Nyilván kíváncsian várjátok hogy a mester hogyan készíti a medencéket-akváriumokat....esetleg csak a majd képeken is nyomon követhető kis ívató medencécskéket.

Lehet hogy szokatlan,de a mellékes szövegelésem helyett inkább bemutatnám azt,ami itt a mi konyhaasztalunkon történt tegnap koradélután...A képek hangulata nem adja vissza azt a poénokkal telített légkört,azt a magyarázatot amit ő eszközölt miközben megragasztotta életem első "Pasa hand made"akváriumát..de lássuk hát mozzanatonként!

Tegnapi látogatásukkor volt módomban megcsodálni azt,ahogy egy profi teszi....az eltelt négy hobbiban töltött évtized alatt Gyula tökélyre fejlesztette azt,amit én pár évvel kevesebb idő alatt is még csak messziről "ugatok"...Mozdulataiból,magabiztosságából sugárzott a rutin....az összes lépést szinte csuklóból,mintegy mellékes mozzanatként végezte el.

A mester előbb az általam előkészített maradék üvegeket mérte föl....mint a fórumon említettem is,egy spec ívatót kértem tőle.Benne nyugodt körülmények közöt ívhatnának különféle kisebb coryjaim-sőt akát némely nano hal is ikrákat rakhatna-ez egy későbbi projekt része.

Érdekes hogy Gyula az üveg eltörését pontosan fordítva végzi mint ahogy sokan....mi ugye a hozzánk közelebbi élnél támasztjuk alá a karcolt üveget-ő a távolabbin!Professzionális vágójában mindössze egyetlen kerék hasítja az üveget..mint mondotta töb mint tíz éve!A vágó hangja olyan egyenletes volt,hogy sejteni lehetett a kitűnő felületeket.Magam egy Silbersnitt-el dolgozom-de ez..ez gyémánt az enyémhez képest!

A mester pillanatok alatt "össze-vissza kaszabolta" az üvegjeimet-de az a precizitás ahogy ezt tette,még számomra is mérvadó-forgácsoló az alapszakmám,de hogy üvegből ilyen pontosan dolgozni?a fenti képen már látható ahogy a köréépített kis medencécske darabjai sorjázásra várnak-Gyula ezt is maga végezte..azt mondta az elejétől a végéig ő szeretné csinálni.:)Én néha lőttem egy képet azért....

 

Egy kisebb maradék bútorlapot készítetem elő azért,hogy a kész akvárium száradásáig azért el tudjuk mozdítani a konyhaasztalról.Mivel köréépített kontrukció,szükség volt egy alátét fóliára is:ezt könnyedén le lehet húzni a kész műről,nem tapad hozzá semmihez.Előbb az alsó lap került terítékre.

Nagyobik fiam segítségével-hogy ne csússzon el a fólián-körbeszilikonozta az éleket...

..mely az én szemszögemből így nézett ki.Kérem figyeljétek meg a képen látható fegyelmezett,ugyanakkor céltudatosan kontrollált folyamatot.Azt hiszem mindkét "mester" jól dolgozott!:)

Hoppácska odané'!!!!!!No nem a metálvilla a cél-itt halálosan pontos hézaggal történő precíz beállításról van szó kérem!A kép előterében lévő kis szilógiliszta menekülni próbál...őt még az este nyakoncsíptem-a joggingomon!:D

Figyelem.....a fenti képen számomra totálisan új felhordási módszer látható,melynek neve is van:csorgatás!:) Szinte mintha egy szilikon fonalat engedne rá a 4mm-es üveg élére...de hogy hű legyek a történésekhez őt kell idéznem:"Most összereszkettetem a ragasztót,és az üveg élét":D:D Azt szerette volna mutatni hogy milyen nyugodtan eregeti alá a csíkocskát-hát én a leghaloványabb reszketésnek még a jelét sem vettem észre!Amikor viszont én érkezek ehhez a fázishoz,akkor már általában a  fülcimpámig szilikonos vagyok....nem rossz érzés,de inkább takarékoskodnék az anyaggal!;)

Az egyik lap már a megfelelő oldalakon szilikonal ellátva-de miből iszol majd közben?;)

Az egyik hosszanti oldal felhelyezése után némi támasztékra volt szükség-erre pontosan meg is felelt a kéznél lévő vadiúj FBS kartus.Ejtsünk hát szót az alkalmazott ragasztóról is....

Mint elmondta,ő csak és kizárólag ezt használja-bár azt hiszem könnyedén hozzáférne bármihez,nyilván az ezzel való munkát már igen jól elsajátítota,és megfelelőnek ítélte-akkor meg nekem is jó lesz ez emberek!;)

Érdekes hogy azonnal ki is mondta amit én is szeretek ebben a ragasztóban:a kezdeti "bőrösödése",a feldozhatósági ideje barátivá teszi.....némely ragasztó gyors bőrösödése nem biztos hogy jó.Mint mondotta nem volt még problémája a ragasztóval.

Követekezett a másik hosszanti oldal is......

..aztán igen körültekintően előbb az egyik,majd másik végelem is helyére került!

 

A kép felirata,és a kézmozdulat hűen mutatná ami történik:voilá! A mű kész..már csak egy mozzanat van hátra-a fugázás,illetve a kitüremkedett ragsztó eltávolítása.a mesterünk készséggel bemutatta volna a bankkártyás módszert is-én azonban azt szerettem volna látni ahogy ő maga csinálja!

 

Ehhez egy kis segédeszközt készített a maradék üvegcsíkokból....egyszerűen elvágott egy 3 centi körüli sávot,majd annak minden élét-kivéve a majdani elejét lesorjázta-leélezte!

 

A képen a megfelelő mozdulatot prezentálja..mivel azonban én ragaszkodtam a saját jól bevált módszerének követéséhez,így a még csak éppen bőrösödő szilikonnal ezt nem lehetett bemutatni.ahogy mondja:miután megkötött a ragasztó,egyszerűen végig kell tolni a kis üvegcsíkot a sarkokban,és az eltávolítja a nem szükséges ragasztót!Hát..hogy ez eddig nem jutott eszembe!

De:említve volt a maszkoló szalag használata is,és a bankkártyás módszer azon előnye,mely szerint azzal szép rádiuszos felületet lehet kialakítani.Ehhez a kis medencéhez azonban már ez az üvegcsíkos módszer is bőséggel elegendő..

Nem tehettem hát mást:szerintem nem is lepődött meg azon,hogy szerettem volna egy szignót a műre....éreztem hogy ez olyan lehetőség,amikor olyan emlékre tehetek szert,ami egész hobbimat megkoronázza.Már nagyon rég szerettem volna dolgot,melyet ő készített nekem....vagy legalább egy könyv amit aláírt....vagy valami ilyesmi.Hogy végezetül egy ívató akvárium lett ez,számomra nem kis érték..jól tudjátok hogy imádok kis halakat keltetgetni,ívatni....ez a medence dísz helyet érdemel.Bárhogy is alakuljon a hobbim-legyek nagyobb vagy kisebb-ez megmarad.emlék!

Én csak egy egyszerű szignót kértem....hogy végül mégis zsigerig hatoló személyes üzenet lett,arról nem tehetünk.Ezt nem lehet leírni..most meg nem is tudnám.Köszönöm szépen....nagyon köszönöm.Erőt ad,biztat,és ezzel kitartok életem végéig már!

Hhhhhuuuhhhhh.....én még blogot nem írtam ilyen érzelmi töltések közepette..de folytassuk a top képpel,ami azt hiszem-mint említettem is-hogy az általam eddig készített legjobban elkapott pillanat,a legcsúcsabb "Pasa kép"! Gondoltam megajándékozlak benneteket én is valamivel,ami isten igazából tükrözi az egész nap hangulatát....valamivel,ami megmutatja olyankor mesterünket amikor valóban oldott a hangulat,és a jól végzett munka öröme némi viccre is sarkalja..

Íme hát:

Bárcsak mindig ilyennek látnánk eztán mindig....nézd a szemét olvasóm!:)

Köszönöm ezt a szép napot neked mester....köszönök mindent.

T.:Gábor

 

Bejelentkezés a hozzászóláshoz


djguard profilkép
djguard válaszolt #1 6 éve 8 hónapja
Kedves Gábor!
Adalékként még el kell mondanom, talán a korom miatt is, hogy kissé? szentimentális vagyok, főleg ha ilyen precíz, pontos, lélekkel elkészített, és mások által nagyrabecsült tárgyakat vehetek a kezembe. Lehet, hogy nem vetted észre, de úgy kezdtem a dolgot, hogy körbetapogattam; én úgy gondolom, hogy valamilyen módon ottmarad egy kis foszlánya a készítő aurájának (mint ahogy az ujjlenyomataim is), hátha rám is átsugároz belőle valamennyi, mintegy kapcsolatot teremtve vele. Bár csábító, de én sem venném használatba, mint ahogy Te sem, de azért ott lebegne a lelkifurdalás, hogy a készítője mégiscsak arra szánta. (Na jó, ezt nem mondjuk meg neki!) Bírom az ilyen transzcendetális kapcsolatokat.
Kösz, mindent, üdv: János
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #2 6 éve 8 hónapja
Huha Jocó-most van gáz!Véletlenül éppen látható az a belső szűrő is ami ezt a 112 literes akváriumot szűri teljes megelégedettségemre-megszakítás nélkül 2007-óta! :) Na mindegy...az anubiasaimat imádom,és már szlovák kollégák is dicsérték őket-de nem ez a legszebb bokor ám!:)
És mit szólsz a kis "mágnesmedencére"...az idősebb korosztályba tartozó társaink mindannyian szeretnének vele fényképezkedni ha nálam járnak! Megtisztelő ez az egész "sztori"..tegnap éppen meséltem a vendégemnek hogy pontosan ez adott nekem annyi pluszt hogy bele mertem fogni a nálam halomba gyűlő üvegek darabolásába!Ebből eredeztethető hát az "Üvegmunkák" címet viselő blogom is-azt hiszem ott is emlegettem ezt.
De ha már erről van szó akkor még valami:olyannyira belemerültem az üveges dolgokba és a medencécskék ragasztásába hogy sokan már velem beszélgetve kapnak ehhez bátorságot-én meg egyenesen még bátorítom is őket!Egy jó akvarista mint tudjuk a medencéi számát is gyarapítja..ehhez meg vágni,sőt metélni kell az üveget!Pasaréti Gyula mesterünk azon a novemberi napon jókora bátorságot öntött belém az elegáns és laza mozzanataival..élmény volt!

Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

T.:Gábor
jocopoco95 válaszolt #3 6 éve 8 hónapja
Jó kép lett.:)
Az a hatalmas anubias bokor nagyon bejövős ott a háttérben;) .
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #4 6 éve 8 hónapja
Kérem szépen a "mágnes medencécske" ismét magához vonzott egy igen kedves urat!Már előző látogatásakor is jelezte igényét,de akkor elfeledkeztünk róla a heveny beszélgetésben-de ma már előkészítettem neki! :)
Íme hát Djguard kollégánk a varázsmedencével:Mesterem-nem tudod elképzelni hogy milyen tisztelettel vannak látogatóim munkád iránt-megint köszönöm szépen! :)
T.:Gábor
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #5 8 éve 2 napja
Ma egészen 13 óráig én is belefogtam....nekikezdtem hogy leszabott kis ívató medencéimet összeragasszam.Ugyanazt a fiatalembert hívtam segítségül aki a mesternek is segédkezett-a nagyfiam;)-reménykedve abban,hogy az én eredményem is majdnem olyan lesz mint amit Gyulánk produkált ittjártukkor.
Nem ez lett-és ebben egyedül én vagyok a ludas.Az ívatók leszabásakor sok használt üvegemet dolgoztam fel,saját magam készítette talpas derékszög segítségével.Az hagyján hogy a vágási pontosság még éppen a tűrésmezőn belül volt-de a derékszögűséggel már nagyon picike gond adódott!Mikor készítettem a talpas derékszögemet,nem állítottam egy egyszerű módszerrel tökéletesre-ebből adódóan az elkészült medencécskék nem lettek tökéletesek!:(A tetején a sarkoknál szépen megmutatkozik a derékszögűségtől való eltérés gondja....
Aztán a ragasztás....hú,emberek!:D Igaz a köréépítésnek hála-na meg a segéderőnek-nem lettem agyig FBS bevonattal ellátott mint máskor,de az én munkám a béka feneke alatt sincs ahhoz képest hogy a mester szabadkézből itt mit mutatott!Pedig én még a satum pofái közé is befogtam az üveglapokat-persze beragasztott lépésálló nikecellek közé-mégsem tudtam olyan szép egyenletes "csorgatást" prezentálni mint amit ő mutatott!Én reszketeg kézzel nyomtam a hálátlan kinyomó pisztolyaim fogóját-ő lazán ráengedte a szilófonalat...de mit is akarnék én,igazatok van!:)
Minden esetre elkészült 8db 20x35x23 centis ívató-a kifolydogált szilót meg majd eltávolítom;)!Most kötnek a ragasztások-én pedig délután beállítom a derékszögemet-és nekilátok 10db kis keltető ledarabolásának.Az üvegvágómba szuper kerekeket fogok vásárolni..a ragasztáshoz pedig megfelelő kinyomó pisztolyt az tuti!Jah....mielőtt kérdeznétek:a kis keltetők 12x23x14 centis méretben készülnek-hogy ne kelljen már snassz uborkás üvegben keltetnem ha kevésnek bizonyulna két gyári ikertestvérük.:)
Mint látjátok "berágtam"...be,mert elegem lett abból,hogy évekig csak tervezzem a hobbim átformálását,hogy folyton halogassam a terveket.Nekikezdtem...
Mindeközben hálás szível gondolok a mesterre,aki bemutatta nekem hogy hogyan kell lazán dolgozni...hogy nem kell idegelni ha valami nem azonnal jön össze.Sokkal többről szólt nekem annak a kis medencének az elkészítése,mint egy újabb kis akvárium létrehozása.Ennek hatására határoztam el,hogy ami nálam történik és érdekel benneteket én bizony kendőzetlen megfogalmazással el is mondom.Tudom ez is a hobbi-és megtanultam hogy a hibákból lehet okulni,sőt más hobbitársnak még jól is jöhet!:)
Sokat segít nekem itt lenn vidéken az ha elmondjátok ötleteiteket-cserébe néha humorba foglalva elmondom én is szerencsétlenkedéseimet,a jó dolgokat majd kihálózzátok belőle!:)
T.:Gábor
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #6 8 éve 3 hete
:)
Add tovább a környékeden majd az eleségeket ottani társainknak is..nagyon örülnék ha ezzel leegyszerűsítenénk az elterjedésüket!:)
További jó halazást neked bátyám..élmény volt!:)
T.:Gábor
czet49 válaszolt #7 8 éve 3 hete
Bocsi Gábor! - a köszönet a férgecskékért jár alapvetően, de a kellemes délutánt is köszönöm. Már mindkét eleségállatka elindult hódító útjára 3-3 újabb dobozkában. Az esti fél körömnyi oltásból ma délre már megháromszorozódott a ficergő férgecskékkel beborított felület. Én a vízzel felöntött zabpelyhet mikróztam 1,5 percig és lehülés után szortíroztam, oltottam.
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #8 8 éve 3 hete
Említettem hogy egy láthatatlan "mágnes" is beépítésre került..és hogy e hétvégén meg is mutatom a hatást!:)
Régebbi kedves ismerősöm jelezte,hogy szeretne walter,és banán féreg oltást...javasoltam a postát,bár ebben a hidegebbre forduló időben jómagam csak kivételes szerencsének tudnám be ha sikerülne.Az úr viszont ehelyett a személyes kontaktot szerette volna....én pedig meglepődvén e nagy elhivatottságon visszakérdeztem:vajon ér ilyen nagy utat-cca 100km-pár féreg?
Ám a telefonban elhangzó válasz már meggyőzött....itt bizony korántsem csak a férgekről van szó-kedves kollégánk szeretne beszélgetni is,és ami slusszpoén:a mester készítette akváriummal le akar fényképezkedni!Uhhhhhh..ez extrém..azonnal meg is beszéltük az időpontot,én pedig vettem egy szabadnapot szombatra.
Az úr itt is regisztrált tag,bár saját megvallása szerint inkább olvasni szeret-én viszont már két éve az ő kitűnő A.helenáit gondozgatom nagy örömmel...nem mai gyerek-fia lehetnék-,de kitűnő kondiban van,rendkívül jó társalgó:)Adjon az isten neki még rengeteg évet kedves hobbiállatai körében-és köszönöm a látogatást Czet49 bátyám!
Íme a kép,bizonyítván hogy Pasa bizony beleragasztott egy "mágnest"...de hogy a szíve egy darabkáját,az szinte biztos:A medencécskét visszakaptam azért :D...kellemes délután volt.Sokasodjanak a férgecskék kolléga,további jó egészséget!
T.:Gábor
mmccannon profilkép
mmccannon válaszolt #9 8 éve 1 hónapja
Mátéfi

Az igaz, hogy kiemelkedő képességek nem kellenek, de szerszámok igen.
Nos, csak azok hiányoznak nekem, így baromira rühellem, hogy miden vicik-vacak dolog miatt mást (többnyire szegény Pasát) nyaggatom.

Csőfogóm, kalapácsom, kombináltfogó, stb. van, de ezek semmit sem érnek a halazásban, viszont baromi jól jönnek, ha a csap betétjét ki kell cserélnem.

Szvsz, addig amíg Márk apukája nem tudja elrángatni Márkot a gép elől - amikor már megint egy újabb halat próbál beazonosítani -, addig nem lesz nagyobb önbizalma, s ezt megértem.Márk
Kapd el Apád frakkját, és barkácsolatok együtt. Aztán az akvarisztikatörténeti topikban bemutathatod. :laugh:
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #10 8 éve 1 hónapja
Féltem a találkozástól...bár már találkoztunk párszor.
Tartottam attól hogy családom hogy fogja viselni az egész napos "halazást"...de erről szó sem volt.
Drukkoltam hogy két vendégem jól utazzon mindkét irányba...és ez is megvalósult.
Most itt ülök a gép előtt...bármerre nézek az ő itt hagyott emlékeiket látom.Halak a medencékben..vegyszerek,műszerek a polcon...hajtogatott Origami a gyerekek kezeiben.
Nem csoda hogy valahányszor visszagondolok magam sem hiszem el-nálam járt a mester.Ő szeretet volna jönni...mi csak asszisztáltunk.
Akik ismertek tudjátok milyen egyszerű vagyok,és családom is az.Ha csak olvastatok is az utóbbi két blogban,köszönöm a figyelmeteket....azt gondolom bemutatkoztam nektek.
T.:Gábor
Ui.:bár nem vettem észre,a mester egy "mágnest" rejtett el az akváriumban.A következő hét végén meg is mutatom a hatását...nagyon távolra is vonzerőt jelent!:)
Mindent köszönök ismét..ki sem fejezhetem mennyire jó volt!
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #11 8 éve 1 hónapja
:)
A plexilap rengeteget fog a "flow"-n..Miért nem készítesz rozsdamentes huzal keretes apró szemű hálót válaszfalnak?Vagy..miért nem készítesz olyan oldalmattent,aminek szivacsát betolhatod a megfelelő részig-így szeparálva két külön részre ideiglenesen akváriumodat?
A megoldások tárháza kimeríthetetlen..ezért vagyunk páran akik a látszólag fapados megoldásokat választva érezzük sikeresnek a hobbit!;)
Kezdj bele..csináld...az akváriumon belül folytatott kísérletek olyan dolgok mint az ételünkben a só-higgy nekem!:)
T.:Gábor
Ui.:nem vagy elkésve semmiről még....azt gondolom a mester éppen most ezekben a percekben mutatja meg akvarista társainknak a cseh emelők első példányait halodájában.Szeretném őt "lefertőzni" velük -hálából a több évtizeddel ezelőtti véletlen segítségéért.Ő volt aki belém oltotta a corys szenvedélyt..bár még ekkor csak olvashattam-milyen szerencsés vagyok hogy mára már saját maga által készített ívatóm is van!
Ráadásul corys...:woohoo: :woohoo:
mark24 válaszolt #12 8 éve 1 hónapja
Köszi a kedves szavakat!

Apró-cseprő dolgokkal elboldogulok, nem is gond, mondjuk egy artemiaszűrő háló, vagy szúnyoglárvák kifogására planktonozó háló, de azért a hasonló nagyobb volumenű dolgok még nem... Majd idővel! Mindent meg kell - és lehet - tanulni.
Amúgy meg úgy gondolom, az ilyen "csilli-villi" és hasonló dolgok nem jellemzőek rám se, a "mini halodám", ha lehet annak nevezni semmi extra. Kis aksik, fapolcon, ketyereg mindegyikben a szivacsszűrő meg a melegítő, és semmi extra dolog. Fénycső is csak két aksim fölött van! ;-)

Másrészről tökéletesen működő dolog egy plexilap egy 100 littyós medencében, amivel a meggyhasú-nevelő részt leválaszthatom, a víz átmegy mellette, nem kell külön fűtés sem (egy szivacsszrűő azért van benne), viszont stabillabb a vízminőségg, jobb a helykihasználás, és pozitívum, hogy a legkisebb ivadékhal sem tud átférni a lap mellett, és elég magas ahhoz (a vízből kilógva), hogy az esetek többségében az illetéktelen "behatolók" átugrását megakadályozza.
Mátéfi profilkép
Mátéfi válaszolt #13 8 éve 1 hónapja
Ne csináld Márk...mi az, hogy nincs kézügyességed. Az akvarisztikai jellegű csináld magad tevékenységhez nem kellenek kiemelkedő képességek, csupán kicsit pozitívabb hozzáállás. Az akvarisztika nem szabad a sznobizmus irányába elmenjen, hiszen azzal együtt a szépsége is oda. Jó példa erre Pasa és más barkácsoló hobbitársak. Korábban a szükséges technika nem borult rád az üzlet polcairól, nem voltak mindenféle sorozatú külső, belső szűrők, melegítők, világító ketyerék mindenféle spektrumokkal és mégis tenyésztek a halak, és nőttek a növények. Cikkek pedig vannak bőven, sőt te magad is szerzője lehetsz egynek vagy többnek. A hobbiban igény van a találékonyságra az innovációra. Meglátod, van neked kézügyességed, csak még nem tudsz róla.
mark24 válaszolt #14 8 éve 1 hónapja
Őszintén szólva kevés blogot olvasok olyan akvarisztikai felszerelésekről, amikk abba a bizonyos DIY kategóriába esnek. Nincs meglehetős ügyességem ilyen dolgokhoz...
Ez viszont az a blog, amit semmi pénzért ki nem hagytam volna! Elég ha annyit mondok szuper?

Egy valami viszont szuperebb a blognál, és bármelyik képnél.

Az az a felhőtlen hangulat, jókedv és barátság, ami Rád is és szeretett Mesterünkre is egyaránt oly jellemző. Igazándiból mindig fenomenálisak az ilyen találkozók, ezért valamennyiünknek csak azt tudom kívánni, hogy még 1000 meg 1000 ilyen találkozó legyen!
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #15 8 éve 1 hónapja
Szia Péter..emlékeztem a nevedre!:)

Megköszönöm ha te is élvezed az írásaimat-remélem a továbbiakban sem okozok majd csalódást!:)Megvallom én mindig a szerint írok,ahogy éppen a pillanatnyi kedvem diktálja..van mikor kicsit visszafogottabb vagyok/jól érezted a feszültségemet az említett blogban/,és van amikor annyira belemerülök magam is hogy szinte abba sem akarom hagyni!:D
Élvezem ha segíthetek...és elfogadom ha viszont segítenek.Viszont idővel a tudásom is módosul-fejlődik..hiába na,én is tanulni járok közétek!:)
Most például azt tanultam meg tőled hogy ha valami tetszik akkor az elmondásával örömet szerzek a kollégának!
Köszi Péter..rajta leszek hogy a magadfajta társaink továbbra is el legyenek látva "halőrös" írásokkal!:)
T.:Gábor/itt is halőrxxl/
S.Péter válaszolt #16 8 éve 1 hónapja
Üdv Gábor!
Csalódást okoztál! Látom: új blog "Várakozás", látom: írta Csépányi Gábor hohóóóóó ezt a blogot halőrxxl írta! Rákészülünk!!!!! étel+ital bőséggel!!!! Nos még egy korty sem csúszott le amikor a végére értem. :( Nem értem!!! Újra megnéztem a szerzőt, Te voltál! Kezdtem elkeseredni: már halőr sem a régi! Aztán megalkottad az újat ami már 100%-ban Téged mutat! :) Köszönöm, hogy az írásaiddal annyi feledhetetlen percet szerzel, nem beszélve a rengeteg információról amit átadsz!

Üdvözlettel Stolcenberger Péter ( akvarista: Hadfifan )
halőrxxl profilkép
halőrxxl válaszolt #17 8 éve 1 hónapja
Szia!
Köszönöm a hozzászólást,és a biztatást-az üveg egy speciális katedrál tábla maradéka.Ha kívánod megnézni a neten,fehér v. színtelen krizett üveg a neve.Megvallom én szó szerint konténerből mentettem..sőt,egy nagy rakat savmaratott üveg is "hazajött" velem 1997-ben,mikor az akkori munkahelyünket alakítottuk ki.Rövid történet:a pesti cég vásárolt egy új telephelyet,amit totálisan új nyílászárókkal láttak el..a régiek zúzda->konténer:(.A tulaj azt mondta hogy ami kell menthető-de minél rövidebb idő alatt vigyük haza ..szállítót is adott!A srácok azzal szórakoztak hogy ki tudja 6-os anyával bedobni a régi ablakokat..még szerencse hogy időben érkeztem,és valamennyi elkísért ide borsodba is.
Ez a fajta katedrál üveg igen finoman mintázott,rajta a kis négyszögletes "piramisok" sacc/kb olyan 0.5x0.5 mm-es nagyságúak csupán...a fényt szépen szórja,áttetsző-de nem átlátszó.Nekem 200mm körüli csík van még belőlük pár medencére való..
A savmaratott üvegjeimet magam daraboltam egy kiélezett esztergakés segítségével-vídia- 800X800-as táblákat kettéhasítva.Így fért be ugyanis akkori Ladám hátsó üléssora elé.:)Belőlük 3,és 4mm-es vastagságú maradékok is vannak még.. a 3-ast előszeretettel alkalmazom akváriumi tetőkhöz-a sínben könnyedén csúsztatható,a fényt szépen egyenletesen szórja.Mivel nem homokfúvott,így a finom felülete könnyedén tisztítható..jópár éve használom őket.A halak szeretik az állványaimon ha nem látnak ki "felfelé" úgymond.Tapasztalataim szerint a sima ablaküveggel fedett medencékben sokkal nyugtalanabbak,mikor egy felső medencét gondozok éppen.
Ugyan e fajtából a 4-es méretet pedig a hasonló medencék aljához,hát,esetleg oldalfalához fogom használni.Ha állványokon egymás mellett összetolva vannak az akváriumok,oldalról sose nézünk be..alulról-hátulról szintúgy!:)Ezért gondoltam úgy,hogy elhasználom ezeket is...aztán korábban elkészült medencéimben a nyugodtabb halakat nézve "kitaláltam hozzá az ideológiát"!;)
Minkét fajta üveg tetemes kora ellenére barátian darabolható...bár azt gondolom a mester szuper vágójával-Toyo-az asztalt is szétdöntötte volna ha nem figyel!;):D
Hogy könnyeben megnézhesd a két féle maradékomat,egy képet mutatok neked..ezen azt is láthatod hogy mennyire áttetszőek.Azt gondolom nem volt kár lehajolni értük..vajon mennyi minden van még ami nekünk aranyat érne-és kidobják?
Íme a kép:T.:Gábor
Ui.:Hmm..látom a krizett üveg becsapja a konvertálást....kérlek erre keress rá!
Mátéfi profilkép
Mátéfi válaszolt #18 8 éve 1 hónapja
Köszi a gazdagon illusztrált cikked. Ez nagy segítség azoknak, akik eddig nem mertek belevágni egy ilyen műveletbe. A hobby eszenciája a DIY (csináld magad), ezért fontos az ilyen cikkek megjelenése és fotókkal való bemutatása. Tágabb ismeretszerzésre és hasznos szabadidő eltöltésére ösztönöz, közösségformáló ereje van.

Gábor, milyen gyöngyös üveg az?
szotyika profilkép
szotyika válaszolt #19 8 éve 1 hónapja
Gábor garatula a bloghoz nem csalodtam benned :)
az utolsó képet pedig nyomtasd ki és bigyeszd az akira . akkor lessz teljes.
mmccannon profilkép
mmccannon válaszolt #20 8 éve 1 hónapja
Gratulálok az EXKLÚZÍV medencédhez! Már most annyit ér, hogy kilóra megveheted egész Járdánházát. :laugh:


Látom, hogy Pasa a kezéhez szokott derékszöget, üvegvágót használta. A Harcsa utcában magam is szájtátva figyeltem, ahogy dolgozik. (Dolgozik, egy frászt! Úgy csinálja, hogy néha az az érzésem, előbb tudott medencéket készíteni, mint járni, veleszületett.)
Nincs az a cowboy, aki úgy forgatja a coltját, mint Pasa a ragasztópisztolyt. B)


Végezetül kívánom, hogy az új medencét használd egészséggel, és sok-sok ikra keljen ki benne.