Érzem hogy hosszaban fejtegetem majd gondolataimat,illetve szeretném ha egy helyen lehetőségünk lenne erről beszélni..ezért a blog.

Mint a fórumon olvashattátok,pár hónapja nálam is "tiszteletét teszi" a nitrátszelektív műgyanta.Azóta kettő csomagocska már a "fáradás" jeleit mutatta-bár a teljes igazság az,hogy nitrátot nem mértem..csupán a víz színe,halaim viselkedése szolgál támpontul ennek megítélésében-no meg magának a műgyantának az elszineződése.Ilyenkor már látható rajta az,hogy felülete bebarnul a megkötött káros anyagoktól-bár a tannint is megköti tudásom szerint.Tudott dolog hogy főleg corydorasokkal foglalkozom,de azért halaim között szép számban Ancistrusok is megtalálhatóak.A coryk egyértelműen jelzik ha már kezd számukra kedvezőtlenné válni a víz kémiája,ilyenkor esznek ugyan-de koránt sem olyan vehemenciával.Aztán ugye olvashatjuk több helyen,hogy ezek a káros anyagok bizonyos koncentráció fölött nehezítik a vérben lévő hemoglobin oxigénfelvevő képességét,egyszersmind halaink szerveinek oxigénnel való ellátottságát.Nyilvánvaló hogy csökkenő ellátottság esetén halaink közérzete romlik,csökkentik-majd bizonyos szint fölött be is szüntetik a táplálkozást.

De...és itt van az a bizonyos kutya elásva kérem:esznek ők,viszont magának a tápláléknak az emésztése,az abban rejlő "építőkövek"hasznosítása is nehezítetté válik-sőt ami hasonlóan fontos a növekedésük is csorbát szenved.Ugye mondani sem kell,hogy pl.egy ivadéknevelő medencében milyen káros az,ha a növekedés drasztikusan lelassul,esetlegesen a magas-összefoglalóan csak-káros anyag koncentráció miatt még ne adj isten a betegségek,degeneratív elváltozások is megjelenhetnek?Mindeközben halaink egyre csak föl-fölcsapnak a vízfelszínre egy kis levegőért -/itt corykról beszélek/,hiszen mégoly kicsinyke agyuk is jelzéseket továbbít:oxigént!Nyugtalanná válnak,és ahelyett hogy idejük nagy részében minket örvendeztetnének meg szépségükkel,már kimondatlanul is az életükért küzdenek.És sajnos mint említettem:hiába a levegő....nehezített az oxigénforgalom-de lásd előbb leírva.

Itt rendkívül fontos megjegyezni,hogy ezen okok miatt is hihetetlenül elsőrangú,és szükséges a rendszeres vízcsere!Senki ne higgyen a szemének,mert lehet csodálatosan tiszta a víz-attól a kémiája mégis kedvezőtlenné válhat.Nem lehet elégszer hangoztatni a vízcserék fontosságát-bár hallani évenkénti kis "belespriccelésről",kis párolgóvízpótlásról-én ezt nem minősítenémCry!

De...már megint eltérek/;)/-mentségemre szolgáljon hogy az említett dolgok összefüggenek.Forduljunk hát ismét a cím adta téma felé,és beszéljünk a tulajdonképpeni szelektív gyanta regenerálásról!

Már a fórumon is jeleztem:elkezdtem a műveletet-kétségek közöt hezitálva.Rengeteg hivatkozást-itthoni és külföldi honlapokat,gyártói tanácsokat is figyelembe véve-olvastam,és meg kell mondanom:a pontos só koncentrációra adatot nem találtam-merthogy a regenerálást lágyvíz,és közönséges konyhasó adott oldatában kell végezni.Lágyvíz..nos van olyan hobbitársunk aki csapvízben regenerál,van aki ezt sose tenné.Mind a víz mennyiségéről,mint pedig az abban oldott só menyiségéről eltérőek a vélemények,egy azonban biztos:magasabb koncentráció jobban-pontosabban fogalmazva rövidebb idő alatt-regenerálja nitrátszelektív műgyantánkat!

Ezen információk okán én a következőképpen jártam el:egyik csak akvarizálásra használt vödrömben 15liter csapvízbe-nálam most 8Nk,8ph-egy kiló sót "zuttyintottam"a lehető legfapadosabb közönséges-legolcsóbb fajtából.A vödörke falára egy cseh típusú légemelőt tapasztottam föl,majd a vízbe belógattam a két kis csomagocskát rozsdamentes drótból hajlított kis tartók segítségét igénybe véve.A képen már a regenárálás első fázisának megkezdését láthatjátok:

Miután letelt az erre szánt idő-nálam 12 órás esti "műszak",reggel ez a kép fogadott:

Hoppácska....mi ez a förtelmes elszíneződés,mi ez a borzasztó lötty?Ez kérem a só hatása,mivel a műgyanta felületén megtapadt nitrátot,egyebeket annak felületéről eltávolította!Eleddig ez mind benne volt a vizemben-a rendszeres vízcserék,a szuper és biológiailag is aktív szűrésem dacára-elgondolkoztató...

Miután konstatáltam hogy valószínűleg kész vagyok,csak és kifejezetten a blog kedvéért elrekviráltam párom kislavórját:),hogy a kádba téve a fehér edénykében megmutathassam nektek valódi szinét..íme:

Ez természetesen ment a csatornába-pontosabban nálunk csak emésztő van még a környéken.

Miután a kis gyantazsákocskákat bő vízben a csap alatt kiöblítettem-elősegítendő ezzel a minél jobb só eltávozást-következhetett a második fázis,ugyancsak 12 órát szánva a sómentesítésre:

Az idő leteltével belekóstoltam a vödör vizébe-és semennyi só ízt nem éreztem..tehát elvileg azonnal kész is vagyok!Haha..nem én lennék ha ez így működne-meg aztán jobban féltem coryjaimat attól,semhogy egy bármilyen sót tartalmazó dolgot bezuttyintsak nekik!Ismét a csap alatti alapos leöblítés következett,majd egy pohárkába engedtem lecsöpögni a nyantát.Ekkor érzékszervi vizsgálat következett..megkóstoltam-illetve kontrollként páromat is megkértem erre!:D Igérjétek meg hogy nem szóltok neki;)!Semmiféle íz nem volt érzékelhető-hacsak nem a szokásos punnyadt csapi víz íze...

Visszakerült hát az őt megillető helyre,egy oldalmatten mögé,közvetlenül a vízszállítást biztosító cseh légemelő közelségébe:

ezennel és azonnal meg is kezdte működését,én pedig kora hajnalban halaim megszemlélése után a blogírást...

Szeretném ha a blog hozzászólásainál bátran kérdeznétek,illetve helyesbítenétek engem ha szükséges.

Kiemelkedően fontosnak gondolom ismét hangoztatni:a vízcserék nem elhanyagolandóak-véleményem szerint e gyanta csak segít nekünk kordában tartani a nitrátszintet-tehát igen hasznos,és  megfelelő alkalmazás eseték komoly segítség.Használjátok hát sikerrel,halaitok egészségére-saját örömötökre!:)

T.:Gábor

 

 

Bejelentkezés a hozzászóláshoz


Lackoo profilkép
Lackoo válaszolt #1 5 éve 5 hónapja
Szia!
nem fogja megkötni! viszont egyéb növénytápokat leköthet,illetve ha nem légmentesen tároltad úgy az idővel egyenes arányban telítődik.
nem hiszem h szükséges lenne a gyanta,hacsak nem vagy túl telepítve.
Alacsony nitrátszint pozitív tulajdonságai a halakra nézve főleg a stresszmentes,nyugodt viselkedés,megfelelő növekedési ütem,brutális színek.
teljesen jó a víz csere,de ha lehet inkább hetente 20l!(én a 84-ben 5 naponta cserélek 10-15-öt) nitrát ellen hatékony lenne valamelyik szoba növényed(gugli-Növényszűrő)és nagyon dekoratív tud lenni!
darer válaszolt #2 5 éve 5 hónapja
Köszönöm a kimerítő választ. Megmérem a vizem nitrátját, aztán majd valahogy kiszedegetem.
Egyik cikkben régebben azt olvastam, az akvarisztikai aktív szén megköti a nitrátot, nekem van még abból elegendő. Használhatom azt is? Mi a tapasztalatotok?
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #3 5 éve 5 hónapja
A blog írása óta eltelt időszakban én általában használtam a műgyantát elsősorban nevelő akváriumokban. Ezekben értelemszerűen nem a növények magas szintű növekedése a cél, hanem a halak, garnélák, stb. nevelése ha lehet minél rövidebb idő alatt. Megjegyzem hogy ezen akváriumokban is vannak általában növények nálam, de amolyan igazi "low tech", és kis igényű Anubiasok, Elodeák, hínárfélék. "Ez a nitrát" ugyan az mint amit a növények is használnak- no meg az ammónia is...
Egy picit el is kanyarodnék: a természetben olyan magas nitrátszint csak igen rendkívüli esetben mérhető mint amit medencéinkben tapasztalhatunk- ezek a növények azonban a természetben előforduló nagyon alacsony nitrát stb. szint ellenére is ott jól fejlődnek, kielégítően növekednek. Az Anubias kivételével ugye valódi vízi növényekről van szó, nem submers létre kényszerített mocsári növényekről- nos hát ez a magyarázata annak, hogy megelégszenek akváriumi körülmények között is ezzel az alacsony nitrátszinttel. és növekednek, ragyognak, gyönyörködtetnek.
DE: más oka is van annak hogy én előszeretettel alkalmazom a n.szelektív gyantát, éspedig a használt vizem halak számára effektíve magas nitráttartalma! Ez bőven belül van az ivóvízszabvány keretein, de a kívánt "abszolút nulla nitrát" így sem közelíthető meg nálam. Persze hogy nem, nekem sosem lesz nitrátmentes a vizem még akkor sem ha állandóan frissen regenerált nitrátszelektívet használok- de miért nem ugye?
- Egyrészt a jelzett ivóvíz sajátosság miatt- ha cserélek akkor sem csökkentem számottevően ennek a kevéssé veszélyes alkotónak mértékét, sőt ha nem használnék ilyen gyantát egy szint alá csak denitrátorok alkalmazásával mehetnék. Ezek megépítése még várat magára, bár elképzelhetőnek tartom hogy a helyhiány miatt soha nem is lesznek nálam esetleg csak pár medencénél.
- Másik ok a nitrát jelenlétére az igen hatékony biológiai szűréseim megléte- a halak,növények "káros anyagaiból" ezek rövid időn belül máris számottevő mennyiségű nitrátot képeznek. Ennek folyományaként ha ilyen körülmények között nem lenne nitrátom bizonyára szomorkodhatnék, hiszen ez azt is jelenthetné hogy a biológiai szűrésem valamiért már nem tudja ellátni feladatát...én biztos hogy a számomra legfontosabbnak gondolt /és szerintem hobbiszerte valóban a legfontosabb!/ hatékony biológiai szűrésem újbóli feltámasztásán dolgoznék!
Azt gondolom hogy a valóban high tech növényes medencéken kívül ahol még adagolnak is nitrátot a halas hobbiban elképzelhetetlen a "nulla nitrát"-mindig van valamennyi, és amennyiben a fauna a fő cél ezt mindig kell csökkentenünk is, vagy valami nagyon alacsony szinten tartani! Ebben segíthet a nitrátszelektív gyanta,nem elhanyagolva a vízcseréket sem! Én is szorgalmasan cserélek, amellett hogy a gyantákat is használom. :) Így a legjobb- vízcserékkel nem csak a nitrát szintet kontrolláljuk, hanem egyéb igen fontos anyagokat is viszünk be a medencébe mire halainknak is igen nagy szüksége van. Viszont ezzel az anionos felületaktív gyantával gyönyörűen kordában tarthatóak az esetleges "nitrátcsúcsok", és még véletlenül vagy tudatosan kimaradt vízcserék esetén sem kell bajtól tartanunk. Viszont mindig figyelni kell a gyantánk telítettségére- ehhez kell a rutin, a tapasztalat, és élőlényeink alapos ismerete, figyelése.
Azt mondják hogy pl. az egyik nitrátszelektívből /SZAT-gyanta/ létezik növénybarát verzió is, ugyanakkor másik hasonló tulajdonságú, de eltérő hatásmechanizmusú másik műgyantát használnak "vízpolírozónak" az aquascaperek is /Purigen/.
∑= nagyon jó a nitrátszelektív gyanta azoknak akik ismerik működését, tudják a célt amire szeretnék használni, ugyanakkor azzal is tisztában vannak hogy ez is csak akkor "csodaszer" ha megfelelően használjuk a megfelelő helyre. Számomra még liquid annak a kérdésnek a megválaszolás hogy mekkora ökológiai lábnyoma van a gyakorlatomnak, de azt hiszem hogy ha alkalmazom az édesvíz készletnek is használok...
T. :Gábor
darer válaszolt #4 5 éve 5 hónapja
Sziasztok.
Végigolvastam az egész rovatot, és egy-két kérdés vetődött fel bennem.
Akváriumaitokban láttok-e bármi változást a nitrátmentesítés óta? Mi tette ezt a nitrátirtást szükségessé? A halak vagy a növények azóta jobban fejlődnek, jobb az étvágyuk vagy jobban ívnak vagy szebbek? A nitritet értem, és értem Szita Tanár Úr okfejtését is, de TI láttok-e bármi pozitív irányú változást? (nem számítva a munkahelyteremtést a párunknak ;) ) Mert ha igen, akkor beruházok.
A részleges vízcsere nem jobb ennél a nitrát-rehabilitációs maceránál? Az én akváriumvizem 100 l, kicsit csersavas, 10 Nk° körüli, vízcserénél a szobanövényeket ezzel megöntözöm. Van egy sóder-perlonvatta töltetű 6 literes külső szűrő. kb 300-400 liter/óra áramlással. Kb 2 hetente 20 litert cserélek, fele ioncserélt, fele csapvíz. A halak esznek, nőnek, ívnak, a növények burjánoznak. (No meg a hydrák...) Mit várhatok a nitrátirtástól?
A másik kérdésem: ez a nitrát ez nem az a nitrát, amit a növények pl műtrágyában kapnak?
djguard profilkép
djguard válaszolt #5 5 éve 5 hónapja
Köszönet a forrásért! Egyébként a hivatkozott szövegrészt is Szita tanár úr jegyzi egy másik fórumban.
djguard profilkép
djguard válaszolt #6 5 éve 5 hónapja
Igen, erről beszéltem, ha már bevásároltunk, használjuk, el. Annyiszor úgy sem ég a gyomrom, hogy arra menjen el. ;)
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #7 5 éve 5 hónapja
www.akvariummagazin.hu/index.php/forum/1...eralva?start=40#4945
T. :Gábor
Ui.: lehetséges azonban hogy én a szódabikarbóna készlet elhasználása után mégis sóval regenerálok majd. Olcsóbb, lehet hogy gyorsabb- max. odafigyelek majd. Eddig gond nem volt....
Robotpilóta válaszolt #8 5 éve 5 hónapja
Megint okosabb lettem. Köszönöm.
djguard profilkép
djguard válaszolt #9 5 éve 5 hónapja
Ha sóval regenerálunk, akkor a gyanta a nitártot kloridra cseréli, amit sok növény nem szereti, sőt bizonyos koncentráció felett valamennyi élőlényre káros. Van egy másik módszer is, amikor Na-hidrogén-karbonáttal (szóda bikarbóma) regenerálunk és ilyenkor hidrokarbonát megy a vízbe, ráadásul ez a Ph csökkentésével széndioxiddá alakul.
Ezek nem az én mondataim, úgy másoltam ide egy helyről, és egyetértek vele.
Másrészt ez egy régi beszélgetésünk Halőrxxl-el, Talán itt olvastunk egy cikket, már nem emlékszem, a szb-s regenerálásról. Hirtelen felindulásból bevásároltunk belőle, és ebből adódnak a folyományok.
Gabor77 profilkép
Gabor77 válaszolt #10 5 éve 5 hónapja

djguard beküldte: Felülbírálom korábbi kijelentésemet, amelyben a sóval történő regenerálást részesítettem előnyben: Tegnap előtt, kb. 1/2kg gyantát tettem be szódabikarbónás fürdőbe, és ugyanilyen barna levet kaptam!Üdv!


Miért jobb a szódabikarbóna, mint a só?
Nekem mondjuk só van itthon, szóda nincs (bikarbóna meg főleg nincs :) ), érdemes venni, vagy csak annak jó, akinél otthon kallódik egy adag feleslegben?
djguard profilkép
djguard válaszolt #11 5 éve 5 hónapja
Nitrát mentesítés v1.2
Nos, a 24 órás és 48 órás eredményeim:
A mérés körülményei: 2016.02.02.01-02.03.
Reagens: S*ra NO3 test. Még annyit, hogy szerintem a kotta 10ml/6/6/1csapott kanál/6csepp előírt reagens arányát könnyen egyszerűsíthetjük felére.
Egységesen 100g-os patronokat alkalmaztam, a belső szűrő vízsugarát ráirányítva. Megjegyzem a szűrők frissen tisztítva voltak, így véleményem szerint csak szerényen befolyásolják az aktuális nitrát koncentráció alakulását.
Tank méretek: 40 l, 30 l, 10 l
Kiinduló adatok: 40 l – 100 és 50 mg/l között, érzésem szerint talán 50-60 mg/l,
24 óra múltán: enyhén magasabb, mint 25 mg/l (30-40?), de emlékezetem szerint, határozottan világosabb, mint előzőleg.
48 órás mérés: talán közel 25 mg/l, szerintem elreagált a 100 g töltet
30 l - 100 és 50 mg/l között, érzésem szerint talán 70-80 mg/l,
24 óra múltán: 50 mg/l közelében (60-70?)
48 órás eredmény: határozott 50 mg/l
10 l – határozottan 50 mg/l,
24 óra múltán: határozottan 10mg/l
48 órás mérés: valahol 0 és 10mg/l között, de több, mint 0
Kiegészíteném azzal, hogy a 30 l-esben 0,38ppt volt az összes oldott só
Egy 15 l-est ma indítottam (02.02.), erős 50 mg/l értékkel, ennek eredményét majd később. Vagyis most:
24 órával később: talán valamivel kevesebb, mint25 mg/l.
Bár semmi újat nem tudtam meg, ahhoz képest amit eddig is tudtam, de még egy mérést megengedek holnapra, annak igazolására, hogy a 100 g-os töltet meddig hatásos a különböző méretű akikban.
Üdv
djguard profilkép
djguard válaszolt #12 5 éve 5 hónapja
Robotpilóta: rendesebb vagy, mint halőrxxl. :evil: Kösz
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #13 5 éve 5 hónapja
NorbiD jelezz a mesternek /Pasa/, elképzelhető hogy megoldható...
T. :Gábor
NorbiD válaszolt #14 5 éve 5 hónapja
Sziasztok,

Lehet nem ide kéne irjam,de itt aktuális a téma:

A terraria hoz majd ki valaki ilyen Nitrátszelektív műgyantát? Szeretnék vásárolni 1-2kg-ot

köszi
djguard profilkép
djguard válaszolt #15 5 éve 5 hónapja
O*ean nutrition-pa*zi szemcsés-yo*o szemcsés-grindal-szárított vizibolha-banánfére-.walterféreg variációt alkalmazok - lehet ettől az elszíneződés? Én nem gondolnám...
djguard profilkép
djguard válaszolt #16 5 éve 5 hónapja
Hamar lecsaptad a magas labdát, de jogosan! :evil:
djguard profilkép
djguard válaszolt #17 5 éve 5 hónapja
Igazad van a nitrifikációval kapcsolatban, mellényúltam, azt akartam kinyögni, hogy nem befolyásota számottevően a NO3 mennyiségét!!!
Robotpilóta válaszolt #18 5 éve 5 hónapja
djguard szerintem nitritet akart írni csak elírta. A lényeget értettük, de a javítás helyes halőrxxl. :) Köszönjük!
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #19 5 éve 5 hónapja
Nagyon tetszik...
"Megjegyzem a szűrők frissen tisztítva voltak, így véleményem szerint csak szerényen nyelték a nitrátot." Ezt nem is várhattad el tőlük, hiszen aerob oldali biológiai szűrésnél nem a denitrifikáció, hanem épp a mielőbbi nitráttá alakítás a cél! :) Ezért is szoktam azt mondani mostanság- többek megdöbbenésére!- hogy egy jó biológiai szűrő akkor a legjobb ha ammónia-nitrit nem mérhető, de nitrát viszont igen...A dolog pikantériája az hogy titrálással nyilván ki lehet mutatni az említett vegyületeket is, /hiszen ha nem lehetne akkor miből lenne a nitrát?/ .
A nitrátszelektív gyantáink ugye megkötik a klf. anyagokat melyek a víznek "színt adnak"- arra figyelj hogy ez a szín akár némelyik eleségtől is származhat!
Élveztem a méréseidet, én is fogom használni a szódabikarbónát míg csak el nem fogy! :)
T.- :Gábor
djguard profilkép
djguard válaszolt #20 5 éve 5 hónapja
Nos, a 24 órás eredményeim:
A mérés körülményei:
Reagens: S*ra NO3 test. Aki már mért ezzel, az tudja, hogy 0, 10, 25, 500, 100 mg/l színskálás beosztású, ezért a köztes értékek megállapítása eléggé szubjektív, nagy hibahatárral, ezért elnézést, ha önkényesen állapítom meg az értékeket.
Egységesen 100g-os patronokat alkalmaztam, a belső szűrő vízsugarát ráirányítva. Megjegyzem a szűrők frissen tisztítva voltak, így véleményem szerint csak szerényen nyelték a nitrátot.
Tank méretek: 40 l, 30 l, 10 l
Kiinduló adatok: 40 l – 100 és 50 mg/l között, érzésem szerint talán 50-60 mg/l,
24 óra múltán: enyhén magasabb, mint 25 mg/l (30-40?), de emlékezetem szerint, határozottan világosabb, mint előzőleg.
30 l - 100 és 50 mg/l között, érzésem szerint talán 70-80 mg/l,
24 óra múltán: 50 mg/l közelében (60-70?)
10 l – határozottan 50 mg/l,
24 óra múltán: határozottan 10mg/l
Úgy látom, elég szignifikáns az eltérés. A pH és EC értékekkel nem tudok mit kezdeni, nem is akarok: pl. a 10 l-esben 0,03ppt az összes oldott anyag, rejtély számomra a csapvizes (0,16ppt) vízcsere után 2 héttel
Egy 15 l-est ma indítottam, erős 50 mg/l értékkel, ennek eredményét majd később.
Mint említettem, korábban kétségeim voltak a gyanta képességeivel szemben. Járt az agyam, mi lehet az oka, és azt találtam gondolni: talán a frissességgel van baj. Éppen ezért regeneráltam 300g szódabikarbónával a ½ kg gyantát, jóval a szakirodalmi dózis felett. Olyannyira tömény oldatot készítettem 2 l meleg vízben, hogy kb. 20-30g feleslegben úszkált a vödör alján. 1 napig forgattam a lében egy belső szűrő vízsugarával a kis zsákokat. Mélyborostyán színben lehelte ki a lelkét a megkötött nitrát. A bizonyosság kedvéért újabb, hasonló oldatban még egy napot töltöttek a zsákok a vödörben. Ez után már nem látszódott további „kioldódás”.
A helyzet az, hogy korábban is regeneráltam a gyantát hasonlóan, mint most, de akkor nem tudatosult bennem ez a „frissesség” jelenség, ezért álltam le egy időre vele. Általában elég jól beállt vizeim vannak, nem volt szükség a nitrát mentesítésre. Most is csak a téma, a fórumban történő újbóli felszínre kerülése miatt kezdtem el foglalkozni a dologgal. Egyetlen indokot találtam mégis rá: túl sötétek a vizeim, hiába tisztítottam meg az üvegfedeleket. (ha-ha, szmájli))
Az akváriumokban is látványos volt a sárgás szín kivilágosodása, a lakók viselkedésén egyelőre nem látok változást, bár eddig sem volt velük semmi baj.
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #21 5 éve 5 hónapja
Túlél ha okosan csinálod ;) Akár több mint ezret is...
T. :Gábor
Pap Endre profilkép
Pap Endre válaszolt #22 5 éve 5 hónapja
Lehet hogy elkerülte a figyelmemet, de nem találtam arra infót itt, hogy jellemzően hány regenerálást bír ki egy nitrátszelektív gyanta töltet? Vagy ez rajta lesz majd a dobozon ha veszek?
Robotpilóta válaszolt #23 5 éve 5 hónapja
djguard!
Természetesen várjuk a mérések eredményeit, hiszen a magamfajta kezdőknek ez nagyon hasznos infó lessz. Javaslom az eredmények leírásánál a kiindulási értékek és kapott értékek mellé a gyanta behelyezése óta eltelt időt is feltüntetni. Köszönöm!
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #24 5 éve 5 hónapja
Hi DjGuard!
Mindenképpen érdekel az eredmény, hiszen én is használok ilyen gyantát-sőt egyre többet fogok! Szódabikarbóna több kiló bevetésre készen várakozik..én a javasolt 300g-ot használnám egy kilónyi gyantához!
T. :Gábor
djguard profilkép
djguard válaszolt #25 5 éve 5 hónapja