Az akvárium fantomja
Neetroplus nematopus, GÜNTHER  1867

ImageEz az érdekes testfelépítésű, igen tetszetős kis sügér Közép-Amerikából került hozzánk. Pár évvel ezelőtt már sikerült tenyészteni is, akkor „szellemsügér” néven, majd teljesen eltűnt. Most ismételten behozattuk, és sikerült újfent tenyészteni.

Testalakja igen eltér a Közép-amerikai sügerek „megszokott” formájától, leginkább az afrikai Tropheusokra hasonlít, és mintha egy csipetnyi kazuársügér is „került volna bele”. Életmódja is hasonló lehet, mint az előbbieké, ezt mind fejformája, mind táplálkozási szokása bizonyítja.
ImageHazája Nicaragua és Costa Rica, ahol a Nicaragua, a Managua, a Kiloa, és a Malaya-tóban, illetve az ezeket összekötő vagy határoló folyókban (Rio Grande), patakokban élnek populációi. Mivel itt ő a legkisebb termetű sügérfaj, igen harcias természetettel áldotta meg a teremtő, hogy a nála jóval nagyobb fajoktól (Nandopsis, Copora, Tomocichla, Vieja) meg tudja védeni magát.
A kifejlett hím maximális testhossza 12-13 cm, a nőstény kisebb, fejbúbja nem annyira kifejezett, teste teltebb, és úszói is rövidebbek.  Ugyan már említettem, hogy kicsiny méretéhez képest eléggé vérmes jószág, de ezt társításánál is figyelembe kell venni. Még nagy medencében tartva is nekimegy sokszor a nála jóval nagyobb és erőteljesebb halaknak is. Nálam a csapatból kivált tenyészpár egy 60 literes akváriumban lakik, egyszerű budapesti csapvízben, melynek hetente 20 %-át cserélem le. Az aljzat sima fehér homok, sziklák, cserepek szolgálnak búvó-és ikrázóhelyül. Szűrésként egyszerű levegős szivacsszűrőt használok, mely szintén hetente tisztítva van. Növényzetként egy tő Aponogeton, Microsorium, Anubiasok, és jávai moha lett telepítve. A vízhőfok 24-26 C fok között mozog.
ImageIgen érdekes tulajdonsága az egyes bölcsőszájú halakra jellemző „ivadékgondozó ruházat”, mely a nematopusoknál igencsak kifejezett. Az egyébként piszkosszürke alapszínű halon a test közepén egy vastag fekete keresztsáv húzódik végig. Ez a színezet izgalmi állapotban, tehát főleg ikra és ivadékgondozáskor teljesen felcserélődik. Szürke teste teljesen befeketedik, korábban fekete sávja pedig ragyogó fehéren tündököl oldalán, és nagyon feltűnőek kékesen rikító, nagy szemei is.
Táplálását tekintve szinte bármilyen eleséget elfogad. Nálam főleg fagyasztott planktont, artémiát, mysist, vörös és fehér szúnyoglárvát kapnak, kiegészítésképpen pedig jó minőségű száraz granulátumokat, élő daphniát, valamint saját készítésű sügérmixet, mely tonhalból, rákból, kagylóból, és spenótból áll. Mindezeken túl rendszeresen kapnak növényi eleségeket is, melyre nagy szükségük van. Ez legtöbbször nyers salátalevél, forrázott sütőtök, ill, fagyasztott spenótpüré, ami a kedvencük.
Szaporítása nem bonyolult feladat, pusztán jól kell tartani az állatokat. Nálam körülbelül az ívástól számított egy hét múlva hozták elő a körülbelül 80 egyedből álló kis ivadékcsapatot, mely a kis nőstény alig 5 cm-es testméretéhez képest igen jó eredmény.
ImageMivel halaim vadbefogottak, és még nem voltak ivarérettek, mikor megérkeztek, biztos vagyok benne, hogy legelső ívásuk ez volt. Ehhez képest anyatigris módjára védelmezték cseppnyi kis porontyaikat elsősorban tőlem, valamint a szomszédos medencében szintén éppen ivadékot gondozó Aequidens rivulatusoktól. Az ikrák meglepően nagyok voltak, ezzel magyarázható a csekély ivadékszám.
Felnevelésük nem okozhat gondot, a keltetett sórákot azonnal elfogadják, ill. néhány nap múlva az élő és fagyasztott cyclopsot is, melyet nálam a szülők amúgyis bőségesen kapnak. Továbbá megfigyeltem, hogy a spenótpüré apróbb részeiből is csemegéznek már, így azt is kapják, külön nekik passzírozva. Meglepően gyorsan nőnek, kb. két hónap után ajánlatos az ivadékokat eltávolítani, hogy a szülők újabb csapattal ajándékozzák meg az akvaristát.
ImageSajnos bármennyire is reménykedem benne, ez a hal sosem fog elterjedni hazánkban, hiszen érdekes formáján és viselkedésén, valamint lenyűgöző ivadékgondozásán kívül a legtöbben csak egy fakószürke kis bulldózert látnak benne, és ez elég szomorú.

Kasi Mátyás

Bejelentkezés a hozzászóláshoz