20 október 2020

Még alig múlt éjfél amikor heves zivatar rázta meg a fákat a kertben...ráébredtem.Képtelenség ilyen időben aludni-gondoltam-a levegő friss,hűvös..menni kell!Irány hát a Sajó,éjszakai ellenőrzés is ráfér igazán-bár odaérkezve egyedül voltam a parton e korai-vagy késői?-órán.Magányosan teltek az órák,mígnem a pirkadattal befutott első sporttársam is...de addig számos éjszakai neszt,rengeteg parti mozgolódást élhettem át horgásszékemben gubbasztva.Megállapítottam hogy még mindig csípnek a lányok-hiszen a szúnyogok közül csak ők foglalkoznak vérszívással.Jól éreztem magam,mint mindig ha csöndben lehetek..és főleg valamely víz partján.

Munkám egy részének végeztével végül belevethettem magam a mérésekbe..a héten nagyon kedves kolleginánk küldeményeként végre normális reagensekhez jutottam-hiába, évtizedek alatt sem tudtam megkedvelni azt a tesztet ami itt elérhető:(Most

azonban újult lendülettel vetettem magam  a témára..

Vajon van aki ne élvezné egy ilyen park használatát?Alig hiszem..Van ittnitrát-nitrit teszt,ph mérő kütyü-és Kh-Gh meghatározásához szükséges készletecske is...Mindez gusztusos kis flakonkákban,csoda küvettákkal..:)

Lássuk hát milyen eredményeket mértem a folyón,és saját vizeimben..

Sajó:Ph:8,Kh 7,Gh 14,NO2 0.0,NO3 0.0 mindez 20 fokos vízben...valahogy el is vártam hasonló eredményt.

Hazafelé utamon megálltam egy kis vízfolyásnál,és jól kiöblített flakonban hazasiettem egy kis mérnivalóval..íme:

Hangony patak:Ph 8,Gh 41/!!/,Kh 16,NO2 0.5mg/l,és végül NO3 10mg/l.Elgondolkoztató...főleg az a tény,hogy a város mocskát összeszedve lepedékes vizű patakocskaként a Sajóba ömlik.Tavaszonként ebbe is feljárnak a halak ívni-bár megjegyzem:akkor nem ilyen poshadt-halott kinézete van!

Hazaérve még érdekelt a kútvizem,csapvizem,és akváriumjaim közül pár tesztje..így ezekkel is dolgoztam kicsit.

Kútvizem:Ph 8,Gh 23,Kh 9,NO2 0.0,NO3 10mg/l....mindez a jó hideg borsodi kivitelben,hiszen mindössze 12 celsiusnál állt meg a hőmérő higanyszála.A nitrát érdekes..de nem meglepő:felénk még nincs csatornarendszer,és bizony páran egyenesen az árokba nyomják ki esőkor a szennyet:(Magam az emésztőnkben feltáró kultúrát "üzemeltetek",időnként újabb adag Septifossal rásegítve.Az így keletkező víz nagy része kilocsolásra kerül..de csak a kert azon részére ahol fák,és semmire nem használt fű van.Érdekes hogy a szürke víz nem is büdös..a fű viszont akkorára nő mint sehol máshol!:)A kútvizünket is csak locsolásra használjuk...bár nyilván megfelelne WC öblítésre is-ha lenne házi vízművünk.

Csapvizem:Ph 7.5,Gh 17,Kh 10,NO2 0.0,NO3 0.0 a jól kieresztett csapból 18 fokos víz jött éppen.Bajom van vele...tavaly ősszel egy másik hálózatra kötöttek rá minket,és azonnal el is búcsúzhattam az addigi 8-12 Nk-s víztől...ez most mintha lebegő részeket is tartalmazna,mert a pohárban néha bizony reggelre fátyol van:(Ezt isszuk-ezzel főzünk..sőt halaznom is ebben kell eztán.Cserélgettem is tegnap bőszen a vizeket,hiszen halaim mindig élvezik amikor végre kapják az újat-erre mit mérek egyik akváriumomban ma?

Akvárium tegnap cserélt 40% víz:Ph 7,5,Gh 20,Kh 2/??/,NO2 0.0,és végezetül sajnos NO3 100mg/l körüli....A víz most fűtetlenül is 24 fokos.Borzalom,ám van tanulsága-története.Kora reggel hazaszóltam a nagyfiamnak..ugyan etesd már meg a növendékeket egy kis szárazzal,már biztosan várják!Nem találta a saját e célra vásárolt és ritkán alkalmazott szárazeleséget,de feltalálta magát:kért a szomszéd baráttól!:)Mikor 10 óra körül hazaértem,azonnal szemrevételeztem az "állományt"-ez évtizedes szokásom.A medence alján ott a kaja..a coryk figyelnek...néha egy-egy följön levegőért.Istenem...a víz homályosodik,a halak mintha apatikusak lennének-azonnali leszívása a maradéknak-ha egyáltalán ettek belőle.Cserevíz készítése,ismételt 50%-os vízcsere....mérni is csak a félretett vizet mértem,nem késlekedtem.A medencében oldalmatten működik cseh emelővel,a matten kamrájában nitrátszelektív gyanta-biztosan kimerülve.

Tanulság:nem kárhoztatom a srácot..én voltam a hunyó:(.Inkább egy kis éhezés,vagy jobb tájékoztatás az otthoniaknak a kaja helyéről,mennyiségéről-de végül nem lett baj.Egyetlen halam sem hullott el-estére már módjával kaptak fagyi v.szúnyogot is.A gyanta holnap regenerálásra kerül....lehet még ettől is magasabb érték lett volna ha nincs!Ki-ki vonja le a tanulságot...szárazzal való etetés csak ismert és minőségi eleséggel.Bár nem kívánom közölni a kaja nevét,mégis elgondolkoztató:nitrátbánya....Íme az a kép amit a reagensek nekem mutattak:

Utolsó mérésemet szántam tanulságként,bár azt hittem ebben a medencében fogok a legrosszabb paramétereket mérni...

Akvárium 2:víz 14napja-ó istenem két hete!-nem cserélt,a C.aeneusok éppen rakosgatják az ikrát.Vize:Ph 7.5,Gh 18,Kh3,NO2 0.0,NO3 50.0mg/l alatt...a víz ugyancsak 24 fokos.

Csere lesz holnap..ám mint látszik nem mindig kell sokolni a corykat hogy ívjanak;)!

Felhívnám a figyelmet a nem is oly régi  javaslatra...Országos víz adatbázis.Én szivesen megmérném még a legapróbb vízfolyást is itt a környéken...sőt akár a forrásokat is.Ha lenne hová feltölteni az adatokat nyilván hasznos lehetne a vájtfülűeknek..;)

Ez hát a mai méréseim eredménye..száraz,de talán tudtam nektek annyi kedvet csinálni hogy ti is mértek-és jobban elsajátítjuk mindazon történések miértjét,ami vizeinkben történik.Nekem azonnal kedvem is lett egy kicsit visszaolvasgatni.....

További kellemes napot:Gábor


Bejelentkezés a hozzászóláshoz


halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #1 8 éve 3 hónapja
Hoppácska..megb..erőszakolom az oldalt..íme a másik kép,ami a megbuggyant vizem teszteredményét mutatja:

Na ez....jpg

T.:Gábor
Aha..itt már bukta:(Érdekes hogy beilleszti,felismeri..aztán nem található..na ja:(!
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #2 8 éve 3 hónapja
Próbaképpen szerettem volna a lemaradt képeket itt mellékelni..nem boldogul vele az oldal,pedig minden kritériumnak megfelelnek:(
Már nem is találgatom miért-inkább a segítségre,megoldásra várok.
Köszönöm a hozzászólásodat,megtisztelő ha kicsit pongyola stílusomban e neves szerző hatását véled felfedezni/okkal..egyik kedvencem volt!:)/
T.:Gábor
Még egy próba..most egy képpel:
Mátéfi profilkép
Mátéfi válaszolt #3 8 éve 3 hónapja
Most akkor elveszett a fényképezőgéped? Vagy tényleg fekete-fehérben nyomod ezek után? Nekem hiányzik nagyon a színes fotó az ízes szöveghez:) Igazán beszúrhattál volna párat... gondolom csináltál, vagy nem?

A vízadatbázis már régen elkészült, a közzététel hiányának az okait nem tudom. Egyébként pont ilyen mérésekre gondoltam, mikor megálmodtam az adatbázist. Kedves sporttársunk az informatikus Péter meg gyorsan "meg is" programozta. Most már csak használni kellene és feltölteni adatokkal......

Ja és az írásod eleje nagyon hajaz valamely Molnár Gábor naplórészletre, tisztára az a stílus. Nekem nagyon bejön. Kösz.
Bejelentkezés
Legutóbbi fórumbejegyzések
  • Nincs üzenet