9 augusztus 2020
ImageA világ számos pontján várják a látogatókat a nyilvános akváriumok, állatkertek. Mind különleges, egyedi látványt nyújt a szerencsés vándornak, ki arra jár. De nem mindenki lehet oly szerencsés, hogy arra veti sorsa. Mi megpróbálunk nektek egy kis ízelítőt nyújtani belőlük. Elsőként Lisszabonba látogatunk el, az Ocenarioba.
 

Lisszabon, Portugália fővárosa szerencsés helyen fekszik. Európa nyugati csücskén, egy napos meleg helyen, egy óceán mellett, a Teho torkolatában. Világkiállítást rendezhetett, nem is rosszat a 90-es évek közepén. Ennek maradványa? Utó terméke? Európa egyik legnagyobb tengeri akváriuma, a kiállítás volt területén. A nem kicsi és kissé futurisztikus épület a folyó egy öblén fekszik, és befelé haladva rögtön megpróbálja kizökkenteni, átalakítani az embert, hogy mikor belép az akvárium területére, már ott „éljen”. Ehhez hozzájárulnak a felíratok, kék, kissé félhomályos termek, a hűs klíma, és a halk tengert idéző zenék.

Image Image

Bent aztán tényleg elfeledkezhet az ember a kinti világról. Az épület magjában ugyanis egy 15m magas akvárium áll, amit körbe lehet járni két szinten is! Ha kicsit kilép az ember, akkor akár 3 perc alatt körbe is tudja futni az egyik szintet, de ez nem fog sikerülni. Az épület 4 sarkában pedig 4 világot építettek meg az Ocenário munkatársai. Így találkozhatunk a partvidéki dzsungellal, az Antarktisz világával, egy trópusi szigettel, és Észak-Amerika partvidékével.

Image Image

Itt madarakat láthatunk, a dzsungel növényei alatt bujkálhatunk, tengeri vidrákkal szemezhetünk, szinte megérinthetjük őket, és mindezt nem rácsok mögül, hanem szinte karnyújtásnyira tőlük. Mind a 4 „sziget” vizes élőhely, aminek a vize közvetlenül a nagy akváriumból folyik át. Sőt, maguk az állatok, mondjuk ezzel főképp a pingvinek élnek, akár be is úszhatnak a nagy akváriumba! Ezzel próbálják jelképezni azt, hogy a világon nem 3 óceán, 6 földrész, és sok tenger létezik. Igazából ezek egy nagy rendszert alkotva, egy élőhelyet alkotnak a földünkön. És minden, mindenkivel együtt él. De nem ez az igazi nagy attrakció, hisz még az akváriumot meg se nézte az ember. Számtalan kisebb nagyon „ablakon” leshetjük a benti életet, ahol halrajok úszkálnak, köztük cápák, kisebb tonhalcsapatok, sokféle rája, és egész exkluzív halak is, amiket máshol nemigen láthatunk. Ha az ember már szédül a mélységtől, akkor a nagy akváriumon kívül, kicsi medencéket is megtekinthet, ahol, olyan törékeny lényeket láthatunk, mint a medúzák, a csikóhalak, korallok, stb. Nehéz felsorolni, és nehéz egy látogatás alkalmával az egészet befogadni is.

Image Image

Az akváriumban komoly kutatások is folynak, és néha különleges akciók is. Itt nem a napi karbantartást végző, cápák között úszkáló, búvárokra gondolok. Pl. az akvárium lakója volt az elmúlt 3 évben egy gyönyörű Manta rája, aki alig méteresen került ide, de ez alatt a fesztávja a 4m is meghaladta. Kinőtte ezt a helyet, és az akvárium munkatársai szabadon engedték, ami 20 ember napi összehangolt munkájába került. És sorolhatnánk még, hisz 3-4 óra látogatást nem lehet leírni egy oldalon. Ezt látni kell! Akit arra vet a sorsa, szerintem, nem hagyhatja ki.

Image Image

Az akváriumot Lisszabon belvárosából, egyszerűen metróval elérhetjük, alig 20 perc az egész. A belépők árairól, a nyitva tartásáról, és a pontos helyszínről az Ocenario hivatalos honlapján kaphattok tájékoztatást.: www.oceanario.pt

További képeket pedig a következő honlapon találtok a látogatásról: www.europa.sakran.hu

Image Image

Image Image

Image Image

Képek : Sakran
Sakran

Bejelentkezés a hozzászóláshoz
Bejelentkezés
Legutóbbi fórumbejegyzések
  • Nincs üzenet