„a halak jelleme”

 

(Emlékül Gerald Durrell atyának.)

 

Talán tizenkét éves lehet a kisfiú, ahogy cipeli keresztül azt a böhöm nagy húsz literes akváriumot, a lakótelepen. Óvatosan nyit be a lakásba, anyu még nincs itthon, tehát az első akadályon túl van. A terv a következő, gyorsan be kell rendezni, ugyan úgy, mint a havernál volt, ahonnan az ő anyuja ki parancsolta szegény halakat a szobából.

-Ha nem takarítod, tüntesd el őket!

Az anyuk néha olyan értetlenek, az övé is! Kicsit remegő lábbal várja a fogadtatást. Apu jó fej, ő biztos nem fogja ellenezni. Bele a sóder az aljába, majd a vazinéria nevű növény.

-Hogy lehet egy növénynek ilyen hülye nevet adni?- gondolkodik hangosan.

Szegény guppik már erősen pipálnak az üvegbe, nehezen bírják a költözést, aztán meg a friss vizet. Szluppp! És már be is költöztek a régi, új helyre.

A kis fiú csak nézi, nem túl őszinte mosollyal, és közben azon gondolkodik, vajon melyik osztálytársának fogja tovább adni, mert ahogy ki néz biztos, hogy nem fog tetszeni anyunak.

-Tán valamit elrontottam? Így kell ennek ki nézni?

Kicsit remegő lábbal gondol a csatára a család többi tagjával.

Ó hát meg van a nagy ötlet! Utána kéne olvasni!

Gyorsan végig nézi a saját könyvtárát, siet, szorítja az idő. Nem talál megfelelő könyvet, így hát bár tudja, hogy ki kap érte, átmegy a nagyszobába és elkezd a „felnőtt” könyvek közt kutatni. Csupa butaság! Már kezdi fel adni, amikkor meg akad a szeme egy fel iraton:

-„A halak jelleme”- Valami kimondhatatlan nevű pacák írta, hát lássuk, gondolja, és bele roskad az apu olvasó foteljába.

Az első oldal után látja, hogy ez a könyv nem fog segíteni a probléma megoldásán, de egészen olvasmányosnak tűnik. Valami tizenkét éves kisfiúról szól, ja és az ő családjáról.

Két óra telik el, szünet nélküli olvasással, észre se veszi, amikkor benyit az anyukája.

Az akvárium látványa kisebb világháborút indít el, a kis fiú alig bír le menekülni a térre. Az első padnál leül, és elő veszi pólója alól a könyvet. Nem tudja abbahagyni az olvasást. Már nem érdekli anyu, már nem érdeklik a guppik. Kis agyában egy új isten született.

 

 

Gerald Malcolm Durrell

Született: India, Dzsamsedpur, 1925 január 7.

Meghalt:1995 január 30.

Bejelentkezés a hozzászóláshoz