Zebra palacsinta algázó
AM109 palacsinta algazoA Sewellia lineolata Délkelet Ázsia (Vietnam, Kína, Kambodzsa, Laosz) gyorsfolyású, oxigénben gazdag hegyi patakjaiban él. A kövicsíkféléknek (Balitorinae), amelyekhez tartozik, nagyon sok rokon faja fordul elő (Beaufortia, Gastromyzon, Pseudogastromyzon,Protomyzon stb. fajok). Közülük a Sewellia-félék szaporodnak leggyakrabban az akváriumokban.

A kétcsíkú szkiffia
A kétcsíkú szkiffia egy kedves, békés halfaj, mely kisebb akváriumokba is tökéletesen alkalmas. Jelenleg a monotipikus Neotoca genus tagja, a Neotoca bilineata névre hallgat (Bean, 1887). Ez azonban korántsem volt mindig így, ugyanis nagyon sokáig a Skiffia nemzetséget erősítette – mint azt magyar neve is hűen tükrözi. A kétezres évek első felében sorolták át a Neotoca genusba filogenetikai vizsgálatok alapján, azonban ennek helyénvalóságát több kutató mind a mai napig vitat ja, sok helyen még most is Skiffia bilineata néven találkozhatunk vele.

Aligátorhal
A kajmánhalfélék (Lepisosteidae) családja 2 nemet tartalmaz 7 fajjal. Az aligátorhal (Atrac tosteus spatula – Lacépčde, 1803) nevét az aligátorra emlékeztetően megnyúlt, hatalmas, hegyes fogakkal teli állkapcsáról kapta. Észak-Amerika délkeleti és Közép-Amerika keleti részének édesvizeiben találkozhatunk még vele.

Az olajfoltos harcsa
A dzsungelharcsáknak, illetve német nyelvterületen tüskésharcsának, alvóharcsának is nevezett fajokkal a díszállat-szaküzletekben alig találkozni. Ez talán egyes fajok kifejlett kori méretének tudható be, vagy tán annak, hogy számos faj idős korára elveszíti csodás színeit. E harcsák szürkületben aktívak, napjuk döntő részét barlangokba vagy gyökerek, kövek közé bújva töltik. Épp elég harcsát ismerünk azonban, melyek hasonló viselkedést mutatnak, elég csak az algázó vértesharcsák számos képviselőjére gondolni. Természetesen minden nemzetségben akadnak kivételek, nincs ez másként a Tatiával sem!

Szerves anyag alapú földek használata, mint akváriumi növénytáptalaj
Kezdetben valódi kultusza volt az akváriumokban a szerves anyagú táptalajoknak. Ez a múlt században nagymértékben kiveszett, mivel a rosszul megválasztott, túl sok friss bomló anyagot tartalmazó talaj sok gondot okozott, például az akkoriban megjelenő méregdrága trópusi díszhalakat képes volt megfertőzni hasvízkórral. Ezt néhány alapelv betartásával el lehetett volna kerülni, de bizonyos szempontból érthető módon, az akvaristák inkább mellőzték ezeket a talajokat akváriumaikban.

Új vitorláshal tenyészváltozatok Magyarországon
AM109 vitorlas szinvaltozatA 2000-es évek elején jelentek meg a gyönyörű kék színvilágú vitorláshalak Kenneth „Ken” Kennedy szelektív tenyésztése révén. 5 éve kerestem ezeket a színváltozatokat, de mindhiába. Európában beszerezni egyszerűen lehetetlen feladat volt, senki nem importálta. Jó barátom, Medveczki Krisztián, említette meg, hogy neki felajánlottak tovább tenyésztésre ezekből a halakból, de neki nincs helye, se tapasztalata vitorlásokkal. Természetesen kaptam az alkalmon, és elhatároztam, hogy mindenáron kellenek, és benne vagyok értük minden hülyeségben.

A tűzcselle
Egy toxikológiai laborban hallottam először a tűzcselléről, amely az észak-amerikai kontinensen igen nagy területen elterjedt, egyszerű hal. Leggyakrabban haleledelként és csalihalként forgalmazzák, míg az arany színváltozatot, melyet 1985-ben fedeztek fel, több arkansas-i tenyésztelepen, akváriumi halként. Két éve már itthon is találkoztam az aranyszínű változatával egy tenyészetben, ahol tavi halként tartották. Ezek közül került hozzám egy szép csapat, amelyet már tenyészteni is sikerült. Az idén augusztus elején az eredeti vad formából is lettek ivadékaim.

A Scleromystax nemzetség páncélosharcsái
AM109 scleromystaxAz elmúlt 20 év szakkönyveiben és akvarista folyóirataiban csak nagyritkán bukkanhattunk rá a Scleromystax genusnévre. Ez nem azért van, mert e dél-amerikai nemzetség páncélosharcsái extrém ritkák volnának, épp ellenkezőleg. a legismertebb képviselőjük fontos tagja az akvarisztikának. Csakhogy a szalagos páncélosharcsát a legtöbb kiadványban Corydoras barbatus néven találhatjuk meg. Az új ismeretek és új fajok bármely nemzetség esetében tudományos átdolgozásokat eszközölhetnek. Egy ilyen áttanulmányozás olykor azzal is járhat, hogy egy faj átkerül egy másik, vagy éppen újonnan létrehozott nemzetségbe. A jó öreg szalagos páncélosharcsával ez többször is megtörtént.

Akiket csigaevőknek hívunk 6. rész
A tigris díszcsíkok a Syncrossus genus tagjai. Korábban ők is a Botia nembe tartoztak, új genusukat 2004-ben állította fel Kottelat. Jellemzően 4 fajukat tartjuk akváriumban, abból is leginkább 2 gyakori Magyarországon is. E nemzetség tagjai nagytermetű, megnyúlt fejű halak, melyeket gyakran az agresszívebb díszcsíkok közé sorolnak.

Ruinemans Aquarium B.V.
Az idén májusban meglátogattam barátaimat Hollandiában, és – mivel őket is érdeklik a vízi állatok – felmerült, hogy ugorjunk át Montfoortba, ahol Euró pa egyik legnagyobb díszhal-nagykereskedése működik. Kapcsolatom a Ruinemans Aquarium B.V. céggel már sokéves, így megengedték, hogy megtekintsük az aktuális felhozatalt.

Zöldre fel!
Sokszor nem könnyű megfelelő ennivalót találni a családnak, pláne, hogyha a gyerkőcök válogatósak. Bár az én gyerekeim boldogan eléldegélnének pirítós kenyéren, pizzán, hamburgeren, sültkrumplin, azért biztos akarok benne lenni, hogy az étrendjük tartalmazza a szükséges tápanyagokat és vitaminokat. Ezért igyekszem a választékot folyamatosan bővíteni különféle zöldségek és gyümölcsök bevezetésével. Némelyikük azonnal viszszautasításra kerül, mások azonban felkerülnek a kedvencek listájára. A bővebb családom, azaz a vízi jószágaim is hasonló elbánásban részesülnek. Annak ellenére, hogy a hűtőmben megtalálhatóak a legjobb minőségű gyári tápok, amikor csak lehetséges, friss zöldségek is terítékre kerülnek. Végülis senki se etetné a gyerekét csak készétellel!

AME hírek
Június elején meglátogattuk Bazsa Gábort Mezőkeresztesen. Tudjuk, hogy mindig kísérletezik, egy-egy új halfaj akváriumi tenyésztését dolgozza ki, vagy éppen a planktonozó tavakban előállítható eleségekkel foglalkozik. Nem csalódtunk, hiszen mindkét témában ismét sikeresnek bizonyult.

Akváriumi növények gondozása
Az akváriumi növények egészséges állapotban való tartása sokaknak okoz gondot az évek tapasztalata szerint, de ha betartunk néhány alapelvet, a kevésbé igényes fajok gondozása nem jelenthet leküzdhetetlen feladatot. A legtöbb akvarista számára a dús, zöld, egészséges növényzet egy vágyálom, de érthető módon szinte mindenkinek hozzátartozik egy egészséges, üde akvárium koncepciójához. A cikk ebben kíván segítséget nyújtani, végigvezetve a legalapvetőbb, leggyakoribb gondokat, és azok megoldását egy növényes akvárium létrehozásához.

AM109 400AM109
Bejelentkezés a hozzászóláshoz

Naptár

July 2024
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
Bejelentkezés