2 június 2020

Fémes fogaspontyocska
Girardinus metallicus, POEY 1854

ImageAz elevenszülő fogaspontyok családja igen népes, a legtöbb faj tipikusan kezdőknek való, rendkívül színes, dekoratív, és szapora. A szaküzletekben mindig megtalálhatóak, rengeteg színben, méretben és formában.

Az emberek irántuk való rajongása emelte az elevenszülő fogaspontyokat az egyik legkedveltebb díszhalak közé. De mindez csak a felszín, a díszállat-kereskedések forgataga. „Odalenn a mélyben”, az elszánt tenyésztők eldugott, kihasználatlan medencéiben, vagy a ritkaságokat kedvelő és gyűjtő akvaristáknál néha –néha találni egy-két olyan díszhalfajt is, amit kereskedésekben soha, vagy csak nagyon ritkán, alkalmanként láthatunk. Ennek fő oka, hogy csak kicsit, vagy egyáltalán nem színesek, kevés ivadékot adnak, így tenyésztésük, értékesítésük nem üzlet. Akkor a fent említett személyek miért is foglalkoznak velük? Pusztán azért, mert egyszerűen kedvelik a különlegességeket, vagy céljuk egy „veszendőben” lévő halfaj megtartása és tenyésztése.

Girardinus metallicus pár
Girardinus metallicus pár
Egy ilyen kis különlegesség a fémes fogaspontyocska. Származását tekintve az elevenszülő fogaspontyok népes családjának tagja, Kuba a hazája. Testalakja hasonló a guppiéhoz, csupán karcsúbb nála. Alapszíne piszkossárga, a hátúszóban halvány sötét folt található, a többi úszó színtelen. Ami látványossá teszi, az a csodálatosan csillogó, fémeskék szeme, valamint a hímek rendkívül hosszú párzószerve, a gonopódium. Ez akár a faroktőig is tarthat, és a szájtól induló koromfekete sáv ezen fut végig. Ezek alapján teljes bizonyossággal elkülöníthetők a fakó nőstényektől.
Testmérete is csekély, a nőstények 6-7 cm-re, a hímek 3-4 cm-re nőnek meg. Éppen ezért csak olyan halakkal szabad társítani, amelyek hasonló méretűek, békések, és azonos igényűek. A legjobb azonban a külön részükre berendezett medence, ami tartó- és tenyésztőakvárium is egyben. Ez körülbelül 50 literes legyen, amit elég 24 C-os csapvízzel feltölteni, a legfontosabb azonban a sűrű növényzet létesítése. Nálam erre a célra leginkább a jávai moha vált be, valamint úszónövénynek májmohát telepítettem. A szellőztetés igen fontos, de egy egyszerű szivacsszűrő is elegendő, ha a medence nincs túlzsúfolva. Aljzatként fekete bazaltot használjunk, ugyanis világos talaj fölött amúgy sem „tündöklő” színei halványabbnak hatnak.
Girardinus metallicus nőstény
Girardinus metallicus nőstény
Táplálékként élő, esetleg fagyasztott cyclops-ot, lemezes tápokat, vágott tubifexet adhatunk, valamint frissen keltetett sórákot, ha zsenge ivadékokat látunk az akváriumban. Ha a növényzet a fent említett módon sűrű, valamint a tenyészállatok jóltápláltak, az ivadék minden további nélkül felnő szülei mellett is. Próbálkoztam elletőmedencével is, és azt vettem észre, hogy a jóltáplált anya növényzet nélkül sem hajlamos a kannibalizmusra.
Szaporaságát tekintve nem tartozik a „milliós” halak közé, a nőstények 4 hét elteltével szülik meg 20-30 ivadékukat, melyek azonnal úszni és táplálkozni kezdenek. A kicsik bőséges táplálás mellett gyorsan nőnek.
Girardinus metallicus hím
Girardinus metallicus hím
Igen különleges tulajdonsága továbbá, hogy az elevenszülő fogaspontyok nagy részénél a szülés közeledtével egyre nagyobb kiterjedésű, ún. terhességi folt hiányzik, így csak az anya növekvő és feszülő hasából lehet következtetni a leendő fészekalj érkezésére.
Igen érdekes kis halacska, több megbecsülést érdemelne!

Kasi Mátyás

Bejelentkezés a hozzászóláshoz
Bejelentkezés
Legutóbbi fórumbejegyzések
    • Aktuális programok, események
    • Kedves AME tagok! Bár a fórumot mostanság nem nagyon használjuk, remélem azért időnként még jártok az oldalon és olvassátok. Továbbítom...
    • 1 hete 6 napja