Előrebocsátom:mind az ötlet,mind pedig a kivitelezés "netszerte" megtalálható...Az alapötletet hobbitársam hozta tudomásomra-mert bármennyire is sokat olvasok-ötletelek,ez eddig elkerülte figyelmem.Nem nagy dolog pedig...de legyen itt példaként az utánunk jövőknek.
Az alapgond a következő volt:bár itthon tenyésztek számos élő eleséget,a lefedésükre mindig különös gondot fordítottam,hiszen kertes házban-és annak pincéjében hódolok e "bolondériámnak".Próbálkoztam én a hagyományos textillel végzett legumizással is,aztán a kis tégely saját tetejének rápattintásával... A textil ok..de sok időt vett el a legumizása,sőt néha céllövöldébe illően el is lövöldöztem a gumikat:D-nagy vadat nem sikerült ejtenem!;)
Ekkor megpróbáltam a sikeresnek gondolt módszert :a tetőket kis rést hagyva illesztettem föl,ezzel el is értem azt,hogy a levegőmozgása kielégítő legyen.Aztán azt is sikerült elérnem,hogy a lakásunkban mindenhol jelen lévő szúnyoghálók dacára a muslincák meglelték a kultúrákat.:(.Kollégám jelezte:nála már ki is keltek a kis gyümölcslegyek...ez nem lett volna baj,mert remek kiegészítő eleségnek számítanak számos halfaj számára...de ezek a banánféreg,és a Walterféreg tenyészetben tették ezt..ez viszont gáz,és para!:(
Lássuk be:párunk,családunk így is hatalmas toleranciát tanúsít mikor a közös fészekbe nemhogy a halakat,de még a számos eleséges tégelyt is beengedik.Meg aztán magam sem kívántam szembesülni egy nyüzsgő tenyészettel..annál is inkább,mert e kétfajta élőeleséggel jobbára a kis ivadékokat etetjük-nem kell hát a fertőzésveszély,nekünk tiszta microworm kultúrára van szükségünk!
Mint írtam:a megoldás kézenfekvő..csupán a megvalósítás kerül nem több mint pár percbe.Fogjuk a tégelyünk tetejét,és nekünk tetsző módon megrajzoljuk az átörések helyét-merthogy pontosan erről szól a dolog!A tégely eredeti tetejét használjuk,egyszersmind a szemét helyett esetleg hosszú évekig tovább hasznosítva azt.Nekem különben is halálom a sok sosem lebomló műanyag-öröm hát ha valamit tovább használhatok.Íme a nekem tetsző mintázat....

A blog folytatásához kérlek kattints az alábbi-talán már ismert-linkre:

www.halorxxl.blogspot.hu

T.:Gábor

Bejelentkezés a hozzászóláshoz


mmccannon profilkép
mmccannon válaszolt #1 8 éve 2 hónapja
Egyetértek veled, Kapi, de ne felejtsük el, hogy mindez nagymértékben függ a tenyészedény méretétől is.
Azért egy fagyis dobozban jobban bírják a "gyűrődést", mint egy "majonézes krumlisaláta" dobozban, ami kb. negyedakkora.
kapi profilkép
kapi válaszolt #2 8 éve 2 hónapja
sziasztok
Hogy mennyire tolerálják az oxigén hiányt a kis férgek arra a legjobb példa a postai szállítás ami ideális esetben is 2 napig tart a borítékban 1 parányi zacskóban légmentesen lezárva sokszor nagyon meleg,vagy éppen túl hideg időben.
Én eddig még csak a grindálról hallottam hogy elpusztult szállítás közben.ezek szerint a banán és a Walter sokkal toleránsabb ez ügyben.
Ha jól tudom az első szállítmányok angliábol érkeztek kb 2 hét alatt értek ide és nagy részük túlélte ezt is.
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #3 8 éve 2 hónapja
Vajon mennyi oxigént fogyaszt pár tízezer Walter féreg,vagy adott esetben pár ezer grindál?Nos ebben a kérdésben azt hiszen egyikőnk sem kompetens...
Én a józan paraszti eszemmel azt gondolom,hogy amely féreg a felszínen él,vagy levegős közegben érzi jól magát,annak adok lehetőséget a szabad levegő vételre.Viszont megint egy másik kérdés az,hogy mennyi kell nekik?Ez irtózatosan kevés lehet..így elképzelhető hogy a Kapi követte módszernél-ahogy írjátok is-valóban elegendő a bennmaradó levegő.Hogy aztán a zárt zacsis dolognál mi volt a magyarázat...de mikor először olvastam is azt éreztem hogy én nem zárnám le.Egyáltalán nem vonom kétségbe kedves barátom szavait,de én idegenkedek bárminemű élőlényt légmentesen elzárni.
A szükséges levegő viszont eszméletlenül kevés is lehet...bizonyság erre a hazánkban vizsgált kozmopolita E. buchholzi-grindál:)-elhelyezkedése:az avarszinttől teljesen a 125 centis mélységig megtalálható volt!Képzeljétek el milyen vastag járatot ás magának egy grindál...no ennyi levegő azért még jut nekik!:)Ha már grindál:tavaly télen sikeresen a halálba küldtem az egyik legszebben "muzsikáló" grindál tenyészetemet azáltal,hogy erősen túlnedvesítettem.Tocsogott..de meg voltam győződve arról,hogy semmi gáz nem lesz,hiszen vízben is eléldegélnek jó darabig.A hajnali etetésre az összes átköltözött az örök tőzeg mezőkre.:(Na erre vajon mi a magyarázat?Vízben sokáig elélnek..a tocsogós tőzegben viszont alig 8 óra alatt végük lett.
De:nem meglepő ugye ha azt mondom sokat olvasok a témában?Márknak üdvözletem küldöm,de lehet hogy az én grindálom nem is az a fajta grindál amit annak gondolok-vagy hogy akartam mondani! :D A televényférgek közé tartozó kis fehéres féregnek ki tudja hány faja van...lehet hogy az enyémek nem a "Búvár Kund" sajátosságokkal bíróak közé tartoznak.Meghatározásukat viszont pár hazai hírességen kívül senkinek nem ajánlanám jó szível!:)
Egyébként pontosan az történt anno velem amit mesterünk is mondott:én a fedő üveglapokra felmászott,és az oldalfalakon nyüzsgő Walterekkel,banánférgekkel etettem..aztán szépen visszahelyeztem a tisztára mosott üveget:(Az a pár csepp víz pontosan elegendő volt ami szépen légmentesen lezárta a tenyészetet..Legközelebb már egy bűzlő katyvasz fogadott.
Viszont az is igaz,hogy én akkoriban még nem etettem minden nap belőlük!Maguk a kis férgecskék is képesek voltak saját magukat befullasztani azáltal,hogy totálisan elzárták az üveglap,és a kis tégely közötti picinyke rést:(Erről anno beszéltem is...
Kapi viszont megmondta a frankót a férgek felfutásának magasságával kapcsolatosan!Valóban igaz az hogy minél több a levegő,annál kevesebben másznak fel,és alacsonyabbra is.Ha másra nem is,de ennek megállapítására kitűnően megfelelt a klf. sűrűségű szivacsokkal végzett kísérletezésem.:)
A TM 20-nál csak akkor rajzottak föl irtózatosan,miután frissen etettem őket..a következő nap már alig fél centire hagyták el a közeget-és mint írtam sajnos a muslincák be tudtak mászni:(
A mostani TM 30-as dugók mellett a muslincák kirekesztődtek,a banánok-Walterek szépen 2-3 centi magasan feljönnek még az etetés utáni második napon is.
Az ágyszivacsos megoldás viszont azonnal sikeres is lehetett volna-ha nem vagyok kíváncsi a muslincás dologra!:D Viszont most már látom hogy valóban van kapcsolat a gázcsere nagysága,és a felmászó férgek között..ezért örömmel jelentem,hogy még mindig csak 3,max 4 centig merészkedtek elő az edényke falán-írom mindezt az ágyszivacsos dugókkal ellátott tetővel fedett friss etetés utáni "robbanás" utáni mérésről.
Már nem is szeretném hogy a tetőig jussanak...egyenesen a tégely faláról etetek a "villámblogban"említett kis műa lapocskával.Én nem cifrázom..egyenesen belemosom a medencékbe a leszedett férgecskéket.Igaz viszont hogy néha a fáradtságom-vagy a hajnali 4-óra miatt!- kissé mélyebbre kapok bele a közegbe is...az ebből véletlenül kilapátolt mennyiség viszont sosem haladja meg az 1-2 mm3-nyi mennyiséget!Káros hatást még szerencsére nem tapasztaltam-viszont inkább óvatosan dolgozunk.
Most tényleg sajnálom hogy ilyen hosszúra nyúltam...elnézéseteket kérem.
T.:Gábor
kapi profilkép
kapi válaszolt #4 8 éve 2 hónapja
sziasztok
A grindáljaim kb 7 éve vannak meg, reggel és este etetek belőle , így napi kétszeri légcsere biztosított és nincs rányomva passzentosra a fedél vagyis nincs hermetikus zárás.
A Walterférgeket viszont tartottam teljesen lezárt nilon zacsiban 5 napig Kisem nyitottam a zacskót csak figyeltem hogy a különböző táptalajokon hogyan szaporodnak.
Semmi bajuk nem volt a zacsi oldaláról etetni is lehetett volna úgy megtelt férgekkel.
Szerintem normál használat mellett vagyis ha napi 2 alkalommal kinyitjuk a dobozt teljesen felesleges lukakat csinálni,a Walterféregnél meg egyenesen káros ugyanis minél több levegőt kap annál kevesebb féreg mászik fel a doboz oldalára.
Természetesen ha hetekig magára hagyjuk a tenyészeteket akkor azok kifognak pusztulni.
Mátéfi profilkép
Mátéfi válaszolt #5 8 éve 2 hónapja
Egyetértek veled. Igen kevés élőlény képes arra, hogy a légköri levegő hiányában, oxigén-szegényes vagy hiányos környezetben életben tudjon maradni. Szerintem a tenyésztett férgek sem kivételek, még akkor sem, ha elviselik az oxigénszegényebb környezetet és elviselik a táptalajban képződő különféle gázok koncentrációját. Valószínűleg arról lehet szó, hogy a tenyésztődobozba zárt oxigénmennyiség elegendő és kitart addig, ameddig a tetőt újból és újból felnyitásra kerül valamilyen okból. Ilyenkor megtörténik a levegőcsere. Valószínűsítem, hogy amennyiben hosszabb ideig nem történne meg a szellőztetés, az a férgek fulladásához vezetne. Az erjedésszerű táptalaj, a férgek életfunkciójával járó gáztermelés viszonylag hamar felboríthatják a levegő összetételét. Kellene csinálni egy kísérletet, hogy ténylegesen mit bírnak ki a férgek. Új tenyészetet kellene indítani és ha robbanásszerű a szaporodás, akkor légmentesen lezárni az átlátszó tényészedényt és megfigyelni/naplózni a történteket. A tapasztalatok alapján már lehetne következtetni arra, hogy általában milyen gyakran szükséges a férgeket friss levegőhöz juttatni. Állandó vagy elég csak alkalmi jelleggel.

Kapi,
Te milyen gyakran szoktad leemelni a tenyészetről a tetőt? Mennyire zár jól a dobozod?
Pasa profilkép
Pasa válaszolt #6 8 éve 2 hónapja
Szerintem viszont szükséges a tetők lyukasztása.
Természetesen működhet egy telep e nélkül is, ideig-óráig, illetve akkor, ha viszonylag szárazabb. Lezárt tetőnél a férgek hajlamosan egyetlen nap alatt teljesen kipusztulni és a telepet tönkretenni.
Akkor fordulhat elő ilyen, ha a férgek a tetőre is felmásznak és a tetőt -lemosás után- vizesen tesszük vissza.
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #7 8 éve 2 hónapja
Ott a pont...én tényleg átsuhantam Toist postja fölött:sick:Pedig ha figyelmesebb vagyok,ma már én is szolgálhatnék tapasztalatokkal,és az valószínűleg összecsengene Kapi,és Toist észrevételeivel.
Természetesen van módom kipróbálni a "teletető" módszert,bár egyáltalán nem vonom kétségbe hogy így is eredményesek vagytok.:)
Azonban saját buzgóságom okán én azt gondolom hogy továbbra is alkalmazom a szivacsos módszert..és most derüljetek:tetszik!Imádom ahogy kis szellőzési lehetőségként ékesítik a dobozkáimat,és örömemet lelem a tetőlyukasztgatásban:)Hiába..mint mondtam hajlamos vagyok a túllihegésre mindenben! :D
Itt megszakítottam rövid időre a hozzászólás írását,és egy villámtesztet végeztem:egyetlen kis szivacson át is tudok levegőt venni úgy,hogy benne van a tetőben..sőt az ágyszivacson keresztül is megtehetem ezt,mégcsak erőlködnöm sem kell!A TM30-as dugókon átsüt a nap ha elé tartom...A szivacsrudacskák szerintem olyan 2-3mm-el nagyobbak mint a lyukasztott áttörés-tehát korántsem olyan szoros a dolog!Valamennyi gázcserének kell lennie,mert érzem a tenyészetek enyhén élesztős szagát amint a közelükbe megyek...
Bár levegőcsere nélkül is mehet a dolog....de tetszik na! :D Bárhogy is legyen azt kívánom hogy sikeresen tenyésszetek minél több élőeleséget!
T.:Gábor
kapi profilkép
kapi válaszolt #8 8 éve 2 hónapja
sziasztok
Egyet értek az előttem szólóval én sem lukasztom ki egyik kultúra tetejét sem szerintem is felesleges.
toist profilkép
toist válaszolt #9 8 éve 2 hónapja
Nálam viszont még él a grindáltenyészet!
Látom átsuhantatok formabontó kérdésem felett :blush: : érdemes-e bárhogyan is (lyukasztás, fúrás/vágás kiegészítés stb) átalakítani a tetejét a tartódobozoknak?
Tesztem alapján egyelőre nem látom indokoltnak, de még várok pár hetet a merész kijelentésekkel és következtetésekkel nehogy "pofára essek" :)
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #10 8 éve 3 hónapja
Ma örömmel konstatáltam,hogy nem kell már tovább kísérleteznem.A TM30-as szivacsdugók megfékezik a betelepülni vágyó legyecskéket.
A pincében lévő grindálok tetejébe azonnal ágyszivacsból készült dugók kerültek,és messzemenően beváltak.Megfelelően tartják a benti klímát,ugyanakkor a szellőzés is elegendő.Tanulság:ha valaki kivitelezné a tetőmegoldást akár azonnal az ágyszivacsot is használhatja....a TM20 felejtős!
T.:Gábor
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #11 8 éve 3 hónapja
Oks..úgysem lenne halovány remény sem a javulásomra :evil: :woohoo: !
Televényféreg..na ezzel jól belehoztad az érdeklődést a fejembe...Honnan lehetne szuper kultúrát szerezni?Elepedek értük....
De van fejlemény nálam is televényféreg ügyben!Amit anno a börze után küldött nekem a mester,én szépen beoltottam a biblia szerinti közegbe,és megkezdtem a táplálásukat.Azonban pár nap múlva sem láttam semmi mozgást:(Ezt már tudjátok,mert írtam anno...
Viszont én akkor is akartam tudni,hogy hová lettek a sós vízből kivett,és elevenen tekergőző fehér "gilisztáim"?Egy nagy tálcára kiborítottam az egészet,és milliméteres rögökre szedve kutattam utánuk.Olyan nincs hogy egy jó csipesznyi adag féreg nyomtalanul eltűnjön!!Hittem én...mert írmagjukat sem leltem,de a csillagokra esküszöm hogy jó a szemem.
Nem volt mit tenni...visszatettem a közeget az edénykébe,és el is feledkeztem róluk.A pincénk hűvösében várta a szabadidőm eljöttét a két kis áttetsző falú lapos tégely....Egyszer aztán a belső falán elevenen mozgolódó hófehér lényt véltem felfedezni,melynek hossza elérte a 20mm-t!Adtam neki egy kis főtt sárgarépát..meg kis tésztát a levesből.Mára már mindkét edénykében van némi mozgolódás,sőt már 3 centis fehér férgecskék is grasszálnak időnként!De máig titok számomra hogy ezek a sós vízben pár hétig leledző állatkák hová tűntek hetekre a tenyészeteimből?Mivel tényleg igen alaposan átvizslattam utánuk a közeget,csak a kokonokkal való túlélésre apellálhatok-viszont legalább már van belőlük valamennyi.Szeretnék rengeteget..kevés a türelmem.Honnan szerezhetnék működő kultúrát please all!!
T.:Gábor
mmccannon profilkép
mmccannon válaszolt #12 8 éve 3 hónapja
Természetesen a saját tetőt használom.
Vannak nekem olyan dobozaim, amik láttak már grindált, televényt, most épp Waltert. 1%-os permanganát oldattal szoktam - a mosogatószeres puceválást követően - jól kimosni.

Gáborom, mi úgy szeretünk, amilyen vagy. Ha meg nem lennél ilyen, addig vernénk, míg pont olyanra nem "romolsz el", mint amilyen most vagy. :laugh:
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #13 8 éve 3 hónapja
Igazad van..de tudod hogy én szeretem bonyolítani! :D
Már az is fejlődés számomra,hogy az eredetileg üveglapokkal fedett tenyészeteket ezekkel fedem-a grindáloknál pedig felváltásra kerülnek a rongydarabok...Kissé magamat kifigurázva ha én is tűvel lyuggatott tetőket használnék,azóta már biztosan azzal fárasztanálak benneteket hogy milyen átmérőjű tűvel mennyi furatocskát képezve van elegendő légcsere,és hogy ez szerintem mit számít az egészben...Elismerem én....ez vagyok.Némely dologban felületes,néha viszont túl precízkedő!
Jó a lyuggatott tető..de mennyi lyukat,milyen átmérővel-hé...már kezdeném is! :)
Lényeg hogy magát a tetőt ne kelljen kidobni a szemétbe,és ne kelljen mást erre a célra használni..legyünk környezettudatosak,nálam erről szól.
T.:Gábor
mmccannon profilkép
mmccannon válaszolt #14 8 éve 3 hónapja
Legegyszerűbb, és számomra legrokonszenvesebb a Mátéfi-megoldás: gombostűvel alulról átszúrkálom a tetőt. Ezáltal kívül apró sorjácskák lesznek, amik elrettentenek minden betolakoni vágyót.
toist profilkép
toist válaszolt #15 8 éve 3 hónapja
Gábor, ne haragudj, én eddig bírtam ki, hogy ne szóljak hozzá! :)

A kivitelezés nagyon igényes, a megoldás találó, azonban olyan dolgot fogok tenni, amiért lehet megköveztek: megkérdőjelezem az értelmét! Úgy értem: egy sűrűbb szivaccsal annyira lecsökkented a gázcsere lehetőségét, hogy hacsak jelentős huzatot nem csinálsz a tető fölött, a doboz levegője nem fog cserélődni, lévén a dobozon belüli és kívüli nyomás nem tér el elég jelentősen, nincs ami indukálja a folyamatot. Kb olyan, mintha a gyári (preparálás nélküli) fedele lenne rajta... Itt fel is merül bennem egy kérdés: szorgalmasan lyukasztgattam magam is mindig a grindáltelepek fedelét, azonban mióta banánférgekkel is kacérkodom kicsit elgondolkodtam a dolgon - a banántelepbe mindenhol egészen apró lukakat javasolnak, gyakorlatilag a teljes felülethez képest elhanyagolhatóan kicsit. Nem részletezném nagyon a dolgot, bár a férgeim szaporodása igen hullámzó és még nem tapasztaltam ki rendesen az ügyet, jelenleg az egyetlen szüretelhető tenyészetemen egy db lyuk sincs. Napi 1-2x mindig nyitogatjuk a tenyészeteket, de ha ezt még nem is tesszük, a férgek friss levegő igénye, szerintem nem túl jelentős... Felmerül a kérdés, hogy érdemes-e egyáltalán lyukasztgatni (dolgozni vele + egyéb rizikókat kockáztatni általa)?

Gábor, tudom, hogy ha egy kis kísérletezésről van szó, nem dugod homokba a fejed! Arra kérlek, ha van kedved tégy egy próbát és 1-2 tenyészetet -kontrolltenyészet jelleggel- próbálj ki lukasztás nélkül Te is, ha van rá lehetőséged! Én a héten a banánokon felbuzdulva indítok pár grindált is hasonló módon és kíváncsian várom az eredményt... :)
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #16 8 éve 3 hónapja

kapi beküldte: szia Gábor
Látom ügyesen barkácsolsz,ragassz a dobozok aljára parafa dugókat akkor több réteget is egymásra tudsz rakni a dobozokból.

Hoppá..e mellett meg elmentem,és a köszönetem kifejezése után nem gondolkodtam el.
Jó elgondolás,de e nélkül is egymásra rakom őket :).Mint a blog utolsó képén láthatod,a tetők peremétől valamivel alacsonyabb szivacsbetétek nem akadályozzák az egymásra helyezést...
Köszönöm hogy segíteni szerettél volna:Gábor
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #17 8 éve 3 hónapja
"Fejlemény van",amit szeretnék elmondani.Tegnap megdöbbenésemre muslincát találtam az egyik edénykében,tehát azonnal neki is láttam az összes tetőmön való szivacscserének.Most TM30-ból készült kis dugók vannak benn,ma hajnali etetéskor tiszta kultúrákat láttam.
Amennyiben még ezen is bejutnának a kis legyecskék,további módosításként TM45-ből készült dugók kerülnek be..de már kíváncsi vagyok hogy a muslincák milyen sűrűségen képesek átverekedni magukat-ezért kísérletezem!:)
További gondolataim:mint anno jeleztem is,igen tetszik a megoldás,és szeretném a grindáljaimon is alkalmazni az efféle tetőket.Azonban a pincében előfordulhat télen hangya "attack" is,illetve az ugróvillások szétterjedését is szeretném akadályozni.Ezért az ottani eleségállatkáim tetejébe alapból TM45 dugók kerülnek majd,de elképzelhető hogy azonnal ún."ágyszivaccsal" próbálkozok.
Meglepődtem amint megláttam a kis gyümölcslegyecskét...az elmúlt napokban a hűvösebb időben az ég világon semmi gond nem volt,úgy látszik a melegfront őket is meghozta a fürdőszobai tenyészetekbe. :(Szerencsére a megoldás már régebben kigondolásra került,javaslom nektek is módosítani ha lenne ilyen gondotok!
T.:Gábor
kapi profilkép
kapi válaszolt #18 8 éve 3 hónapja
szia Gábor
Látom ügyesen barkácsolsz,ragassz a dobozok aljára parafa dugókat akkor több réteget is egymásra tudsz rakni a dobozokból.
lucius válaszolt #19 8 éve 3 hónapja
pont erre és ezért mondják, hogy nem felhasználóbarát
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #20 8 éve 3 hónapja
Az is lehet azonban hogy csak azért nem tudjuk megfelelően használni,mert nem értjük tökéletesen a működését.Ami nekem kifejezetten tetszik az az,hogy ha ne adj isten a hozzászólás -vagy blog- írása közben megszakad a net kapcsolatom,nem vész el az addig írt szöveg.Nálam sajnos ez néha visszatérően előfordul,és bizony az én gépelési tudásommal csalódás egy mondat elvesztése is:(.
Egyetértünk:jó lenne akár egy részletekbe menő technikai "itiner" létrehozása is,hogy mit-hogyan csináljunk.A magam részéről hasonlóan részletekbe menőt tartanék jónak,mint a képfeltöltéseknél tett saját legutóbbi post-om.Sajnos nem vagyunk egyformák,nekem például sokkal részletesebben szükséges elmagyarázni minden technikai részletet...mert a tudásom kívánni valót hagy maga után.
T.:Gábor
lucius válaszolt #21 8 éve 3 hónapja
Sziasztok!
Az eredeti témához off, de a disputához tartozik.
Sajnos az oldal nem felhasználó barát, ez tény. Persze mindent meg lehet oldani, ha valaki igazán elszánt, de ez így gáz! szvsz a 21 században vagyunk, az erőforrásokat érdemes lenne átirányítani az online felület felé, és egy jól használható fórumot faragni ebből.
üdv:Lucius:sick: :blush: :silly: :P :cheer: :( B) :pinch: :evil:
még egy smileet sem egyszerű betenni:)
persze most sikerült
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #22 8 éve 3 hónapja
Azért hasznos volt-legalább láthatod hogy én maradéktalanul elolvasok mindent.Kicsit érzékeny is vagyok ez tény...meg néha beleképzelek olyan dolgokat amit nem kellene.Ilyen a nyelv..intonáció,gesztikulálás nélkül szinte érthetetlen.Javaslom ezért hogy legközelebb az ilyen személyes meglátásokat vagy egy külön erre való topicban,vagy pedig privátban beszéljük meg.Tudod hogy én szeretem a korrekt utat választani....
A tanulságot-sőt tanulságokat én is levontam...pl.: a fórumélet nem nekem való,sokkal szelektívebben kell figyelnem a legapróbb mondandókra,és a legfontosabbak egyike:sose szabad reagálni olyan -esetleg csak beképzelt-mondandókra,melyek a legkisebb szilánkkal is személyesre sikeredtek,vagy nem a témába vágóak.
Gyűlölöm hogy ezt a tegnap nagy lelkesedéssel írt villámírást is sikeresen lesilányítottam azzal,hogy reagáltam.Javaslom a radírt..
T.:Gábor
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #23 8 éve 3 hónapja
Mac:hozzászólásod mindig csitítóan hat rám...Látod már hogy mennyire vagyok ügyes?:(
Semmi esetre sem hasonlóra gondoltam mint amit kaptam.Nem gáz..ez van.Ahányan vagyunk annyifélét gondolunk,és ha csak te egyedül értetted meg a célom már megérte-de már nem éri meg.
T.:Gábor
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #24 8 éve 3 hónapja
Hát ez csúcs..köszönöm szépen!:)
Légyszives mindhárom blogommal ezt megcsinálni,és akkor már semmi szükség a blogspotra...sőt az eredeti blogra sem.Azonban nem én hozom létre a külön topicot..ezt maga a honlap teszi meg automatikusan.Elég szerencsétlen dolog,mert így két helyen is megtalálhatóak a hozzászólások ugyanarra blogra.
Köszönöm szépen a segítséget,csak egy dolog nem tiszta még Gyula barátom:amikor szóltam neked hogy a cseh emelőkről kissé bővebb lenne a téma mint ami ide belefér,és hogy mi a szándékom szólhattál volna...ne tedd buta srác,mert azt reklámként is felfoghatják emberek.Én pedig abban a hiszemben hogy jól csinálom,toltam a kocsit mint barom...tipikus esete annak,mikor a butaság-hülyeség-szorgalommal párosul:(Nagy lelkesedésemben nekibuzdulván minél alaposabban megfogalmazva,a rengeteg szabadidőmben azt hittem így megfelelő.Nem az..már látom.Sajnálom.
Az utolsó két blogom öröm,és hasznosság érzése helyett kis gyomorfájást hozott,amiért nem a témába vágó hozzászólásokkal lettek kommentelve.Felvetődik a kérdés....de mi a fenének papoljak?:D
További legjobbakat,ha a többiektől is hasonló visszajelzést kapok-és a weblap tulajdonosára,moderátorokra is gondolok-azonnal kérni is fogom a törléseket,megfelelő formába öntéseket.
T.:Gábor
Mátéfi profilkép
Mátéfi válaszolt #25 8 éve 3 hónapja
"Eleségkultúrák tetőmegoldása

Előrebocsátom:mind az ötlet,mind pedig a kivitelezés "netszerte" megtalálható...Az alapötletet hobbitársam hozta tudomásomra-mert bármennyire is sokat olvasok-ötletelek,ez eddig elkerülte figyelmem.Nem nagy dolog pedig...de legyen itt példaként az utánunk jövőknek.
Az alapgond a következő volt:bár itthon tenyésztek számos élő eleséget,a lefedésükre mindig különös gondot fordítottam,hiszen kertes házban-és annak pincéjében hódolok e "bolondériámnak".Próbálkoztam én a hagyományos textillel végzett legumizással is,aztán a kis tégely saját tetejének rápattintásával... A textil ok..de sok időt vett el a legumizása,sőt néha céllövöldébe illően el is lövöldöztem a gumikat:D-nagy vadat nem sikerült ejtenem!;)
Ekkor megpróbáltam a sikeresnek gondolt módszert :a tetőket kis rést hagyva illesztettem föl,ezzel el is értem azt,hogy a levegőmozgása kielégítő legyen.Aztán azt is sikerült elérnem,hogy a lakásunkban mindenhol jelen lévő szúnyoghálók dacára a muslincák meglelték a kultúrákat.:(.Kollégám jelezte:nála már ki is keltek a kis gyümölcslegyek...ez nem lett volna baj,mert remek kiegészítő eleségnek számítanak számos halfaj számára...de ezek a banánféreg,és a Walterféreg tenyészetben tették ezt..ez viszont gáz,és para!:(
Lássuk be:párunk,családunk így is hatalmas toleranciát tanúsít mikor a közös fészekbe nemhogy a halakat,de még a számos eleséges tégelyt is beengedik.Meg aztán magam sem kívántam szembesülni egy nyüzsgő tenyészettel..annál is inkább,mert e kétfajta élőeleséggel jobbára a kis ivadékokat etetjük-nem kell hát a fertőzésveszély,nekünk tiszta microworm kultúrára van szükségünk!
Mint írtam:a megoldás kézenfekvő..csupán a megvalósítás kerül nem több mint pár percbe.Fogjuk a tégelyünk tetejét,és nekünk tetsző módon megrajzoljuk az átörések helyét-merthogy pontosan erről szól a dolog!A tégely eredeti tetejét használjuk,egyszersmind a szemét helyett esetleg hosszú évekig tovább hasznosítva azt.Nekem különben is halálom a sok sosem lebomló műanyag-öröm hát ha valamit tovább használhatok.Íme a nekem tetsző mintázat:


Igen..én a klf.margarinos-újabb elnevezéssel növényi zsírkészítményes-tégelykéket használom.Eddig magamtól is eljutottam,de aztán ennyi..:(.Gondoltam én arra,hogy egy mindegyik lyukat egyszerre letakaró textilt ragsztószalagozok a tetőre-de tudtam hogy a ragszalag idővel elválik majd,a tetőt mosni nem igazán tudom evégett..a vízálló szalagomat pedig sajnáltam erre.Ekkor jött a mai napon a mentő ötlet a fórumon:a lyukakba helyezzek szivacs darabkákat!Csúcs..olyannyira nagyszerű az ötlet,hogy önkéntelenül is elnevettem magam örömemben!Hiszen ezáltal minden célt egyszerre érek el,a szellőztetés megoldva,a kis legyecskék mégsem hatolhatnak be!Ráadásul amit edig nem tehettem meg-mármint az edénykék egymásra helyezését-azt most gond nélkül megvalósíthatom..Ergo helyet nyerek,esztétikusabbá teszem a kultúrákat..azonnal hozzáláttam!Tetszenek látni ugye hogy miről van szó....a cseh emelőimhez már részben legyártott szivacsaimból kieső kis hurkácskákat használtam föl!:)Tudtam én hogy nem kell eldobnom-bár eredetileg egy mozgóágyas szűrőben szerettem volna őket kipróbálni darabolva mint média...de itt és most hasznosak is lettek:)!A tetők lyukasztása után-a cseh emelőknél használt bővítő csövet használva-már csak a szivacsrudacskák darabolása,és a helyükre "pászítása" volt hátra.Semmilyen módon nincsenek rögzítve,csupán a szivacsok 15mm-es külső átmérője,és a tetőn lévő 11mm-es furatok közötti átmérő különbség tartja őket helyben.A kis betétszivacsok hossza mintegy 10-12mm....nem mértem,szemre daraboltam.Lényeges volt hogy túl hosszan ne lógjanak ki,viszont elegendő hosszúak legyenek a biztos tartás érdekében.
Megjegyzendő,hogy most TM20-as szivacs maradékáról van szó....milyen jó hogy nem egyenesen a kukába dobtam őket:)Véleményem szerint a furatban megszorulva elegendő levegőhöz jutnak általa a microworm-jaim,de elég sűrű ahhoz,hogy abba semmi be ne mászhasson!Nézzünk egy "átnézeti képet" ennek belátásához:Ez megggyőző...amint ráfújtam az ellenkező oldalra tett gyertya lángja azonnal kialudt-a tető nem repült ki a kezemből;):D
Ha úgy néz ki hogy mégis átverekedik magukat a Drosophilák,rendelkezésre áll még TM30,TM45 méret is..meg "ágyszivacs"...bár szeretném ha már ezzel sikeres lennék.
Poén,ami mellett nem mehetek el:nem tehetek róla..a család ezt a fajta "kocsikenőcsöt" szereti..én inkább maradok a zsírnál-az hozza a formám;).
A szinte említésre sem méltó blog végére érve még egy képet szeretnék megmutatni nektek...ez az ami legjobban inspirált:A képen Walter-férgeim egy része látható takaros piramisban..mindig is ezt szerettem volna!A kis szivacsok mint megannyi kürtő engedik be az éltető levegőt....be "senki" nem mehet!Ha elkoszolódna,csak lekapom elmosom...ha meg ne adj isten felmásznának bele a férgecskék,akkor egyenesen a medencékbe teszem-ott a megannyi éhes száj szeretettel várja őket:)
Két kollégámnak tartozom köszönettel:Mátéfi-köszönöm az ötletet...bármennyire is kreatívnak tartom magam,ez eddig nem ugrott be!Kapi-köszönöm szépen a muslincákkal kapcsolatos visszajelzésedet!
Ha megvalósításra alkalmasnak találjátok csak bátran...pár perc az egész!Én még a grindáljaimon is ezt a módszert használom eztán!:)
T.:Gábor "