20 október 2020

A végére maradt még néhány apróság amit meg kell említeni. Ha kihagytam valamit a köztudott tévhitek közül akkor nyugodtan szóljatok.

Miért kell a szűrőt bedugni?

Ezt  kérdést havonta rendszeresen hallom, persze nem mindig pont így. Sokszor az a kérdés “Éjszakára kihúzhatom? Nagyon zörög…”. A szűrés nem dekoráció - már csak azért sem mert többnyire nem túl szép, persze ízlés dolga – így nem opció, hogy bedugjam avagy sem. Igen, mennie kell éjjel-nappal mivel így tudja csak biztosítani az akvárium megfelelő szűrését. “Nem kell az, működik nélküle is az akvárium!” – mondja a “bölcs”. Vannak esetek amikor mesterséges szűrés nélkül is üzemel egy akvárium, de valljuk meg ez még a profiknak is nehéz feladat és ritka mint a fehér holló. Maradjunk csak a jól bevált módszernél, azaz dugjuk csak be a szűrőt a konnektorba. A folyamatos vízáramlás oxigéndús vizet juttat a szűrőanyagban megtelepedő lebontó baktériumoknak illetve összeszedi a szennyeződéseket. Így működhet rendesen az akvárium nitrogén körfogása. Ha ezt leállítjuk hosszabb időre akkor bizony bajok lehetnek a felhalmozódó – többnyire szemmel nem látható - káros anyagok miatt.


Mindent bele társas akvárium

“Minden hal tartható együtt” – mondja a kereskedő és kaján vigyorral becsomagolja a halakat. Igen, valóban így van több kevesebb ideig. Az hogy mennyi ideig attól függ milyen fajokat gyömöszöltek a zacskóba. De legtöbbször egy hétig sem tart. Miért is? Mert attól hogy “társas hal” az egyes fajok igényei merőben eltérhetnek egymástól. Ezért válogassuk meg alaposan mit rakunk egy akváriumba. Elsősorban a viselkedésük, a táplálkozásuk, az igényelt vízminőség és a méret ami meghatározó. Ezeket az adatokat írjuk fel a cetlire amikor vásárolni indulunk. Ha mégis olyan halat szeretnének akváriumunkba rakatni ami nem passzol akkor szóljunk hogy “Stop! Nem ilyen halat akartam!”.


Kövér hal a szép hal?

Ugyanaz igaz a halakra mint egy intelligensebb lényre amely tartja őket. A kövérség egészségtelen. Aki akar szóljon meg, de akkor is igazam van. Számos probléma forrása lehet az elhízás halaknál is. Etessünk körültekintően ami a mennyiséget illeti. Figyeljünk a minőségre is, legyen változatos halaink étrendje. Ha eldöntöttük mivel etetünk, tegyük ezt inkább többször kevesebb eledellel, mint hogy reggel beleborítjuk “Majd megeszik, egész nap ráérnek!” felkiáltással. Igen, nagyját megeszik és még az is lehet hogy megemésztik. Mondanánk ez jó, de így lehet egyszerűen felhízlalni a jószágot. Jellemzően a kaja egy része emésztetlenül átmegy a bélrendszerükön és ugyanott köt ki, mint amit meg se ettek. Adjunk annyit amennyit rövid idő alatt elfogyasztanak, mondjuk 5-10 perc. Ennyi időd kell hogy legyen, nem? Ha nem akkor ajándékozd el a cuccot. Ha élővel etetsz akkor más a helyzet, hiszen ami él ritkán bomlik a vízben. Ami viszont nem él és nem eszik meg, bizony elkezd bomlani és igen hamar problémákat okoz. A víz “egyensúlya” felborul és sokszor látható tünetek nélkül a kis kedvenc is követi – azaz ő is felborul. A legnagyobb hiba amit a haltartók elkövetnek, az nem más mint a túletetés. Ettől döglik a nagyja.

 

Végül....

Végül de nem utolsó sorban. Tanulj! Annyi minden van amit meg lehet tanulni. A díszhaltartás nagyon egyszerű és nagyon bonyolult is tud lenni. Ha egyszerűbben szeretnéd akkor olvasd el legalább az alapokat, kérdezd meg ismerősödet (olyat persze aki tudja is miről van szó) és válassz egy nem túl kicsi akváriumot kezdésnek. 80-150 liter között már jó választás. Válassz elsőre néhány könnyebben tartható fajt, ami a helyi csapvizet is bírja. Ne feledkezz el az akvárium helyes beindításáról sem! Persze ha rögtön kihívást szeretnél és szenvedni is akarsz akkor nyugodtan vágj bele kisebb méretűbe és tömd tele mindenféle hallal. Ez utóbbihoz sok szerencsét kívánok (miközben sajnálom a halaidat), de ne lepődj meg ha hamar csalódnod kell. Tanulj! Ehhez sok segítséget kaphatsz ezen a fórumon is. Óvakodj a hülyeségektől és inkább kérdezz sokat!

 

Bejelentkezés a hozzászóláshoz
Bejelentkezés
Legutóbbi fórumbejegyzések
  • Nincs üzenet