20 szeptember 2019

100 éves a brno-i Akvarista Klub

ImageAz ünnepségre meghívót kapott az Akvaristák Magyarországi Egyesülete és az Akvárium Magazin is! Hogy mi történt Brnoban megtudhatod Illés Róbert írásából! Olvasáshoz kattints a cikkre!

2007. március elején megkeresett bennünket a brnoi Cyperus Akvarisztikai Egyesület, hogy vegyünk részt a legrégebbi moravai akvarisztikai egyesület fennállásának 100 éves évfordulója alkalmából rendezett nemzetközi akvarisztikai találkozón, ahol világszerte elismert szakértők előadásait hallgathatjuk meg többek között.

Image

Mivel Brno közel van, valamint a csehek nagy akvarisztikai múlttal rendelkeznek, és nem utolsó sorban magyar nyelvű meghívót kaptunk, az AME vezetősége úgy döntött, hogy képviselteti magát a rendezvényen.

Image

A küldöttség két tagból állt Illés Róbert és Illyés Csaba, mint fotóriporter személyében. A küldöttséghez tartozott még néhány db AME póló és szatyor (ami hogy ne legyen üres Tokaji borral volt kitömve).

Image

A rendezvényt Brno központjában a Best Western Premier Hotel Internationalban tartották, ami egy jó nevű, modern, exkluzív szálloda. A magyar küldöttség az elsők között érkezett (mindig az ér oda leghamarabb, aki legmesszebbről jön).

Image

Az előadóterem előterében az egyesület története volt megjelenítve képekben, valamint a rendezvény szponzorainak standjai álltak. A meghívott előadók Németországból és Csehországból érkeztek. Az előadásokra jellemző volt, hogy inkább a figyelemfelkeltésre koncentráltak, és sok fényképpel támasztották alá a mondandójukat. Sajnos csak cseh tolmács volt, így az előadások mondanivalóját nem mindig értettük meg teljesen. Amikor ideje engedte, akkor a szervezésben résztvevő egyik helyi akvarista (aki elég jól beszélt magyarul) tolmácsolt nekünk.

Image

Elgondolkodtató az, hogy a találkozó csak a Brno-i egyesület (nem országos egyesület) rendezvénye volt mégis több mint 100 hallgatója volt az alkalmaknak. A kapcsolódó fényképeken láthatók hogy az előadók próbálták érdekességekkel is megfűszerezni a mondandójukat. A legtöbb újat Uwe Werner (Németország) mondta el szerintem a rákok, rákocskák, garnélák édesvízi akváriumban témában (:) és nem azért, mert rákkedvelő vagyok ). Ami az ő előadásában legizgalmasabb volt, az az, hogy külön kiemelte azokat a rákokat és garnélákat, amiknek vagy a szaporodása, vagy az életmódja különbözik a fajtársaiktól.

Image

Az ebédnél érdekes jelenség volt megfigyelhető (ami nem divat Magyarországon): az üdítőt, vagy alkoholt amit rendelt az ember, azonnal mindenki ki is fizette. Az ebéd utáni szünetben lehetőség volt arra, hogy a kiállítókkal is kapcsolatot vegyen fel az ember. Külön érdekesség: kiállított a SAK gyártója és forgalmazója is. Aki etetett már ezzel az eledellel ismeri annak minőségét – meghallván azt, hogy magyarul beszélünk, a táskájából magyar nyelvű prospektust adott át. A délutáni előadások a meghívott protokoll személyiségek és azok beszédeik miatt kicsit vontatottra sikeredtek. (akár a régi szép időkben a KISZ gyűléseken). Az első nap végén, a vacsorát megelőzően, a szponzorok felajánlásából származó ajándékokat tombolán sorsolták ki. A felajánlott ajándékok értéke közel 1000 eurot tett ki. (elgondolkodtató). A legbőkezűbb egyértelműen a TETRA cég csehországi forgalmazója volt. Külső szűrők, belső szűrők légpumpák, fűtőtestek nagymennyiségű vízkezelő szerek, és szárított haleledelek voltak a felkínált nyeremények., mint az alábbi fotón is látszik.

Image

Bárcsak néhány magyarul tudó akvaristával beszéltünk, a tőlük kapott információ alapján elmondhatjuk, hogy Csehországban nemcsak a díszhal-tenyésztés áll magas fokon, hanem az átlag vásárlói szokások is magasabb szinten vannak mint hazánkban. Nagyon sokan tartanak halat és több akváriumot is egy lakásban. Sok társasházi lakásban lakó kistenyésztő is van az országban.

Vacsora után megköszönve a meghívást a Cyperus elnökének és alkalmi tolmácsunknak hazaindultunk.

Szöveg: Illés Róbert
Fotó: Illyés Csaba

Bővebb információ:  http://www.akvarista.cz/web/clanky/clanek-113

Bejelentkezés a hozzászóláshoz
Bejelentkezés
Legutóbbi fórumbejegyzések
  • Nincs üzenet