9 július 2020
Fekete (ékfoltos) razbóra
Egy gyönyörű hal, még csodálatosabb színváltozata


ImageTrigonostigma heteromorpha sp., DUNCKER, 1904
(syn: Rasbora heteromorpha)
Hétköznapi neve angolul: Harlequin rasbora, németül: Keilfleckrasbora

Eredeti színváltozata Malajziában, Thaiföldön, Indonéziában, Szingapúrban és Szumátrán őshonos. Élőhelyükön árkokban, tavacskákban és mocsarakban, nyílt vízi részekkel tagolt, partimenti árnyékos, növényes területeket (pl. Cryptocoryne sp.) kedvelnek. A pontyfélékhez tartozó csapathal, ezért díszakváriumban legalább 8-10db-ot tartsunk. Szereti a benövényesített medencét, de meghálálja a hosszú, kiúszásra alkalmas teret. Többnyire vízfelszín közelében és vízközt tartózkodik. Kedveli a 22-24oC-os kicsit lágy, savanyú vizet (pH 5-7; GH 5-12nk), de budapesti csapvízben is gond nélkül tartható. Rendszeres vízcsere és változatos táplálás mellett a kifejlett példányok elérhetik a 4-5cm méretet is, életkoruk meghaladhatja az öt évet is. Táplálásuk nem okoz különösebb gondot, hiszen minden élő, fagyasztott és szárazeleséget elfogadnak ami a szájukon befér.
ImageA fekete változat, ivarérett példányainak nemeit megkülönböztetni a nőstény teltebb hasa, illetve a hímek hát- és farokúszójának élénkebb vörösesbarna színe alapján lehetséges (az alapváltozat háromszög alakú  kékesfekete foltja a hímeknél a has aljánál kihegyesedő, míg a nőstényeké tompa).  Ezüstös alapszínükön a fekete folt a test hátsó kétharmadát lefedi, a fejtetőn rézszínű pikkelyezettség figyelhető meg és a gerincen egészen a hátúszóig húzódik.
ImageTenyésztése kicsit nehezebb mint az alap színváltozaté. Lehetőleg fiatalabb, éppen ivaréretté vált nőstényt válasszunk ki, a hím lehet idősebb. A szaporítás sikere a víz megfelelő beállításán túl, az egymáshoz illő párok kiválasztásától erősen függ, mert nem minden pár hajlandó egymással leívni. Ha a tenyészállatokat csapatban tartjuk, megfigyelhető mely példányok közelednek egymáshoz. Ikráztatás előtt pár napig mindenképpen élőeleséggel etessünk. A tenyészcsapat etetésekor ügyeljünk arra hogy a nőstények hajlamosak az elhízásra és ez az ívás sikertelenségét eredményezheti. A kiválasztott párt 12 literes medencébe teszem ki. A víz 4-6nk-nál ne legyen keményebb. Gyantával lágyított víz és csapvíz keverékével állítom be a megfelelő keménységet. Ebben a tartományban a keményebb víz esetén a pH-t szoritsuk le akár 6 alá is, lágyabb víz esetén akár 7 pH is lehet jó. A vízbe pár fürt égertobozt teszek. A víz beállítása rendkívül fontos az ikrák és az embriók normális fejlődéséhez. A víz hőmérséklete 26oC legyen és egészen az ivadék egy hetes koráig lehetőleg ne változzon. A medencébe porlasztót teszek finomra állítva. Szivacsszűrőt a szülők eltávolítása után teszek be. Ikrarácsnak üvegre ragasztott sötét műanyaghálót használok. A fekete razbórák széleslevelű növények fonákára ikráznak - én műnövényt teszek a medencéjükbe. A kiválasztott párt a reggeli órákban teszem ki és másnap hajnalban elkezdődik az ívás ami több órán át is eltart. A hím átöleli a nőstényt és az ikrákat a hátukra fordulva ragasztják a levelekre. A lerakott ikrák száma általában 50-200db.

ImageHabár az ikrák ragadósak többnyire lehullanak az aljzatra. Ívás után a szülőket kiveszem. A növény leveleire és az ikrarácsra ragadt  ikrákat finoman leszedem majd mindkettőt kiveszem a medencéből. Ha túl sok a felragadt ikra akkor érdemes inkább bennhagyni (az ikrarácsot felállítani) majd az ivadék elúszása után kivenni. 10 liter vízhez kb. 2ml xantakridint öntök. A szivacsszűrő behelyezése után a porlasztást kicsit erősebbre lehet állítani. A medencét takarjuk le és 5-6 napig hagyjuk is így. Az ikrák 1-1,5mm átmérőjű átlátszó gömböcskék és 24-36 óra múlva kikelnek. További 4-5 nap telik el mire a szikzacskó felszívódik és az ivadék szabadon úszik. Sórákkal gond nélkül indíthatók.
Nagyon szép látvány nemcsak rajban úszva látni őket, hanem az ívást is megfigyelni.


Szöveg és fotó: Balla József ( trek )

Bejelentkezés a hozzászóláshoz
Bejelentkezés
Legutóbbi fórumbejegyzések
  • Nincs üzenet