Cherax sp. Apricot

ImageAz elmúlt évben a megsokszorozódott a kereskedelmi forgalomba került rákfajok száma. Sok rákkedvelő tekint fokozott figyelemmel egy távoli szigetre, amely briliáns színezetű fajok sokaságát biztosítja. Ha felsorolok néhányat ezekből a színes rákokból - Cherax sp. Tiger, Apricot, Blue Moon, Irian Jaya, Red Brick - azt gondolom, minden vérbeli rákásznak egy távoli paradicsom jut eszébe Új- Guinea.

Új- Guinea a föld második legnagyobb szigete, nyugati része Indonéziához tartozik, Pápua a keleti rész. A sziget faunája csak részben feltérképezett. Eddig 14 rákfaj került az akvaristák látókörébe. A fajok elnevezéséből is látszik, hogy a terület tudományos feltárása még várat magára.
ImageA felsorolt fajok közül számos faj hazánkba is eljutott, de ismeretem szerint tenyészteni eddig kevés fajt sikerült. Ezek közül a Cherax sp. Apricot igen szép színezetű, jól tartható békés faj. A faj származási helyéről keveset lehet tudni. Európába Jakartán, Szingapúron keresztül érkeznek, így a fogási helyről csak másodkézből származó információk állnak rendelkezésre. A sziget nyugati részén, az Aitinjo tó környékén él. A tó vizéről elég vegyes képet kaptam, mikor utánanéztem a vízparamétereknek. Heiko Bleher adatait nem nagyon lehetett használni, Marinus Boeseman 6.5pH értéket mért. A keménységről használható közvetlen információ nem állt rendelkezésre.
Image A kereskedelmi forgalomba számos színvariáns került, így az "Orange Tip", "Green Orange Tip".
Tekintettel arra, hogy a fajról közvetlen tapasztalattal nem rendelkeztem, 2 hímet, és 2 nőstényt vásároltam. A nemi jegyeken túl azt figyeltem meg (ez a képeken is látszik), hogy a hím világosabb színű, és nagyobb méretű. Mivel akkor már tartottam, és sikeresen tenyésztettem a hasonló helyről származó Cherax sp. "Tiger"-t, amelynek a habitusa egyenértékű a nevével, sok búvóhelyes nagy medencébe helyeztem a rákokat. ImageA kezdeti ideges motoszkálás után lenyugodtak. Mivel rákoknál az első éjszaka mindig kritikus, reggel megnyugodva láttam, hogy "csak" az egyik ollója hiányzik az egyik nőstények. A rákok teljesen nyugodtak, azóta nem bántották egymást. Nappal visszavonulnak, éjjel aktívak. Jó étvággyal fogyasztanak mindent, eddig nem volt olyan, amit otthagytak volna. Kb. 2 hét elteltével minkét nőstény bepetésedett. Az egyik sajnos nem volt megtermékenyítve, de a másik szépen fejlődött. A peték nagyon lassan fejlődtek. A megtermékenyítéstől számított 7. héten kezdtek rákként kinézni. ImageHiába tartottam a nőstényt elkülönítve viszonylag magas hőmérsékleten (26C), hogy siettessem a kicsik növekedését, sajnos kelés előtt levedlett - a páncélon a kicsik maradékával. Szerencsére már éppen életképesek voltak, így különraktam a maradékot. A fotón látszik hogy a kicsik már kiskorukban olyan narancssárgák, mint a szüleik.
Nagytestű halakkal jól együtt tartható, nálam növények nincsenek az akváriumukban, de az eledelként berakott növényt nem ették meg.Ajánlom ezt a szép színű fajt minden rákok iránt érdeklődő akvaristának.

Szöveg és fotó: Bukovátz Tamás

Image

 

Bejelentkezés a hozzászóláshoz