2 június 2020

A világ legszebb szigetén 1.

ImageA következőkben Nagy Zoltán barátunk fantasztikus útleírását olvashatjátok. Nem kötődik ugyan szorosan az akvarisztikához, de azt hiszem, hogy a képek és az útleírás mindenkit kárpótol majd! Olvasáshoz kattints a cikkre!

Tioman - Érkezés

Ez év tavaszán különleges lehetőségem adódott, hogy két hónapot töltsek Tioman szigetén, Malajziában. A kiutazásom jelentős kutatómunka előzte meg, megpróbáltam minél több információt begyűjteni a szigetről, hogy majd az ottlétem alatt minél alaposabban megismerhessem az ott élő embereket, a sziget növény- és állatvilágát. Most utólag azt érzem, hogy ez nagyjából sikerült is; ami meg kimaradt, azt jövőre pótolom!
Tioman szigete a Dél-kínai tengerben található, Malajzia keleti partján és a maga 39 km-es hosszúságával és 12 km-es szélességével a legnagyobb kiterjedésű a 64 vulkanikus eredetű szigetből. A mai napig igazi gyöngyszeme a délkelet-ázsiai szigetvilágnak. Hírnevét az 1958-ban itt forgatott "South Pacific" hollywoodi filmmel szerezte. A 70-es években a Time magazin a világ legszebb szigetei közé választotta és ezt igazolják most is fehér strandjai és kristálytiszta vize. A sziget nyugati partja turisztikailag kiépített, itt található a repülőtér is, valamint kiépített út köti össze a településeket. A keleti part egyetlen helysége Juara, a sziget talán legszebb helye, amelyet eddig még elkerült a civilizáció, megközelítése sem egyszerű és pont emiatt a szokásos turistaáradatot is nélkülözi. Aki rászánja az időt és eljut ide, valóban fantasztikus környezetben élvezheti a pihenést a civilizációtól távol.

Tioman térképe
Tioman térképe

Juara hajóval közelíthető meg a szigetet megkerülve vagy egy esőerdei úton Tekekből elindulva. Tervben van egy modern út kiépítése is a közeljövőben a két település között, amely nagy valószínűséggel megváltoztatja majd a paradicsomi hangulatú érintetlen keleti partot is. Én azonban azon szerencsések közé tartozok, akik elég hosszú időt töltöttek a szigeten, hogy megismerjek olyan helyeket és lássak olyan dolgokat, amelyek az alkalmi turista életéből kimaradnak.

A sziget több módon is megközelíthető, a legegyszerűbb és leggyorsabb Singapúrból a Berjaya Air járatával, amely szezonban naponta közlekedik. A repülési idő 35 perc és 120 USD körül volt egy út.


Repülőtér, Tekek
Repülőtér, Tekek


A gépből kiszállva egyből belecsöppenünk a sziget jellegzetes hangulatába. Fülledt, párás meleg, millió illat keveredik, és a reptér melletti fákon hatalmas gyümölcsevő denevérek százai lógnak hatalmas ribilliót csapva. Csomagjainkat egy hajó elvitte Juaraba, mi pedig úgy döntöttünk, hogy átvágunk a dzsungelen és gyalog tesszük meg az utat.

A Tekekből Juaraba vezető út első része....
A Tekekből Juaraba vezető út első része....

Még mindig felfele
Még mindig felfele

Nem egyszerű feladat, ugyanis 5 km-en át végig meredeken felfele vezet az út. Igaz, sokáig kiépített lépcsőkön lehet haladni, de aztán elfogynak a lépcsők és az egyetlen biztos pont a fejünk fölött levő villamos vezeték, amire azért vigyázni kell, hogy ne veszítsük el a sűrű fák között. Igazi, hamisíthatatlan esőerdőben vezet az út, fantasztikus színű pillangókkal, kisebb-nagyobb varánuszokkal, alkalmanként majmokkal. Kb. 5 km után feljutunk a gerincre, onnan már betonút vezet lefelé egész Juaraig. Helyenként csodálatos kilátás nyílik a tengerre.
Juara lakosai a halászatból és a turizmusból élnek. Megoszlik a lakosság, vannak akik szerint jót tesz majd a településnek és a turizmusnak a tervezett autóút, de vannak akik pont a nehezen elérhetőség előnyére írják azt, hogy még sikerült érintetlenül megőrizni a környezetet. Az emberek, mint mindenhol Ázsiában rendkívül barátságosak, sokan beszélik az angolt és ha megtanulunk pár maláj kifejezést, igazán kellemes élményekkel gazdagodhatunk.
A hely, ahova igyekeztem és amely a lakóhelyem lesz két hónapig Juara déli részén található és a "Lagoon" nevet adták neki. Itt található az United World College of South East Asia (ez egy nemzetközi iskola) egyik tábora, ahol tengeri kajakot fogok oktatni és szabadidős programokat szervezek 12-13 éves gyerekeknek. Itt valóban véget ér a civilizáció, a tábort egyik oldalról a tenger, a másikról pedig az esőerdő határolja. 
Kezdődhet a kaland !

Észak
Észak

... és Dél
... és Dél

Folytatjuk!

Szöveg és fotó: Nagy Zoltán

Bejelentkezés a hozzászóláshoz
Bejelentkezés
Legutóbbi fórumbejegyzések
    • Aktuális programok, események
    • Kedves AME tagok! Bár a fórumot mostanság nem nagyon használjuk, remélem azért időnként még jártok az oldalon és olvassátok. Továbbítom...
    • 1 hete 6 napja