20 október 2020

A képeket itt tudjátok megnézni:

http://www.labyrinthparadise.blogspot.com/

Ez a blogbejegyzés egy kis földrajzi barangolás Borneó szigetén. Alapvetően a Betták elterejedési területe nagyon nagy, nem lehet őket kizárólag Borneóra szorítani, mivel megtalálhatóak még többek között Thaiföldön, Vietnámban, Szumátrán, Kambodzsában is. Én azonban úgy gondolom, hogy a Betták szíve Borneón dobban a legnagyobbat. Rengeteg új fajt fedeznek fel napjainkban is, emiatt fontos tudni a lelőhelyek nevét, mert sokszor ez az egyedüli támpont egy faj beazonosításánál. Például a Betta unimaculátánál számon tartanak több populációt is (pl: Kayan "Nominat"; Kampong Imam, Tawau; 36 km Tawau-Semborna; 32 km Ost-Tawau stb.), amiknek más az elterjedési területe, viszont fenotipusos jegyeik alapján nagyon hasonlítanak egymásra és mindet az unimaculata fajhoz sorolják (sokszor a genetikai vizsgálatokra nincs pénz, lehetőség stb.). Legtöbbször egy újonnan felfedezett Betta beazonosítása is nagy nehézségekbe ütközik, mert az egy formacsoportba tartozó Betták kereszteződhetnek is, valamint zárt szaporodási közösségekben a mutáció révén akár új fajok is kialakulhatnak, amik mégis nagy hasonlóságot mutatnak egy már általunk ismert fajjal. Annál többet ér vad Betta fajunk minél pontosabban tudjuk, hogy honnan származik, milyen időponthoz és névhez köthető a begyűjtése. Ez egyfajta törzskönyv halaink számára.

A Betták leleményes halak, többségük képes „átugrálni” egyik vízgyűjtő területről a másikra, így vészelve át az élőhelyükön bekövetkező negatív irányú változásokat (erdőírtás, elárasztás, stb.). Sajnos Borneón a növekvő emberi jelenlét és ebből adódó természeti károsítások miatt az állatok mégsem képesek elég hamar átvándorolni egy érintetlen területre, folyamatosan tűnnek el az akár pár hónapja felfedezett lelőhelyek. Ez az egyik oka annak, hogy pontos lelőhely táblázatot senki nem állít fel. A másik ok, hogy a lelkes felfedező Betta „barátok” nem árulják el a GPS adatokat, hogy az importőrök ne tudjanak teljesen kifosztani egy-egy gazdag lelőhelyet, így is védve egy adott ökoszisztéma sorsát.

A Betta térképet a teljesség igénye nékül az interneten megtalálható információk alapján (pl: IGL-home.de, Michael Lo bejegyzései, smp.ibcbettas.org, stb.) állítottam össze.

Gyönyörködjünk együtt a Betták fajgazdagságában és ne ragadjunk le a Betta splendens tenyészformáinál!

 

Bejelentkezés a hozzászóláshoz
Bejelentkezés
Legutóbbi fórumbejegyzések
  • Nincs üzenet