11 július 2020

Egy kiállítás hátterei - 2. rész
Mottó: "A legszebb, mit magad készítesz és neked tetszik."

ImageMielőtt nekilátnánk a domborzat kialakításának, tisztítsuk meg az üveget. Ragasszuk le azokat a területeket ahova nem kerül háttér – de legalább a hátteres és nem hátteres rész találkozását – hogy később ne kelljen az esetleges anyagmaradványokat letisztítani.

 A hátteret célszerű hátára borított akváriumban elkészíteni – ha erre nincs lehetőség, akkor a habarcsot célszerű jó sűrűre keverni hogy a függőleges felületekről ne csússzon le. A domborzati elemek felragasztása előtt én a háttér helyén az üveg teljes felületét vékony rétegben bekenem műgyantás habarccsal. ImageA kész domborzatra kenjük fel a finom habarcsot, ezzel kialakítva a végleges kérget. A kérget több rétegben kenjük fel – minimum kettő – és az egyes rétegek között várjunk legalább 24 óra száradási időt.  Az első réteget elnagyoltan is kenhetjük a végleges textúrát az utolsó réteg fogja adni. Attól függően hogy tömény vagy híg festékkel fogunk festeni, a habarcs szürke- vagy fehércementes legyen. Lazúros technikával csak fehércementes felületre tudunk dolgozni (világos), tömény festékhez mindkét cement jó.
ImageA használt habarcsok alapanyaga cement, osztályozott kvarchomok, polipropilénszál, latex, képlékenyítőszer, folyósítószer, egyéb adalékok pontos keveréke (a könnyített habarcshoz sztirolgyöngyöt is adunk). A habarcs állaga beállítható minimális víz hozzáadásával is. Könnyen formázható, kenhető és kiválóan tapad a legtöbb anyagra. A műgyantát és a szárazhabarcsot vödörben keverjük össze. Legjobb fúróba fogott keverőszárral, először lassú fordulaton a műgyanta fokozatos hozzáadásával (lehet a szárazanyagot is a műgyantához adagolni). A megfelelő mennyiségű anyagot (1kg szárazanyaghoz 2-3dl műgyanta keverve kenhető állagú) a géppel keverjük még 1-2 percig, hogy a komponensek rendesen elkeveredjenek, túlkeverésre vigyázzunk nehogy a polipropilénszálak becsomósodjanak. ImageA kész habarcsot legegyszerűbben ecsettel, kézzel vihetjük fel a felületre (védőkesztyű használata ajánlott). A habarcs szobahőmérsékleten kb 20-30 percig használható fel, ezért egyszerre mindig annyit keverjünk be amennyit ennyi idő alatt felhasználunk. A kész habarcshoz már nem szabad semmit hozzáadni (sem a saját műgyantáját, sem pedig festékanyagot!).
A domborzati elemeket gondosan fedjük be az anyaggal. Az első réteg felkenése után ami kb. 2-5mm várjunk rétegvastagságtól függően 24-36 óra száradási időt. A száradás látható, a nedves részek teljesen kivilágosodnak. Ha nagyon precízen akarunk dolgozni akkor az első rétegre már kenhetünk impregnálót  - de ez elhagyható.
ImageA második réteg már több izgalmat tartogat, hiszen ekkor kell kialakítanunk a végleges textúrát. Kenjük fel kis területen a habarcsot. Ha rücskös felületet szeretnénk, hagyjuk picit száradni az anyagot (vagy keverjük töményebbre) és száraz ecsettel óvatosan „bökdössük” meg, míg a kívánt érdességű felületet nem kapjuk. Sima felülethez húzzuk el az ecsettel finoman az anyag tetejét. (Ha még simábbra szeretnénk kötés után csiszolóvászonnal csiszolhatjuk.) Éles kiszögelléseket, szögletes sziklaformákat is célszerű csiszolással kialakítani. Kisebb nagyobb mintákat, repedéseket is készíthetünk egy éles pengével – itt is várjunk egy kis időt hogy az anyag „meghúzzon”.Image A felkent anyagot óvatosan karcoljuk meg és hozzuk létre a mintát. Ügyeljünk arra hogy a minták, repedések alkalmazkodjanak a domborzati formákhoz. Fautánzatokhoz az ecsettel finoman rajzoljunk egyenes és görbe mozdulatokkal, így utánozva a fa kérgét. A fa és kő mintáknál is előnyös ha a sima alapfelületen finom kitüremkedések, élek vannak – ezekkel az élekkel tudunk majd koptatott hatást elérni a festés során. Az anyag felkenésekor vastagabb részeket is kialakíthatunk, mintegy további formát adva az alapfelületnek. Minél több formánk és érdes felületünk van annál szebb és élethűbb lesz a végső felület. Lazúrozáshoz különösen szükséges, hiszen a festék színárnyalatait a kidomborodások és mélyedések sokasága teszi igazán változatossá. Akár egyetlen szín felhasználásával is számtalan árnyalat hozható létre. ImageSzáradás után a teljes felületet egy vagy két rétegben kenjük le színtelen, sziloxán alapú impregnálóval. Száradás után teljesen megköti és víztaszítóvá teszi a felület felső rétegeit.
A felhasznált műgyantaadalék és az impregnáló is vizes diszperzió így oldószert nem tartalmaz, nyugodtan használhatjuk beltéren. Semmilyen extrém hőfejlődés nincs a kötés során és az anyagok – az összetételnek köszönhetően – alakváltozást sem szenvednek. Arra ügyeljünk hogy nem kívánt helyre ne kerüljenek mert nehéz eltávolítani.

Fotók: Petőfi László
Szöveg: Balla József

Folytatjuk!

Az első rész itt található.

Bejelentkezés a hozzászóláshoz
Bejelentkezés
Legutóbbi fórumbejegyzések
  • Nincs üzenet