18 szeptember 2019

Interzoo 2006.

ImageBár az Interzoo májusban volt, azért nem lehet haszontalan egy résztvevő beszámolója a kiállításról. Hátha valaki kedvet kap a 2008-ashoz. Kattints a cikkre!

 

Interzoo 2006 – Ahogy én láttam

Azt hiszem, nagyon nehéz fába vágtam a fejszém azzal, hogy az Interzoo 2006. kiállításról próbálok beszámolót írni. Olyan tömény kivonata ez a seregszemle a világ akvarisztikájának, hogy nagyon nehéz leírni mindazt, ami ezen a rövid négy napon (2006. május 11-14.) történt (igyekszem csak az akvarisztikáról írni, bár természetesen a kiállításon díszmadarasok, terraristák, kutyások, macskások, stb. is képviseltették magukat).

Álljon itt néhány adat a rendezvény nagyságát szemléltetendő: 7 hatalmas csarnokban,  78.900 négyzetméteren – ez kb. 13 focipálya területének felel meg- 56 ország 1275 kiállítója mutatta be „portékáját”. A kiállítók megoszlása a következő volt: 50% kutya és macskatartással, 25% akvarisztikával, 23% rágcsálókkal, 18% díszmadarakkal, 16% kerti állatokkal, 13% terrarisztikával foglalkozó cég. A világ 108 országából 34181 látogatót regisztráltak (az Interzoo szakmai vásár, csak a szakmák képviselői tudják megtekinteni a kiállítást).
A fenti adatok alapján kiszámítható, hogy az ott töltött három nap alatt  kb. 318 akvarisztikával is foglalkozó céget kellett volna meglátogatnom, ha semmiről nem akarok lemaradni...

Egyszóval nehéz összefoglalót írni, azt hiszem én is inkább az impresszióim alapján, néhány fotón keresztül próbálom bemutatni a kiállítást:

-Nagy nevek, nagy standok

Természetesen a legnagyobb nevek a szakmában, mint például a Sera, a Tetra, a JBL, a Juwel, stb., kötelezőnek érezték, hogy minél nagyobb, színesebb, az újdonságaik teljes skáláját bemutató standot építsenek. A standot kiszolgáló kollégák munkájában már nem mutatkozott ekkora homogenitás! Volt, ahol udvariasan, de könnyedén „lepattintottak” minket, de volt ahol kedvesen fogadtak, megmutatták az újdonságokat, elláttak szakmai anyagokkal és még örültek is nekünk!

EheimJBL

JuwelJuwel

-Trendi a kicsi kocka alakú lekerekített

Érdekes volt megfigyelni, hogy a legtöbb kiállítónál fellelhető volt egy vagy több kb. 40x40x40 cm-es, a végein lekerekített frontüvegű, komplett technikával ellátott (tető beépített világítással, motoros szűrő, fűtő) akvárium. Volt belőle édesvízi, tengeri, ízlésesen berendezett, giccses, csak növényes, és még számtalan típus.
Hamarosan kiderül, hogy múló divathóbort lesz-e vagy tartósan megmarad az akvarisztikai palettán. Mindenesetre volt olyan, hogy el tudnám képzelni a nappalimban. (De még inkább akkor, ha 50 helyett 500 literes volna! Smile)

ImageImage

ImageImage

-Amerika Európában (és Magyarországon?)

Számos akvarisztikai kiállító érkezett a tengeren túlról. Szerintem a világ tengeri akvarisztikáját ők uralják, de jó néhány közülük otthon van édesvízben is. Általános volt, hogy bármelyikükhöz betoppantunk, örömmel fogadtak minket. Rögtön kiderült a beszélgetésből, hogy számukra Közép-Kelet Európa eléggé fehér folt és minden megkeresésnek örülnek. Szinte mindegyik kereskedelmi partnert keresett a régióban!

-Divat 1.: Garnélák, rákok

Természetesen az egyik legtöbbet kiállított állatok a garnélák, rákok voltak. Hozott belőlük minden valamit is magára adó halnagykereskedő. Sőt egy japán tenyésztő egy egész standot megtöltött „cristal red” garnélákkal. Módszeres szelekcióval „kifejlesztett” egy olyan színváltozatot, hogy 1500 euróért kínálta darabját. Ha az embernek erre esetleg nem volt pénze, akkor vehetett a „cristal redekről” szóló könyvet, plakátot, stb…

ImageImage

1500 euós garnélaImage

ImageImage

-Divat 2.: Tengeri akvarisztika

A sok-sok tengeri akváriumot csak laikus csodálattal bámultam, mert nem nagyon értek hozzá. Az biztos, hogy az a kiállító, aki tengeri akváriummal emelte standja fényét, az nem sajnálta az energiát és a pénzt a medencére.

ImageImage

-Örök sláger: Diszkoszalak

ImageAzt hiszem, jöhetnek mindenféle trendek az akvarisztikában, a diszkoszhalak sohasem veszítenek népszerűségükből. A 2006-os Interzoo-n is szebbnél szebb színváltozatokat láthattunk. Sőt Bern Degen Úr –mellesleg a Bede kiadó tulajdonosa- egy kishalait vezető párral lepte meg a látogatókat. Tőle ígéretet kaptunk egy interjúra az Akvárium Magazin számára, amit reményeink szerint hamarosan olvashattok a lap hasábjain.

ImageImage

-XXI. századi technikák

A kis néhány literes akváriumoktól a nagy több köbméteres állatkerti bemutató akváriumokig minden méretre kinálnak a gyártók technikai megoldásokat. Láthattunk frappáns megoldásokat tengeri áramlatok szimulálására és megcsodálhattuk a több ezer literes tengeri akváriumhoz való lehaboló készüléket is. A megoldások száma a végtelenhez közelített!

ImageImage

ImageImage

-Szegény halak, avagy giccs és aranyhal-akadálypálya

ImageAzt írják a külföldi akvarista könyvek, hogy a halaknak végül is mindegy, hogy egy búvóhely hogyan néz ki –lehet várrom, kincsesláda, neonzöld búvár, kókuszhéj vagy anubias alakú- a lényeg az, hogy alkalmas legyen búvóhelynek. Így aztán azt, hogy ki mit tesz az akváriumban, mindenkinek saját ízlése dönti el! Próbáltam néhány számomra elrettentő példa értékű fotót válogatni. De számomra a negatív csúcs egy aranyhalas akvárium volt, ahol az akváriumból kivezetett (közlekedőedény elven működő) üvegcső mintegy akadálypályaként próbált cirkuszi akrobatát vagy bohócot csinálni szerencsétlen halakból. Nem tudom, nekem valahogy nem tetszett!

ImageImage

-Akvárium design minden mennyiségben

Látható, hogy ma már a cégek nem csak arra törekednek, hogy a termékeikkel minél szebb egészségesebb halakat tudjunk nevelni, hanem egyesek arra is, hogy az akvárium, mint lakberendezési tárgy is megállja a helyét a lakásban. A fotók bizonyítják, hogy a kiállításon több nagyon szép megoldást is láttunk erre.

ImageImage

ImageImage

-Off, avagy van itt minden, mint a búcsúban

ImageAz Interzoon a lehető legképtelenebb dolgokkal találkozhat az ember. Emlékszem 2004-ben nekem a kutya- és macskakoporsókat kiállító cég volt a „leg” a furcsaságok között. Idén ez dobogós sem lenne. A mostanin a legvadabb a kutyafuttató gép volt! Képzeljetek el egy víz alatti futószalagot (állítólag azért kell a kutyának vízben futnia, mert így kíméli az izületeit). Szerencsétlen kutya a bemutatón két dologra koncentrált: egy hogy ne fulladjon bele a kádba, kettő: a menekülés közben minél kevesebb csontja törjön és minél több látogatót lefröcsköljön!
Lehetett vásárolni ezen túl hangyafarmot. Egy kb. 30x20x2 cm-es minden oldalán zárt „akvárium” benne hangyatáptalaj és egy csapat hangya. Aztán ezek a szorgalmas állatok a legkülönbözőbb alakú járatokat vájták ki maguknak! Hát nem semmi!
A terráriumlakók nem igazán tudtak meglepetést okozni, annyi furcsaságot láttam már, úgyhogy a szarvas- és orrszarvúbogarak kifejezetten tetszettek!

ImageImage

-Az AM csapat

Végül néhány kép a csapatról. A munkán túl azért valljuk be a szórakozásra is találtunk alkalmat. Ezek látszanak a fotókon.

ImageImage

ImageImage

{flv}IZ2006_01{/flv}

Hát ilyen benyomások értek a 2006-os Interzoon. De aki igazán meg akarja érezni ennek a kiállításnak a légkörét és lesz lehetősége rá, annak javaslom, hogy mindenképp látogasson el a 2008-asra: 2008. május 22-25, Nürnberg!

Szöveg: Sepsi Péter
Fotó: Szigeti László

Bejelentkezés a hozzászóláshoz
Bejelentkezés
Legutóbbi fórumbejegyzések
  • Nincs üzenet