5 augusztus 2020

200 éve született az akvarisztika atyja

Image200 éve, 1806. március 3-án született, Emil Adolf Rossmässler (1806-1867), akit az újkori akvarisztika atyjának nevezünk. Bár teológiai tanulmányokat végzett, természettudományos érdeklődését –melyet apjától örökölt- mindig megtartotta. Így lett Reichenbach professzor unszolására a tharandti erdő- és mezőgazdasági akadémia zoológiai professzora.

Az 1848-as eseményekben vállalt szerepe miatt később perbe fogták, professzori címétől megfosztották. Úgy gondolta, hogy a forradalom azért bukott el, mert a hatalom szándékosan tudatlanságban tartja a népet. Ezen akart változtatni és előadásokat tartott a munkásoknak. És bár hallatlan sikere volt, sem az egyház, sem a hatalom nem nézte jó szemmel működését. Kiutasították Frankfurtból, Stuttgartból majd Mainzból is.
Spanyolországban folytatta tudományos munkáját. Elismertséget szerzett népszerű cikkeivel. Hazatérve négy könyvet írt: „A föld története”, „ A víz”, az „Az erdő” valamint Brehmmel közösen írt „Az erdő állatai” címűt. Több tudományos egyesületet alapított.
Első akvarisztikai írása -150 éve- 1856-ban a Gartenlaube című folyóiratban jelent meg Der See in Glase (Tó az üvegben) címmel. Ezzel az írással indult útjára a népszerű akvarisztika.
Néhány évre rá megjelent a Süsswasser Aquarium című könyve, amellyel megalapozta az akvarisztikát. Ezért nevezik Rössmesslert az akvarisztika atyjának. Tőle származik –a már sokszor emlegetett- idézet:
„Az akvárium a szoba derűs ékessége és egyben örökös élő forrása a szórakozva tanulásnak.”

 Akvárium Magazin

 

Bejelentkezés a hozzászóláshoz
Bejelentkezés
Legutóbbi fórumbejegyzések
  • Nincs üzenet