18 szeptember 2019

 

A portugál gyártmányú mobilakvárium nem csak méreteiben, de különleges technikai kialakításaiban is egyedülálló. A 22.400 literes medence főbb méretei: 8 méter hosszú, 1,4 méter széles és 2 méter magas. Össztömege elérheti a 35 tonnát (kb. 7 db kifejlett elefánt súlya).

 

Ilyen méretű akváriumokkal maximum nagyobb óceanáriumokban találkozhatunk. A népszerűségét ennek ellenére nem a méretei, hanem a mobilitása okozza. Az akváriumot egy működő kamionra építették és érvényes műszaki vizsgával rendelkezik. Ezáltal bármikor képes, akár több ezer kilométerre „odébb települni” anélkül, hogy bármilyen átalakítást végeznének rajta. Most sincs ez másként, mivel egyenesen Lisszabonból érkezett a FeHoVa kiállításra, ahol vasárnapig a Hungexpo vendégszeretetét élvezheti.

A kamion egy biológiai szűrőházzal és talajszűréssel biztosítja a folyamatos kristálytiszta vizet a halak számára. Extra méretű UV szűrő is tartozéka a rendszernek, ami a káros baktériumokat, vírusokat, mikroorganizmusok írtja ki és ezáltal fertőtleníti a vizet. Fémhalogén reflektorok adják a növényzetnek is szükséges fényt, ami egyben az akvárium fő világítása is. A beépített generátornak köszönhetően állandó áramforrással rendelkezik a kamion, így még elektromos csatlakozásra sincs szüksége. A víz temperálását automata hűtő- és fűtőberendezés biztosítja, így akár hideg vizes, akár trópusi élővilágot is lehet telepíteni.

Jelen esetben édesvízi biotóp az élővilág, ahol a hazai vizekben is őshonos fajok kerülnek bemutatásra. Közel 200 darab hazai halat mutatunk be. Többek között: süllő, harcsa, keszeg, csuka, ponty, kecsege úszkál a kamion-akváriumban. A telepítésért felelős akvarium install csapata már hetekkel a jármú érkezése előtt megkezdte az előkészületeket. A víz beállítása és a telepítés nem könnyű feladat ilyen méretekben. Az akvárium feltöltésére 3 tűzcsapot használtak, búvárruhában ültették a Valisneriakat. Bár a medence önmagában is nagy látványosság, számtalan egyedi programmal teszik még izgalmasabbá. Többek között lesz horgász, búvár és vadászkutya bemutató is. Sajnos minden csoda 3 napig tart (a Hungexponál 4 napig) így a kiállítás végeztével tovább gurul az óriás akvárium.

Figyelem a kiállítás csak március 17-20-ig tart nyitva a FeHoVa kiállításon a Hungexpo területén!
Mindenkit szeretettel várunk az "A" pavilonban!

Szilágyi László

További fotók a haltelepítésről: http://www.akvariuminstall.hu/index.php?m=20316
Nézze meg facebook oldalunkon is a telepítés fotóit: http://www.facebook.com/album.php?id=112302918844187&aid=22003

 

Bejelentkezés a hozzászóláshoz


simonattila profilkép
simonattila válaszolt #1 8 éve 5 hónapja
Tisztelt Szilágyi Úr!

Olvastam a hir levelét de nem tudom hogy miért az utosó elötti napon jelent meg az oldalamon. Ahogy irta a FEHOVA Már.17-20ig tart, én már.19 este láttam meg. Ha tudták hogy ilyen lesz akkor miért nem elötte legalább már.15 én vagy16 án is elküldhették volna a levelüket.Nagy sajnálatomra más programot terveztembe a hétvégére, ha ezt tudom akkor másképpen alakitom a hétvégi programomat.Remélem,hogy az elkövetkezö idökben elöre tájékoztattják a honlap olvasojukat.

Tisztelettel Simon Attila
Bejelentkezés
Legutóbbi fórumbejegyzések
  • Nincs üzenet