6 június 2020

Egy "vízi pávakakas"
Aequidens rivulatus, Günther 1859.
 
Aequidens rivulatusBár heves természetük miatt kevesen kedvelik a nagyobb testű sügérfajokat, a pávakakasként feszítő Aequidens rivulatus szinte minden akvaristát lenyűgöz, amint büszkén pöffeszkedve, de igen gyorsan és kecsesen hozza a többi hal tudomására, hogy "Bizony, itt én vagyok az úr".

Ez a csodálatos színezetű akara igen régi lakója medencéinknek, szinte minden sügeres ismeri, széles körben mégsem terjedt el. Ennek oka főleg nehéz természete. Angolul Green Terror-nak nevezik, és aki már foglalkozott e fajjal, az érti, miért. Hazája Equador és Peru, ahol a Rio Maranon, és Ucayali folyók öbleiben, csendesebb szakaszain él.
Aequidens rivulatus

Akváriumban 15-20 cm-re nő meg a kifejlett hím, és azonnal felismerni púpos homlokáról és csodálatos, narancssárga szegélyű farokúszójáról. A szebb példányokon hátúszó vége is gyakran követi a farokúszó színezetét.  A nőstény kisebb, és színezete is tompább, visszafogottabb. Több színváltozatban is előfordul. Kétségkívül, egy impozáns hím példány az egyik legszebb lakója lehet egy dél-amerikai sügerekkel benépesített medencének.  Fontos, hogy csak nála nagyobb, és lehetőleg ugyanilyen élénk, harapós fajokkal társítsuk, és a medence mérete is kellően nagy legyen.
Aequidens rivulatusNálam egy 400 literes medencében él a pár, de tenyésztésre kihelyezem őket egy 60 literes, 26 C fokos csapvízzel feltöltött, cserepekkel és sziklákkal berendezett medencébe. Táplálékul fagyasztott szúnyoglárvákat, tonhalpépet, kagylót, koktélrákot, krillt, mysist és jó minőségű száraz granulátumokat kapnak, de néha szívesen csipegetnek a salátalevélből, és a fagyasztott spenótpüréből is. Tenyésztése a kezdő sügéreseknek sem jelenthet gondot, remek tanulóhal. Nálam ívás előtt néha elég durva előjátékot játszanak, amely gyengéd násztáncnak aligha nevezhető. Ezután általában egy cserép külső oldalára rakja a nőstény 200-300, de akár ennél is több sárgás ikráját, melyet a hím utána csúszva termékenyít. Igen gondos, példamutató szülők, a nőstény mind az ikrákat, mind az ivadékokat féltő gonddal őrzi, miközben a hím az egész környéken "őrjáratozik", és igyekszik minden betolakodót elüldözni párja és ivadékai közeléből. Hogy ő is "babázhasson" egy kicsit, sokszor cserélnek, főleg etetéskor, és minél zsengébb az ivadék annál kevesebbet hagyják magukra.
Aequidens rivulatus

A kishalak nálam keltetett sórákkal indulnak, de bármilyen apróbb eleséget elfogyasztanak. Gyorsan nőnek, hamar át lehet térni a cyclopsra, vágott tubifexre, elmorzsolt száraz eleségekre. Fontos minél több rákfélét adni nekik, hogy csodálatos színezetű felnőttekké cseperedjenek. Én hetente egyszer tengeri vörös planktonnal is meglepem őket, amit bár kevésbé szeretnek, de haladéktalanul feltakarítanak. Már ivadékként is meglepően csipkelődősek, nem ajánlatos más fajú ivadékokkal együtt nevelni őket, sőt, ha egy-két etetés kimarad bármi okból, a már idősebb, kevésbé "rajcentrikus" ivadékok könnyen megtámadhatják fejlődésben visszamaradottabb testvéreiket. Aequidens rivulatusEzt néha - bármilyen drasztikus is- nem árt kiváltani náluk, hogy csak a legerősebb, legegészségesebb példányokat neveljük föl.
Körülbelül egy hónapos korban ajánlatos eltávolítani a szülőket az ivadékok mellől, mert újraívnak, és a násztánckor keletkező sebeket az ivadékok sokszor nagyon csúnyán kikezdhetik, a lerakott ikrákat és kikelő testvéreiket pedig fölfalják.
Igazán érdekes, szép hal, több figyelmet érdemelne.

Kasi Mátyás


 

Bejelentkezés a hozzászóláshoz
Bejelentkezés
Legutóbbi fórumbejegyzések
    • Aktuális programok, események
    • Kedves AME tagok! Bár a fórumot mostanság nem nagyon használjuk, remélem azért időnként még jártok az oldalon és olvassátok. Továbbítom...
    • 2 hete 3 napja