1999-ben sor került a DNS-tesztre, amely igazolta, hogy valóban egy új törpe kalászhal bukkant fel – viszont az élőhelyük továbbra is ismeretlen maradt.

 

Razbóraújdonság Thaiföldről
Folyamatosan fedeznek fel a vadonban eddig ismeretlen halfajokat, melyek nagy részét hamarosan exportálják is különböző nagykereskedéseknek Európába is. Az importőrök jóvoltából már megszámlálhatatlan újdonságot ismerhetünk meg akár néhány év leforgása alatt is. Mostani cikkünkben egy különleges razbórafajról lesz szó, ami mindössze 2 éve került forgalomba, sőt, felfedezése is még aktualitás. A thai törperazbóra a kereskedelemben már nagyon sok néven megjelent.

 

10 dolog, ami megváltoztatta az akvarisztikát
A modern akvarisztika megszületése óta – Roßmäßler 1856-ban megírt „Der See im Glase” (Tó az üvegben) című cikkétől datáljuk –, elég sokat változott az akvarisztika. Ma, ha bemegy az ember egy szaküzletbe, vásárol egy akváriumot, minden tartozékával együtt, legtöbbször szettben, hazaviszi, összeállítja és rövid időn belül élvezheti egy gyönyörű akvárium látványát. De nem volt ez mindig ilyen egyszerű! Ebben a cikkben igyekszünk bemutatni azokat az eszközöket, felfedezéseket, találmányokat, amik a leginkább előrevitték az akvarisztikát.

 

AME Hírek – 10 éves az AME
Amikor 10 évvel ezelőtt, egy december végi napon összegyűltünk huszonöten egy budai lakótelepi lakásban, és megalapítottuk az egyesületet, tele voltunk lelkesedéssel, tervekkel, de azt nem igazán tudtam elképzelni, hol is fogunk tartani 10 esztendő elteltével.

 

AME Hírek – Közgyűlés
2013. december 7-én tartotta évi rendes közgyűlését az Akvaristák Magyarországi Egyesülete a Lurdy Házban. A közgyűlésen kevesen vettek részt, de annál aktívabban működtek közre a lényeges kérdések megbeszélésében. Az 1. napirendi pont a beszámoló volt az egyesület 2013-as tevékenységéről.


Bejelentkezés a hozzászóláshoz


halastoni válaszolt #1 10 éve 3 hónapja
Sajnos az a helyzet, hogy amíg állt a vasfüggöny Magyarországon lényegesen több volt a hazai tenyésztésű hal, több volt az itthoni gyártású -kiváló minőségű- technikai eszköz és főleg több volt a valódi akvarista. Persze nem kívánom tagadnia a "kommunizmus bűneit" , csak jelzem, hogy ebben a tekintetben sem minden fekete vagy fehér
mmccannon profilkép
mmccannon válaszolt #2 10 éve 3 hónapja
Tizediknek a Vasfüggöny lebontását teszem. Kicsit megkönnyítette az új fajok, technikai eszközök, eleség (élő- és műeleségek) beszerzését.
Takker profilkép
Takker válaszolt #3 10 éve 4 hónapja
Volt a magazin vége felé,10 pont ami forradalmasította az akvarisztikát.Illetve 9,hogy a tizediket mindenki maga írja oda.
Nos szerintem ha nem is forradalmasította,de nagyban megkönnyítette,mégpedig az ivadéknevelést,az pedig nem más mint a walter,és a banánféreg.
Sok hal ivadékának még a sórák is nagy,a szárazat pedig nem hajlandók megenni,a tojásport én nem szeretem,mert nagyon könnyen bedurran a víz tőle.Egy szó mint száz szerintem ez is lehetne a 10.dolog.
A másik az az Angliában épült kinti haloda.Nagyon tetszik,kis helyen takarékosan jól működik,kár hogy a mi éghajlatunkon nem lehet ezt kivitelezni.
Csak azt az egyet nem tudom,az illető hogyan csinálja,hogy fél óra alatt végez az etetéssel.Nekem 8-12 aksival elmegy ennyi idő. :)
Mire végig nyitogatom a féreg tenyészeteket,megetetem velük az ép aktuális ivadékokat, sórák leszívás,tubifex vagdalás,grindál etetés,közben azért csak nézelődik is az ember,mit hogyan esznek a halak,aztán ha nem elég az élő,egy kis száraz kiegészítés,stb, ezt-azt elmosni,simán elmegy fél óra.
Tényleg érdekelne,hogy akinek több aksija van hogy oldja meg ezt,mennyi idő megy el az etetésre?
Üdv:Takker

Naptár

July 2024
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
Bejelentkezés