Neolamprologus caudopunctatus (Poll, 1978)


ImageEzek a kis csigasügérek tavaly kerültek hozzám valamikor október környékén. 5 darabot hoztam el egy barátomtól, találomra válogatva, hisz 2,5-3 cm-es halak voltak, a nemi hovatartozásuk még nem volt megállapítható.

Finom sóder aljzattal, némi mészkővel és paladarabokkal berendezett 70 literes akváriumba kerültek. Kaptak még 2db csigaházat, egy egzotikus faj házát, ami kb. kétszer nagyobb a normál éti csiga házánál. Egy nagy marék jávai moha az összes növényzet a mai napig. A szűrést egy régi Shark II-es végzi, a gyári szivacs helyett azonban rasserzsák "szűrőtöltettel". Sima városi csapvízzel töltöttem fel a medencét, az összkeménység 16 körül volt és jelenleg is annyi.
Image
A halak 1-1,5 hónapon át szépen elvoltak, növögettek. Fagyasztott planktont (artémia, cyclops) kaptak főleg, kiegészítve némi lemezessel. Sőt, heti 1 alkalommal kaptak tubifexet is. Lehet, hogy most sokan felkapják a fejüket, de én alapos mosás és több napi pihentetés után bizony szoktam néha tubit adni nekik. Persze nem sokat. Imádják természetesen, így tényleg figyelni kell a mennyiségre, nem szabad túletetni vele őket, mert könnyen bélgyulladás lehet a vége.
Egy reggel az öt halból egyet a tetőüvegen találtam meg, kiszáradva. A többiek üldözhették ki a tetőüveg kis résén, ami a szűrő vezetékének lett kialakítva. Ezután nyilvánvalóvá vált, hogy két párom van. Ők egész jól elvoltak egymás mellett, az egyik pár a palák alá ásott magának egy barlangot, a másik az egyik csigaházat ásta, építette körbe, úgy hogy csak a csigaház szája látszott ki a sóderból.
A két pár egymással viszonylag nyugodtan viselkedett, nem voltak komolyabb összecsapások. Akkor a legszebbek, mikor előjön az őzbarna testük csíkozottsága, széles, függőleges sötétbarna sávok jelennek meg az amúgy egyszínű, halványbarna testükön. Ez főként rivalizáláskor illetve udvarláskor jött elő megfigyeléseim szerint. Persze a halványbarna szín ha a fény megfelelő szögben esik rá szépen csillog, és a szemük kéksége pedig szintén nagyon dekoratívvá teszi őket. A hátúszójuk sárga-narancssárga szegélyéről nem is beszélve.
ImageValamikor december tájékán lettem figyelmes arra, hogy a palakövek alá ásott barlangból nemigen jön ki a barlanglakó páros nősténye, és a hím kicsit agresszívebben őrzi a hasadék nyílásának környékét. Ekkor kezdtem el alaposabban szemügyre venni a sziklákat. És akkor egy elemlámpa segítségével megláttam kb. 30-40 darab ikrát a palakőre ragasztva. Kissé meglepődtem, mert úgy tudtam csigasügér lévén csigaházakba ívnak. Igaz a Lukács-Sinkó féle könyv szerint nem is annyira csigasügér. Ahogy az ikrák fejlődését figyeltem, azt vettem észre, hogy napról-napra kevesebb van belőlük. Kissé elkeseredtem, mivel úgy gondoltam, az ikrák terméketlenek, vagy a szülők nagy féltésükben befalják őket. Igen ám, de ekkor a hím már javában dolgozott a másik csigaház környékén. Szépen eltemette, szintén úgy hogy csak a szája látszódjon. Na ekkor már gyanús lett a dolog. Aztán kb. 1-2 hét múlva azt vettem észre, hogy a másik pár bizony rendesen el van zargatva a csigaház környékéről, fel vannak állítva a szűrő fölé a sarokba.
Kb. 15-20db ivadékot tudtam megfigyelni, akik bizony már a csigaházból sorjáztak elő reggelente. Először csak pattogva, alig észrevehetően. A nőstény és a hím is gondosan őrizte őket, ám a másik párosnak mégis sikerült levadásznia 1-1 darabot belőlük, addig míg észre nem vettem. Ekkor eladtam őket egy barátomnak, azóta már nála is van ivadék.
Az ivadékokat jó minőségű poreleséggel tápláltam, sórákot csak az első napokban keltettem. Úgy tűnt a poreleség kiválóan beválik, látni lehetett, ahogy a kishalak bizony rámozdulnak az aláhulló apró szemekre.
3-4 héten keresztül kapták ezt az eleséget, szépen gyarapodtak. A szülők nem bántották őket, szépen éldegélt a kis család. A nőstény elég sokat tartózkodott a csigaházban, de nem tulajdonítottam ennek túl nagy jelentőséget. Egészen addig, míg az egyik délutáni etetés alkalmával fel nem tűnt, hogy kicsit nagyobb mozgás van a szokásosnál. Aztán kicsit jobban koncentrálva észrevettem az újabb generációt! Vagy 40 darab ivadék csatlakozott a nagyobbacska testvérekhez az aláhulló "porszemek" vadászatában.
ImageTehát most két generáció nevelkedik a szülők gondos felügyelete alatt. A nagyobbak olyan 15-18 mm körüliek lehetnek, a kisebbek 10-12 mm-esek. Napi 2-3 alkalommal kapnak enni, a már említett poreleséget (amit a szülők is eszegetnek), fagyasztott- és 2-3 naponta élő planktont is kapnak.
Az akvárium időközben derekasan elalgásodott, de igazából azon kívül, hogy esztétikailag nem túl szép (bár kinek mi a szép, nekem tetszik), sok vizet nem zavar. Sőt! A kishalakat folyamatosan látom az algát csipegetni. Vagy magát az algát fogyasztják, vagy az abban élő mikroszkópikus méretű élőlényeket. A lényeg, hogy hasznosnak tűnik.

Remélem eme kis leírás, valamint a képek másoknak is meghozzák a kedvét egy kis afrikai sügérezéshez. Mert amint a leírásból látszik téves az az általános felfogás miszerint az afrikai sügérek agresszívek és óriási akváriumra van szükség a tartásukhoz. Elég akár egy 40literes medence is ahhoz, hogy ezeknek a jópofa kis afrikai sügérek életét, szaporodását, családgondozását megfigyelhessük.

Dániel Tamás

Bejelentkezés a hozzászóláshoz