9 augusztus 2020
Egy kiállítás hátterei - 1. rész
Mottó: "A legszebb, mit magad készítesz és neked tetszik."


ImageE cikk megírásának apropóját a 2005. évi őszi kiállítás akváriumainak elkészítése adta. Számos hasznos ötlet, sok cikkben jelent meg már az Akvárium Magazin oldalain is - mégis úgy gondolom hogy a hátterezés témája kimeríthetetlen, hiszen mindig jönnek új ötletek, technikák. Igyekeztünk sokféle megoldást alkalmazni, mind a felhasznált anyagokat, mind a festési technikákat illetően. Ezekből szeretnék bemutatni néhány apró fogást és ismertetni a felhasznált anyagokat.

ImageImage


 
ImageImageImageImage

 

Az elkészítésnél a legfontosabb hogy legyen elképzelésünk, kell pici kézügyesség, némi anyag és máris készíthetünk szebbnél-szebb hátteret akváriumunkba. Próbáljunk a természettől formákat, színeket kölcsönözni, egyéni ötleteket "belevinni" a munkába, hiszen így tudunk igazán egyedi, saját ízlésünknek megfelelő (és emellett élethű) eredményt elérni. Egy szép farönk, egy szikladarab - akkor is ha netán csak fotón láthatjuk - nagyon jó kiindulási alap lehet. Egyszerűbb lenne ha "igazi" anyagokkal - kövekkel, fákkal, gyökerekkel - dolgozhatnánk, de ez nem mindig oldható meg.
A hátterezéshez használt anyagok közül a műgyantásat fogom ismertetni - cement-perlites technikáról elég sok szó esett már. Szó lesz régi perlites háttér felújításáról is és természetes anyagok felhasználásáról, továbbá a technikák vegyes alkalmazásáról.
Első eldöntendő kérdés hogy az akváriumban vagy külön készítjük el a hátteret. Amennyiben külön úgy is hasonló módszerrel dolgozhatunk, a különbség hogy itt polisztirol lemezre építhetjük meg és nem közvetlenül az üvegre. Itt figyelembe kell venni, hogy pontos méretre készítsük, esetleg több darabból  - ha a merevítések megnehezítik a beszerelést. Polisztirol lemeznek az építőanyag telepeken kapható rózsaszín, kék, zöld színű lábazati hőszigetelő lapot válasszunk, ennek elenyésző a vízfelvétele a hungarocellhez képest. A polisztirollapra elkészített hátteret szilikonnal ragaszthatjuk be a medencébe. Ügyeljünk a rendes ragasztásra és biztosan fog a helyén állni, nem kell tartani semmilyen elmozdulástól.
A továbbiakban közvetlenül az akváriumba történő "építést" ismertetem. Ennek a műgyantás technikának a lényege tulajdonképpen egy kopásálló, kemény, vékony 0,2-1cm (vagy akár vastagabb) kéreg elkészítése egy előzetesen kialakított tetszőleges domborzatra. Tervezzük meg előre hol lesz esetleg technika a háttér mögött. Igazítsuk a domborzatot az akvárium mélységéhez, ne vigyük túlzásba a "harmadik dimenziót", (a háttér egy kiegészítő látványelem) - hagyjunk életteret halainknak és növényeinknek is. Készíthetünk a szűrő csöveknek (esetleg magának a teljes szűrőnek), fűtésnek aknákat üvegből, vagy polisztirolból. Ezeket szilikonnal rögzíthetjük. A domborzat kialakítására több módszer is van, pl. hungarocell darabok felragasztása és egy könnyített habarcs (esetleg cement-perlit vagy purhab). A formákat alakítsuk ki hungarocellből (vagy a fent említett polisztirollapokból) éles késsel. Ha több részből rakjuk össze, a darabokat szilikonnal, polisztirol ragasztóval vagy habarccsal illesszük össze. A felületüket esetleg hőlégfúvóval is alakíthatjuk. Ezután az elkészült formát ragasszuk fel az üvegre. Ez történhet szilikonnal és műgyantás habarccsal is. Ha szilikont használunk felragasztáshoz és/vagy összeillesztéshez, akkor hagyjunk legalább egy nap száradási időt, ha habarccsal dolgozunk nem szükséges várni. A hungarocellt kiegészíthetjük a könnyített habarcsból készült masszával, így a kettő kombinációjával  remek formák hozhatók létre. Vékony oldalfalak elkészítéséhez a massza felkenése előnyösebb lehet.

Folytatjuk!
 
Szöveg: Balla József
Fotók: Petőfi László

Bejelentkezés a hozzászóláshoz
Bejelentkezés
Legutóbbi fórumbejegyzések
  • Nincs üzenet