6 június 2020
Petőfi naplójából, avagy AME Akvarista Napok 2005. szeptember 25.

Image A kiállítás hétköznapjain iskolás csoportok számára biztosítottunk lehetőséget a vizi világ részletesebb megismerésére, szerencsére jelentkeztek is szép számban. Volt olyan nap, amikor kénytelenek voltunk kihangosítást kérni, mert a gyerekek nagy száma miatt nem mindenki hallotta
volna az előadó - Pasaréti Gyula - szavait. A biológiaórákat leszámítva csendesebben teltek a hétköznapok, inkább délután jöttek nagyobb számban, de szerencsére akkor is érdeklődőek voltak, hasznos tapasztalatcserét tudtunk folytatni a látogatókkal.
Hétvégén fellendült ismét a látogatottság, folytatódtak a gyerekprogramok is, illetve az előadóteremben videóvetítéseken pihenhették ki az emberek az akváriumok közti bolyongás fáradalmait. Nagy sikert aratott a könyvkiállítás is, melynek berendezése Nagy Krisztián keze munkáját dícséri.
ImageA gyerekprogramokon a következő lehetőségekből választhattak a csemeték:  rajzverseny korcsoportonként; origami; gipsz halak és kagylók festése; 12 féle ujj-báb készítése(színezés, vágás); álarc-készítés (színezés, vágás); kifestő a kicsiknek; képkeret-készítés (hajtogatással); 2 féle halforma, ugrobéka-hajtogatása; satírozásos kép készítése. A rajzverseny eredménye megtekinthető lesz hamarosan a www.akvarista.hu oldalon. A nyereményeket a Zsilinszky-boltban lehet majd átvenni, a Bocskai úton.
Elérkezett sajnos a vasárnap délután is, amikor szép lassan elkezdtek szivárogni az emberek, hogy segítségünkre legyenek egy embert próbáló feladatban, pár óra alatt el kellett ugyanis bontanunk az egész kiállítást. Mivel ismét sokan jöttek, ezért 5 óra alatt teljesítettük is a feladatot maradéktalanul. Pont úgy nézett ki a helyszín, ahogy átvettük, kiállításnak nyoma sem volt. Annak ellenére sikerült ilyen rövid idő alatt, hogy a lift már az elején elromlott - Murphy! - és kézben kellett levinni még a 300 l-es akváriumokat is. Elsőnek természetesen az élőlények kerültek lecsomagolásra. Pasaréti Gyulának köszönhetően oxigénpalackunk is volt, így biztosak lehettünk benne, hogy épségben hazaér minden. A kényesebb állatokkal mindjárt el is indulhatott a tulajdonosuk. Közben már engedtük is le a vizeket, és kezdődhetett az állványok szétszedése, a medencék elhordása. Ügyes volt mindenki, semmi nem törött, minden leérkezett sérülés nélkül, és még a szállítók is éppen maradtak. Két utánfutó, és pár kocsi hordta a cuccokat, az akváriumok ismét megpihenhettek a helyükön, egészen a következő évi kiállításig.
ImageAz én - elfogult - meglátásom szerint jól sikerült a kiállítás, a helyszínen, a neten illetve hallomásból eddig csupa pozitív visszajelzést kaptunk, reméljük minden látogató legalább annyira jól érezte magát, mint amennyire mi ez alatt a másfél hét alatt. A KUSZA adatai szerint 900 felnőtt, és 670 gyerek váltott jegyet a rendezvényre, rajtuk kívül pedig a becsléseink szerint az egyesület több mint 100 tagja vett rajta részt. Bízom benne, hogy sok emberrel, főleg sok gyerekkel sikerült megkeveltetnünk ezt a csodálatos hobbit, már amennyiben nem volt rabja eddig is. Reméljük a
következő évben még nagyobb, és esetleg még jobb kiállítással tudjuk fogadni a látogatókat, és talán akkor a média is nagyobb érdeklődést mutat majd.
Találkozunk egy év múlva, de aki nem szeretne addig várni, az kövesse nyomon a programajánlókat, hiszen addig is rengeteg eseményt igyekszünk szervezni.

Petőfi László

Petőfi naplójából, avagy AME Akvarista Napok 2005. - 3. nap - szeptember 18.

A kiállítás harmadik napja is malőr nélkül kezdődött, a halak szép nyugodtan úszkáltak a medencéjükben, és a technika sem hagyott cserben. Sőt voltak kellemes meglepetések is: a Procambarus sp. "Marble Blue" elengedte pár kicsinyét, a Neocaridina sp. "Crystal Red" csapatban is úszkál néhány, milliméter nagyságú picike garnéla, melyek már ugyanolyan szép mintásak, mint a szüleik.

Az ikrázó fogaspontyoknál is felfedezhetünk pár ikrát a mohacsomókban, és az apistogrammák is készülődtek az ikrázáshoz.
ImageElevenszülők is szépen pockosodnak, reméljük kishalak is fognak úszkálni pár napon belül a medencékben.
A Corydoras-szekció nyilvános ülése kis csúszással kezdődött, de rendben lezajlott, beszámoltak az elmúlt időszak eseményeiről, majd kötetlen beszélgetés alakult ki Corydoras fajokról, tartásukról, tenyésztésükről, például hogy némelyik faj a nagykönyvben leírt móddal ellentétes körülmények között is hajlamos szaporodni. A szekcióülés után Dr. Keresztessy Katalin előadása következett, a hazai védett halakról, amiknek ő elismert szakértője. Halhattunk arról, hogy melyik faj mikor, és milyen okok következtében került erre a szomorú listára, és milyen nehézségekkel kell megküzdeniük azoknak, akik védeni próbálják e halakat.
ImageEzt egy fantasztikusan izgalmas témájú előadás követte a halak színezetéről, Dr. Szita Géza prezentálásában. Mindkét előadás nagyszámú érdeklődőt vonzott, ezzel is jelezve, hogy fogékonyak az emberek a hagyományos, az otthoni akváriumokban tartott halakhoz esetleg kevésbé kötődő témák iránt is. Itt egy kis szünetet iktattunk az előadások közé, ebédelhetett aki akart.
Már a délelőtt folyamán is kellett kihívni az előadásokról egyesületi tagokat, hogy segítsék a "kintrekedteket" a látogatók kérdésrohamának megválaszolásában. Szerencsére a kíváncsiság délutánra sem lankadt, és szinte folyamatosan kerültek elő a legkülönfélébb kérdések, a legkülönbözőbb témákban. Feltettek kérdést új akvárium kezdeti beindításával kapcsolatban éppúgy, mint egyes kényesebb rákfajok szaporításával, vagy betegségekre való hajlamukkal összefüggésben.
ImageDélután folytatódtak a nyilvános szekcióülések, először a rák-garnélás szekció, majd az afrika sügéres, Lukács László vezetésével, végül a Dél-és Közép-Amerikai nagytestű sügéres zárta a sort. Mindegyik ülésen szép számmal voltak az adott téma elkötelezett hívei, így nagyon eredményesnek tekinthettük ezt a részét is a rendezvénynek.
Talán még nagyobb számú látogató volt, mint előző nap. A gyerekprogramok megállás nélkül zajlottak. A következő héten osztályok megjelenésére számítunk a hétköznapokon, hogy részt vehessenek a meghírdetett rendhagyó biológiaórákon.

Petőfi László


Petőfi naplójából, avagy AME Akvarista Napok 2005. - 2. nap - szeptember 17.

ImageA mai nap, hála istennek, már nem indult olyan rohanósan, mint a tegnapi. Nem nagyon volt elintéznivaló, inkább csak a lámpák felkapcsolása az akváriumokon, az előadóterem kinyittatása, a technika összeállítása - amivel szerencsére nem volt probléma - és hasonló apróságok.

Image10 órára működött is minden, aminek kellett, így készen tudtuk fogadni az első látogatókat. Vártunk egy kicsit, hogy összegyűljenek az emberek, majd megkezdődött az első előadás. A mai napon a fő téma a vízi gerinctelen állatok voltak, e köré csoportosult minden előadás. A kezdő előadónk Ugrai Zoltán volt, aki a planktonikus élőlényekről beszélt, rendszertani csoportosításuk szerint. Utána egy kitűnő videófilmet tekinthettek meg az érdeklődők, melyben Bazsa Gábor mutatta be a planktonozást gyakorlati szemszögből, avagy hogyan is kerül az élő eleség halaink "asztalára".
ImageAkinek kérdése volt, bátran feltehette, az előadók szívesen megválaszolták. A videó után rövid szünet következett, be lehetett iktatni egy kis ebédet. A délelőtti előadásokkal párhuzamosan folytak a gyerekprogramok is, nagy örömünkre sok érdeklődővel. Amelyik gyerek odaült az asztalhoz az egyesület "gyerekfelügyelö részlegéhez", az választhatott, hogy halas képeket szeretne kiszínezni, vagy origamit készítene inkább, esetleg vízi állatok gipszfiguráit festegetné. De a bátrabbak indulhattak a rajzversenyen is. A szülők így legalább nyugodt keretek közt nézhették meg a kiállítást, illetve akár az előadásokra is beosonhattak. Délután kettő órakor folytatódtak az előadások.
ImageBukovácz Tamás (Coldhead) nyitotta a sort egy fantasztikusan jól összeállított anyaggal az édesvízi garnélák témakörben. Őt pedig Ferenczi Szabolcs András (Most) követte egy nem kevésbé színvonalas prezentációval a folyami rákokról. Korábban szemtanúja lehettem, hogy lehúzott pár kockát az anyagából, mert mint mondta, túl hosszúra nyújtották volna a beszámolóját, de így is ez a két előadás csúszást okozott a programokban, annyi megbeszélnivaló volt a témakörökben. Ami nem is csoda, hiszen a kiállítás egyik súlypontja a rendkívüli rák- és garnélagyűjtemény - melyet több ember segítségével sikerült összehozni - amilyen Magyarországon még soha nem volt.
ImageAkadt is szép számmal érdeklődő, úgy tűnik, hogy lenne kereslet ezekre a gyönyörű és változatos lényekre is az akváriumokban, csak eddig talán kissé méltánytalanul a háttérbe voltak szorítva. A záró előadásra is nagy várakozással tekintett sok ember, hiszen a tengerisek jó része, csak most juthatott szerephez. Ugyanis Kutsera Balázs a Trioker Kft. vezetője beszélt a korallokról, ezekről a színpompás élőlényekről fényépekkel egészítve ki előadását.
ImageNéhány gyönyörű képviselőjét ezeknek a tengeri állatoknak megtekinthették a látogatók a bejáratnál felállított tengeri akváriumban. Egész nap nagyszámú vendég kísérte figyelemmel az előadásokat, az előadók semmiképp nem panaszkodhattak az érdeklődés hiányára. Maga a kiállítás is látogatók sokaságát vonzotta. Nagyon örültünk, hogy ennyien megtiszteltek jelenlétükkel.

Petőfi László


Petőfi naplójából, avagy AME Akvarista Napok 2005. - 1. nap - szeptember 16.

Meglehetősen korán kezdödött ez a nap sokunk számára, mert a 10 órás megnyitóig maradt még jópár tennivalónk, amiket feltétlenül meg szerettünk volna oldani. Kissé beszűkült szemekkel futottunk össze a bejárat elött 8 óra magasságában, de kénytelenek voltunk gyorsan magunkhoz térni, amikor elárasztottak minket a tennivalók.

ImageMivel jópáran összegyűltünk, a 10 órás ünnepélyes megnyitóra a leglényegesebb dolgokkal elkészültünk. Nagy örömünkre addigra érdeklődők is voltak szép számmal. Pintér Károly köszöntő szavait már több tucat ember hallgatta végig. Az FVM főosztályvezető helyettese beszédében üdvözölte az Egyesület szándékát a hazai akvarista kultúra fellendítését illetően, majd megnyitotta a kiállítást. Utána Nagy Károly, a KUSZA ügyvezető igazgatója fejezte ki reményét az Egyesület és a Művelődési Ház közti hosszútávú együttműködéssel kapcsolatban, és sok sikert kívánt a kiállításhoz. ImageEttől a ponttól kezdve mindenki kedvére gyönyörködhetett a kiállított állatokban, könyvekben és fotókban, és feltehette az őt érdeklő kérdéseket, melyeket a jelenlévő tagok, tudásukhoz mérten igyekeztek megválaszolni. Érkezett egy általános iskolásokból álló gyerekcsoport is, őket Pasaréti Gyula, az Egyesület elnöke vezette körbe, és egy kis rendhagyó biológia óra keretében bemutatta a Föld vízrendszereit, és az azokat benépesítő élővilágot. Dél felé egy kis visszaesés volt a látogatók számában, de így legalább volt időnk a reggel elmaradt pár apróbb feladatot megoldani, és meg is tudtunk reggelizni. :-)

ImageDélután ismét megnőtt a látogatók száma, módunkban állt sok olyan emberrel is megismerkedni akiket eddig csak internetről ismerhettünk, és sok ismeretlen emberrel tudtunk kedvenc szenvedélyünkről eszmét cserélni. Érdekesen, mozgalmasan és tartalmasan telt tehát az első napunk. Én úgy gondolom, jó kezdet volt ez, egy ilyen volumenű kiállításhoz. Remélem a folytatás is hasonlóképp fog alakulni, már csak azért is, mert holnaptól előadásokkal, gyermekprogramokkal és szekcióülésekkel szinesítjük a rendezvényt. A kiállításra korlátozott számban készített pólót a helyszínen megvásárolhatják a látogatók, ezen kívül, képeslap, DVD-k, könyvek kaphatóak, valamint akváriumi növények is széles választékban várják a költeni szándékozókat. Remélem még nagyon sok akvaristával módomban áll majd találkozni az elkövetkező 9 napban.

Petőfi László

 

Bejelentkezés a hozzászóláshoz
Bejelentkezés
Legutóbbi fórumbejegyzések
    • Aktuális programok, események
    • Kedves AME tagok! Bár a fórumot mostanság nem nagyon használjuk, remélem azért időnként még jártok az oldalon és olvassátok. Továbbítom...
    • 2 hete 3 napja