Már megjelent az Akvárium Magazin 97. száma. Keressétek a nagyobb újságárusoknál és a jobb díszhal-kereskedésekben!



Dél-amerikai csodák az akváriumban (1.)


A_hazainál lényegesen nagyobb, színvonalasabb díszhalkínálatból sikerült néhány olyan fajt beszereznem, amelyek nálunk akkor még ritkaságnak számítottak, vagy teljesen ismeretlenek voltak. Úgy hiszem, hogy az új fajok minden akvarista szívét megdobogtatják, hiszen egy újdonság mindig új izgalmat, kihívást is jelent.

 

Honnan jön a hal?
Legutóbbi külföldi (igen, jólsejti a kedves olvasó, újfent szingapúri) utam során igyekeztem utánajárni, hogy mi is zajlik a színfalak mögött.

Piano csiga
Nevét a zongorabillentyűzet színéről kapta. A fekete-fehér színsávok a ház teljes felületén spirálisan végighaladnak. A faj egyedi jellegzetessége az apró, pontszerű kitüremkedések, melyek egy csíkban vagy rendezetlenül futnak végig a héjon. E díszítés különlegessé varázsolja a ház tulajdonosát.

A Hévizi tó
Tíz évvel ezelőtt, mikor még gondozták a kifolyókat, kaszálták a parton a növényzetet, másfél méteres tündérhínárt (Cabomba sp.) és óriás valiznériát (Vallisneria gigantea), gyönyörű bakopa telepeket (Bacopa monniera), nyílfüvet (Sagittaira sp.) és békaszőlőt (Potamogeton sp.) lehetett látni, a hatalmas tavirózsákon kívül.

Paraguay-i púposfejű sügér
Közepes testű sügérfaj, a kifejlett hímek általában 15-18 cm-nél ritkán nőnek nagyobbra. Magas testalkat és erőteljes zsírhomlok jellemzi őket, mely egyes hímeken kimondottan hatalmasra nőhet. Ez a szuperproduktum adja a faj különleges megjelenését, és egészen furcsa, „delfinszerű” külsejét.

Lyuk a fejben megbetegedés
Napjainkban egyre többször hallunk az úgynevezett, főként sügéreket sújtó, „lyuk a fejben” megbetegedésről. Eme kóros elváltozás a megfelelő kezelés hiányában végzetes a díszhalaink számára és a későn észlelt megbetegedés teljes tenyészeteket tehet tönkre. A betegség kiváltásában szerepet játszó kórokozók szinte minden halfajban jelen vannak, azonban egyes halfajok kevésbé fogékonyak, illetve ellenállóbbak e kórokozókkal szemben.

Magashegyi fogaspontyok táplálkozásbiológiai kutatása
Kutatásunk során igyekeztünk hiteles modellt alkotni, amely azt jelenti, hogy egyetlen tényezőt változtattunk kutatásunk során, amely esetünkben a táp volt. A többi tényezőt, így többek között a tartási körülményeket, áltozatlanul tartottuk.

Aranymellű patakpontyocska
Tenyésztése nem bonyolult feladat, hiszen rokonaihoz hasonlóan eleven utódokat hoz világra. Akárcsak rokonságukban, esetükben sem beszélhetünk kifejezetten ál-elevenszülésről (mint például a Poecilia, Limia vagy Xiphophorus fajoknál), ennél fejlettebb formája jelent meg náluk az embrionális ivadékgondozásnak. A kishalak rendelkeznek ún. trophotaenia-val, ami abban játszik szerepet, hogy a tápanyagokat, ionokat az anya szervezetéből biológiai transzportfolyamatok segítségével az ivadék szervezetébe juttassa.

Gyászos patakpontyocska
Kisebb csoport már 50-60 litertől jól gondozható, azonban ha nagy csapatot szeretnénk belőle tartani, azt 100 liter fölött tegyük. A lassan mozgó, de tiszta vizeket keresik, melyek gyakran nem mélyebbek fél méternél. Természetesen e faj is Mexikó vidékéről származik, mára már csak amolyan „pihenőhelyeken”, oltalom alatt álló részeken fedezhetőek fel.

Az álom bölcsőszájú hal

Bár egy érzékeny halak hírében álló csoport tagja, tartása és tenyésztése egyszerűnek mondható, ha betartjuk az akvarisztika és a haltartás két fő szabályát: biztosítjuk számukra a megfelelő vízminőséget és táplálékot.

Ritka dánió fajok II.
Teljesen békésen viseltetnek más halakkal szemben, először óvatoskodtam kisebb fajok példányaival egyberakni, de eddig semminek sem esett bántódása. Társítani más razbórákkal, dániókkal, különböző márnákkal, gurámikkal, csíkfélékkel célszerű, de vegyes társas medencében is gondozhatjuk, például békésebb sügérek, elevenszülők, vértesharcsák mellett.

TerraPlaza X4
Ápolhattuk a régi kapcsolatokat, de újakat is létesítettünk. Személyesen is megismerhettük a Magyar Malakológiai Társaság elnökét, Dr. Erőss Zoltán Pétert, és megbeszélhettük, hogyan tud a két egyesület együttműködni a jövőben.

Interzoo 2014. Nürnberg
Ismét részt vettünk a kétévente Nürnbergben megrendezésre kerülő Interzoo kiállításon. Nézzük először a száraz tényeket, majd néhány fotó segítségével megpróbáljuk visszaadni az ottani hangulatot.

Bejelentkezés a hozzászóláshoz

Naptár

June 2024
M T W T F S S
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Bejelentkezés