18 szeptember 2019

ImageA fő szervező Szilágyi László beszámolóját, gondolatait olvashatjátok az idei kiállításról. (A cikkben megtalálható a nyertesek listája!!!). Olvasáshoz kattints a cikkre! 

A célkitűzések

Az idei évi Akvarista Napok és Díszhal-kiállítás a szervezőknek, tehát az AME aktív tagjainak nem szeptember 14-én kezdődött, hanem hónapokkal korábban, egy kis kerek asztal mellett, akváriumok között, kis kínai szakácsok által felkaszabolt, omlós csirke majszolgatásakor. Az újonc elnökségi tagok lelkesedésével és a már tapasztalt „öreg” rókák magabiztosságával tűztük ki a célokat. Az elmúlt években már jól bevált kliséket természetesen megtartottuk, de mellette izgalmas új terveket készítettünk. A fő cél az volt, hogy inkább legyen Akvarista Napok, mint Kiállítás. Ez csupán annyit jelent, hogy a sok érdekes akvárium megcsodálása mellett a látogatók sokkal több interaktív élményt is szerezzenek és új szakmai információkkal és sikerélményekkel gazdagodva hagyják el a rendezvénynek helyt adó Klauzál Gábor Budafok-Tétényi Művelődési Központot.

Image 

A programok kidolgozásánál hamar felmerült az állandóan visszatérő nagy kérdés: Kinek szól ez a kiállítás? Bizony a célközönség sokszínűsége komoly fejtörést okozott, mert mindenkinek meg akartunk felelni. Annak is, aki évek óta foglalkozik tenyésztéssel és annak is, aki eddig csak a DunaTV adásszünetében látott akváriumot. Nem beszélve a rendkívül széles korosztályról. Hiszen mindenki szívesen megnézegeti a halacskákat és kedvét leli a neonhal-rengeteg rajzásában, de egy betegségekről szóló előadás nem biztos, hogy leköti egy örökmozgó 5 éves kissrác figyelmét, aki leginkább a cápákat hiányolja a rendezvényről. Így a kiállított akváriumok típusánál és a szervezett programoknál is figyelembe vettünk minden apró szempontot. Az idei évben először az akvarista társadalom egyik legfontosabb rétegét is bevontuk, mégpedig a kereskedőket. Szinte kivétel nélkül minden megkeresett szakkereskedés vezetője biztosított minket támogatásáról. A szervezők úgy döntöttek, hogy a kereskedők több százezer forint értékű felajánlásait nem az egyesületre, hanem a látogatókra költik. Így a versenyek és oktató játékok nem tét nélkül, hanem rendkívül komoly értékű akvarisztikai termékek megszerzésért zajlottak. A célok meghatározása után a feladatokat kiosztottuk és kezdődhetett a szervezés.

Image

Az előkészületek

A tavalyi akváriumok „restaurálása” és a szükséges technikai kiegészítők (pl.: lámpatestek, szivacsszűrők, hátterek stb.) megépítése után kezdődhetett a nagy nap, az akváriumok installálása.

Az egyesületi tagok szűkebb, de annál aktívabb, önkéntes kis csapata hihetetlen lelkesedésével, rekordidő alatt telepítette fel a kiállítás technikai hátterét. Néhány óra alatt már működő akváriumokban bugyborékoltak a szivacsszűrők, és munka közben újabb barátságok szövődtek a leginkább virtuális kapcsolatban álló tagok között. Nem volt olyan szabad pillanat, amikor nem a halakról, tenyésztési sikerekről diskuráltak volna a dolgozó kezek gazdái. Igazi kis csapatépítő program volt, sok nevetéssel, testmozgással, és persze rengeteg akvarisztikai információcserével.

A Kiállítás

Mivel mind a látogatók zöme, mind pedig a szervezők aktívan dolgoznak a szürke hétköznapok alatt, ezért az Akvarista Napok két hétvégére szorítkoztak a 10 napos kiállítás alatt. A kiállított akváriumok minden nap megtekinthetőek voltak, és szerencsére több iskolai osztály is szervezett kirándulásként látogatta meg a kiállítást. Nagyon jó érzés volt látni és hallani a kisgyerekek hihetetlen érdeklődést, csodálatát, és a felnőtt korosztály kérdéseit felülmúló észrevételeiket.  Jó látni, hogy vannak még ma olyan pedagógusok, akik a kötelezően előírt szoros tanmenet és a közismerten alacsony bér mellett veszik a fáradságot és a gyerekek ismereteit ilyen gyakorlatias foglalkozásokkal növelik. Mostani beszámolónkban nem fogom a kiállított akváriumok részletesen elemezni, mert azt tényleg látni kell, szóban leírhatatlan. Mint minden évben, most is egy fő téma köré épült a kiállítás, ami idén a tenyésztés volt. Elképesztő látvány volt látni, hogy a kiállítás első napján beállított tenyészakváriumok lakói a kiállítás végére, már a helyszínen született kis ivadékokat gondozták. Szinte sehol nem találkozni egyszerre ennyi különböző tenyésztési formával. Szerintem, aki eddig habozott belevágni a zebradániói ikráztatásába, most biztos kedvet kapott hozzá. Természetesen nagyon nagy köszönetet érdemel minden tagunk, aki vette a fáradtságot és viselve a telepítés kockázatát, kiállította gyönyörű halait. A kiállítók között volt két szervezet is, akik igen jelentős részt képviselnek a hazai közönségnek szóló akváriumok bemutatásában. A Fővárosi Állat és Növénykert Akváriuma saját tenyésztésű bohóchalai és a Tropicarium négyszemű halai méltán kerültek a legnépszerűbb kiállított halak közé. Remélem jövőre még több jelentkező lesz, aki szívesen bemutatja saját halait a nagyközönségnek, és biztos vagyok benne, hogy az idei év kiállítói is sok érdekességet tartogatnak még számunkra az elkövetkező években.

Image

Az Akvarista Napok

A szakmai programokkal felsorakoztatott hétvégék bizony több órás elfoglaltságot ígértek minden látogató részére. Örömmel tapasztaltam, hogy nem csak tagjaink, -akiknek ingyenes volt a kiállítás látogatása- hanem az akvarisztikával most ismerkedők is több napot szántak a rendezvényre és családjukkal együtt vettek részt a játékokban, versenyekben. Azt hiszem ez az egyik legnagyobb siker, amit az idei kiállításon el tudtunk érni. Akik eljöttek, szinte egész nap lefoglalhatták magukat. Többen visszajöttek a délutáni programokra és ezzel növelték az állandó létszámot. Bár a látogatói szám nem volt magasabb, mint az előző években, de a kiállításon eltöltött idő sokkal hosszabb volt. A helyszínen kitöltött közvélemény kutatási kérdőívek szerint a legnagyobb érdeklődést a második szombaton megtartott halbörze és halárverés mutatta. A börze a kiállítás mellett futó program volt, ahol egy külön teremben egyedi árakon lehetett halakat, technikai berendezéseket, könyveket és gyönyörű növényeket vásárolni. Az egész nap zsúfolt teremben, igazi piaci hangulat és nyüzsgés volt. Az Akvarista Napok alatt állandóan árusító növényes stand tulajdonosának naponta többször is pótolnia kellett szerénynek nem nevezhető készletét. A nap végén a börzén kiválasztott halkülönlegességek és a kiállított halak kerültek kalapács alá. Először került Magyarországon megrendezésre díszhal árverés. Remek hangulatban, igazi ritkaságokat lehetett bekiabálással és kemény versengéssel megszerezni. De a legnagyobb harc egy szép betta hím tulajdonjogán kerekedett. Igaz, hogy nem sok tíz-százezer forintokkal dobálóztak a licitálók, de mégis volt sírás, nevetés és „vérig” tartó küzdelem. Biztos, hogy ez az árverés nem az utolsó volt, és azok akik most lecsúsztak szívük választottjáról, legközelebb is ringbe szállhatnak.

Idei évben külön asztalon állított ki az AME is, ahol lehetőség volt a helyszínen csatlakozni az egyesülethez. Örömünkre a vártnál többen éltek a lehetőséggel és bővítették az aktív akvaristák körét. Az egyesületi tagság számos előnye mellett, akik a helyszínen léptek be egy kis tenyészakváriumot  is kaptak ajándékba és a következő években már belépődíj váltása nélkül látogathatják az akvarisztikai programokat. Természetesen az AME legkiválóbb szakemberei minden nap segítettek az érdeklődőknek szakmai tanácsadással és útmutatással.

Image

A korábbi évek egyik legnagyobb sikere mindig a „gyereksarok” volt. Most sem lehetet találni üres székeket a kézműves foglalkozásokon. Számomra meglepő módon a gyerekjátékok minden évben meg tudnak újulni. Infantilis lelkesedéssel figyeltem, milyen kreatív kézműves játékokat találtak ki a gyerekek átmeneti tanítónéniei. Csak elismeréssel lehet említeni azt a lelkes előkészületet, amit a Pasaréti család hölgy tagjai minden évben hihetetlen kedvességgel és szorgalommal végeznek, pusztán a gyerekek és a halak szeretete iránti elhivatottságból.

Szerintem az egyik legszórakoztatóbb oktatójáték a Vízi-Labor volt, ahol három különböző akvárium vízének keménységét és savasságát lehetet megmérni. A csepegtetős mérők használatát teljes magabiztossággal fogja végezni mindenki, aki részt vett ezen a programon, mert legalább 6 mérést kellett elvégeznie. Meglepetésemre ez az oktatóprogram nem csak a felnőttek körében volt népszerű, hanem a legkisebb korosztály számára is remek szórakozást nyújtott. Többször egy széket kellett az asztalokhoz húzni, mert olyan csöpp gyerekek is kipróbálták, akik nem is érték fel az akváriumokat. A méréseket elvégző lelkes akvaristák között nagyon értékes ajándékokat sorsoltunk ki a szponzorok felajánlásaiból, de úgy gondolom, hogy ezzel a játékkal mindenki csak nyert.

Szakmai előadásokban sem volt hiány. Az akváriumépítés bemutatója alatt sok apró trükköt lehetett ellesni. Talán a véletlen műve, de a berendezésre kerülő akváriumot a vasárnapi sorsoláson pont egy olyan kedves látogató nyerte, aki ezen az előadáson tanulta meg, hogyan kell egy akváriumot telepíteni. Már annyi lépéselőnye is van, hogy egy héttel korábban láthatta a saját akváriumának berendezését. Ennél többet nem is kívánhatna egy kezdő akvarista. Persze előadások nem csak a kezdőknek szóltak. A mirkoorganizmusoktól az ikrázó fogaspontyokig sok témában szerezhettek új szakmai tudásanyagot, mindazok, akik tovább szerették volna bővíteni tapasztalataikat.

Image

Aki nem csak körbeszaladt a kiállításon, hanem éles szemmel töltött el néhány órát olyan érdekességeket is megfigyelhettek, mint a háttérépítés makettjei, díszhal intarzia kiállítás, jávai mohás szűrő, akvarisztikai könyvvásár, akvarisztikai kiegészítők és kövek vására, fénykép bemutató, technikai berendezések bemutatója. A sok program között mégis talán a legértékesebb része ennek az eseménynek, hogy az egész országból összegyűlnek az akvaristák és végre nem csak a Chat-szobákban diskuráltak egymással, hanem személyesen is eszmét cserélhettek. Sok értékes kapcsolat és szakmai információcsere helyszínét nyújtották a kiállítás melletti kanapék, amik néhány napra átalakultak egy igazi akvarista fórummá.

A bontás

A kiállítás végére kellemes fáradtságtól ernyedten, de felelősségteljes hozzáállással kezdtünk neki a bontásnak. Az igazi kemény mag vasárnap este 9 órára végzett a bontással és úgy hagytuk a hátunk mögött a kiállítás helyszínét, hogy még nyüzsgött a fejünkben a sok boldog emlék, amit szereztünk az elmúlt néhány hét folyamán. Persze a szervezőknek a kiállítás még nem ért véget. Sőt, igazából azoknak a látogatóknak, akik rendelkeztek fényképezőgéppel, még csak most kezdődtek az igazi izgalmak. Az akvariummagazin.hu weboldalra feltöltött képek között amatőr fotópályázatot hirdetett az Egyesület. Egy hónapon keresztül lehetett szavazni a 135 képre, amit a kiállításon készítettek a látogatók. Sokan értékelték a különböző témákban készített alkotásokat és végül a nyertesek értékes nyeremények megérdemelt birtokosai lettek. A díjazottak képei továbbra is megtekinthetőek lesznek a magazin honlapján. (A díjazottak listája a cikk végén olvasható.)

Összegzés

Végezetül érdemes elolvasni a kiállításon készített közvélemény-kutatás eredményét. Az AME az utolsó kiállítási napon értékelte az eseményt, és összességében rendkívül sikeresnek ítélte. Reméljük, sikerült sok szép pillanatot szereznünk az akvarista társadalom és az érdeklődők számára és az elkövetkező évben még több látogatóval, még színesebb programokkal és legalább ennyi felejthetetlen élménnyel gazdagodva találkozhatunk.

Szilágyi László
AME

Fotópályázat eredményhírdetés: 
A fotópályázat nyertesei a szponzorok ajándékait személyesen vehetik át. E-mailben értesítünk minden érintetett a részletekről.

Akvárium lakók
1. Hazai delfin (pályázó neve: Filamentosa)
2. Joker1 (pályázó neve: Joker)
3. Csillogó szemek (pályázó neve: Kheg)

Kiállítás
1. Némá némó (pályázó neve: Sirnyeteg)
2. Kiállítás az üvegen (pályázó neve: Littledragon)
3. Mehet a levesbe? (pályázó neve: Ravallo)

Makró
1. A mágnes nélküli algakaparó munkában. (pályázó neve: Rockerman)
2. Halszemvizsgálat (pályázó neve: Proxxon)
3. A Szem (pályázó neve: Sirnyeteg)

Humor
1. Arányok (pályázó neve: Bali21)
2. Gyere öcsi, fúrjunk (pályázó neve: Rockerman)
3. HBO (pályázó neve: Richard78)

Tenyésztés
1. A gyerekeket õrizni kell... (pályázó neve: Littledragon)
2. A büszke vérplatti mama és a gyerekek. (pályázó neve: Rockerman)
3. Apró vitorláshal (pályázó neve: Pompidu)

Az Akvárium Magazin szerkesztőségi tagjai különdíjat hoztak létre az általuk legértékesebbnek ítélt képek készítőinek. A szakmai zsűri díjazottai akvarisztikai könyvjutalomban részesülnek.

Az Akvárium Magazin különdíját nyerték:

Akvárium lakók: Joker1 (pályázó neve: Joker)
• Szépek a színek, jó kompozíció, éles kép.
Kiállítás: Némá némó (pályázó neve: Sirnyeteg)
• Jól visszaadja a kép a kiállítás hangulatát.
Makró: Halszemvizsgálat (pályázó neve: Proxxon)
• Igazi makró fotó, érdekes perspektíva.
Humor: Arányok (pályázó neve: Bali21)
• Nehéz témában, sikerült a kompozícióval humort csempészni a képbe.
Tenyésztés: Hálószoba titkok (pályázó neve: pasaretioti)
• Szinte már művészi beállítás, igazi hangulatkép, ami kedvesen illeszkedik a témához.


Az Akvarista Napok alatt zajló versenyek nyertesei:

Vízilabor
1. helyezett Major Hajnalka
2. helyezett Molnár Genoveva
3. helyezett Zseni István Benedek


Hal K-VÍZ
1. helyezett Szente Gábor
2. helyezett Megadja Tamás
3. helyezett Major Hajnalka


Közvélemény-kutatás 2007.

Piroska Balázs
Legnagyobb iskolai osztály
Rózsakerti Általános Iskola 3/b osztály (22 fõ)

Az Akvaristák Magyaroroszági Egyesülete és az Akvárium Magazin gratulál minden nyertesnek.
KÖZVÉLEMÉNY KUTATÁS
Életkora:
14-ig
11
14-25
22
25-50
58
50 felett
6
Van otthon akváriuma?
Nincs
19
Van
81
Haltenyésztéssel is foglalkozik?
Igen, már próbálkoztam
31
Igen, rendszeresen tenyésztek halakat
11
Nem, de szeretnék
12
Nem, csak gyönyörködöm az akváriumban
46
Honnan értesült erről a rendezvényről?
Újságból
5
TV-ből
2
Rádióból
2
Plakáton láttam
4
Internetről
52
Ismerőstől, baráttól
35
Hírlevelet kaptam
5
Boltból
4
Noé
1
Szórólap
1
Megfelelőnek tartja a rendezvény időpontját?
Igen
95
Jobb lenne nyáron
3
Inkább télen kellene tartani
2
Melyik kiállított akvárium tetszett a legjobban?
Tengeri
23
Diszkosz
14
Neon
11
Guppi
11
Serpa (növényes)
6
Tenyészakváriumok
5
Betta
5
Sügéres
4
Négyszemű
4
Tokhal
2
Naphal
2
Melyik program tetszett a legjobban?
Akváriumépítés
26
Szakmai előadások
19
Hal etetés
7
Hal K-víz
16
Fotópályázat
14
Vízi labor
19
Gyermek kézműves foglalkozás
15
Börze, Árverés
25
Egyéb:
1
Mit tanácsol a szervezőknek, jövőre miben változtassanak a rendezvényen?
Nagyobb területen legyen
12
Több akvárium
11
Többfajta hal
6
Mindig lehessen vásárolni
5
Több érdekesség, több előzetes tájékoztatás, programtervet az Internetre, nagyobb börze, nagyobb akváriumok, részletesebb kiírások, több tengeri, tovább tartson, rossz a megközelíthetőség, legyen tombola, legyenek magyarul is a halnevek feltüntetve, legyenek egyéb halak
19
Ha értékelnie kellene a rendezvényt 1-5-ig, hogyan osztályozna?
1 = nem teszett,

1

2 = megérte eljönni, de jobbra számítottam,
8
3 = elégedett vagyok,
14
4 = nagyon jól éreztem magam,
29
5 = Minden remek volt, jövõre is jövök
48
Hallott már korábban az Akvaristák Magyarországi Egyesületéről (AME)?
Igen, hallottam már az egyesületről
66
Nem, most értesültem róla először
30
Tagja már az AME-nak?
Még nem
85
Igen, tagja vagyok
11
Ma lépek be az egyesületbe
4
Szeretne a jövõben hírlevelet kapni az AME rendezvényeiről és aktuális eseményeiről?
Igen, kérem küldjenek értesítést a programokról!
83
Nem, ne értesítsenek!
16
Bejelentkezés a hozzászóláshoz
Bejelentkezés
Legutóbbi fórumbejegyzések
  • Nincs üzenet