Inlecypris auropurpureus
( Annandale, 1918 )

Image Egy újabb érdekes pontyféle tartási és tenyésztési fogásait osztja meg velünk Fenyvesvölgyi László. Olvasáshoz kattints a cikkre!

 

A pontyfélék családjába tartozik ez az érdekes hal. Származási helye: Myanmar (Burma). Teste hosszúkás, zöldes - ezüstös, helyenként sárgásan csillog. Oldalán a test közepén fekete foltok vannak. Kifejlett korban elérheti a 10 cm-t is. A nemek megkülönböztetése nehézkes. Csak kifejlett korban a testforma alapján lehetséges. A nőstények teltebbek a hímeknél.
Nőstény Tartása nem okoz különösebben gondot. A jól átszellőztetett sima csapvíz tökéletesen megfelel neki. A rendszeres vízcsere nagyon fontos, mert nem kedvelik az állott vizet. Tapasztalataink alapján mind a víz kémhatásával 6,5-7,5 pH-ig, mind pedig a hőmérséklettel szemben toleránsak. Tartásukhoz 20-28 °C fok között bármilyen hőmérséklet megfelelő. Tavi nevelésükkel is megpróbálkoztunk, 16 °C fok körüli hőmérsékleten már nem táplálkoznak. Ügyeljünk akváriumuk alapos takarására, mert különben hamar "megszöknek". Bármilyen, nála jóval kisebb halfajokkal is lehet társítani. Kipróbáltuk, még az akár 2 cm-es halakat sem bántja. Csak egymást kergetik a kifejlett állatok. Igen jól és gyorsan úsznak, ezért tágasabb akváriumot ajánlok nekik.
Gyakorlatilag mindenféle eleséget elfogyaszt, ami úszik a felszínen vagy lebeg. A talajról kissé nehézkesen táplálkozik. Image Természetesen az élő eleséget előnyben részesíti.
Szaporításukhoz 60 liter körüli hosszúkás akvárium az ideális. Nem ikrarablók ezért az ikrarács mellőzhető. Mindenképpen helyezzünk egy nagy halom úszó, lebegő növényt az akváriumukba, mert a növénybe ikráznak. Célszerű az akvárium jó egyharmadát telepakolni, mert 2-3 szál növénynél nem is próbálkoznak. Megfigyeléseim alapján a Najas guadelupensis erre a célra a leginkább megfelelő. Az ikráztató víz csapvíz, kémhatás 7 pH és a hőmérséklet 25 °C fok körüli legyen.
Az ikrák igen aprók. Első ránézésre apró levegő buborékoknak tűnnek. Az ikrák kelése 24 óra, a hőmérséklet függvényében változhat, az elúszás további 24-36 óra.
Hím Innen kezdődik a szaporítás érdekes része. A kikelő ivadék igen apró. 10-14 napos koráig még a frissen kelt artemiát sem tudja elfogyasztani. Amennyiben nem tudunk megfelelő méretű igen apró eleséget juttatni a növények között bujkáló ivadékoknak, tömeges elhullásra számíthatunk. Különböző ivadéktápok etetésével próbálkozhatunk, amennyiben nem áll rendelkezésünkre papucsállatka.
Megfelelő táplálás mellett a kishalak 3-4 hetesen elérik a 1,5-2 cm-es méretet. A fajra jellemző szín és mintázat 3 cm körüli méretnél jelenik meg.
Ajánlom minden érdekességet kedvelő akvaristának.

Szöveg és fotó: Fenyvesvölgyi László

Bejelentkezés a hozzászóláshoz