Ezerarcú petpalack

ImageKedves Olvasónk, Bírócsák Péter osztotta meg velünk tapasztalatait, hogy a lapban megjelenteken túl még mi mindenre használja a petpalackot. Most ezt tesszük közkinccsé.

 

 

Tisztelt Szerkesztőség!

Az alábbiakban szeretném veletek megosztani, hogy - az újságban látottakon kívül - eddig miként használtam fel a nevezett használati eszközt.

1. Házi készítésű „barlang”
ImageA megfelelő nagyságú palackra nyílásokat vágunk. Óvatosan, gáztűzhely fölött tetszés szerint alakítjuk. Zsírtalanítjuk, áttetsző (transzparens) sziloplasztot kenünk rá, hogy kívülről mindenhol befedje. Egy tálra homokot/sódert szórunk, és jól megforgatjuk benne a palackot (érdemes erősebben belenyomni). Száradás után tehetjük az akváriumba. Pici algásodás után még szebb lesz.

2. CO2 fejlesztőhöz CO2 adagoló „harang”
A külső szűrömben működött ez a fajta CO2 adagolás. A kép szerinti alakra vágjuk a palackot. Az alsó részébe egy nagyobb kődarabot helyezünk, rátekerjük a kupakot (amibe előzőleg beleraktuk a CO2 csövet), és mehet az akváriumba (esetemben a külső szűrő utolsó részébe).

3. Ültető ”cserép”
ImageImage

Ha egyébként megvan az akvárium megfelelő talajvastagsága, de szükséges hogy 1-2 növényt külön gondozzunk (a talaj minőségére igényesebb faj), befoghatjuk erre a célra is. A palack alját levágjuk (a talaj vastagságától legyen kisebb 1-2 cm-el, főleg ha frissen lerakott homokról/sóderról beszélünk), belehelyezzük a földkeveréket és a növényt.

ImageA tetejére az akvárium talajáról homokot szórunk, majd behelyezzük az akváriumba. Ha jól csináljuk, abszolút nem fog látszani a kis turpisság. Ha netán a megsüllyedne a homokréteg, akkor sem lesz annyira feltűnő, mint a gyári cserepek.

4. Csőrögzítő
ImageNálam a külső szűrőből érkező cső az akvárium alján, a talajréteg alatt lett elvezetve. A cső kimenete az akvárium elülső harmadában volt, amit 3 nagyobb kődarab takart el. A kellemetlenségek elkerülése érdekében a cső végét fixálni kell a talajban. Erre tökéletes egy megfelelően alakra vágott (a cső és a talaj által bezárt szögtől függően) palack felső része. A csövet áthúzzuk a pet nyakán, és sziloplaszttal rögzítjük.
Ha jól készítjük el, a csőből kb. 1-2 cm lesz a talajszint felett. Ha nem túl erős az áramlás, érdemes szúnyoghálót rakni a csővégre, nehogy tömeges vándorlás vegye kezdetét :)

5. Cső összefogó
ImageA palackból vágunk két egyforma vastagságú körszeletet. Egy helyen kettévágjuk, pici sziloplasztot nyomunk végig az egyik közepén, majd a másikat hozzáillesztjük, és erősen összenyomjuk. A dupla rétegnek köszönhetően jól bírja a strapát, összetartja, és védi a csöveket (pl. az akvárium élétől).

6. Házi készítésű szűrő
ImageHa épp nincs kéznél szűrő, vagy ha az akváriumban nem gond a kicsit szerényebb vizuális élmény (pl. karantén akvárium), készíthetünk szűrőt is belőle. A palack tetejét levágjuk (lehetőleg még az elvékonyodó részen), belerakjuk kimenő vízhez szükséges csövet, vagy -mint esetemben- az üvegharangos szűrő alsó felét. Megtöltjük ízlés szerint szűrőanyaggal (szivacs, agyag granulátum, stb.). A palack tetejére vágunk egy szivacsdarabot, ami akkora, mint a palack belseje. Félig bevágjuk, a kimeneti csőnek készítünk egy rést, és mehet a szűrőbe. Mivel nagyobb a szivacs, mint a palack teteje, ezért nem engedi elúszni a szűrőtöltetet.

 

Üdv.
Birócsák Péter

Ui.: jó az újság! :)

Bejelentkezés a hozzászóláshoz