20 október 2020

Bár csak egy ötlet,mégis érdemes megosztani...szabadidőnk véges,és sokszor a perceknek is értéke van.

Jómagam elhivatott élő eleség tenyésztő,és ezzel etető akvarista vagyok.Ivadékaimat sokszor banánféreggel,és Walter-féreggel indítom,illetve felnőtt halaimat is napi rendszerességgel meglepem egy kis "keresgélni valóval"..ők pedig lelkesen eszik a legapróbb eleségdarabkát is-akár a természetben.

Sajnos rengetegszer kell sietnem az etetéssel,hiszen a családra,más hobbira,illetve a ház körüli munkákra is időt kell szakítanom.Bevett gyakorlat akvarista körökben,hogy e két férget a tenyésztő edényke faláról kis ecsettel gyűjtjük össze,majd azt az akváriumba mártva etetünk....haladatlan meló,főleg ha jól működő tenyészeteink falán vastag rétegben hemzsegnek a kis férgek.

Elképzelhető milyen időtrabló a számos medencében történő etetés,és a jópár edényke "körbeecsetelése"...Nem beszélve arról hogy törekvésem a két féreg külön való tartása,semmiképpen nem szeretném ha vegyes kultúrám lenne.Ennek oka:igen apró ivadékokat is szoktam indítani banánféreggel-ez pedig méretileg mintegy fele a Walternek.Természetesen váltott ecsetekkel etettem anno,de mindig aggályos volt a nedves ecsetekben esetleg megbúvó más fajjal történő akaratlan betelepítés....Ezért manapság már jobbára ezt a kis segédeszközt használom,tapasztalataim szerint igen hatékony,pofonegyszerű kis segédem.

Amint látod kedves olvasóm egy kb.milliméter vastag műa. lapocskából készült-jégkrémes dobozka palástja-egyszerűen körbenyírtam,és meghajlítotttam.Hosszabb volt leírni mint megvalósítani.....

Aztán már ezt használtam etetésekkor,és mint látni fogod igen hatékonyan és gyorsan megoldotta azt,amit ecsettel oly időt rablónak éreztem.Íme:

A használt-célszerűen kör alakú-tégely falához kissé hozzányomva egyetlen mozdulattal összegyűjthetem a férgeket,és máris mehetnek a halaimnak....Mindeközben a teljes oldalfal magasságában dolgozik,egyetlen eleségállatka sem megy veszendőbe-vagy igen kevés.Arra ajánlott azért figyelni,hogy a kultúra közegébe ne toljuk bele,hiszen nem azzal szeretnénk etetni ;)

Gyors,maradéktalanul és pillanatok alatt tisztítható....ugyanakkor egy szemétbe való tárgyból hasznos segítőt fabrikáltunk,mely a legközelebbi etetésig meg is szárad.

Ha kedved van valósítsd meg....pár pillanat,és aztán már a szabadidőddel takarékoskodik!Sok sikert!

T.:Gábor

Bejelentkezés a hozzászóláshoz


mmccannon profilkép
mmccannon válaszolt #1 8 éve 1 hónapja
Giga-csúcs-szuper gyerek vagy Szotyi!!!!

Igaz, most csak hétvégére engedtek ki jó magaviselet miatt (:)), de ha végleg kienednek beindítom a Walter-gyárat, és a Te útmutatásod alapján fogok etetni.
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #2 8 éve 1 hónapja
Nagyszerű..köszönöm!
Tedd meg a kedvemért hogy csak egyszer kipróbálod a kis műa. lapot!:)Időtakarékos,és hidd el sokkal gyorsabb mint az ecset.Az ecsettel én mindig bajlódtam amikor kissé vastagabban voltak a férgecskék-egyszerre nem is tudtam teljesen az edény faláig leszedegetni őket..most viszont!;)
Bizony a coryk is hatalmas élvezői a férgecskéknek,és azok nálam akár napokig is életben maradnak ha nem kerülnek elfogyasztásra.Ez roppant hasznos főleg az indításkor:ha nem tudjuk pontosan belőni a mennyiséget nem indulnak bomlásnak,folyton mozogva táplálkozásra-majdnem kapást írtam:D-ingerlik a kis halakat.Minden halfajból vannak rámenősebben táplálkozó egyedek,és bátortalanabbak...nos az élő eleséggel történő etetés e módozata erre megoldás lehet.A bátrak megtömik a pocakot,aztán jöhetnek a visszahúzódóbbak..ez persze enyhe szétnövést eredményez..de hobbistaként ez nem jelent oltári bajt!:)
Ha megpróbálod a kis lapocskát-a blog címére utalok-kérlek mondd el a tapasztalatokat-megköszönném!
T.:Gábor
szotyika profilkép
szotyika válaszolt #3 8 éve 1 hónapja

először is tiszta vízzel töltöm meg a 10 ml es üvegcsét , amibe ecsetel rakom be a walterférgeket, így nem kell ecsetelgetnem minden etetésnél, elég reggel megcsinálnom és egész napra megvan a kajájuk a piciknek, az az 5ml Walter amit begyűjtök az tömény 5 ml, az egy napi adag volt eddig, most viszont hogy a cory babyk elkezdtek kikelni így aszem felkel vinnem a napi adagot 10 ml re ami nem egyszerű. mert így is kb 20 dobozka Walter van és abból a napi adag olyan 7-8 ml naponta amit szüretelni tudok. ;)
nem szűrök semmit az a Walter löttyi egyenesen mehet be az akikba.
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #4 8 éve 1 hónapja
Ok-ok..de hogyan gyűjtöd be őket kolléga?Milyen módszert használsz,esetleg leszűröd valami nano szűrőn őket?
Bőbeszédűbben..;)!
T.:Gábor
szotyika profilkép
szotyika válaszolt #5 8 éve 1 hónapja
na én nem nyulkálok a halkajában, viszont a waltert elöször szépen begyüjtöm egy 10 ml-es üvegcsébe és abbol adagolom a halacsoknak.

így megkímélem magam egy esetleges ecsetel körbehurcolós problémától.
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #6 8 éve 2 hónapja
Mac az lehetetlen...vagy nem is kellett annyira "habarintani":)!
Kapi:nekem is bizsereg..de a szivem amikor látom hogy mennyire élvezik a halaim az élő kaját.Ma még a legnagyobb coryjaim is kaptak egy kis banánférget-kimondhatatlan hogy ez parányi méretű eleség is milyen tülekedést vált ki.
Hát igen..az "élőzés" egy külön bolondéria nálam.Nem egyedül üdvözítő,de számomra már életem végéig tartó szenvedély ez is.Azt azért elmondom,hogy én viszont anno a H-Zs bibliából fertőződtem...mikor életem legelső mikró oltását hazavittem,nem is volt nálam boldogabb kis srác.Talán még anyukám élvezte nagyon-én főztem aztán a kávét,hogy a zacc biztosan ne a szemétbe kerüljön!De rég is volt istenem,azóta a mikrót már nem is használjuk jóformán...Ja:a mikrókat nagyon jónak találtam mindig is akkor,ha halaink étvágyát kellett javítani,vagy-most figyeljetek!-ha az akkori gyengécske szűrések mellett kissé opálosabb volt a víz.Mikróval való etetés hatására másnap reggelre tükörvíz fogadott.Persze ez lehetett véletlen is...
Arról azért nem feledkezek meg hogy ti is tettetek azért hogy ma már itt tartsak..hogy lehessenek ilyen férgecskéim.Rossz szóval adósnak érzem magam-és igyekszem a legapróbb tudásommal is érdekességet cserkészni mindennapjaitokba.Erről szólt ez a kis blogocska is...pitiáner dolog,de hátha valakinek hasznos!:)
Jah..a külföldiek meg regisztráljanak be ha tudni akarják mi a magyar módi!/Na ez erősen arcoskodás volt..:D:woohoo: :evil: /
Szóval bizsergő kezű kollégáim:én szeretném ha Fortunával való vakrandim egyszer sikeres lenne már...ismétlem önmagam:ti is éreznétek..a hobbi is,az tuti!
T.:Gábor
mmccannon profilkép
mmccannon válaszolt #7 8 éve 2 hónapja
Gábor, te halgass! Te habarintottál bele az élő eleségekbe, úgyhogy most könyékig Apukám! :lol:
kapi profilkép
kapi válaszolt #8 8 éve 2 hónapja
sziasztok
Az elején idegenkedtem a gondolattól hogy kézzel nyúljak a férgek közé de több külföldi oldalon is láttam hogy a kollégák így etetnek gondoltam kipróbálom és csodálkoztam hogy bizsereg az ujjam tőle
Azt hittem némi kis féreg maradt az ujjamon kézmosás után is ezért tart a hatás de nem így van és még is bizsereg,érdekes nekem tetszik..
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #9 8 éve 2 hónapja
Arab módra kézzel nyúlkáltok a kajába-még ha a halaké is? :D
Én meg azt hittem milyen hasznos kis segédeszköz lesz ez nektek is...:woohoo: :woohoo:
T.:Gábor
halivadek profilkép
halivadek válaszolt #10 8 éve 2 hónapja
Amikor az újamon vannak akkor még érzem, de kézmosás után már nem. :)
mmccannon profilkép
mmccannon válaszolt #11 8 éve 2 hónapja
... vagy nem elég életrevalóak a kukcik. Én bizony érzem, és akkor vagyok nyugodt, mert a bizsergés a legbiztosabb jele annak, hogy a tenyészet még ereje teljében van.
Ha már egy kicsit lankad a bizsi, akkor újat szoktam indítani.
halivadek profilkép
halivadek válaszolt #12 8 éve 2 hónapja
Az elején még volt ilyen, de már elmúlt, szerintem csak átvert az elmém.
kapi profilkép
kapi válaszolt #13 8 éve 2 hónapja
szia
Nem szokott bizseregni az ujjad amikor a banánférget letörlöd a dobozról?
Én kb 5 percig érzem a hatást pedig utána kezet mosok.
halivadek profilkép
halivadek válaszolt #14 8 éve 2 hónapja
Jó ötlet. Én ha nagyon sietek, akkor az újammal szoktam úgyanígy leszeni a férgecskéket. :D
Csak figyelmi kell, hogy útánna ne nyaljam meg mint a süti után :D:D:D
Bejelentkezés
Legutóbbi fórumbejegyzések
  • Nincs üzenet