18 szeptember 2019

Jön a záróhétvége

ImageAz utolsó két napja következik az "Akvarista napok 2006" rendezvénynek. Csak biztatni tudok mindenkit, hogy látogasson ki a hétvégén a KUSZÁ-ba. Hogy miért, arról később, előtte egy kis visszatekintő:

 

 

A vasárnapi (09.17.) előadások a várakozásoknak megfelelően magas színvonalon zajlottak. A délelőtt a tengeri akvaristáké volt. Először Kratochvill Balázstól hallhattunk előadást a tengeri sókról, felhasználásukról, fajtáiról, előnyeiről-hátrányairól. Utána Lantai Gusztáv ismertette az érdeklődőkkel a korallok élősködőit, és az ellenük való védekezés lehetőségeit.
A délelőtt harmadik előadásán Bacsó Levente (Turku, Finnország) mesélte el saját tapasztalatait a tengeri akvarizálással kapcsolatban.
Image

Délután Dr. Szita Géza előadását hallgathattuk a vízkémiáról. A Tanár Úr ígérete ellenére, csak a siker volt kirobbanó!
A kicsik -és néha a nagyok is- a játszóházban bontakoztathatták ki kreativitásukat. Számtalan kézműves technikával készíthettek szebbnél szebb műalkotásokat. (Ezúton is köszönet érte a Pasaréti család hölgytagjainak és Marikának!)

És akkor a második hétvégéről:
Image

Továbbra is megtekinthető a kiállítás, alkothatnak kicsik és nagyok, találkozhatunk rég nem látott akvarista ismerőseinkkel, barátainkkal. A szombat délelőtti előadások Afrika jegyében telnek majd. Először Lukács László előadását hallhatjuk a Malawi-tavi sügérekről, utána Horváth Kis András ismerteti az "zacskós halak" azaz a Nothobranchiusok titkait. Délután a pontylazacok tenyésztéséről hallhattunk előadást Pasaréti Gyulától. Vasárnap délelőtt a záróelőadás Petőfi László: A magyar nyelvű akvarista szakirodalom története címet viseli.

Továbbra is találkozhattok velünk, az AM készítőivel is a hétvégén. Ott találkozunk!

Dr. Szita Show
 
ImageA szombati napon felpörögtek az események a kiállításon. Mindenki találhatott magának szája íze szerint való programot. A tudásra vágyók három előadáson is olthatták szomjukat: elsőnek Ugrai Zoltán beszámolóját hallgathattuk meg dél-amerikai élményeiről, a délutáni szekcióban Molnár Bálint mondta el mindazt, amit a dél-amerikai és ázsiai vízinövényekről tudni érdemes, utána Boros Lászlótól (USA, New York) hallgathatunk sok érdekes történetet arról, hogy is működik az akvarisztika Amerikában.

ImageA kicsik sem unatkoztak, miközben szüleik az akváriumokat csodálták, rendkívül színes gyerekprogram várt rájuk festéssel, rajzolással, mindenféle jóval.
 Nagyon nagy volt a forgalom a foteloknál az előtérben: sok akvarista itt osztotta meg egymással előző évi tapasztalatait és itt örült annak, hogy egy év után újra találkoztak.
És természetesen szombaton is, mint a kiállítás minden napján, lehetőség volt növényeket, szakkönyveket vásárolni, szaktanácsokat kérni.

ImageA mai nap is ütősnek ígérkezik. A délelőtt folyamán – 10:30-as kezdéssel három előadást is hallhatunk a tengeri akvarisztika világából. Délután pedig - előreláthatólag 14:30-tól – dr. Szita Géza Vízkémia című előadását láthatjuk, hallhatjuk. A Tanár Úr ígérete szerint látványos kísérletek színesítik majd az előadást. A „műsor végén lehetőség nyílik majd hosszabb konzultációra, illetve aki hoz akváriumvizet, meg tudja méretni a főbb paramétereit (pH, vezetőképesség, keménység, stb).
 
ImageSzóval a mai napot sem érdemes kihagyni, ott találkozunk (ma az AM is szinte teljes szerkesztőségével képviselteti magát)!

 

 

Megvolt az első nap

Pintér Károly, FVM Ma délelőtt tíz órakor megnyitotta kapuit a 2006. évi akvarista napok "Akvarisztika ma" címmel. Büszkén mondhatjuk el, hogy Magyarország legnagyobb időszaki díszhal-bemutatójára kerül sor ismét.

A megnyitón Nagy Károly a KUSZA (Dél-budai Kulturális- és Szabadidőközpont) ügyvezető igazgatója baráti szavaival fogadta a jelenlevőket, majd Pintér Károly az FVM Vadgazdálkodási és Halászati Főosztályának vezetője mondott nyitó beszédet. Rövid történeti áttekintést kaphattunk a haltartás fejlődéséről, szerepéről az ember hétköznapi életében és az akvarisztika egyre nagyobb hazai népszerűségérőlImage és térhódításáról, szerepéről az oktatásban és a környezetvédelemben. Végül az Akvaristák Magyarországi Egyesülete (AME) elnöke Pasaréti Gyula zárta a családias hangulatú megnyitót.
Bátran állíthatjuk, hogy folytatódik az a folyamat az idei kiállítással is, amely a hazai díszhaltartást és tenyésztést méltó helyére emeli hazánkban. Egyre többen választják ezt a szép hobbit maguknak és Imagecsatlakoznak ahhoz a szélesedő akvarista táborhoz, akiknek lelkesedése és kitartása a biztosíték arra hogy igenis van Magyarországon színvonalas akvarisztika. Az előkészületek során ismét bebizonyosodott hogy a tavalyihoz hasonló összefogással, de még több lelkes közreműködő munkájával elkészült kiállítás egy újabb mérföldkövet jelent az AME és a hazai akvarisztika történetében.
Néhány év múlva pedig örömmel mondhatjuk majd el, hogy immár egy újabb hagyománnyal gazdagodtunk.

Képek: Várbíró Gabriella Dóra


Nyitás ma 10 órakor 

Eljött a várva várt nap, ma délelőtt 10 órakor nyit a kiállítás. A tegnap esti sürgölődést, készülődést látva bátran mondhatom, jó kis kiállítás lesz! És hogy miért érdemes elmenni a kiállításra?? Ezt talán szerkesztő kollégám fogalmazta meg a legjobban a tavalyi esemény kapcsán, idézném: "(...) Kedves halas, és nem halas ismerőseinken, családtagjainkon kívül, oly sok ember jött el, és annyira jó akvarista hangulat morajlott az egész kiállítás alatt, hogy úgy éreztem, újra fellángol bennem valami, ami éppen kihúnyni készült. Ez nem más, mint a remény, hogy van még komoly akvarisztika Magyarországon. Találkozhattunk nemcsak a régi nagyokkal, hanem hálistennek sok új, lelkes fiatal és idősebb akvarista tisztelt meg bennünket azzal, hogy eljött, és beszélgethettünk velük.
Az előadások nagyszerűek voltak, szakszerű, pontos felkészüléssel. A vasárnapi nyílt szekcióülésekre is sokan jöttek, ahol a szekciókról, és magáról az egyesületről is sok véleményt meghallgathattunk.
Hölgyeim, uraim, (...) én úgy látom, hogy bizony kitartunk, és igenis VANNAK MÉG AKVARISTÁK, és ezután úgy tűnik, sikerül is őket összetoborozni. Én nagyon reménykedem ebben, és minden erőmmel azon leszek, hogy ez sikerüljön!
Aki nem jön el a kiállításra egyáltalán, az nem tudja mit hagy ki!  Kasi Mátyás"

Szóval Matyi szavaival élve: aki nem jön, nem tudja mit hagy ki!!! 

Még 3 nap a kiállítás megnyitójáig

Vasárnap megkezdődött a kiállítás építése. A medencék már állnak, hamarosan belekerülnek a halak is,  még 3 nap és nyitás. Az idei kiállítást Pintér Károly az FVM Vadgazdálkodási és Halászati Főosztályának vezetője nyitja meg pénteken délelőtt 10 órakor. Mindenkit szeretettel vár a rendezőség.

Néhány technikai információ a helyszínről:
Cím: 
Dél-Budai Kultúrális- és Szabadidőközpont 1222 Budapest, Nagytétényi u. 31-33. (vörös téglás épület a Campona mellett)
ImageA KUSZA megközelíthető autóbusszal:
-a Jókai utcai megállónál a 3-as és a gyors 3-as járattal a Móricz Zs. körtér, illetve Nagytétény felől, a 14-es és 114-essel a Kosztolányi tér, illetve Baross Gábor telep felől, a Tétény busszal a Gellért tér felől és a 138-as járattal Csepel felől, 
-valamint a Campona autóbusz-végállomásnál a 13-as és 13A jelű járattal Diósd felől.
Gépkocsival:
-a 6-os úton akár a belváros felől, akár Érd, Diósd, illetve az M0 budafoki leágazása felől érkezve a Háros utcai felüljárón át.

Jegyárak:
Felnőtt belépő: 500.-Ft,
Gyerekeknek, diákoknak és nyugdíjasoknak: 250.- Ft,
A csoportos jegy (10 fő fölött): 200.- Ft/fő.

Még 4 nap a kiállítás megnyitójáig 

"Az Akvaristák Magyarországi Egyesülete (AME) és a KUSZA (Dél-budai Kultúrális- és Szabadidőközpont) "Akvarisztika ma" címmel 2006. szeptember 15-24. között rendezi meg Magyarország legnagyobb időszaki díszhal-bemutatóját és pontylazac-show-ját. Közel 60 akváriumban, 6000 liter vízben, 100 fajnál is több édesvízi és tengeri hal tekinthető meg. A rendezvényen iskolai csoportok számára "rendhagyó biológia-órákon" kerülnek bemutatásra a földrészenként elrendezett akváriumok lakói.
A kiállítást akváriumi vízinövényvásár, élő eleségállatok, szakkönyvek valamint akvarisztikai témájú fotók színesítik. "

Eddig a hivatalos kiírás az AME 2006. évi budapesti kiállításáról.

És akkor ami mögtte van:
Közkívánatra idén mind a két hétvégén lesznek előadások. Talán nem túlzok, ha azt mondom, hogy Magyarországon Heiko Bleher óta ez ígérkezik a legszínvonalasabb akvarisztikai előadássorozatnak. Minden előadásblokk (2-3 előadás) egy egy téma köré fog szerveződni. Ezek a témák a következők: Dél-Amerika,  Akvaristák a nagyvilágban, Tengeri akvarisztika, Általános akvarisztika, Afrika halai, Akvarisztika történet.

Image Néhány az előadók közül: ismét körünkben üdvözölhetjük Finnországból Bacsó Levente barátunkat, aki tengeri "Low-tech" megoldásokról fog beszélni. Elő fog adni az afrikai sügeresek "Bibliája", A Tanganyika- és a Malawi tó sügérvilága című könyv társszerzője Lukács László. Molnár Bálint az AME elnökségének tagja, az Egyesület "növényese" Dél-Amerika vizinövényeiről tart majd értekezést. A tengeri blokk másik előadását a dr. Vincze Zoltán-Kratochvill Balázs páros jegyzi. "New Yorkba kiküldött tudósítónk" Boros László az amerikai akvaristák mindennapjairól fog ízelítőt adni. Természetesen idén sem maradhat el a Tanár Úr, dr Szita Géza előadása: ezúttal vízkémiáról (vigyázat robbanni fog). A pontos program és időbeosztás hamarosan olvasható lesz a http://www.akvarista.hu-n/ és itt is.

Image A kiállításról: az elmaradhatatlan fotókiállítás Kiss Gábor és Előd László fotóival bővül. Ök 2004-ben, illetve 2005-ben elnyerték az Év természetfotósa díjat. Természetesen a tavaly nagy sikert hozó gyerekprogramok sem maradnak ki a kínálatból!

Kiállítás 2005 A lényeg: idén is több száz halfajt fogunk kiállítani. A már tavaly is látott nagy méretű akváriumok mellett bemutatunk néhány megoldást kisebb, 30-50 literes akváriumok berendezésére is. Az idei fő atrakció pedig a Pontylazac-Show lesz, ahol több mint 40 féle pontylazac fog úszkálni a medencékben.

Remélem ezek után mindenki kedvet kapott, és ha teheti kilátogat a kiállításra.

Egyet ígérhetek, az Akárium Magazin mindenhol ott lesz, ahol történik valami és beszámol a Kedves Olvasóknak! Figyeljétek a Magazint!

Szöveg: Sepsi Péter, Balla József

Fotók: Petőfi László, Szigeti László, Várbíró Gabriella, Sepsi Péter

Bejelentkezés a hozzászóláshoz
Bejelentkezés
Legutóbbi fórumbejegyzések
  • Nincs üzenet