Ez a cikk még 2009-ben született, de egy "hekkelés" folyamán eltűnt a honlapról. Most újratöltöttük. Örömünkre szolgál, hogy azóta hírt kaptunk egy készülőben lévő könyvről, mellyel Horn Péter és Pasaréti Gyula fog megörvendeztetni minket, reméljük mihamarabb!

 

 

Horn, Zsilinszky: Akvarisztika

Huszonöt éve vásároltam és azóta is rendszeresen fellapozom, olvasom, használom. Jövőre betölti a negyvenet. 39 éve, 1970-ben adták ki először és azóta legalább tizenöt kiadást megért. Horn Péter és Zsilinszky Sándor által jegyzet Akvarisztika című könyv. Ennek kapcsán jutott eszembe néhány gondolat, amit most megosztanék veletek.

Akvarista generációk sora nevelkedett már föl ezen és még néhány mindenki által ismert, „Akvarista Bibliaként” tisztelt szakkönyvön. Fel is sorolnám, szerintem melyek ezek. A felsorolás természetesen szubjektív, és nem megbántva Dick Millset, de talán szakmailag ezek a legátfogóbbak, legrészletesebbek, -a nem kezdő akvaristák által- leghasználhatóbbak azok közül, amik magyar nyelven íródtak:

-Lányi György: Korszerű akvarisztika, 1966
-Horn Péter, Zsilinszky Sándor: Akvarisztika, Első kiadása: 1970
-Hans Frey: Az akvarista kislexikona, 1970
-Pénzes Bethlen, Tölg István: Az aranyhal, 1974.
-Wiesinger Márton: Akvarisztika, 1975.
-Lányi György: Elevenszülő fogaspontyok, 1989.
-Lukács László, Sinkó Gábor: A Tanganyika és a Malawi tó sügérvilága, 1994
-Pasaréti Gyula: Akvarista műhelytitkok 1., 1999.
-Pasaréti Gyula: Akvarista műhelytitkok 2., 2001.
-Pasaréti Gyula, Pethő Pál Zoltán: Akvarisztika, 2004

A 20 forintos kérdés: mi a közös bennük?
Igen, -egy sor más tulajdonság mellett- az, hogy elég régen íródtak!

Fel is vetődik -ezt persze már nem olyan könnyű megválaszolni-, hogy a magyar akvaristák (tisztelet a kivételnek) miért nem írnak manapság AKVARISZTIKAI könyveket.

Persze a nyolcvanas évek óta is számtalan akvarisztikai témájú könyv megjelent kis hazánkban, melynek legtöbbjére az jellemző, hogy egyrészt nagyon általános, és mint olyan kiváló segítséget nyújt az első lépésekhez, de nem elégíti ki az akvarisztika iránt mélyebben érdeklődők figyelmét. Másrészt, általában külföldi szerző által írt, többnyire akvarisztika-laikusok által fordított anyag, melynek tartalma és nyelvezete nem biztos, hogy találkozik a magyarországi akvarisztikai igényekkel, leginkább „képeskönyv” jellegű.

Szóval miért nem írnak könyvet a magyar akvaristák?

-Talán mert rohanó világunkban az akvaristák a megélhetést hajszolva nem érnek rá olyan kétes jövedelmezőségű foglalatosságra, mint a könyvírás?
-Talán mert kevés olyan átfogó tapasztalattal rendelkező akvarista van ma Magyarországon, aki bele merne vágni egy ilyen könyv megírásába?
-Talán mert eszükbe sem jut?

Vagy úgyis fel lehetne tenni a kérdést, hogy miért nem jelenik meg mélyebb akvarisztikai részletességű könyv Magyarországon (persze azon túl, hogy nincs, aki megírja)?!

-Talán, mert nincs kiadó, aki be merné vállalni, hogy pénzt fektessen a könyvpiacnak ebbe a nagyon pici szegmensébe, reménykedve, hogy az eladott példányszám eléri a gazdaságosság határát?
-Talán mindenki megelégszik a külföldi szakirodalommal és nincs szüksége magyar nyelvű könyvre?
-Talán nincs is igény rá, mert minden információt megtalálunk az interneten?

Na nem találgatok tovább!

Mindenesetre az Akvárium Magazin Kiadó, amennyire lehetőségei engedik, -az újság beindítása után- szerepet kíván vállalni abban is, hogy jó minőségű, haladóknak is szóló (nem csak képeskönyv jellegű) magyar nyelvű akvarisztikai könyvet, könyveket megjelentessen.
Természetesen a szakmai mellett a Kiadó anyagi érdekeit is figyelembe véve. Mert arra sajnos biztosan nem tudunk vállalkozni, hogy az olyan rétegérdeklődésre számot tartó területről, mint például a kalászhalakról (vagy még számtalan hasonló példát mondhatnék) könyvet jelentessünk meg, mert magyar nyelven nem lehet elérni azt a példányszámot, ami rentábilissá tenné a könyvet (könnyű a németeknek és az angoloknak, sokkal nagyobb a potenciális vevőkörük).
De arra igenis vállalkoznunk kell, hogy átfogó akvarisztikai könyvet, illetve egy-két nagyobb érdeklődésre számot tartó témában (pl. elevenszülők, garnélák, harcsák, stb.) témaspecifikus akvarisztikai könyvet kiadjunk.
Természetesen vannak terveink, de míg konkrétumokat nem tudunk írni, addig nem kecsegtetünk senkit könyvcímekkel és megjelenési dátumokkal.

Azt hiszem, hiába az internet, hiába az elektronikus könyv, hiába az önműködő, több évig önfenntartó akváriumok kora, azért egy jó könyvet minden akvarista szívesen a kezébe venne.

Nektek mi erről a véleményetek?

Addig is itt elolvashatjátok Petőfi László szakdolgozatát a magyarországi akvarisztikai könyvek kiadástörténetéről és bibliográfiájáról.

Sepsi Péter

 

Bejelentkezés a hozzászóláshoz