Jávai lövőhal (Toxotes jaculatrix, Pallas, 1767)

ImageEz a rendkívül érdekes hal, mint a neve is mutatja: lövéssel szerzi be táplálékát. Hogy hogyan?! Megtudhatjátok Horváth Gábor tollából. Kattints a cikkre!

Kedves Olvasó! A következőkben egyik kedvenc halamról (amelyiktől nick-nevemet –Toxotes - is kölcsönöztem), a lövőhalról teszem közzé tapasztalataimat.

A lövőhal egyike azon halaknak, amelyről az emberek (vagy legalábbis az akvaristák) többsége már hallott, vagy hallani fog. Nevét arról a különleges tulajdonságáról kapta, hogy leendő „vacsoráját” képes egy jól irányzott lövéssel (pontosabban köpéssel) „leteríteni”, azaz jelen esetben a vízbe juttatni. A vízfelszínről aztán már egy gyors szippantással könnyen a gyomrába juttatja áldozatát.

Image

Hogy miért és hogyan csinálja ezt? A következőkben igyekszek erre is választ adni.
A „miért”-re a válasz a hal eredeti élőhelyében keresendő. A lövőhal főleg mangrove mocsarakban él, ahol rengeteg rovar röpköd a levegőben s pihen meg a gyökereken, leveleken. Ezt a gazdag tápanyagforrást próbálják meg kihasználni halaink, s erre fejlesztették ki (vagy talán helyesebben: fejlődött ki) lövőképességüket. A nyelvükkel és szájpadlásukkal egy csövet képeznek, melybe kopoltyúfedőjük hirtelen összepréselésével vizet nyomnak. Ez utána nagy erejű vízsugárként távozik a vízből kicsit kidugott szájukon keresztül. A lövőhalak képesek akár 1,5 méter távolságba is ellőni!
Emellett hihetetlenül pontosak – s bár tudományos adatom erre vonatkozóan nincs – saját megfigyeléseim alapján az esetek 80-90%-ában célba találnak. Ha figyelembe vesszük, hogy célzáskor a víz-levegő közötti fénytöréssel is számolniuk kell, akkor ez rendkívüli eredmény! A fénytörés korrigálásához lövés előtt a vízfelszínnel kb. 45o-os szögbe állnak - már amikor van rá idejük meg türelmük.
ImageElőfordul, hogy annyira izgatottak - vagy a préda mozog, hogy nem várják meg, amíg jó szögben vannak, hanem elkezdenek sorozatban lőni. Képesek gyors egymásutánban 5-6 lövést is leadni! Azonban nem csak lövöldözéssel szerzik táplálékukat. Ha a kiszemelt áldozat a vízhez közel helyezkedik el, szívesebben ugranak ki és kapják el a szájukkal azt. Ennek magyarázata, hogy a természetben általában csapatosan élő lövőhalak sokszor többen is lőnek ugyanarra a rovarra, s mikor az a vízbe hullik, nem biztos, hogy azé lesz, aki „meglőtte”. Ezért inkább a biztosra mennek. Az ugrásban is nagy művészek: akár 30 cm-re is kiugorhatnak a vízből! Ezért kell az akváriumukat letakarni! Készítettem egy rövid kis videót lövőhalam vadászatáról, ajánlom mindenki figyelmébe!

{wmv}JAVAIL_01{/wmv}

{quickdown:3}  

Ezeket az érdekes szokásaikat fogságban, akváriumban is megtartják, ezért – amennyiben a megfelelő körülményeket tudjuk biztosítani – sok élménnyel ajándékozzák meg tulajdonosukat.

De melyek ezek a követelmények? Nos, bármilyen meglepő, a lövőhalak nem túlzottan igényesek. A legfontosabb két követelmény a víz hőmérséklete és az akvárium mérete. Ha a vizüket tisztán tartjuk, véleményem szerint mindegy, hogy milyen paraméterű vízben vannak.

Bár a lövőhalak elsősorban brakkvízben (félsós vízben) élnek, könnyen alkalmazkodnak mind a tengervízhez - mivel ott is szaporodnak - mind pedig az édesvízhez - mivel a fiatalok oda is felvándorolnak. Én teljesen sómentes vízben tartom az enyémet, a halasboltban pedig tengervízben volt. Mikor hazahoztam, fokozatosan, több óra alatt higítottam fel a vizét, így nem volt hirtelen a változás. Egyes források szerint az édesvízben tartott lövőhalak hajlamosabbak a megbetegedésre, de tapasztalataim alapján (a Blue Reef Aquarium-ban is tiszta édesvízben élnek már évek óta) ha a vízminőség jó, akkor nem lehet baj.

Image

Ennél sokkal fontosabb a megfelelő vízhőmérséklet. A lövőhalak rendkívül hőigényesek, 25 °C alatt könnyen megbetegszenek. Az optimális hőmérséklet 26-29 °C. Megjegyzem – saját tapasztalatom alapján - hogy rövid ideig elviselik a sokkal alacsonyabb hőmérsékletet is. A múltkoriban egy vízcsere után elfelejtettem visszakapcsolni a fűtőt, s a víz lehűlt 17 °C-ra. Szerencsére lövőhalam károsodás nélkül átvészelte a kalandot.

A lövőhalaknak nem kell mély víz – 30 cm-es vízben is vígan elvannak – de jó, ha a víz felett van egy 20-30 cm-es szabad tér ágakkal, belógó növényekkel. Sokszor elég félénkek, ezért legyen nekik a vízben némi búvóhely, faágak, növények. Emellett azonban szeretik, ha sok a szabad vízfelszín, amit nem mozgatnak áramlások. Az én akváriumom 120cm*40cm*45cm-es, ennél kisebb akváriumba nem javaslom tartását - ekkora akváriumba is csak egyet tartsunk! Nagyobb, 250 liter feletti akváriumban tarthatunk 4-5 példányt is. Párban ne tartsuk, mert veszekedhetnek.

ImageMás halakkal jól elvannak - legalábbis azokkal, amiket nem tud megenni - nálam fekete tetrákkal és Sterbai páncélosharcsákkal lakik együtt. Érdekes módon a tetrákkal csapatot alkot (talán a hasonló mintázat miatt?), szeretnek együtt úszkálni. A tetrák is megtanulták, hogy a „nagytesó” néha juttat nekik finom falatokat (pl. kisebb legyeket), s elkísérik a vadászatra. Cserébe – ha ők látják meg a legyet először – segítik a lövőhalat: odaúsznak a légy alá s elkezdik rezegtetni az úszójukat, így jelzik, hogy találtak valamit!

A természetben rovarokat s kisebb vízi élőlényeket, garnélát, apró halakat stb. fogyasztanak. Akváriumi körülmények között is szívesen fogyasztják ezeket, én legyeket, sáskákat szoktam fogni neki, de elfogadják a lemezes tápot, szúnyoglárvát is. Kiegészítőnek még adok a halamnak csirkemájat és fagyasztott tonhalat.

Könnyen megtaníthatók arra, hogy a kézben tartott, illetve az akvárium oldalára tapasztott eleséget „lelőjék”, a látogatók nagy ámulatára.

ImageAkváriumban még nem szaporodott a lövőhal, ezért csak befogott példányok kaphatók. Összesen 7 fajuk van, ebből a kereskedelemben leggyakrabban a Toxotes jaculatrix fordul elő. A maximális méretük 30 cm. Akváriumban azonban ritkán érik el ezt a testhosszt, általában 15 cm-re nőnek meg.

Az eddigiekből látszik, hogy a lövőhal tartása nem különösen nehéz. Amennyiben tér- és hőmérsékletigényét kielégítjük, no meg megfelelően tápláljuk, éveken keresztül sok-sok örömet fog okozni nekünk.

Horváth Gábor (Toxotes)

Bejelentkezés a hozzászóláshoz