21 február 2020
Botia kubotai
(Syn: Botia angelicus, Kottelat, 2004)
Botia kubotaiAz előző télen tűnt fel ez az érdekes, és nagyon atraktív új csíkfaj hazánk kisállat-kereskedéseiben. Aki meglátta őket, rögtön a szívébe is zárta, viszont az esetek nagy részében nem nagyon tudtak a boltban mit mondani róla, azon kívül, hogy gyönyörű, drága, és hogy Botia.
Ez nem meglepő. Hisz csak 2002 óta ismert. Ez a kis ismertető megpróbál némi tájékoztatást adni erről a szép kis halacskáról.
Botia kubotai2002-ben fedezték fel, Mianmar (régi nevén Burma) dél-keleti területén, a nálunk eddig másról híres Kwai folyóban. Következő év elején kerültek példányok Európába, néhány darab hazánkba is, tudományos leírása pedig 2004-ben Kottelat nevéhez fűződik. A tudományos néven kívül a német nyelvterületen „Sternchenschmerle” (csillagocskás csík), Dominoschmerle (Dominó csík) angol nyelvterületen pedig „Polkadot-Botia” név terjedt el. Magyar elnevezése még várat magára.
A természetben 10-12 cm-re megnövő faj alapszíne a középbarnától a feketéig terjedhet, amit oldalt két sorban 4-4 ovális alakú világos, sárgás folt díszít. A nagyobb foltok között kisebb és általában valamivel sötétebb foltok láthatóak.
Botia kubotaiÚszóik átlátszóak, amiket sötét sávok díszítenek, a mell- és farokúszókon 2-2, a hát- és a has alatti úszókon pedig 1-1 ilyen sáv látható. A fejen a mintázat megtörik, és a világosabb sávok lesznek a dominánsak. A mintázat minden példányon kicsit más, egyedi! Nincs két egyforma közöttük. Élettartamára jelenleg még csak becslések vannak, tekintettel a felfedezés dátumára ez nem meglepő. A hasonló fajokból kiindulva 8-10 évre teszik. Nemek megkülönböztetése kifejlett korban (10 cm felett) valószínűleg lehetséges lesz. Eddig se erről, és természetesen a szaporításáról sincs információ. A Botia fajok akváriumi szaporítása egyébként sem megoldott kérdés. Az eddigiekben csupán a legkisebb termetű Botia shidthimunkival értek el sikereket.
Botia kubotaiAlapvetően egy lágyvízi fajjal van dolgunk! Élőhelyén 24-28°C fokos, 1-3 összkeménység fokú, 6,0 pH-jú vízben él, de nem különösebben kényes ezekre az értékekre. Enyhén lúgos vízben 20-as összkeménységig nyugodtan tartható akváriumban.
Az akvárium méretét 200 liter felett javasolom! Hossza akváriumban így sem éri el a 10 cm-t.
CSAPATHAL! Javasolt egyedszám 7-10 fő. 1-2 példány tartása esetén ugyan agresszívvé nem válik, de ellustul, bújós, félénk lesz. Csapatban meglepően élénk, bátor hallá alakul, aki a telepítés után egy-két nappal már otthonosan fog mozogni az akváriumban, külső mozgásoktól sem fog félni, inkább érdeklődve közelít az akvárium frontüvegéhez. A csapat lazán, de folyamatosan együtt fog tartani. Más halat nem bánt, további Botia vagy egyéb talajlakó halfajokkal is bátran társítható, velük szemben különösebb agresszivitást nem mutat. Ellenben a csigákat, garnélákat vacsorának tekinti. Az akvárium berendezésénél, ahogy más Botia fajok esetében is figyeljünk oda, hogy legyen sűrűn növényesített terület, egy-két fa vagy egyéb berendezési tárgy, ahová ha akar, el tud bújni. „Aludni” is ilyen helyeken fog. Illetve egymás kergetésekor is jól jön egy-két tereptárgy. Talajnál, berendezési tárgyaknál mindenképpen kerüljük az éles anyagokat! A Corydoras fajokhoz hasonlóan, habár nem olyan mértékben, de túrják a talajt, különösen etetés után. Éles talaj estén könnyen felsérthetik magukat.
Botia kubotaiSzinte bármilyen eleséget szívesen fogyasztanak, legyen az száraz, vagy fagyasztott. Természetesen az élőre, főképp a szúnyoglárvára „rabolnak” a legszívesebben. A zöldséget is (uborka, sütőtök, stb.) elmajszolják! A csigákat megeszik, habár megfigyelésem szerint ez hullámzó dolog. Van, hogy egy hónapig nincs üres csigaház, aztán egy-két hét alatt képesek tucatszám elpusztítani őket (almacsiga, kicsi tornyoscsiga sincs biztonságban tőlük).
Azt hiszem, hogy az egyik, ha nem a legszebb Botia fajról volt itt az elöbbiekben szó, amelynek a népszerűsége, ha rendszeresen kapható lesz, talán még a Botia macracanthus-szal is vetekedhet.
Magyar neve viszont még nincs! Így szívesen várjuk az olvasóink ötleteit, és a legjobban hangzókat ígérem, közzétesszük, megszavaztatjuk. A legjobb név elterjesztésében pedig megpróbálunk segédkezni!
Botia kubotai
Szöveg és fotók: Szigeti László
Bejelentkezés a hozzászóláshoz
Bejelentkezés
Legutóbbi fórumbejegyzések
  • Nincs üzenet