20 október 2020

Betta foerschi Formacsoport

Ebbe a csoprotba 4 faj tartozik, amik közül három nagyon hasonlítanak egymásra.

Betta foerschi
Betta mandor
Betta strohi
Betta rubra

Ezek közül én 2 fajt tartok, így többnyire róluk lesz szó, de említés szinten beleveszem a többi fajt is, hogy teljesebb képet kapjunk.

Betta foerschi vagy Foersch Bettája (Vierke, 1979)

Ez a faj már nagyon régóta szálka volt a szememben, mert egyszerűen annyi gyönyörű képet lehetett találni róla az interneten és beszerzése olyan körülményes volt, hogy teljesen lázba hozott. Első ránézésre egy „sima” vad Bettának tűnik, de amikor az ember fia elkezdi részletesebben elmezni rájön, hogy egy igazi Betta unikum. Több különböző képen más-más színekben tündököl. Található róla kép, amellyen zöld, máshol kék, acélos, enyhén ezüstös és a korona ékszere pedig az Operculumát, vagyis a kopoltyúfedőjét ékesítő 2 függőleges lefutású piros kb 2 mm széles csík. Itt kezdődtek a gondok. Webes oldalakon megfigyelhető, hogy a kopoltyúfedőn található csíknak nem csak piros, hanem sárgás-aranyos színe is lehet. Először arra gondoltam, hogy egy másik még új foerschi csoportba tartozó fajról készülhettek a képek, de aztán alaposabb utánaolvasás után már világossá vált, hogy a nemi dimorfizmus egyik alapvető jegye az Operculum színe. A hímeknek piros a nőstényeké pedig sárga. Körübelül 6 hónapja, hogy hozzájutottam első foerschi triómhoz egy német tenyésztőtől. Amikor megláttam nála a mélykék foerschikat (amik amúgy nekem sokkal jobban tetszenek, mint a zöldes színű populációk) egyből tudtam, hogy ezt megveszem. Méretük kifejlett korukban sem lesz több 7 cm-nél, ebből adódóan az ajánlott akvárium mérete egy kifejlett párnak kb. 25-30 liter, amit tiszta RO vízzel töltöttem fel. Ezt előzőleg tőzegen ászűrtem. Ez már csak azért is fontos, mert ez a faj, Borneó szigetén főleg mocsaras, lassú sodrású patakokban található meg. A regeteg lebomló szerves anyagtól (levelek, ágak, stb.) a víz Hidrogénion koncentrációja 4-5 (pH), amit akváriumankban is utánozni kell, ha szeretnénk hogy Bettáink szaporodjanak. Az ásványi anyag koncentráció is elhanyagolhatóan kevés (~75 mS) és az esőerdő növénytakarója szinte teljesen felfogja a fényt.
A korábban már említett színbeli eltérések a különböző, olykor zárt populációk miatti eltérés, de pl. a Mandorban talált, korábban foerschinak hitt fajról mára már bebizonyosodott, hogy különálló faj. Persze tudjuk, hogy a faj fogalma is egy az ember által kreált, rugalmas kategória. Iránymutató inkább. Még a hozzáértők sem tudják sokszor első ránézésre megkülönböztetni a B. foerschi-t a b. mandortól. Az egyik ilyen bélyeg, hogy a foerschinál a farok úszó lekerekített, míg a mandornál középen kicsúcsosodó. Több foerschi populációról beszélnek és pár éve a nagyker listákon megtalálható volt pár új foerschi populáció is.
Jelenleg ismert lelőhelyek:
Kubu (nekem innen származik a foerschim)
Pangkalanbun
Tangkiling
Tarantang
Pudukuali

Az amerikai aukciós oldalon (aquabid) mindig szoktak lenni új lelőhelyek, amiket a helyiek kifognak és tovább adnak borneói halfarmokra. Ott hozzávetőlegesen beazonosítják őket és felteszik ezekre az aukciós oldalakra, mint újdonság, csemege. Győzze követni a Betta gyűjtő az újabbnál újabb populációkat. Persze nem panaszkodhatunk, mert az mégiscsak jobb annál, mintha arról kapnánk hírt, hogy kipusztult egy…
Figyelembe véve, hogy rel. sok populációt találtak fontos, hogy ha egy foerschihoz jutunk, kérdezzünk rá a származására és csak azonos populációból származó egyedekkel frissítsük!

Hőmérsékletre különösebben nem igényes, tarthatjuk 22-26 fokon is. Az én trióm kiválóan érzi magát a számukra berendezett akváriumban, de sikeres szaporodás még nem volt. A képeken látszik viszont, hogy a hímek aktívan udvarolnak a nősténynek és ilyenkor nászruhájuk az amúgy kékes alapszínből feketébe csap át. Ezen a fekete alapon virítanak a mesés vörös csíkok. A képek nem is tudják átadni ezt a látványt.

Horváth Balázs Gergő

http://labyrinthparadise.blogspot.com/

Bejelentkezés a hozzászóláshoz
Bejelentkezés
Legutóbbi fórumbejegyzések
  • Nincs üzenet