9 július 2020

Tenyészsiker egy ritka márnafajnál
Puntius filamentosus   (Valenciennes, 1844)

Puntius filamentosusKissé gondban voltam, ennek a halnak a latin nevével. Puntius mahecola néven vásároltuk ezeket a halakat, melyet egyes szakirodalmak a filamentosus alfajának tekintenek, mások pedig, mint régi nevet adják meg a mahecolát.

Indiából származik ez a viszonylag nagyra növő márna. A nálunk lévő példányok mind 18 cm-nél nagyobbak. A V alakú farokúszó mindkét ágán egy-egy fekete és piros csík található. A farok tövén egy kb. centis ovális fekete foltot hordanak. Másik jellemzőjük még a fekete szemfolt, ami érdekes módon nem minden példányon látható. Az ivarok megkülönböztetése felnőtt korban viszonylag egyszerű. A hímek hátúszója fésűszerű és oldaluk zöldesen irizál. A nőstények ezüst színűek és általában színtelenebbek.

Puntius filamentosus
Alul a hím, felül a nöstény
A víz paramétereivel szemben nem igényesek a sima csapvíz tökéletesen megfelel tartásukhoz. Mindenképpen nagy akváriumban tartsuk őket, mert igen sokat mozognak . Az akváriumot feltétlenül takarjuk, mert jó ugrók. Megtörtént nálunk, hogy az egyik hím szűrőtisztításkor a vállam felett a hátam mögött kb. 1 méterre lévő akváriumba átugrott. Szerencséje volt, mert épp előtte toltam el azon is az üveget.
Etetésükkel sincs különösebb probléma. Gyakorlatilag minden nagyobb élő- és szárazeleséget elfogyasztanak. Igénylik a növényi táplálék kiegészítést. Ha ezt elfelejtjük képesek alaposan kigyomlálni az akváriumot. Nálunk a békalencsét leették a víz tetejéről. Nagyon jó csigapusztítók is. Rendszeresen szórtam be nekik élő csigát, aminek rendszerint pár nap múlva csak az üres házát kellett kiszedni.
Puntius filamentosus
Néhány napos ivadékok
Ha jól érzik magukat hamarosan megfigyelhetjük, ahogy  a hímek felöltik a nászruhájukat. A testük alsó fele élénk rózsaszín lesz, felső pedig szürkészöld. A szájuknál fogva összekapaszkodnak és pörögnek.
Szaporításukhoz nagyméretű, legalább 80-90 cm hosszú akváriumot válasszunk. Az általunk használt ikráztató víz 25 °C-os, 12 nk-s és 7 Ph-jú volt. A medence aljára mindenképpen helyezzünk ikrarácsot, mert erősen ikrarablók. Az ívásukban fontos szerepet játszik a napfény.  Ha sokat mozgunk az ikrázó akvárium körül, célszerű azon az oldalon takarni. Ikrázásukhoz érdemes ikráztató növényt behelyezni. Erre a célra pár marék najas tökéletesen megfelel. Ha netán sokáig vannak kint ikrázni a halak, akkor jóízűen el is fogyasztják. Iváshoz egy hímet és két nőstényt helyeztünk ki, melyek másnap délutánra kb. 2000 ikrát raktak le.
Puntius filamentosus
6 hetes ivadékok
Az ivadék 24-36 órára kelt ki és a szikzacskójuk 36-48 óra alatt szívódik fel. Etetésük nem jelent különösebb gondot, a frissen kelt artemiát azonnal tudják fogyasztani. Érdemes mellé valamilyen indító ivadékeleséget is adagolni, ezáltal el tudjuk kerülni a nagymértékű szétnövést. A vizet erősen kell szűrni a nagyszámú ivadék miatt. Első hét után érdemes a víz felét lecserélni. Harmadik hétre az ivadék eléri az 1 cm-es nagyságot és kezd színesedni. Érdekes módon nem hasonlít a szülőkre. Testükön széles fekete harántcsíkok jelennek meg.
Puntius filamentosusKisebb és fátyolos úszójú halakkal is lehet együtt tartani. Nálunk a tartómedencéjükben dániók és fátyolos serpák is vannak és békésen megférnek egymás mellett.
Ajánlom minden akvaristának, aki biztosítani tudja ennek a gyönyörű márnának a megfelelő méretű medencét!

Fenyvesvölgyi László

Bejelentkezés a hozzászóláshoz
Bejelentkezés
Legutóbbi fórumbejegyzések
  • Nincs üzenet