Tegnaptól a boltokban az Akvárium Magazin legújabb száma. Szerintem nagyszerű karácsonyi ajándék lehet belőle! A tartalomból:

 

 

 

 

A vörösorrú torpedómárna
Bár Francis Day brit ichthyológus már 1865-ben leírta ezt a márnafajt, újrafelfedezése 1996-ban történt, amikor Indiából megindult a díszhal-export Európába. 1997-ben a szingapúri Aquarama kiállításon (a világ legnagyobb akvarisztikai eseménye, 2 évente rendezik) „új faj” kategóriában 3. helyezést ért el a faj és ezzel meg is pecsételődött a sorsa.

 

Új vitorláshal fajok felfedezése
Amazóniai felfedező útjaim során (már túl vagyok a 356. Amazónia expedíciómon is, amelyre elvittem japán Ito barátomat, aki az osakai Nager cégnél dolgozik) több vitorláshal fajt és változatot találtam, 2009 végéig nyolc esetben. Olyan helyeken kutattunk, ahol ichtyológus még sohasem járt, és – szinte biztosan – sikerült is új fajokat felfedeznem.

 

Felfedezések Heiko Bleherrel Indiában (1. rész)
Heiko Bleher India észak-keleti régiójában több érdekes, új halat is felfedezett. Ezek közül mutat be számunkra néhányat.

 

Halcsodák az akváriumban 2.
Még élénken él emlékezetemben, ahogyan kisdiákként Horn Péter és Zsilinszky Sándor Akvarisztika című könyvét olvasgattam, újra és újra, közben számtalanszor szemügyre véve a halakról mellékelt rajzokat. Főleg azokra a fajokra csodálkoztam rá, amelyek vidéki környezetemben akkor még elérhetetlenek voltak. Micsoda vágyódás volt ez! Természetesen nagyon sok halat szerettem volna megszerezni, de biztosan közöttük volt a gyémántlazac.

 

Magyar siker a nemzetközi akvakertész versenyen
Az amerikai Aquatic Gardeners Association, Inc. nemzetközi nonprofit szövetség 2000 óta minden évben megrendezi az akvakertészek versenyét. Az idei évben is megrendezésre került a – röviden és közismertebb nevén – AGA Aquascaping Contest akvakertész versenye, ami rekord számú nevezést hozott. Több mint 40 ország, több mint 500 akvakertésze és versenyműve indult, a minél előkelőbb helyezésekért.

 

Tylomelania „Star Wars” vagy Dzsárdzsár csiga
Nincs olyan felnőtt ember a földön, aki ne ismerné a Csillagok háborúja című fantasztikus filmsorozatot. A filmnek cselekménye egy messzi galaxisban játszódik mesés, kalandos elemekkel tarkítva, melyben a jó és a rossz küzd egymással. Az Akvárium Magazin 87. számában beszámoltunk Chris Lukhaup Sulawesi szigetein végzett kutatásairól, mely során megtalálta és bemutatta nekünk a Tylomelania vízi csigákat. Valóban, e csigák tényleg hasonlítanak a sorozatban fel-feltűnő Jar-Jar-ra, akinek még az esetlen, lomha mozgása is kísértetiesen egyezik a Tylomelania csigákéval.

 

Vöröscsíkos törpesügér
Egy közkedvelt halacskát, az Apistogramma hongsloi-t szeretném bemutatni. Nem kérdés, hogy a leggyönyörűbb törpesügérek között jegyzik a nevét, de hogy mit is érdemes róla tudni? Valószínűleg senki sem lepődik meg, ha azt mondom, hogy Dél-Amerikából származik (hasonlóan a többi „Apistogramma” fajhoz). Főbb ismert élőhelyei: Venezuela, a Rio Orinoco, illetve Kolumbia keleti része, a Rio Vicha da és a Rio Meta.

 

Mikroszaporítás (merisztéma)
Szeretnénk röviden bemutatni egy olyan, ma már széles körben elterjedt termesztés-technológiát, amely lehetővé teszi nagy mennyiségben, jó minőségű, homogén növényállomány előállítását akváriumi növények esetében is. Ez a mikroszaporítás.

 

A házba zárt tó
Idén nyáron családommal a Velencei-tó partján töltöttük szabadságunkat. Azonban egy vérbeli akvarista ilyenkor is keresi a lehetőséget, hogy halakkal találkozhasson és a haltartás szenvedélyének hódoló emberekkel ismerkedhessen meg. A helyi programfüzetet böngészve találtunk egy új és érdekes lehetőséget, érkezésünk előtt pár héttel nyílt meg ugyanis az agárdi hajókikötőnél a Velencei-tó víz alatti élővilágát bemutató H2O Akváriumház.

 

Szellem a vízben
A szellemvilág mindig is borzongató kíváncsiságot váltott ki az emberekben. Minden bizonnyal vannak olyan szellemek, amik az akvaristák érdeklődését is felkeltik, viszont róluk bizton állíthatom: léteznek, és az Apteronotidae család tagjai!

 

Szellemkéshal szaporulat Magyarországon
Napjainkban számtalan olyan halfajjal találkozhatunk a hazai díszhal-kereskedelemben, amelyek tenyésztéséről, szaporodásmódjáról szinte semmit sem tudunk. Ezek nagy része távol-keleti importból származó halak, melyekről köztudott, hogy a világ túlsó felén csak hormoninjekciók segítségével tudják szaporodásra bírni.

 

Cortes patakpontyocskája
Nagy kár, hogy az Ilyodon genus tagjai gyakorlatilag ismeretlenek a hazai akvaristák előtt, hiszen az egyik legszebb magashegyi fogas pontyok közé tartozik. Szerintem az előző számban bemutatott Ilyodon whitei-nak sincsen rejtegetnivalója, de a mostani faj sem marad el tőle szépségben.

 

A metálpáncélos lovag
Tényleg középkori lovagra emlékeztet engem a halvilág egyik Tanganyika-tavi csodája a Cyathopharynxfurcifer, az óriás bojtosúszós sügér. Hatalmas kráterszerű homokvárát intenzív tánccal őrző, 20–25 cm-es, metálkék furcifer hímek felejthetetlen látványt nyújtanak a megfigyelőnek.

 

Trendi garnélák
Az utóbbi időben nem csak Ázsiában és Nyugat-Európában, de már szűkebb hazánkban is egyre többen szerettek bele a kis színes, édesvízi garnélákba, és adták a fejüket, pontosabban akváriumukat garnélatartásra. Nap, mint nap egyre több lelkes akvaristával találkozni, akik büszkén mesélik, hogy milyen színpompás kis ékszereket képzelnek el az elkészült, vagy éppen még elkészülőben lévő akváriumaikba. Számukra és persze mindenki más számára, akit érdekelnek a garnélák, nagyon jó hírem van, ugyanis a „garnélás világ” továbbra is nagy lendületben van és folyamatosan jelennek meg, és ami még ennél is fontosabb, folyamatosan terjednek el a szebbnél szebb, új garnéla változatok.

 

Pöttyös baltahasú lazac
A pontyszabásúak alrendjébe tartozó család, a baltahasú pontylazacfélék Dél-Amerika trópusi vidékein élő, egyedi testfelépítésű halak, abban a tekintetben, hogy a szentcsont megnyúlt és elölről ívben merevíti a testet. Arra vonatkozólag, hogy ez miért alakult így ki, még nincs egy öntetű hipotézis, de egyben általában egyetértenek a hozzáértők, hogy a keskeny keresztmetszet és az éles hasvonal, páratlan sebességet kölcsönöz tulajdonosának.

 

Halbetegségek 2. - Diplomonadiasis
Az Akvárium Magazin előző, 97. számában megjelent cikk folytatásaként, az alábbi írásban a halak belső szerveiben, emésztőrendszerében élősködő egysejtűekről olvashatunk. Ahogyan előző cikkemben írtam, a „lyuk a fejben” megbetegedés és a címben olvasható diplomonadiasis nevű, halak körében gyakori betegség között átfedés lehet.

 

Apistogramma eremnopyge „Barbarossa”
Az Apistogramma eremnopyge a közelmúltban felfedezett dél-amerikai törpesügér faj. Eredeti élőhelye Peru, ahol főként az Iquitos város környékén található, a Rio Pintuyacu-ban, illetve a Rio Itaya folyók vízgyűjtő területéhez tartozó, kisebb patakokban találkozhatunk vele.

 

AME hírek
Az Akvaristák Magyarországi Egyesülete 2014. december 6-án 17 órai kezdettel a Lurdy Házban tartja nyilvános, évi rendes, egyben vezetőségválasztó Közgyűlését. Ha a Közgyűlés a meghirdetett időpontban nem határozatképes, akkor új időpontban, ugyanaznap 17:30-kor kerül megnyitásra. Ebben az esetben a Közgyűlés létszámtól függetlenül határozatképes, de csak az előre megadott napirendi pontokban. A tervezett napirendi pontok:

1. Beszámoló a 2014. évről
2. Felügyelő Bizottság beszámolója
3. 2014-es költségvetés
4. Vezetőségválasztás
5. 2015-ös tagdíj mértéke
6. Akvárium Magazin 100 Projekt
7. Egyebek

Vezetőségválasztás menete (az érvényes SZMSZ alapján)

A vezetőség mandátumának lejártakor a soron következő évi rendes Közgyűlésen, vagy kimondottan ezzel a céllal összehívott rendkívüli Közgyűlésen, vezetőség választást kell tartani, melynek során a Közgyűlés elnököt, titkárt és vezetőségi tagokat választ. Ennek menete a következő:
– a vezetőség a választást megelőzően hírlevélben értesíti a tagságot a választásról, és lehetőséget biztosít a tagság véleményének összegyűjtésére, az új vezetőség tagjainak kiválasztásához
– a Közgyűlés levezető elnököt jelöl ki a választás lebonyolítására
– a Közgyűlés tagjai további javaslatokkal élhetnek
– a jelölteknek szóban vagy írásban el kell fogadnia a jelölést
– 2-2 percet kell biztosítani a jelöltek bemutatkozására
– a szavazó lista ismertetése és lezárása
– szavazás

A jelenlegi vezetőség:
Elnök: Pasaréti Gyula
Titkár: Szilágyi László
Elnökségi tag: Balla József, Nagy-Stefán Ildikó, Sepsi Péter, Zábráczki László, Molnár Bálint
Felügyelő Bizottság: Kanovszky Nikolett, Koós Attila, Zsadányi Ágnes
Fegyelmi Bizottság: Bukovácz Tamás, Horváth Balázs Gergő, Kasi Mátyás

A várható létszám miatt jelentkezni lehet a email címen.

Minden érdeklődőt szívesen látunk.

 

Mindenkinek jó olvasást! Keressétek a nagyobb újságárusoknál és a jobb díszállat-kereskedésekben.

 

Bejelentkezés a hozzászóláshoz


halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #1 9 éve 7 hónapja
Ma megérkezett a legújabb Magazin! A nagybetű "alapból kijár neki", bár még csak belepillantottam...azt gondolom ma nem fogom számolni a perceket a munkahelyemen-vegyes tüzelésű kazánokat fűtök jelenleg- míg ismét dolgoznom kell! Sőt-éjszakára beviszem magammal folytatásos bibliánk ezen újabb részét! :) Nagyon szépen köszönöm mindenki munkáját, és bátran kijelentem: Akvárium Magazin nélkül nem élet az élet számomra!
T.:Gábor

Naptár

July 2024
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
Bejelentkezés