Színpompás dánió
Danio choprai (syn: Danio choprae, Brachydanio choprai) /HORA, 1928/
Mottó: Tényleg színpompás!

Danio chopraiA pontyfélék családjába, a dániók nemzetségébe tartozó színpompás dánió eredeti élőhelye Észak-Myanmar (régi nevén Burma) /Dél-Kelet-Ázsia/, az Irrawaddy folyó és vízgyűjtő területe. A folytonosság és remény folyója az országon végighaladva mintegy 2000 km hosszú utat tesz meg.

Danio chopraiEz annyiban érdekes, hogy az akvaristák által ismert dánió nemzetség tagjai gyakorlatilag mind innen származnak. A folyórendszer részei más országokba is átérnek így a dániók szép számban megtalálhatók Laosz, India és Pakisztán területén is. A folyórendszerben közel 300 halfajt tartanak számon, melyekből kb. 100 halfaj alkalmas akváriumi tartásra.
A dánió nemzetség kilenc halfaja a Danio rerio, D. albolineatus, D. nigrofasciatus, D. choprai, D. dangila, D. feegradei, D. kerri, D. kyathit és a  D. roseus. A színpompás dánió nevét ne tévesszük össze a Színjátszó dánióval (D. albolineatus).
Danio chopraiA színpompás dánió világosbarna testű, a test középső táján számos egymással váltakozó, függőleges barna és narancsos-vöröses-arany csíkkal. A hátán a fejtől egészen a farokúszóig húzódik egy arany-vöröses csík. A farokúszó alsó és felső, valamint a hátúszó felső része narancs-barna szegélyezett. Az ivarok megkülönböztetése elég egyszerű, az ivarérett nőstények hasasabbak, míg a hímek karcsúak és sötétebb színárnyalatú a testük. Felnőtt példányok alig haladják meg a 3 cm-es testhosszt. Hihetetlenül gyorsak más dániókhoz képest, színt sosem állnak meg (kifogásuk még kicsi akváriumból is nagy türelmet igényel). Tarthatjuk őket kisebb térfogatú, de hosszú akváriumban, legalább 8-10 fős csapatban. Hasonlóan izgága halfajokkal társíthatók. Más dánió fajokhoz hasonló körülményeket igényelnek, általában csapvíz megfelelő számukra (neutrális, közepesen kemény víz). Medencéjüket fedjük le, mert ha megijednek képesek kiugrani. Etetésük különösebb gondot nem jelent, jóformán mindent megesznek, amit felkínálunk számukra.
Danio chopraiSzaporításuk kissé nehéz - habár képesek csapatban szinte állandóan ikrázni - mivel nehéz elkapni azt az időszakot, amikor a nőstények a legjobban beteltek. Az eddigi sikeres ikrázások alkalmával egyenként 20-150 ivadékot sikerült felnevelni. A szaporító vizük legyen semleges körüli (pH 6.8-7.3) - inkább enyhén savanyú - és ne túl kemény (6-8 NK), a hőmérséklet kb. 25 °C. Ikrarácsot és fűszerű növényt tegyünk az ívató-medencéjükbe, a levegőztetést állítsuk finomra. Csapatban ikráztattam fele-fele ivararányban. Sikeres lehet több hím, kevesebb nőstény esetén is. A kitett csapat volt hogy napokig nem volt hajlandó ikrázni, másszor már másnapra leikráztak. Az ikrák lepenészedhetnek, ezért tegyünk a vizükbe penészedés gátlót. Az ikrák 24-36 óra alatt kelnek ki és kb. 4-5 nap múlva szabadon úsznak. Danio chopraiElső eleségük folyékony vagy finom portáp, a frissen keltetett Artemia-t csak további 4-6 nap múlva tudják megenni.
Habár elég rég leírták ezt a fajt, kereskedelmi forgalomba tudtommal csak 2001-ben került. Sok tanulni valóm van még a biztos szaporításukat illetően. A dánió nemzetség talán egyik legszebb tagja, fantasztikus látványt nyújtanak egy szépen berendezett akváriumban.

Szöveg: Balla József
Fotó: Szigeti László

Bejelentkezés a hozzászóláshoz