23 szeptember 2020

Munkám közben akadtam erre az érdekes tanulmányra. Mégha nem is hasznosítjuk, de azért elgondolkodunk rajta.

 

http://www.animalwelfare.szie.hu/sites/default/files/cikkek/201002/AWETH2010177199.pdf
Bejelentkezés a hozzászóláshoz


halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #1 7 éve 1 hete
Szia Viktor!
Nem-egyáltalán nem egyenlőre.Kettőnk között legyen mondva már annak is nagyon örülnék ha társaink szélesebb körben alkalmaznák az itthon is elérhető-ingyen,egy kis fáradtsággal szedhető- növényi részeket.Rohanó világunkban alig van idő...én meg folyamatosan a szabadidőre hivatkozom.
Viszont hálás lennék neked-és biztosan nem egyedül!-ha te bővítenéd erről tudásunkat abban az esetben ha kedvet érzel erre!:)Nem "labdapasszolás"-sosem alkalmaztam,kevés fogalmam van a témáról...egyenlőre maradnék a saját tapasztalatok megosztásánál,sok esetben még így is kissé ingoványos talajon járok.Köszönöm hogy azért a bogarat jóindulatúan a fülünkbe helyezted,ismét egy remek téma amiben tájékozódnunk szükséges!
T.:Gábor
imperatore profilkép
imperatore válaszolt #2 7 éve 1 hete
Szia Gábor!

A gyógyhatású gombák, akvarisztikában történő felhasználásával kapcsolatban nem gondolkoztál még? Távolkeleten sikerrel alkalmazzák!
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #3 7 éve 1 hete
Értelek...én meg rácummantam az akvarisztikai oldalra/kínomban már más keresőmotort is használtam/,és nulla!:D
Igen elsősorban a hazai-és az előzőekben írtakkal szemben szemben nem csak az őshonos,hanem a betelepített fákkal is szeretnék foglalkozni.Egy egyszerű példa:a kocsányos/kocsánytalan tölgy őshonos-de a szintén felhasznált vörös tölgy már betelepített!Szeretném ha általunk is elérhető,gyűjthető levelekkel dolgozhatnánk-erre lesz hát kihegyezve a blog.
T.:Gábor
zilzol profilkép
zilzol válaszolt #4 7 éve 1 hete
Eddig nem találtam "vizes" felhasználást, csak hogy embereknél mire jó.
Ha hazai fafajok a fő csapás, akkor nem is kotnyeleskedek tovább.:-)
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #5 7 éve 1 hete
A végén kiderül hogy minden mehet a vízbe amit csak találunk:D...én az őshonos,fajokat gondolnám "feldolgozni" majdan.
Linket bátran küldhetnél kolléga!;)
T.:Gábor
zilzol profilkép
zilzol válaszolt #6 7 éve 1 hete
A szomszédban áll egy páfrányfenyő. (Ginkgo biloba)
Most olvasgatom mi mindenre használják a levelét. :)
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #7 7 éve 2 hete
Azt mondják igen-erről személyes tapasztalatom nincs,itt nálunk rendszeresen visszafagy.
T.:Gábor
zilzol profilkép
zilzol válaszolt #8 7 éve 2 hete
Na ha már ketten vagytok, az még jobb!!! :-)
A füge levelet is lehet berakni?
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #9 7 éve 2 hete
Oltári rendes tőled hogy még linket is küldtél-természetesen ismerem,sőt olyannyira ismerem hogy a minap még a chaten is továbbküldtem egy kedves kollégának!Látod ez a baj...a külföldiek már teleírták a hálózatot-megjegyzem badarsággal is;)-,mi meg itt toporgunk.Van viszont egy roppant jó hírem,anélkül hogy lelőném a poént:egy másik kolléga pontosan így látja,és veszi a fáradságot egy blog írására szintén e témában!Mikor erről beszélgettünk én azonnal visszakozni szerettem volna,vagy maximum közreműködőként segíteni neki..ő azonban azt mondta:legyen két blog,hiszen mindketten imádjuk a hobbit,és már mindketten nekikezdtünk a kezdeti lépéseknek!:)
Amint látod Zilzol kolléga már ketten is vágjuk ezt a nagy fát-ám én azt hiszem lassú leszek.Teljesen szeretném átdolgozni a témát képekkel is,és a levelek még zöldek ugye...De az is lehet hogy a cseh emelőkhöz hasonlatosan több részből álló,ám egymásba fűződő blogokat írok esetleg update-re kerítek sortidőnként.Még elképzelésem sincs,de már az előszó olyan "Gáborosra" sikeredett,hogy bízvást kell majd a nyugágy hozzám!:D
Igen jól esik a jókívánságod-el sem hiszed hogy lelkesedésem mellett milyen sokat számít a kollégák visszajelzése számomra!Már most jelzem:függetlenül attól hogy mit-mennyit tartalmaz majd az általam kreált blog,én mindenképpen szeretnék majd legalább a hozzászólásokban utalni blogom ikertestvérére-amit párhuzamosan ír a kolléga.Csodás a téma,fantasztikusan szép a feladat...
T.:Gábor
zilzol profilkép
zilzol válaszolt #10 7 éve 2 hete
A levélgyűjtés attól függ mit szeretnénk vele. Esztétika vagy az akváriumra pozitívan ható kioldódó anyagok miatt. Mert ügye a diót már rég leszedtük még zölden. Szerintem ezt is figyelembe kell venni, vagy legalább megemlíteni hogy ha akkor szeded milyen "gyógyító" anyagot juttatsz az akváriumba.
Elég nagy fa ez, de remélem sikerrel jársz és hamarosan olvashatom. :-)
Gondolom ezt te is ismered: http://wordpress.crustahunter.com/laub-fur-wirbellosenbecken/
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #11 7 éve 3 hete
Nagyon szépen köszönöm a gondolataidat-hiszed vagy nem ez is segít!Jól írod:infó alig van a mélyebbre hatoló érdeklődő számára,sőt a legtöbb esetben csak említéseket lehet olvasni arról hogy "hát igen,leveleket is lehet a vízbe tenni".Engem ez messzemenően sokkal jobban érdekel attól,semmint hogy megelégedjek ennyivel...tegyük hozzá azonnal egy igen hálás és jó blogtéma is!Még fogalmam sincs mennyire fogom mélyen érinteni a dolgokat,de egészen biztos hogy sajnos eléggé sok nem kifejezetten akvarisztikai gondolatom is előtérbe furakszik majd-igyekszem gátat szabni magamnak majdan!Még az is lehet hogy valami folytatásos,illetve még inkább valószínű hogy későbbi kiegészítéseket tartalmazó írást készítek...
Évszakváltást esetleg esős/száraz viszonylatban tudok elképzelni halaink eredeti élőhelyén-bár kétségtelenül származnak halaink olyan helyekről is ahol folyamatosan hullik a levél,képződik a humusz stb...igen érdekes témakör ez,mondom én!:)Érzem hogy nem kis felelősség is rám nehezedik majd-hiszen terveim szerint terjedelmében és mondandójában az eddigi legjobban felhasználható és "ékes magyarsággal íródott"/van arcom!;)/cikket szeretném a témában elétek tárni.Magam szinte mióta az eszem tudom használok valamiféle levelet vagy más természetes dekorációt a vizeimben-mégsem érzem olyannyira szakavatottnak magam,hogy mindenféle előtanulmány nélkül bele merjek fogni!Viszont úgy érzem egyre nagyobb űrt hivatott kitölteni...óriási örömmel konstatálom hogy hobbitársaim érdeklődéssel fordulnak a "fűszeres témák" felé.Gondolom sok-a hálózatról származó tudást is alkalmazni fogok,illetve egyenesen tőletek,vagy a magazinból származó ismeretet osztok majd meg...bárhogy is legyen,szeretném ha a későbbiekben mintegy "bázisként" szolgálna majd a hazai társaimnak.
Vasárnap ránk köszön a szeptember..én pedig nekikezdek a környék erdeinek bejárásához.Még élénken él bennem a balszerencsés tavaszi "gyűjtés"/18.sz. post/,és a legmélyebb megdöbbenéssel számoltam utána hogy valóban alig több mint 4 hónapja írtam-repül az idő.Most viszont semmi nem mentheti meg a környező erdőségekben lévő levélmilliárdokat attól hogy pár képviselőjükkel örömet szerezzek saját,és pár barátom halainak/garnéláinak...Feneketlen Bendőcske is nyilván érezni fogja a börze után a járdánházi "levél ízeket";)
Bármiben segíteni tudtok örömmel fogadom-sőt már most jelzem hogy a blog megjelenése után is készséggel fogok módosítani benne részeket ha közösen indokoltnak találjuk.Addig azonban még előttünk van az ősz,a tanulás-tájékozódás a témában...én alig várom hogy az erdők mélyén lengedező koraőszi szélben kiszellőztethessem magamból az elmúlt években leülepedett bánataimat.Nem vízpart lesz hát a helyszín-de igyekszem majd a ti szobátokba is belopni az őszi erdők hangulatát,és reménykedem benne hogy mindannyiunk számára hasznos,és hangulatos lesz.:)
T.:Gábor
mmccannon profilkép
mmccannon válaszolt #12 7 éve 3 hete
Megítélésem szerint a java évszakváltáskor kerül a vizekbe - nálunk ez ugyebár az őszt jelenti. Ugyanakkor zivatarok, szélviharok az év bármely szakában a víztestekbe "szemetelnek", s nem csupán leveleket.

Az ispotály előtti hatalmas platánt igencsak megtépázta a két héttel ezelőtti szélvihar. Elgondolkodtam, hogy adott időben milyen, akvarisztikai szempontból hasznos, ill. kártékony anyagokat bocsáthatnak ki a levelek. Megvallom, fogalmam sincs, de hiába kerestem, nem találtam erre vonatkozó tanulmányt, még angolul sem.
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #13 7 éve 3 hete
Nnna!:)Lesz már szabadidőm szerencsére,és én szeretném kihasználni azt-viszont kérném a véleményeiteket is a témához..
Össze-vissza barangolok a neten,mert infókat gyűjtögetek...igen, a falevelekkel kapcsolatosan,mert jön a nagy szezon-vagy már tart is?Magyarán:Szerintetek mikor gyűjtsünk be leveleket?Várjuk meg amíg lepotyognak aztán azt szedegessük,vagy gyűjtsünk zölden,és szárítsuk meg azt?
Nem titkolt szándékom hogy a legjobb tudásom szerint még az ősszel blogot írjak a hazai falevelekről,gyűjtési és felhasználási praktikákról stb...ha tetszik e kérdésemre adott válaszaitokkal,gondolataitokkal mintegy interaktív módon bekapcsolódhattok!
T.:Gábor
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #14 7 éve 4 hónapja
Használjuk e remek témát-a falevelek talán kissé macerásak/:D/de azt hiszem nagyon-nagyon megéri őket alkalmazni akinek a hobbija ezt indokolja...
Az eltelt időszakban bennem is megfogalmazódott pár kérdés,sőt a mesternél is jártam.
Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.
Nem kis meglepetésemre Mátéfi is megjelent-te kópé,méghogy családi programod van arra a napra mi?:)-,és átadott nekem egy szárított dióleveleket tartalmazó csomagocskát!A leveleket már használom-és jelentem az ég világon semmi gáz nincs velük,sőt tetszik az illatuk is!Ezzel kapcsolatosan rögtön kérésem is lenne...
Itt az idő arra,hogy a fáinkon leledző levelekre más szemmel is nézzünk!Te pontosan mikor,milyen időszakban gyűjtötted a dióleveleket Gyulánk?Felakasztgattad száradni őket,és aztán..?Szóval ha van kedved mesélj nekünk kicsit kérlek ezzel kapcsolatban!:)Mivel közös erővel anno kiderítettük hogy a juglon idősebb levelekben a kevesebb,ezért fontos a kérdés-meg aztán édesanyámék portáján már szedegetném a leveleket !
Aztán az algaevős topicban is felmerült ezzel kapcsolatos kérdés Omen részéről..és mondanom sem kell engem is igen érdekelt..a párbeszédünk ott a 203.sz hozzászólástól eredeztethető.Már ott is jeleztem hogy szeretném ha folytatnánk egy másik rovatban a kérdés taglalását hiszen nem csak eleségről,hanem vízkezelésre alkalmas "hozzávalóról" is szó van...Nos ezt a topicot tartanám a legjobbnak-a tematikába vág,és később is lazán rátalálhatunk!
Igazából érdemit nem is beszéltünk-de közben nekem beugrott hogy én olvastam már a témában,sőt,a legfrissebb AM is tartalmaz olyan mondandót ami számunkra érdekes!Egy régebbi számban Pasa gondolatait olvashatjuk/a 73.számban a tebangnál/,miszerint a még le nem hullott leveleit mosás után szárítják.. Hoppácska-miért nem jut eszembe ez akkor amikor kellene,pedig szinte fejben van az összes írás?Mi a fenéért keresgéltem én a tavaszi avarban,mikor ezzel elkéstem-egész pontosan két évszakot is!
Nos,ennek fényében hogy gondoljátok:szedjünk zöld leveleket,és azt szárítgassuk ki forgatgatva nehogy összefülledjen,vagy várjunk őszig amikor is a már megszáradt,de még fán lévő leveleket szedegethetjük le? Megvallom az utóbbi igen szimpatikus lenne nekem-és remek program egyben.De ugyanakkor felvetődött az is,hogy a fák ugye a levelekből a vegetációs idő végeztével minden tápanyagot visszaszívnak a levelekből.Hmm...elgondolkoztató,de ha arra gondolok hogy a természetben mennyi zölden belehulló levél lehet a halaknál,azt hiszem már meg is van a megoldás!Ősszel szedjük,de abban az időszakban amikor még a fákon van a levél..így nem szennyeződhet pl felverődő esőtől,nem keveredhet közé a tavalyiakból stb...mit szóltok ehhez?
Aztán még utaltam a legutóbbi/92.szám/AM cikkre is-de melyikre gondolok ugye?:D
Kitűnő világutazó ismerősünk ismét Szingapúrban járt,és egy rendkívül érdekfeszítő-ugyanakkor rendhagyó módon ötletes-"riportot" készített ottani ismerősével Alvin Chan-nal..igaz ők garnéláztak a cikkben,de amit ez a nyílt tekintetű mosolygós úr elmondott,talán nekünk is érdekes lehet!
Gábor ismerőse kifejtette,hogy nem ad friss zöldségeket és leveleket-tebangot sem!-a garnéláinak,mert fél a vegyszerektől..Nos,ez ismét gondolatokat vont maga után esetemben-mi sem természetesebb,hogy azokat a leveleket amiket aztán akváriumokban szeretnék használni olyan helyről gyűjtsem ahol semmiféle vegyszert,de még felverődő port,kipufogógázt sem kaphattak.Úgy érzem ezt nem elég elégszer elmondani...
Egyenlőre ennyi amit hirtelen szerettem volna megosztani-bátran egészítsetek ki,és szívesn fogadnám ötleteiteket is a gyűjtési idénnyel kapcsolatban is!
T.:Gábor
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #15 7 éve 5 hónapja
"Fűszereztem" volna én ma...még szabit is vettem.Viszont hiába a jó idő,hiába a szabadidő ha a természet már előttem jár.Rengeteg levelet szerettem volna ma begyűjteni....az elmúlt hetek havazásai,a rengeteg eső kivitelezhetetlenné tette eddig.Azonban a levelek már félig elbomlott-kilúgozott állapotban vártak rám az erdőn,egyetlen érintésre szét is morzsálódtak-akvarisztikailag alkalmatlanok már.
Ősszel viszont visszatérek a környéken lévő csodás erdőségekbe némi tölgy,és bükk levél reményében.
Felvetem a témát:szerintetek mikor gyűjtsünk:amikor még a fán van,de már lehullani készül és megszárítható-vagy már a földről?Oltári munkás a földről való szedegetés,mert válogatni is kell,ráadásul régebbi leveleket is bekeverhetünk ha az el nem bomlott már.
Őszig még van idő....levél viszont nincs:(
T.:Gábor
mmccannon profilkép
mmccannon válaszolt #16 7 éve 9 hónapja
Mátéfi, meg szeretnélek kérni, hogy ezen tapasztalataidról írj egy cikket, amit - ha Pasa is beleegyezik, de miért ne tenné - leközölne az AM.

Olyan téma ez, ami MINDENKIT érdekel, és roppant hasznos.

Biztosan tudod, mire gondolok - talén Évának is megvan - a Fűszerek könyve, ami 1977-ben jelent meg. Konyhai bibliám.
Miért ne lehetne egy cikk, ami a halasok gyógykönyve/cikke lehetne?
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #17 7 éve 9 hónapja
A postomban látható kéreg nem csak arra jó....jeleztem is hogy a rostjai áldásos hatással vannak az ancikáimra.:)
Viszont örülök hogy így már semmiféle hatóanyagot nem viszek be a vízbe-kissé aggódtam is a rengeteg fa miatt miután olvastalak benneteket.De mint tudjuk szerencse is van a világon,így hát továbbra is nyugodtan használom!
A fűzlevélről van valami infótok-úgy értem szárazan gyűjtve milyen hatása van,vagy van egyáltalán?
T.:Gábor
mmccannon profilkép
mmccannon válaszolt #18 7 éve 9 hónapja
Úgy igaz, anno a Maria Treben könyv segített ebben, de sajnos kölcsönadtam, amit azután letagadott az illető, és azóta sincs meg a könyvevm... :(

Szóval nem mindegy, nagyon nem, hogy mit-mikor-hogyan. Kár, hogy nem emlékszem apai nagynéném praktikáira, mert ő még libazsírral, csalánnal, diólevéllel, pityókával, fokhagymával, vöröshagymával, és mindenféle "réti gazokkal" gyógyított. Pont úgy, ahogy az ő anyja meg nagyanyja tanította....
Mátéfi profilkép
Mátéfi válaszolt #19 7 éve 9 hónapja
A képen látható kéregdarab dekorációs célra lehet, hogy kiváló, de csak arra. Abból már hiányoznak a szükséges hatóanyagok. A fűzfa kéreg gyűjtését február-márciusra kell időzíteni és fiatal hajtások (max 2 cm átmérő) még sima zöldes kérgét vagy egész vékony fél cm-nél vékonyabb hajtásokat érdemes gyűjteni e célból. A kérget még frissen kell lehántolni egy éles kés segítségével. Lehet azonnal főzetet készíteni, de meg is lehet szárítani a kérget későbbi felhasználásra. Egyébként minden gyógynövény esetén ismerni kell az optimális gyűjtési időt, valamint azt, hogy a növény mely részét milyen állapotban, adott esetben milyen napszakban célszerű gyűjteni. És ez nem vicc.

15 gramm friss fűzfa kéregből és 2-2,5 deciliter vízből készült tea elegendő egy 350-400 literes akváriumhoz. Jó szolgálatot tesz főleg az egyszeri nagyobb vízcserék esetén.
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #20 7 éve 10 hónapja
Fűzfa kéreg???Csúcs dolog,bár én kifejezetten igazi háttérként használom,és némi őrleményét a házi algázós kajákba-eleddig az ég világon semmi gáz nem volt vele,eltekintve attól hogy kissé nagy a felhajtó ereje.A gyönyörű mintázata,felületi struktúrája okán rendkívül melegen ajánlom valódi természetes dekorokból építkező társaimnak...a halak előtte fantasztikusan érzik magukat,a vizet csak roppant enyhén színezi-de lehet hogy az előkészítésével kicsit el kell bíbelődni.Érzésem szerint szükségtelen hogy a vastag háncsréteget is betegyük az akváriumba...ezt viszont kifőzés után könnyedén nagyrészt el is távolíthatjuk.
Ártéri erdőkben mindig találni kidőlt igen idős Salix alba törzseket-én azt kérném hogy erről gyűjtsetek,semmint az élő fákról.A kéreg hatalmas darabokban is lefejthető néha,ezzel akár diaporámaként-de vájtfülűbbek egyenesen az akváriumban is!;)- elkészített hátteret készíthetünk kevés munkával!Az ancijaim állandóan ezen függeszkednek,rágicsálják-reszelik...a kajájukban is jótékony rosttartalmat biztosít.Kell még ennél több ahhoz hogy meggyőzzelek benneteket?Hát hogyne...na tekintsétek meg azt a csodaszép kérget amit anno magam "zsákmányoltam" kedves folyónk a Sajó partján!A kérgen 3-4 centis mélyedések vannak..ki az aki ezt így meg tudná csinálni bármiből is..meg van értelme?:)A természet a legcsodálatosabb..halaink élvezik!
T.:Gábor
saluosi profilkép
saluosi válaszolt #21 7 éve 10 hónapja
Köszönöm.Igen tudom,hogy a fűzfa kéreg szalicil-tartalmából készül az aszpirin.Szerencsére ritkán kell használnom,még nem jutott eszembe,hogy otthon gyártsak aszpirint....bár lehet,hogy megpróbálom....
Mátéfi profilkép
Mátéfi válaszolt #22 7 éve 10 hónapja
Saluosi, akkor mindjárt ajánlom figyelmedbe a természetes aszpirint, a fűzfa kérgét. A belőle készült teát lehet alkalmazni az akvarisztikában is! Csak a túl adaglással és a tartós kezeléssel kell kissé vigyázni, mivel vérhígító hatású. Ugyanakkor fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, antibakteriális, antivirális és méreganyag semlegesítő tulajdonsága van. Jó szolgálatot tesz főleg a megelőzésben.
karancsalja66 profilkép
karancsalja66 válaszolt #23 7 éve 10 hónapja
A téma jó és hasznos lehet hiszen ami a népi gyógyászatban hasznos az embereknek az hasznos lehet a halainknak is.
Attila
saluosi profilkép
saluosi válaszolt #24 7 éve 10 hónapja
Hát ez szenzációs!
Képzelhetitek,hogy mennyire fogékony vagyok a témára,ha itthon kb 15 féle gyógyteát használok.Cukorpótlónak meg Steviát(jázminpakóca) termesztek.Van egy kisebb aloé vera "ültetvényem" is, ami minden allergiaszezonban teljesen tünetmentessé tesz.
Átböngészem az irodalmat és próbálkozni fogok!
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #25 7 éve 10 hónapja
Csúcs téma...már a chaten is megköszöntem a kollégának,de úgy érzem jelentősége-távlatai miatt itt sem baj ha hálálkodok!:)
A természetes eredetű hatóanyagok használata egy dolog-sokszor bizony csak reklámnak gondolom néhány terméknél.Valóban..mi akvaristák miért is adnánk alább annál,minthogy magát a növényt használjuk?Nem egyszer valódi csoda dekoráció is készülhet segítségükkel-itt a klf. levelekre gondolok.Mióta használok pl tebangot nekem irtózatosan bejön az aljzaton heverő levelek között keresgélő halaim látványa...egyszerűen valóban olyan mintha egyenesen az ős élőhelyükből metszettem volna ki egy kis szeletkét-nyoma sincs a mesterkélt mű dolgoknak!
Diólevél...ok,bement a hosszútávú memóriámba-de megvallom én eleddig mindig kerültem növekedésgátló hatóanyaga miatt-úgy tudom a növényekre ilyen hatással van.
Kamilla...csúcs!:)Az ancik megvesznek minden egyes kis darabkájáért,de a coryk is mintha találnának maguknak valót benne-én a kifőzött kamillát használom,de meggyőződésem szerint nem lehet nagy baj a szárított,áztatott verzióval sem.
És itt jön az ami pontosan két hete kereng a fejemben....elhatároztam hogy az ismert leveleket letesztelem.Értem ez alatt a cser-tölgy-bükk és nyírleveleket,mint eddig akvarisztikában említett természetes aljzatfedőket,esetleg vízkezelőket.Bőséggel ideje lenne már meghatározni más vízkezelésre-szinezésre használatos a természetből származó növényi "darabkáink" hatását is-a fent említett levelek mellett idetartozónak vélem a tebangot,az éger tobozt,a tőzeget is...
Mit szóltok,belevágjunk még idén?Van egyéb javaslatotok,ötletetek?
A gyógynövények használata is szóba kerülhetne....mit tegyünk ha etetésre is használnánk őket,ki mennyit adagolna belőlük házi készítésű eledelébe..jah,és főleg mit?:)
Remek hogy így elindult a dolog...minden postot lelkesedéssel olvasok a témában!
Köszönettel:Gábor
Bejelentkezés
Legutóbbi fórumbejegyzések
  • Nincs üzenet