Algázik-e az algázó?
A Loricariidae-k táplálkozása

Image
A Loricariidae-k (tepsifejű harcsafélék) családja a Siluriformes (harcsafélék) rendbe tartozik. A név eredete: lorica (lat.) - mellvért; loricatus (lat.) - páncélozott. Kizárólag Dél-Amerikában, és Közép-Amerika egyes részein (Panama, Costa Rica) találhatóak meg a természetben. Alsóállású szájuk van és egyes tagjai bajuszszálakat viselnek. Bélcsatornájuk hosszú, és spirálisan feltekeredett, ami elsősorban növényevő jellegre utal.

A címben feltett kérdésre a korrekt válasz az lehet, hogy "is". Algázik is, és egyéb táplálékot is fogyaszt. Pusztán az akváriumban termelődő alga nem biztosít elegendő tápanyagot a halaink megfelelő növekedéséhez. Arról nem is beszélve, hogy ezek a halak természetes élőhelyükön bizony nem "algázók", hanem dögevők, (állati és nyövényi) hulladék-eltakarítók.
L018 Baryancistrus sp. 'Golden Nugget'Sokan tapasztalhatták, akik tartanak ancit vagy egyéb algázót, hogy ha elhullott egy haluk, ezek a páncélos jószágok rövidesen rájuk telepedetek, és elkezdték beépíteni a testet a természetes tápanyag-körforgásba. Nagyobb, "sokhalas" akváriumban ezért is hasznos lehet ezen állatok tartása, mert az olyan ledöglött halak, melyek elkerülték figyelmünket, nem bomlanak szabadon a vizet terhelve, hanem eltakarítják őket szorgos jószágaink. Azonban optimális esetben ez nem fordul elő túl gyakran, így nekünk kell biztosítani számukra a megfelelő táplálékot, amelynek egyaránt kell növényi és állati eredetű összetevőket tartalmaznia.
Növényi táplálékok:
ImageHa tudunk nekik algát termeszteni - napra kitett üvegben, hordóban, kerti tóban - akkor lehet jó az is, bár az én tapasztalatom az volt az általam tartott L-es harcsákkal, hogy olyan nagyon nem voltak oda a tóból behordott zöldalgáért, inkább csak piszkálgatták, másnál viszont vidáman ették. Szóval ki kell próbálni, és kiderül, mit szólnak hozzá. Ha nincs lehetőségünk az algával vacakolni, vagy nem eszik a halaink, akkor pótolhatjuk különféle zöldségekkel is. Alkalmasak lehetnek: spenót, sütőtök, zöldborsó, saláta, cukkini, kígyóuborka, sárgarépa, burgonya, sóskalevél. Amit még adtam nekik, de csak fagyasztott mix formájában, az a gyermekláncfű levele volt. A tálalás módjáról megoszlanak a tapasztalatok, az egészen nyers formától a forrázotton át az enyhén megfőttig, ahány ember, annyiféleképp adja a halaknak a zöldségeket. Jómagam a nyers változat híve vagyok, mindössze meleg vízzel alaposan lemosom a zöldséget, és úgy rakom az akváriumba. L047 Parancistrus sp. 'Magnum Orange'Előfordul ugyan, hogy nem nyúlnak egész este a zöldséghez, de másnap ugyanabból a zöldeleségből, ugyanúgy nyersen "felszolgálva" vidáman falatoznak. Gyümölcsöket még nem próbáltam adni nekik, de több - általam megbízhatónak tartott - helyről hallottam, hogy működik, sőt nagyon szeretik az algázók. Kasi Mátyás a görögdinnyét említette, mint rendkívüli csemegét, azt mondta, nála szinte teljesen átrágják a dinnyehéjdarabot, amit betesz nekik. Ezen kívül sárgadinnyét és almakarikát adott nekik, hasonló eredménnyel.
L046 Hypancistrus zebraBármit is adjunk nekik, egyvalamire vigyázzunk, egy idő után ezek a táplálékok elkezdenek bomlani, és rendkívüli mértékben megterhelhetik a vizet, amire az algázók különösen kényesek. Mivel az algázók inkább sötétedés után aktívak, az én javaslatom az, hogy a világítás lekapcsolása után adjuk nekik a növényeket, és 8-10 órán belül - akár ettek belőle, akár nem - maradéktalanul távolítsuk el a vízből. Ne adjunk egyszerre sokat, én 10 különböző méretű L-es harcsára számolva 2 salátalevelet, vagy 2 darab kétujjnyi vastagságú uborka-, cukkini-, répa-, stb. karikát adok nekik. Ha pedig olyasmit adunk, amit még nem ettek, elég egy kis darab is kipróbálni, hogy ízlik-e a halaknak, feleslegesen ne terheljük a vizet.
Állati táplálékok:
BorjuszívMár említettem, hogy a növények mellett ezekre is szükségük van a halainknak, méghozzá véleményem szerint legalább olyan mennyiségben, mint a zöldeleségre. Én az alábbiakat szoktam etetni: vörös és fekete szúnyog, üvegálca, Artemia, Daphnia, Cyclops, halhús, garnéla, kagyló, marha-, borjú- és pulykaszív. Adok ugyan Tubifexet is, de azt inkább muszájból, mert nálam az algázók együtt vannak a Corydoras-okkal és Thoracatum-okkal, és nekik szükségük van rá. Megpróbálok úgy trükközni, hogy egyszerre nem etetek belőle sokat, és azt is nappal, amikor az algázóim még bátortalanabbak, a coryk és a torók meg villámgyorsan feleszik, ami van. Az óvatosság oka nem saját tapasztalat, de több helyről hallottam, hogy nem szerencsés a Tubifex, inkább vörös szúnyoggal helyettesítsük. Nálam - lekopogom - nem volt még probléma a Tubifex etetésével, de én legalább egy hétig pihentetem etetés előtt. Az algázók sokféle betegségre - például a bőr élősködőire - kevésbé érzékenyek, ellenben a bélrendszeri problémákra, és a vízminőségre nagyon.
L075 Hypostomus sp.Nem érdemes kockáztatni épp ezért az etetés terén. Amit még adható, az a grindál, de akárcsak a Tubifex, ez is zsírosítja a halat, ezért heti 1-2 alkalomnál gyakrabban nem érdemes etetni. A Daphniát és a vörös szúnyogot élve is szoktam etetni (Cyclopsot ritkán), a többit pedig fagyasztva. Ha szívet veszünk, igyekezzünk szebb, zsiradéktól mentes darabot választani, különben sok megy a kukába. Budapestieknek egy tipp: a Nagycsarnokban, ha a Fővám tér felől megyünk be, a földszinten, a csarnok túlsó végében jobbra van egy hentesbolt, ahol egyrészt borjúszív is kapható, másrészt nem néznek furcsán, ha "halaknak kellene egy kis darab szív" felkiáltással megyünk oda, mert az egyik eladó sügérezik. :-) A szívet otthon alaposan mossuk meg, vágjuk le róla a zsíros, mócsingos részeket, a maradékot tegyük bele forró, lobogó vízbe, hogy a vért kicsapja belőle, ez csak néhány másodperces folyamat. Utána daráljuk le, majd vagy fagyasszuk le, vagy ha mixet készítünk belőle, akkor a receptnek megfelelően dolgozzunk vele tovább. Halat, garnélát, kagylót lehet kapni mixben is, én azt szoktam venni, és ledarálva adom a halaknak.
Szárazeleség:
L135 Peckolita cf. braueriNem mennék bele márkák egymással versenyeztetésébe, már csak azért sem, mert én nagyon keveset használok, és a javaslatom is ez, inkább az élő és fagyasztott eleségeket preferáljuk. Amit mégis szoktam adni időnként, már csak azért is, hogy növeljem a változatosságot, az a Hikari Algae Wafers. A kerek algatablettákat az üvegre is feltapaszthatjuk, onnan lenyammoghatják a halak. A másik szárazeleség amit kapnak, az az InterZoo-n osztogatott JBL Novo GranoMix. Én ezeket adom, de természetesen más gyártók megfelelő minőségű termékei is épp ilyen jók lehetnek. Száraz tápot ajánlatos úgy etetni, hogy előtte kicsit beáztatjuk vízbe, inkább ott vegye fel a nedvességet, és ne a halak bélrendszeréből vonja el.
Mixek:
ImageA fenti összetevőket természetesen nem csak külön-külön lehet adni a halaknak, hanem különböző mixeket is készíthetünk belőlük. Ahány ember, annyiféle mixet gyárt, én alább két neves tenyésztő receptjét fogom közölni. A mixekbe az eddig említett alapanyagok mellé különböző kiegészítőket tehetünk. A tojás például összefogja az elkészült mixet, "tartást" ad neki, ezen kívül magas a tápértéke. A növényi tápok kiegészítéseképp tehetünk bele búzacsírát, vitamin- és nyomelempótlásra különböző készítményeket, Cyclop-eeze-t vagy őrőlt pirospaprikát. Nagyon hasznos lehet egy adag fokhagyma is, fertőtleníti ugyanis a halak bélrendszerét. Ilyen mixek ivadékoknak is - megfelelő méretre aprítva - adhatóak.

Sok sikert kívánok mindenkinek ezeknek a lenyűgöző halaknak a neveléséhez!

Szöveg és fotó: Petőfi László

Bazsa Gábor receptje:
Hozzávalók:
2 csomag Arvit Spenót
45 dkg sütőtök (kinyomkodás után legyen ennyi)
10-15 dkg búzacsíra
fél kg marha- vagy pulykaszív
25 dkg tengeri halfilé
10 tojás
1 csapot ek. Tetravit (vagy Phylasol Combi) vitaminkészítmény
1 kk. béta-karotin vagy  Cyclop-eeze
1 fej fokhagyma 1 liter mixhez

Elkészítés:
A spenótot ki kell olvasztani, majd a nedvességet kinyomkodni belőle. A tököt megfőzni, és szintén kinyomkodni. A búzacsírát össze kell törni, majd átszitálni, hogy a portól megszabaduljunk. Ezek után pár másodpercig főzni kell, hogy látványosan megdagadjon  ezt inkább most tegye, mint a hal gyomrában.
L204 Panaquolus sp.A szívet le kell zsírtalanítani, és a porcoktól megtisztítani, hogy csak a színhús maradjon. Ezek után fel kell darabolni, esetleg géppel nagyobb darabokra lereszelni. Addig kell főzni, amíg a vér hab formájában kicsapódik. Ezek után le kell fagyasztani, és fagyottan sajtreszelőn lereszelni.
A halfilét fagyottan le kell darálni, és a szívvel, illetve a zöldségekkel össze kell keverni. 1 csapott evőkanál Tetravitet vagy Phylasol Combi-t és egy kiskanál béta-karotint, vagy ha az nincs, akkor édes nemes paprikát hozzákeverni.
A keverékre végül rá kell ütni 10 tojást teljes egészében, belekeverni a fokhagymát, összegyúrni, és gőz fölött megfőzni, míg nagyjából rántotta állagú nem lesz. Ha kihűlt, nylon zacskóban vékony lapokat lehet formázni belőle, és így lefagyasztani.
Nagyobb halaknak elég csak törni belőle, ivadékoknak célszerű lereszelni etetés előtt.


Fodor László (Egoist) receptje:
Hozzávalók:
20 csepp multivitamin olaj  /állatpatikákban,jobb díszállat-kereskedésekben kapható/
20 ml. Csukamájolaj
2 mg. Riboflavin /tartósításhoz, de elhagyható/
500 g. zöldborsó
100 g. szárnyasmáj
400 g. pirospaprika por /édes/
300 g. sárgarépa
200 g. tengeri halfilé
400 g. fagyasztott mélytengeri garnéla
200 g. fagyasztott kagyló
500 g. marhaszív

Elkészítés:
A marhaszívet és a májat megtisztítjuk, és húsdarálón ledaráljuk. A zöldborsót és a sárgarépát vízben, só nélkül megpároljuk. ImageÖsszeturmixoljuk a többi hozzávalót a zöldségekkel, majd hozzátesszük a ledarált húsokhoz. Az egészet jó alaposan összekeverjük. Beletesszük a Riboflavint, a csukamájolajat, a multivitamint és a pirospaprikát. A könnyebb kezelhetőség érdekében kb. 6-7 cm átmérőjű fóliazacskókba téve, lefagyasztjuk. Az így elkészített mix nagyon sokáig eltartható és pillanatok alatt etethetjük halainkkal. Etetése úgy történik, hogy a fagyott állapotban lévő rudakból, durva reszelőn lereszeljük a szükséges mennyiséget, szitán átmossuk, és mehet a medencékbe. Az etetőanyag mennyiségével óvatosnak kell lennünk, mert a megmaradó táplálék hamar bomlásnak indul, és erősen szennyezi a vizet.
Az összetétel természetesen halaink igényeihez mérten módosítható. Ezekhez az állatokhoz én a marhaszívet pulykaszívvel helyettesítem, amit szintén a leírtak szerint készítek elő. Ivadékoknak célszerű lereszelni etetés előtt.

 
{moscomment}
Bejelentkezés a hozzászóláshoz