Sarawak – Borneó elfeledett paradicsoma

„Selamat Datang” – ezek az első szavak, amelyeket Kuching repterén meglátunk. Azt jelentik: „Üdvözöljük a Paradicsomban”. Sarawakot a mai napig Ázsia igazi bennfentes úti céljaként tartják nyilván. Azon kívül, hogy ezen az izgalmas vidéken található meg a világ legrégebbi dzsungele, rendkívül egzotikus flóra és fauna jellemzi ezt a telepes-időkből származó kisvárosokkal tarkított tájat. Természetesen nem mind arany ami fénylik, sok pálmaolaj-ültetvényt, valamint vágással és égetéssel végzett fakitermelést láttunk az utunk során – ezek hamarosan egy gonosz álommá változtatják majd ezt a paradicsomot. Ebben az írásban azonban arra készülünk, hogy a régió még ma is uralkodó szépségéről beszéljünk.

 

Heiko Bleherrel Indiában, Gujarat államban

 

  Már sok-sok éve szerepelt a terveim között, hogy Mohandas Karamchand Gandhi (ismertebb nevén „Mahatma Gandhi”) székhelyén tanulmányozzam a vízi élőlényeket. Ő az az ember, aki Indiát a függetlenségéhez vezette, és szerte a világon számos mozgalmat ihletett az erőszak-ellenesség, valamint a szabadság terén. Gandhi egy tengerparti városban, Porbandarban született, és ez a hely egyben a legészakibb lelőhelye annak a halnak, amit Gujarat államában előző év decemberében kerestem. Az Aphanius dispar nevű ikrázó fogasponty volt az a hal, amit szerettem volna gyűjteni, és viselkedését tanulmányozni.

 

Világítástechnikák a modern tengeri akvarisztikában

A fény része életünknek. Világosságot ad, melegít, és nem utolsó sorban segíti az élőlények fejlődését. Mesterséges, azaz akváriumi körülmények között sincs ez másképpen. Ugyanakkor, míg a természetben a megfelelő fénymennyiség adott, medencénk esetében a mi feladatunk a szükséges világítás kialakítása. A hazai piac számtalan különböző márkájú és színhőmérsékletű lámpát kínál, amelyek minősége és ára meglehetősen széles spektrumon mozog.

 

A boszorkányharcsák királya

Egy örömteli apropó kapcsán mutatjuk most be a boszorkányharcsák királyát. Azt hiszem, jár neki ez a titulus, hisz a Loricaria család hobbiban fellelhető (értem ez alatt, hogy Európában még emberi áron beszerezhető) fajai közül mérete, szépsége, különleges ivadékgondozása alapján rászolgált erre a címre.

 

Etetőautomaták

Előbb-utóbb minden akvarista életében eljön a pillanat, amikor kedvenceit magára kell hagynia. Teljesen mindegy, hogy nyaralni, vagy üzleti útra megyünk, ha több napig nem kerülünk haza, valahogy meg kell oldjuk védenceink napi etetését. Az alábbi cikk azért íródott, hogy segítsen megismerni a különböző etetőautomaták használatának pozitív és negatív vetületeit.

 

Egy békés óriás, a szalagos gurámi

A gurámifélék (Osphronemidae) családja gyakorlatilag örök tárház az akvaristáknak. A gyakori, kezdőknek való fajok (pl. kínai paradicsomhal, kékgurámi) éppúgy megtalálhatóak itt, mint a ritka, különleges vagy épp csak profiknak ajánlott halak (pl. szamurájgurámi, Brunei szépsége, pompásgurámik). Cikkemben egy kezdőknek is ajánlható, könnyen tartható, mégis méltánytalanul mellőzött fajt szeretnék bemutatni.

 

A fehérhegyű lávacsiga

 

 A lávacsigák még korántsem nevezhetőek elterjedtnek a hazai akváriumokban. E kevés fajjal rendelkező csoport tán legismertebb képviselője a Faunus ater, azaz a „klasszikus” lávacsiga, vagy másik nevén ördögcsiga. S bár kevés fajukat és variánsukat ismerjük, az utóbbi pár évben megjelent egy nagyon dekoratív és könnyen tartható változatuk is.

 

 

A rejtélyes akara

Electric blue nannacara,  Neon nannacara anomala, Nannacara sp. neon blue, Electric blue Andinocara pulcher, Electric blue Acara … és még sorolhatnám!
Senki ne ijedjen meg, nem ennyiféle halról lesz szó a cikkben, de ez az a hal, amiről semmi biztosat nem lehet tudni. Én kb. 2-2,5 évvel ezelőtt találkoztam az interneten vele, talán az Aquarium Glaser valamelyik listáján, ahol azt írták róla, hogy Szingapúrból jött, Electric blue nannacara fedőnéven. 

 

Artemia pete keltetése Hyperolos fertőtlenítéssel

Abban az esetben, ha prémium kategóriás amerikai sórák petével dolgozunk, erre a módszerre nincs szükségünk, mivel ez a technológia a pete hivatalos előkészítési folyamatának a része. De, ha hosszabb ideig tároljuk felbontva (4-5 hónap), indokolt lehet a pete fertőtlenítése. A kelési arányt nem befolyásolja negatívan, lehet, hogy nem használ, de biztos, hogy nem árt.

 

2014. év akváriuma verseny

A tavalyi év sikerén felbuzdulva a Tropicalfish Kft. szervezésében került megrendezésre – 2014. év akváriuma – versenyünk. A megmérettetést neves gyártók forgalmazói támogatták. A hazai akvarisztika történetében példa nélküli díjazásban részesültek a legsikeresebb résztvevők!

 

Egy újabb lazacritkaság

Mindig is örömmel tölt el, ha lehetőségem adódik egy-egy különleges, ritka halfaj beszerzésére, és gondozására. Az ilyen érdekességek néha komoly feladatokat rónak az akvaristára, hogy pontosan be tudja őket azonosítani. Sokszor kerülnek ugyanis a kereskedésekbe egyéb fajok is meglehetősen alacsony egyedszámban, melyek gyakorta véletlenül keverednek bele egy vadon befogott állományba.

 

Apistogramma baenschi „inka“

 

 

Ez a színpompájában és alakjában is érdekes sügér Peruból származik. Felfedezése még elég friss, az első leírások róla 2004 környékéről származnak. Egy közepesen nagyra növő törpesügérről van szó. A hímek 7-8 cm, a nőstények pedig 5 cm-nél nem nőnek nagyobbra. A hímek hátúszójának első sugarai enyhén megnyúltak és ennek széle sárgás vagy narancsos színezetű.

 

 

Az altum-vitorlás hazai tenyésztéséről

 

 

 

Amint azt az Akvárium Magazin 98. számában olvashattuk igencsak megoszlanak a vélemények az ichthiológusok között „vitorláshal kérdésben”. Mindenesetre a három(?), tudományosan leírt és meghatározott faj közül talán a legtöbb szó az óriás vitorláshalról esik. A Pterophyllum altum (Pellegrin, 1903) élőhelye az Orinoco és annak mellékfolyói, a Rio Atabapo, a Rio Inrida. Nagyon fontos megemlítenünk, hogy a fenti területeken kívül eredeti altum vitorlást sehol nem fogtak még soha!

 

 

 

 

 

 

A karcsú darázspontyocska

Faji rangja eléggé biztosnak tűnik, bár néhányan úgy vélik, hogy a faj az Allotoca diazival azonos. Mind az A. meeki, mind az A. catarinae nagyon közeli rokonának számít az Allotoca diazinak, ezért a három fajt összefoglalóan a Diazi-fajcsoportba soroljuk. Az Allotoca nemzetség fajokban a legbővebb csoport a családban. 7 leírt fajuk van, illetőleg egy még pontos latin névvel nem rendelkező variáns, mely az eddigi vizsgálatok szerint szinte biztos, hogy új faj (Allotoca sp. „Etzatlan”).

 Elfeledett pontylazacaink

 Évek óta készülődöm egy olyan cikk megírására, amelyben néhány, az utóbbi időben eltűnt, vagy ritkán látható pontylazacra szeretném felhívni a figyelmet. Főleg egyre tekintélyesedő korom miatt, már egészen komoly tapasztalatom, rálátásom van az elmúlt évtizedek halkínálatának változásaira. Azt hiszem, hogy korábbi írásaimból is kitűnt némi nosztalgia a nyolcvanas évek akvarisztikájával kapcsolatban. Tudom, hogy az idő mindent megszépít, de azt hiszem, hogy abban az időben tényleg valamiféle akvarista lázban égtünk, vettük, cserélgettük, tenyésztgettük a halakat, és mindezekről a dolgokról jókat beszélgettünk.

 

Apró csigasügér a „szerelemhal“

A szerelmesek, házasságban élők hala. A hím és a nőstény, párba állásuk után megosztják (csiga)házukat: ez jelenti számukra a menedéket, az alvóhelyet, színtere utódaik gondozásának, itt élnek hűségben együtt, akár hosszú időn át is. Hol is kezdődött… Valamikor az 1990-es évek második felében találkoztam velük először, talán Volincsák Tamás tenyészetében, aki ügyesen szaporította már akkor is ezt a fajt. Vettem is tőle néhány példányt, de sajnos megfelelő hely hiányában a szaporodás elmaradt. Majd úgy kéthárom éve ismét fellángolt bennem a vágy, hogy megpróbálkozzak tartásával, tenyésztésével.

 

 

 

Bejelentkezés a hozzászóláshoz

Naptár

July 2024
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
Bejelentkezés