Programok a víz világnapja alkalmából

2006. március 22-én, szerdán összevont rendezvényként ünneplik meg az Állatkertben az egyébként is szerdán esedékes Víz Világnapját, illetve a Meteorológiai Világnapot, amely különben csütörtökön lenne. A Fővárosi Állat- és Növénykert, a Fővárosi Vízművek és az Országos Meteorológiai szolgálat egész napos közös rendezvényén rája-látványetetéssel, játékkal, színpadi programokkal és sok más érdekességgel várják a látogatókat, akik közül a 14 éven aluli gyermekek ezen a napon díjmentesen kereshetik fel az Állatkertet.

A nap során a vállakozó szellemű ifjú látogatók a kert egész területére kiterjedő játékban tehetik próbára a vizek világával kapcsolatos tudásukat. A Főbejáratnál színpadi programokra kerül sor: 11:15-től a "Vízipók, csodapók", 13 órától a "Kis hableány" című mesejátékot láthatják a gyerekek, 15 órától pedig Pál Tomi ad koncertet. A Majomház mellett, illetve a Japánkertben 9 és 17 óra között arcfestés lesz, a Vízparti Élet Házának szomszédságában pedig a kert zoopedagógusai mesélnek a vízi élővilágról, mi több, a vízi állatok házait, vázait és "alkatrészeit" is kézbe lehet majd venni. Az Akváriumban 11 és 14 órai kezdettel rája-látványetetés lesz, az Akvárium bejáratánál pedig az Országos Meteorológiai Szolgálat sátránál nyerhet betekintést az időjárás rejtelmeibe minden érdeklődő. 

A vizek szennyezése, a természetes élőhelyek átalakítása, a túlhalászat és számos más probléma világszerte aggodalommal tölti el a természetbarátokat. Hiszen víz nélkül az élet elképzelhetetlen! Ezért is döntött úgy az ENSZ XLVII. Közgyűlése, hogy március 22-ét a Víz Világnapjává nyilvánítja. Az 1994 óta világszerte megrendezésre kerülő világnap immár 12 esztendős hagyományokra tekint vissza, és ugyancsak hagyományosnak mondható a Fővárosi Állat- és Növénykert részvétele is a Víz Világnapján megrendezésre kerülő programokban. A Meteorológiai Világnapról 1960 óta emlékeznek meg minden év március 23-án annak emlékére, hogy 1950-ben ezen a napon lépett életbe a Genfben alapított Meteorológiai Világszervezet (WMO) alapokmánya.
Bővebb információ: www.zoobudapest.com
Bejelentkezés a hozzászóláshoz