A "red cherry" garnéla
Neocaridina denticulata,  (fire-zwerggarnele, red-cherry shrimp)

ImageAz eredeti származási helye Taiwan. Leírások alapján halbefogó út során került a vörös variáns begyűjtésre. A vörös színvariáns az eredeti élőhelyen lévő szürkés-barna garnéla mutációja (Werner Klotz). Európába 2002-ben importálták először.

A nőstények teltebbek, erősebbek, a hímek vékonyabbak. A faj szaporításánál a legnehezebb feladat a mély vörös szín fenntartása, és továbbörökítése. Figyelmes munka nélkül a szaporulat kifakul, és a vörösnek csak halvány emlékét mutatja. Nyáron a garnélák egy részét szabadtéri akváriumban tartottam, ami eloszlatta az első tévhitet, miszerint nem bírják a túl meleg vizet.
ImageBizonyítottan tolerálják a 18-28 °C-os vízhőmérséklet ingadozást. A direkt napfény csodát művelt az állománnyal, a garnélák színe felragyogott, és a szaporulat is szépen mutatott. A garnélák tartásával kapcsolatban a másik fontos dolog a sűrűn növényesített, mulmban gazdag talaj. A nehézséget az okozza, hogy a víz nitrát tartalmára érzékenyek, tehát javasolt a gyakori vízcsere, de nem kell porszívózni az aljzatot.
ImageA vízparamétereket az alábbi értékeken tartottam:
 -hőmérséklet 18-25 °C,
-pH: 7-7,5
-keménység 12 nk (de víz keménységére nem érzékeny).
Célszerű legalább 30 literes sűrűn növényesített akvárium berendezése, amelyben bőségesen található szálas növény (pl.: jávai moha). Elégséges a szivacsszűrés, fűtés nem szükséges, megvilágítás pedig a növények igényeinek megfelelően. A red-cherry kiválóan alkalmas egy kicsi garnélás bemutató akvárium összeállítására, az egészséges zöld növényeken remekül mutatnak a vörös garnélák. Számos könyvben előszeretettel használják a red-cherryket illusztrációként.
Image
Táplálásukkal kapcsolatban az előző (chrystal-red) cikkben közölteket annyiban egészíteném ki, hogy fokozottan kell ügyelni az erőteljes színezetet biztosító táplálásra. Az alaptáplálékot a red-cherry esetében fagyasztott Artemiával, vörös diszkosz színkiemelő táppal egészítem ki.
ImageA red-cherry szaporodás szempontjából a 'specializált típusú' garnélák csoportjába tartozik, ami igen jó hír az akvaristáknak. Ez azt jelenti, hogy a garnéla édes vízben képes szaporodni, és a kis garnélák is itt nőnek fel. Megfelelő tartási körülmények esetén a nőstények petéket hordanak, amelyekből vízhőmérséklettől függően (4hét 25 °C-on) kelnek ki a kis garnélák. A peték eleinte feketék, később világosodnak, kelés előtt látszik kis fekete foltokban a kicsik szeme. A nőstény nem egyszerre engedi el a kicsiket, hanem kb. 1 nap alatt mozgás közben lerázza. A kis garnélák rögtön kikelés után szüleikre hasonlítanak, és azonnal táplálék után kutatnak. Megfelelő akváriumban a teljes kikelt állomány veszteség nélkül felnevelhető. Külön táplálék nem szükséges, az akváriumban találnak maguknak élelmet. Körülbelül 3 hónap alatt érik el a majdnem kifejlett méretet. Ezt követően fél év szükséges, hogy végleges méretüket elérjék. A nemek megkülönböztetése megegyezik a crystal-red garnélánál bemutatottakkal.
ImageA garnélával kapcsolatban meg kell említeni, hogy hasonló fajoktól megkülönböztetése mikroszkóppal lehetséges, erről egy kiváló cikket írt Werner Klotz, amely a www.wirbellose.de oldalon megtekinthető. Ugyancsak itt szükséges megjegyezni, hogy a garnélák azonosítása színük alapján nehézségekbe ütközik. A (főleg német) garnélás levelezési listák tapasztalatait foglalom össze, kiegészítve saját tapasztalataimmal.
A kereskedésekben sok esetben a stressz, a nem megfelelő társítás, és a nem megfelelő vízparaméterek (gyakran gyógyszerek) miatt a garnélák kifakulnak, többségük teljesen színtelen. Mivel az egyes színvariánsok képesek egymással kereszteződni, fontos hogy legalább saját tenyészetben az egyes fajokat külön tartsuk, illetve olyan fajokkal, amelyekkel biztos nem kereszteződnek.
ImageMindezeket figyelembe véve kizárólag az eladó ismeretein múlik, hogy milyen garnéla lesz a helyben többnyire színtelen garnélákból. Ezért fontos hogy csak megbízható helyen vásároljunk, ahol láthatólag ismeri az eladó az egyes fajokat. Miután hazavittük a garnélákat 2-6 nap múlva (volt már példa más faj esetében hogy 1 hónap múlva!) láthatjuk igazi színeiket. Természetesen a brillírozó színű egyedek csak megfelelő tartás, és táplálás mellett képesek kifejlődni.
A red-cherryt ajánlom minden akvaristának elérhető árú, nagy tűrőképességű, igen dekoratív faj. Társítható minden olyan hallal, ami nem eszi meg, ilyenkor persze nem lehet szaporulatra számítani. Holland típusú akváriumban igen jól mutatnak, esetleg Amano garnélák társaságában.
Bukovácz Tamás

Bejelentkezés a hozzászóláshoz