11 július 2020
Drágakő az akváriumban

ImageNév:   Caridina spec. 'Crystal Red'
Magyar név:   Rubin kristály garnéla
Származás:  Mesterségesen tenyésztett faj, eredetileg a darázsgarnélából került szelektálásra (Hisayasu Suzuki által) Japánban.
Méret:   Hím: 2cm, Nőstény 2,5 cm
Várható élettartam: 2 év

ImageÚgy vélem, hogy a most bemutatásra kerülő garnéla nemcsak az elkötelezett garnéla rajongók szívét dobogtatja meg, hanem minden akvaristát a garnélatartás világába csábít. Nem véletlen a faj választás az internetes Akvárium Magazin első számában, hiszen a 'rubin kristály' a legnépszerűbb az édesvízi garnélák közt. Nincs olyan kiadvány, honlap ahol az első képek valamelyikén ne szerepelne. Külön öröm, hogy hazánkba is eljutottak az első példányok, így első kézből ismerhetjük meg ezeket a csinos tisztogatókat.
A részletes bemutatás előtt érdemes megvizsgálni az eredeti színvariáns, a Darázsgarnéla természetes élőhelyét, hiszen a legtöbb információt, ami a sikeres tartáshoz szükséges innen szerezhetjük. Az édesvízi garnélák olyan lassú folyású vizekben, esetleg folyamatosan tisztuló tavakban élnek, ahol biztosított a tiszta víz, és folyamatos tápanyagellátás. A tiszta víz nagyon fontos, számos kutatási programban a garnélák eltűnésével is mérik a természetes vizek szennyezettségét. Mivel testfelépítésük viszonylag lassú mozgást tesz lehetővé, nem tűrik az erős áramlást, ilyenkor kevesebbet mozognak, és táplálkoznak. Általában növényekkel, uszadékfával sűrűn benőtt élőhelyeken kutatnak folyamatosan élelem után. A garnélák idejük nagy részét táplálékgyűjtéssel töltik, amit az akvaristák örömmel 'kihasználnak'. Első két pár lábuk táplálékgyűjtőként használják. Egy betanított munkást megszégyenítő sebességgel mozog lábuk, és gyűjtenek össze mindent, ami ehető. Következő három pár lábukkal állnak, vagy lassan mozognak. A fejen lévő két pár csáp folyamatosan elemzi a környezet illatmintáit újabb élelemforrás után kutatva. Mint látjuk, tökéletesen illenek korunk fogyasztói társadalmába, életük célja a folyamatos fogyasztás. Mielőtt az előző mondatok alapján azt feltételeznénk, hogy a garnélák lomha lassú állatok, ennek cáfolatát adják abban a pillanatban, mikor az akvarista ki szeretné fogni valamelyik egyedet. Úszólábaikkal is hatékonyan cikáznak, azonban vész esetén farkukat maguk alá csapva nagy sebességgel képesek hátralőni magukat.
ImageA garnélák életének kétségkívül legfontosabb pillanata a vedlés. Ez az, amit mindenki irigyel a tízlábúaktól, mivel ilyenkor újranövesztik elveszett végtagjaikat, újra szép fényes páncélt kapnak, és ilyenkor párzanak. Valljuk be, ki ne kacérkodott volna azzal a gondolattal, hogy fogorvos helyett csak a következő vedlést kellene kivárni. Azonban ez az előny igen nagy próbatétel a garnéla életében, és egyben a garnélatartók vizsgája is. Amennyiben a vedlés probléma nélkül megtörténik pár nap múlva megújult garnélánk éli tovább szorgos napjait. Ilyenkor a tapasztalatlan akvarista ijedten nézi a levedlett páncélt, és sajnálja az elpusztult állatot. Szerencsére ilyenkor az ijedtség átmeneti, hiszen az elpusztult állat igazából csak a régi levedlett páncél. Hasznos, ha a páncélt nem távolítjuk el, hiszen elfogyasztásával sokat segíthetünk a garnéláknak a következő vedlés sikerességében. Sajnos előfordul, hogy a vedlés egyben a kis állat életének vége. Ilyenkor többnyire a táplálás hiányosságai vezetnek a pusztuláshoz.

A rubin kristályokat én mindenképpen külön akváriumban tartanám. Egy lehetséges berendezés, kicsi, alacsonyköltségű akvárium összeállításához. Egy 30l-es akváriumhoz az alábbiak kellenek:
1 megfelelő méretű mangróvegyökér (nagyon jól kiáztatva)
4-5 gömbmoha
1 marék jávai moha
1 szivacsszűrő

ImageA gömbmohát 4 részbe vágjuk, és a rácshoz rögzítjük. Így zöld mohatalajt készítettünk, elhelyezzük a gyökeret, és a marék mohát, beüzemeljük a szivacsszűrőt. Lehetőleg fele érett akváriumvíz-fele csapvízzel feltöltjük. Ha nem áll rendelkezésre csak csapvíz, legalább 4-5 napig hagyjuk állni. Az akváriumot nagyon gondosan lezárjuk, hiszen a rabruhás állatok hihetetlen dolgokra képesek a szökés érdekében. Erős megvilágítás esetén fontos gondoskodni arról, hogy a tartóvíz lehetőleg ne emelkedjen 24C fok fölé. Fűtés nem szükséges kiválóan bírják a 20C fokos vizet is. Célszerű hetente a víz egyharmadát friss vízzel cserélni.
Táplálhatóak mindennel, például süllyedős tápokkal (méretüknek megfelelően), fagyasztott spenót, tök, cyclops és vágott tubifex.


Az alábbiakban néhány adalék azok számára, akik komolyabban érdeklődnek a faj iránt:
Ajánlott tartási paraméterek:
Hőmérséklet: 18 - 22°C
pH: 6,0 - 7,5 pH
Összkeménység:14° nk - ig

A hím és nőstény megkülönböztetése:
Ha oldalról nézzük, a nősténynek tömöttebb rövidebb a feje, míg a hímnek keskenyebb, hosszúkás. A lábak mögött a nősténynek van petetartója a hímnek nincs. A nősténynek egyenesebb a háta (Cephalothorax részen), míg a hímnél törés található.

Társítás:
Az alábbiakban felsorolt fajokkal a kereszteződés miatt nem tarható:
* Darázs garnéla
* Hummel garnéla
* Tigris garnéla

ImageA "Cristal red" különleges szépségével, érdekes életmódjával mindennap örömet tud szerezni annak, aki akváriumában elhelyezi. Kiválóan alkalmas hollandi típusú akváriumokba, vagy kisebb halak mellé. Ajánlom mindenkinek aki a megfelelő környezetet tudja biztosítani a rubin kristály garnélának, cserébe igen hálás - és kiemelkedő szépségű - kis tisztogatókban gyönyörködhet.


Bukovátz Tamás

Bejelentkezés a hozzászóláshoz
Bejelentkezés
Legutóbbi fórumbejegyzések
  • Nincs üzenet