20 október 2020
Az európai ikrázó fogasponty kiállítások sorában a belga szövetség bemutatója az első. Ez volt az egyesület 32. ilyen jellegű rendezvénye, ami idén március 28-29.-re esett és amelyen volt szerencsém részt venni.

Mindig nagy várakozás előz meg egy-egy ilyen eseményt, különösen igaz ez akkor, ha az az első abban az évben. A hosszú téli hónapok után a killifish-tenyésztőknek itt van először lehetőségük bemutatni kedvenceiket és emiatt általában mindig hosszú a kiállított halak listája.


Már jó előre beterveztem ezt a hétvégét, és csak abban bíztam, hogy szabaddá tudom tenni magam, ami végül sikerült, így pénteken éjjel útnak indultunk. Majdnem 1000 km-es autózás után másnap délelőtt értünk a kiállítás helyszínére, a Charleroi Airport Hotelbe. A hotel Charleroi városa mellett, Brüsszeltől 60-km-re délre fekszik. Megérkezésünk időzítése nem volt a legszerencsésebb, mert a zsűrizés kezdetével esett egy időbe.


Ez további 2 óra várakozást jelentett, de aztán ez is eltelt és a kinyomtatott fajlistát kézbe véve végre bejutottunk a hotel egyik konferenciatermébe, ahol a közel 450 bemutatott akvárium végül mindenért kárpótolt. Nagy meglepetés volt számomra, hogy Nothobranchiusokat több, mint 70 akváriumban lehetett látni, ami a kiállításokat európa-szerte régóta látogató tenyésztők szerint is ritka. Mindez 25 fajt jelentett a különböző változatokkal együtt. A rendezvényen 10 nemzet tenyésztői állították ki halaikat és pl. Aphyosemionok kereken 100 akváriumban úszkáltak. Délután Wolfgang Eberl előadását lehetett meghallgatni, aki egy gaboni gyűjtőútjáról mesélt francia, német és angol nyelven.


Este a hotel éttermében gyűltek össze a kiállítás résztvevői, de mi inkább egy brüsszeli sétát választottunk. Másnap délelőtt a szokásos árverésen a kiállítás összes hala új gazdára talált, ami szintén izgalmas része ezeknek a rendezvényeknek.


Az árverés egyik szünetében pedig a tombolák kisorsolására került sor, amiket 1 Euróért lehetett vásárolni a kiállítás időtartama alatt, és a szerencsések természetesen egy pár szezonhalhoz jutottak. Jó volt találkozni és beszélgetni rég nem látott ismerősökkel és olyanokkal, akikkel az ember eddig csak e-mail útján tartotta a kapcsolatot. Minden rendezvényen persze új ismeretségek is köttetnek és a tapasztalatok, eredmények megbeszélése mellett néhány csomag tőzeg is gazdát cserél. Az árverés végeztével aztán gyors búcsúzkodás után mindenki hazafelé veszi az irányt a megszerzett „zsákmánnyal”.

A kiállított halak listája pdf-formátumban letölthető a belga szövetség honlapjáról: http://www.akfb.be/spip.php?article32〈=fr


HKA

Bejelentkezés a hozzászóláshoz
Bejelentkezés
Legutóbbi fórumbejegyzések
  • Nincs üzenet