Megjelent az Akvárium Magazin 99. száma. Keresd a nagyobb újságárusoknál és a jobb díszállat-kereskedésekben. Ja és vasárnap a TerraPlaza-n is ott leszünk!

 

 

Heiko Bleherrel Kínában
„Li” nem csupán egy kínai folyó, gyakran „Ljiang”-nak nevezik, és 437 km hosszúságú folyama keresztülfolyik Guangxi Zhuang Autonóm területen, s egyben a területi halászok igazgatójának is neve. Az imént említett igazgató és professzor, Chen, a Shanghai Óceán Egyetem igazgatója, hívott meg, hogy kutatásokat végezzek Guangxiban, a Li folyó 83 kilométeres, Guilin és Yangshou között húzódó szakaszán.

 

Császárlazacok
Valamikor a nyolcvanas évek végén szereztem be első császárlazacaimat, és azt követően jó hosszú ideig állandó lakói voltak akváriumaimnak. Abban az időben teljesen természetes volt, hogy minden beszerezhető fajt összeszedett a lelkes akvarista, ezzel – az akkor még haldoklónak tartott kapitalizmus szabályai szerint – komoly keresletet támasztva a piacon, ami aztán jelentős kínálatot generált. Volt is hal bőven, igaz, főleg hazai, de ki bánta, annál nagyobb öröm volt, ha kapni lehetett valami különlegességet! Emlékezetem szerint a császárlazac soha nem váltott ki különösebb hisztériát, de nem is volt tömeghal. Számomra azért voltak érdekesek, mert formájukban, viselkedésükben kissé mások, mint kedvenceim, a Hyphessobrycon vagy Hemigrammus fajok.

 

Apistogramma sp. Kelleri
Ismét nézzünk egy érdekes Apistogramma fajt Dél-Amerikából, Kolumbia, Brazília és Peru határvidékéről. Mint minden Apistogrammánál, itt is, a hím egyedek a nagyobbak. Elérhetik a 9-10 cm-es nagyságot, míg a nőstények 6 cm-nél nem nőnek nagyobbra. Ennek a halnak kétféle színváltozata ismeretes. A vörös és a sárga, ami szerintem inkább narancs verzió.

 

Püspökfürdő történelme
Az Akvárium Magazin e cikkének olvasása során ismételten dőljünk hátra, hisz egy nagyon fontos utazásban lesz részünk. Most visszarepülünk a múltba és egy könnyed szökkenéssel átugrunk hegyeket, völgyeket, megmozgatunk köveket, vizeket. A történet lényegét ép ésszel ne akarjuk megérteni, hisz mi arra nem vagyunk képesek. Csak engedjük, hogy érzéseink vigyenek és formáljanak egy szebb, és jobb világot.

 

Vízi lóhere (Marsilea spp.)
A Marsilea fajok olyan kétéltű életmódot folytató páfrányok, melyek több képviselője is megtalálható és könnyedén tartható akváriumokban is. A Marsilea nemzetségnek közel 50 faja ismert, elsősorban trópusi, szubtrópusi területeken fordulnak elő. Hazánkban egyetlen faj található, a Marsilea quadrifolia, amely védett növény.

 

A mikrohullámú sugárzás Egeria densa-ra gyakorolt hatása
Az emberiség az élet fennállása alatt leginkább a 20. században tette ki a legnagyobb nyomásnak környezetét. Az intenzív növénygazdasági és ipari gyártás, az erdők területének csökkenése, a biológiai-, vegyi- és kommunális hulladék, a gázkibocsátás, a sugárzás azok a tényezők, amelyekkel a környezetünket befolyásoljuk. A legjelentősebb térhódítás az utóbbi években a sugárzás területén figyelhető meg. Az atomerőművek, azok károsodása, a mobiltelefonok fejlődése, az elektromos készülékek exponenciális bővülése növeli a sugárzást. Ezek a tényezők az élő szervezetek közvetlen szennyezésével, vagy azok környezetére gyakorolt hatásával avatkoznak be az ökoszisztémába.

 

A mexikói axolotl
A mexikói axolotlok kipusztulhattak az egyetlen ismert természetes élőhelyükről, Mexikóváros néhány megmaradt tavából. Az állat egyetlen természetes élőhelye a Xochimilco tavak és csatornák hálózata – a nádszőnyegre felhalmozott „lebegő kertek”, amelyet még az aztékok építettek a növényeiknek, de most a szennyezéstől és a város terjeszkedésétől szenved.

 

Vietnam ékszere
Délkelet-Ázsia egy ékszerdoboz, aminek ha csak halvilágát nézzük is, bizony jó pár kis ékkövet figyelhetünk meg. Cikkemben is egy ilyen kis „gyémántot” mutatok be, egyenesen Vietnamból. A vietnami kolibrihal a kistestű pontyfélék egyik legkedvesebb faja. A Tanichthys micagemmae névre hallgató hal még újdonságnak tekinthető, 2001-es leírása (Freyhof & Herder) után még mindig csak szórványosan beszerezhető, általánosan nem terjedt el, egyszer-egyszer nagyobb mennyiségben láthatjuk, de ez bizony ritka alkalom. Rokona, a Tanichthys thacbaensis, egy szintén 2001-es leírású faj viszont még tán nála is ritkább.

 

Magashegyek gyémántjai
Mint azt már a cím is sugallta, valamily módon a gyémántnak és a soron következő Goodeidaenknek köze lesz egymáshoz. Ez a közös kapcsolódási pont pedig nem más, mint magyar fajneve: feketeúszójú gyémántpontyocska (Goodea atripinnis – Jordan, 1880). Őszintén szólva, a fajt megismerve, változatait végigtekintve némileg túlzónak találhatjuk magyar nevét. Az interneten már hosszú ideje elérhetők magyar nyelven is információk, ismertetők a fajról, de a hazai viszonylatok a Goodea atripinnissel kapcsolatban többségében csak pár remekül sikerült, akár némi digitális utómunkával is ellátott fotóra épülnek, ami valljuk be, vajmi kevés egy faj részletes megismeréséhez.

 

Metacercariosis – Halbetegségek 3.
Az akvarisztika gyakorlatilag egy hobbi, de egyben a természet és a vízi élőlények szeretete is, legyenaz puhatestű, gerinces, vagy gerinctelen élőlény.  Talán kijelenthetjük, hogy a legegyszerűbb akvarista is törekszik az általa tartott élőlények biológiájáról, vízi életmódjáról a lehető legtöbbet megtudni. A nyitott szemmel járó akvarista figyelmét a betegségek nem kerülhetik el, de sok esetben nélkülözhetetlen a szakemberek segítsége. Minden akvarista egészséges halak tartására, beszerzésére törekszik, azonban ennek az elvárásnak, a speciális környezetben nevelt és a specifikus kórokozóktól mentes (pl. Symphysodon sp.) vízi élőlények kivételével, gyakorlatilag egyetlen élőlény sem felel meg.

 

Davidi színkavalkád
Ebben az írásban szeretném összefoglalni a Neocaridina davidi garnélákról az alapvető információkat, bemutatni, hogy mennyire változatos és színpompás apróságok találhatók köztük, illetve, hogy 2015 elején hol tartanak a tenyésztők, mik a napjainkban elérhető színváltozatok. Korábban ez a faj Neocaridina heteropoda (még korábban Neo caridina denticulata) néven volt közismert, azonban két neves osztrák biológus és garnélaszakértő, Werner Klotz és Andreas Karge 2013-ban a kutatásaik során bebizonyították, hogy ezek az akvarisztikában jól ismert kis garnélák valójában a Neocaridina davidi (Bouvier, 1904) fajhoz tartoznak. Ez a garnélafaj talán leggyakoribb, legismertebb garnéla, ami nagyon is a helyén van, mivel viszonylag könnyű tartani, és ha elkezd szaporodni sok örömöt tud okozni az akvaristáknak.

 

Néhány „elfeledett” Xiphophorus
Úgy gondoltam érdemes megosztanom tapasztalataimat néhány nagyon ritka Xiphophorusról, melyek a szakirodalomban is csak ritkán találhatóak meg. Ahol külön nem írok mást, a halakat  csapvízben tartom, változó hőmérséklet mellett. Nyáron 25 °C, télen 15-18 °C. Ez a differencia azért van, mert a halaim számára csak egy fűtetlen helység áll rendelkezésre. Összesen 55 akváriumom van, melyek közül csak 8 darabban van külön fűtés. Összesen 3000 liter vízben kb. 50 vad elevenszülő fajt gondozok.

 

KLG Goodeid Projekt: Múlt, jelen, jövő
Egy éves múlt a KLG Goodeid Projekt, melyet Bacher József és Liziczai Márk 2013. szeptember 2-án alapítottak meg. Az elmúlt év során rengeteg erőfeszítésbe került a projektet, és természetesen annak tenyésztelepét felépíteni, miközben egyidejűleg zajlott a KLG Öveges Labor kialakítása és a hatékony munka kitapasztalása, a kutatási projektek, valamint az egzotikus állatokat és számtalan élőhely biotópjait elénk táró oktató-bemutató egységek létrehozása. Mozgalmas évet tudhatunk a hátunk mögött, mely a csak látszólag unalmas hétköznapok munkáin túl számos kiemelkedő eseményt és elismerést is magában hordozott.

 

AME Hírek – Közgyűlés
Az Akvaristák Magyarországi Egyesülete 2014. december 6-án délután tartotta évi rendes, egyben vezetőségválasztó közgyűlését a Lurdy Házban. A meghirdetett napirendi pontok az alábbiak voltak:
– beszámoló a 2014. évről,
– Felügyelő Bizottság beszámolója,
– 2015-ös költségvetés,
– vezetőség-választás,
– 2015-ös tagdíj mértéke,
– 2015-ös programok,
– egyebek.

 

100. szám tartalmából

 

AME Hírek – Az AME tervezett programjai 2015-ben

• február 14. (szombat) Zalaegerszeg, Akvarista Bál
• február 22. (vasárnap) Lurdy Ház, TerraPlaza X7, 1 db biotóp akvárium beállítása
• március 14. (szombat) Szank, tenyészet-látogatás
• március 21. (szombat) Füvészkert, akvárium-takarítás
• április 5-6. (vasárnap-hétfő) Jászberény Zoo, kisállat-börze
• április 11. (szombat) Püspökladány, Törpös tenyészet-látogatás, konzultáció

 

Bejelentkezés a hozzászóláshoz

Naptár

July 2024
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
Bejelentkezés