5 augusztus 2020

A világ legszebb szigetén 2.

Image A következőkben Nagy Zoltán barátunk fantasztikus útleírásának 2. részét olvashatjátok. Nem kötődik ugyan szorosan az akvarisztikához, de azt hiszem, hogy a képek és az útleírás mindenkit kárpótol majd! Olvasáshoz kattints a cikkre!

 

A megérkezésem utáni első hét még csak ismerkedés volt a sziget keleti partjával, az első diákcsoport csak egy héttel később érkezett. Így volt időm körbejárni a szálláshely körüli esőerdőt, evezni és búvárkodni a környéken. Már akkor eldöntöttem, hogy a szabadidőm (amiből azért jócskán akadt) igyekszem majd minél értelmesebben eltölteni és annyit megismerni a szigetből, amennyit csak lehet. Ennek eredményeképpen a hétvégéim rendszeres túrákkal teltek és azt hiszem, elég alaposan sikerült megismernem Tiomant.

Image
Tojásrakó zöld teknős

Már negyedik napja voltam a szigeten, amikor egy éjszaka felébresztett az egyik ott dolgozó és a helyiek tört angolságával elmagyarázta, hogy azonnal vegyem a kamerám és siessek, mert nagyon fontos! Félálomban a tengerparton éjjel 2 órakor sok gondolat átfutott rajtam, hogy vajon mi lehet olyan fontos éjjel? Valakit csempészeten kaptak? Egy hullát sodort partra a víz? Fotózni kell egy helyi ünnepségen? Kb. 10 percnyi séta után a homokos tengerparton kísérőm suttogni kezdett, és azt mondta, hogy innen már hason kúszva kell menni. Így másztunk pár métert a homokban, amikor megszorította a karom és intette, hogy maradjak csendben. Időbe telt, amíg a szemem megszokta a sötétséget és akkor legnagyobb meglepetésemre egy hatalmas tengeri teknőst láttam, amint épp fészket ásott a tojások lerakására a homokban. Elég elszántan dolgozott és odaérkezésünk után 30 perccel már úgy döntött, elég nagy és mély ahhoz, hogy lerakja a tojásokat. Türelmesen kivártuk, amíg végzett, aztán a helybéliek közül az egyik szép óvatosan kiszedte a tojásokat és akkor készíthettem pár fotót. Mint később kiderült, a sziget két tengeri teknős faj fészkelőhelye és alkalmam volt részt venni a helyi tengeriteknős-mentő projektben is.

Image
Begyűjtés...

Image
... az eredmény

A nemzetközi iskola, akinek dolgoztam, 2 éve felkarolta a teknős-projektet és egy menhelyet létesítettek Juarán. Ide összegyűjtik a tojásokat és kikeltetik őket. Korábban a teknőstojások az éttermek vagy a helybéliek konyháiban végezték, most viszont az iskolának köszönhetően a tojások jelentős része a keltetőbe kerül. Természetesen az iskola fizet minden begyűjtött tojás után, a kérdés már csak az, hogy mikor fognak az éttermek többet fizetni és akkor újra lecsökken a teknősök száma.
A szigetet látogató teknősök többsége a zöld teknős (Chelonia mydas) egyedei közül kerül ki, a megfigyelt teknősök 72 % tartozott ebbe a fajba. Kisebb számban érkeztek a cserepes teknős (Eretmochelys imbricata) példányai. A tengeri teknősök összes faja védett, a zöld teknős a jelenleg legnagyobb populációval rendelkező faj 88520 becsült tojásrakó nősténnyel, míg a cserepes teknős 22500 egyeddel a különösen veszélyeztetett fajok közé tartozik (2004-es felmérési adatok az International Union for Conservation of Nature and Natural Resources alapján). Mivel a hímek soha sem hagyják el a vizeket, az egyetlen információforrást a fajokról rendszerint a partra mászó, költeni készülő nőstény szolgáltatják. Tudósok szerint a tengeri teknősök 40%-a elpusztul a tengerben töltött első órák alatt, és csak 1000-ből egy éli meg az 50 évet, vagyis a teknősök felnőttkorát.

Image
Egy hatalmas zöld teknős

A zöld teknős nevét a páncéljáról kapta, amely színe azonban a sötét olajzöldtől a nagyon rikító sárgáig terjedhet.  A felnőtt egyedek páncélmérete 76-91 cm és 136-180 kg tömegű, ez a legnagyobb faj a Cheloniidae családból. Ez eddig talált legnagyobb példány 152 cm hosszú és 395 kg tömegű volt.
Az étlapjuk rendkívül változatos az életük során. 20-25 cm koruk előtt férgeket, fiatal rákokat, vízi rovarokat és tengeri algákat esznek. A 25 cm méret elérése után az étrendjük túlnyomó többségét már algák és tengeri növények alkotják és csak a felnőtt egyedek vállnak teljesen növényevőkké. Az állkapcsuk finoman fogazott, ami lehetővé teszi a víz alatti legelést.
Az egyedek főleg partközelben tartózkodnak, különösen kedvelik a szigeteket, ahol a védett öblökben gyakran lehet látni őket. Ritkán tartózkodnak a nyílt tengeren. A nőstények évente 2-3 alkalommal rakják le a tojásaikat, ritkán gyakrabban is. A malájok elmondása szerint a tojásrakások között 14 napos ciklusok vannak. A tojások száma átlagosan 115 és 60 nap az inkubációs idő. Minden trópusi és mérsékelt óceánban megtalálhatóak.

A zöld teknős fészkelőhelyei:

Image
A zöld teknősök fészkelőhelyei

A cserepes teknős a szigetre ritkábban látogató másik faj. Nevét a páncélzatáról kapta és már az 1970-es években felkerült a veszélyeztetett fajok listájára. A nagymértékű pusztításuk elsősorban különleges páncélzatuk miatt történt, amelyet dekorációs tárgyként, ékszernek illetve szemüvegkeretnek használtak fel.
 A legkisebb méretű tengeri teknősök közé tartozik, a kifejlett példányok mérete 76-91 cm és 40-60 kg. Az uszonyokon 2 karom található. A páncélzatuk narancs, barna vagy sárga, a fiatal példányok barnás színűek halvány foltokkal a hátpáncélon.
 A cserepes teknősök keskeny feje kitűnően alkalmas arra, hogy a korallokból táplálkozzanak. Étrendjüket szivacsok, anemónák, tintahalak és garnélák alkotják.Előfordulási területei a korallzátonyok környéke, sziklás részek és tengeröblök.
A nőstények 2-3 alkalommal keresik fel a szárazföldet tojásrakás céljából. A lerakott tojások száma átlagosan 160, az inkubációs idő 60 nap. Elterjedési területük az Atlanti, Csendes és Indiai óceán trópusi és szubtrópusi vizei. Egy 1983-as felmérés szerint stabil populációi csak Jemenben, Északkelet-Ausztráliában, a Vörös-tengeren és Ománban találhatók. Korábban hatalmas számban érkeztek tojásrakásra a Karib szigetekre is, napjainkra azonban majdnem teljesen eltűntek erről a területről.

A cserepes teknős fészkelőhelyei:

Image
A cserepes teknősök fészkelőhelyei

Az első teknősös éjszakát több is követte: hetente átlagosan 2-3 teknős látogatta meg a közeli partszakaszt tojásrakás céljából. Egy helyi ismerős segítségével bekapcsolódhattam én is a teknősmentő projektbe így átláthattam, hogyan és mit is tesznek a szigeten a teknősök megmentéséért.
Amint már említettem, a helybeliek begyűjtik a tojásokat és leadják a teknősmentő központnak. A tojások összegyűjtése néha eléggé drasztikus: reggel korán csónakkal bejárják a homokos partokat, és ahol teknősnyomokat látnak, ott eléggé egyszerű módon keresik a lerakott tojásokat: megszurkálják a homokot  40-50 cm mélyen egy pálcával. Természetesen így tönkretesznek pár tojást, de ez a módszer jóval egyszerűbb számukra, mint kiásni egy hatalmas fészket és úgy keresni a tojásokat. A helybeli halászok közül voltak páran, akik tojásgyűjtésre szakosodtak és jó kereset is volt számukra: egy fészekalja tojással annyit kerestek, mintha egy hétig a tengeren lettek volna egy halászhajón.

Image
Teknősfarm

Image
Fészek a farmon

A tojások a farmon egy 50 cm mély fészekbe kerültek, amely kb. 25 cm átmérőjű volt,  alul pedig kiszélesedett, hogy az összes tojás beleférjen. Egy háló került köréje (hogy nem másszanak szét a kistekik keléskor) és egy tábla, amelyen feltüntették a fészek számát, a begyűjtés időpontját, a teknős faját és a tojások számát.
Kikelés után a kis teknősök 24 órára egy hatalmas műanyag kádba kerültek, mert tapasztalatok szerint első nap nehezen tudnak alámerülni és a sirályok sokat megölnek közülük, de láttam már varánuszt is, amely épp egy teknősfészket fosztott ki és csemegézett a tojásokból.

Image
Kikelés után

Image
Fiatal cserepes teknős

Image
Fiatal zöld teknős

A kis teknősök mindig napkelte előtt pár órával keltek ki, valószínűleg így lehetőségük van arra a természetben, hogy a felszínre küzdjék magukat még világosság előtt és így több az esélyük a túlélésre. Megható látvány volt, amikor kora reggel mi is több száz kis teknőst elengedtünk és ők gyorsan eltűntek a végeláthatatlan víztömegben. Mi csak remélni tudjuk, hogy minél többen túlélik, és valamikor majd visszatérnek a szigetre újra lerakni a tojásaikat…

Image
Lendületben

Image
Mosoly

Image
Testvérek

Image
Úton a tenger felé

Image

 Folytatjuk!

Szöveg és fotó: Nagy Zoltán
 

Bejelentkezés a hozzászóláshoz
Bejelentkezés
Legutóbbi fórumbejegyzések
  • Nincs üzenet